På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Gedser Fuglestation.



Euro Bird Watch 2023

lørdag 30. september 2023
Gedser Fuglestation deltog igen i år i Euro Bird Watch, som skal udbrede viden om og interesse for fugletrækket.
af Mads Elley

I år blev arrangementet afholdt 30/9. Alle DOF's tre fuglestationer deltog igen i år.

IMG_0948_2.JPG

På Gedser Fuglestation havde vi sat flagene op ude på Odden. I den kraftige vestenvind var der heldigvis læ ved den tidligere marinestation. Arrangementet var på forhånd omtalt af GFU og af DOF på bl.a. facebook, og budskabet var tydeligvis nået langt omkring. Hele 92 personer lagde vejen forbi til en snak om trækfugle og en kop kaffe med kage. Der var også god lejlighed til at få set nogle af fuglene på ganske nært hold.
Per Sander, Poul Larsen og Tina Elley tog imod dagens mange gæster og fortalte om fuglene og trækket.

IMG_0956_2.JPG
Der var fugle at se på i alle retninger

Mange kom derefter op på den sædvanlige obs-post i læ af hybenroserne, hvor jeg stod for dagens standardiserede træktælling . Også her var der fugle at fremvise, idet ikke mindst spurvehøgene til tider kom tæt forbi. Ved en enkelt lejlighed måske endda lige lovligt tæt! En spurvehøg kom i fuld fart strygende direkte imod os helt nede i få cm højde. Først da den var helt inde imellem os slog den pludselig op og fortsatte hen over hovederne på os. Flere sprang pr automatik til side for ikke at blive ramt af den lille rovfugl, en af deltagerne havde den på max 10 cm afstand! En pludselig og intens oplevelse for de ca 15 personer på stedet, og samtidig en fin illustration af noget af det, der gør vores hobby så spændende: Der kan når som helst ske noget helt uventet, enten en uventet fugl eller en uventet adfærd. 

IMG_0953_2.JPG
Dagen igennem kom mange forbi obsposten

Formiddagen bød på et varieret udsnit af trækkende fugle idet ikke mindre end 47 arter blev noteret med tilsammen 8.405 individer. Vestenvinden medførte, at trækket over havet foregik langt fra land, mens især småfuglene kom tæt forbi i pæne antal. Flest blev noteret af bog-/kvækerfinke med 3.940 eksemplarer (anslået 10% kvækerfinker) 0g 1.560 grønsisken.
Rovfuglene var også godt med, repræsenteret af 186 spurvehøge og 33 tårnfalke samt mindre antal af rørhøg, blå kærhøg, musvåge, hvepsevåge og en 1k steppehøg som dog kun få fik set. Dagens eneste dværgfalk jagtede småfugle over havet for derefter at vende tilbage til Falster. En overflyvende havørn var også populær.
Formiddagens sidste rovfugleoplevelse var også den flotteste, da 22 røde glenter samtidig kunne ses inde over land, inden de 15 af dem besluttede sig for at trække ud bogstaveligt talt lige over hovedet på os. Her kunne alle virkeligt se, hvor smuk en rovfugl glenten er.
Vi kunne ikke have iscenesat afslutningen bedre selv!

IMG_4202_2.JPG
Glenterne kom tæt forbi og blev filmet af flere