På denne side kan du finde både nye og gamle nyheder fra Gedser Fuglestation.MEGA-sjælden gæst fra taigaen

onsdag 11. maj 2016
Tigerdyr om foråret!
af Hans Lind
MEGA-sjælden fugl fanget og ringmærket ved Gedser Fuglestation
At ringmærke fugle kræver engagement, gåpåmod, udholdenhed og dygtighed - - - og ind imellem lidt held! Og det var lige det, der skete i dag den 11. maj 2016 ved 8-tiden for Johanne Aagaard og Andreas Bennetsen Boe, de faste ringmærkere ved fuglestationen: Da Johanne på den faste netrunde kom hen til det ene af de store hejsenet, opdagede hun en Fuglekongesanger, der var fløjet i nettet. Hun fik hurtigt tilkaldt Andreas, og det sjældne kræ kom i fugleposen til nærmere undersøgelse.
- - - - men først fik hun ringet til mig, der hurtigt afbrød de daglige gøremål derhjemme og fik sendt en fælles sms ud til de nærmeste ornitologer om fuglen. Op på cyklen og tre km. ud på Gedser Odde for at nyde synet af sjældenheden. Kort tid efter ankom også Asbjørn Jensen og Gert Jeppesen med deres store kameraer.
Fuglekongesangeren yngler i Nordøst-Asiens taigaområder øst for Uralbjergene, og den overvintrer normalt i det sydøstlige Asien. Dog kommer der fåtalligt nogle trækkende til Europa om efteråret, og der ses årligt typisk 5 – 10 i Danmark. Om foråret er arten derimod ekstremt sjælden, og den er kun registreret herhjemme fem gange mellem 1988 og 2008. Det er den fjerde, der er ringmærket på fuglestationen: 16/10 1999, 20/10 2004, 10/12 2007 og endelig den i dag.
Med de gule tegninger på hoved og vinger kaldes den blandt fuglefolk populært for ”tigerdyret”.
Det er sådan nogle oplevelser, der giver fornyet energi og gør det dejligt at være ringmærker!

Hans Lind
Gedser Fuglestation