På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Gedser Fuglestation.Endelig en afklaring på "Hvidskægget sanger" fra 2017

torsdag 29. juli 2021
Det blev fuglestationens første Iberisk Sanger!
af Hans Lind

   I foråret 2017 havde vi blandt andre belgiske Marie Chevalier og franske Nicolas Hillier som ringmærkere på fuglestationen. Ved 7-tiden om morgenen den 27. april tikkede en sms ind på min telefon fra Marie, hvor hun skrev: "Subalpine Warbler"!

   Jeg svarede: "Kommer straks", men inden jeg kørte hjemmefra, nåede jeg lige at udsende en gruppe-sms til de lokale fuglefolk om fundet. Det varede ikke mange minutter, før jeg stod derude og så vidunderet. I løbet af kort tid ankom 4 andre birdere, som gerne ville have et kryds (eller årskryds)!

   Da Marie før havde mærket hvidskægget sanger i Grækenland, fik jeg æren af at sætte ring på fuglen, og sammen vurderede vi, at det var en han i sit andet kalenderår, og at det næppe var racen albistriata, som vi tidligere har haft nærkontakt med. Diverse mål, beskrivelser og fotos blev foretaget, og efterfølgende blev der sendt beskrivelse til Sjældenhedsudvalget. Der blev ved en forglemmelse desværre ikke indsamlet et par dun, som kunne bruges til en DNA-undersøgelse, og i første omgang blev fuglen kun godkendt som Sylvia cantillans, men uden nærmere raceforhold.

2017 04 27 Gedser Odde. 6 redigerad 1

2017 04 27 Gedser Odde. 10 redigerad 1

2017 04 27 Gedser Odde. 11 redigerad 1

 

12017 04 27 Gedser Odde. 23 redigerad 1    For nylig er arten blevet splittet op i 3 arter (Rødstrubet sanger, Iberisk sanger og Moltonis sanger) samt et par underarter, og SU forhørte sig, om der forelå flere fotos af fuglen. Gert Jeppesen havde heldigvis nogle (ses her), som blev sendt ind.

   I dag fik jeg en mail fra SU, at fuglen nu, på baggrund af de nye billeder, godkendes som Iberisk Sanger, Sylvia iberiae, på daværende tidspunkt landets fjerde af slagsen!