DU SKAL KENDE 25 FUGLEARTER OG KUNNE TÆLLE TIL 100 - MINDSTEKRAV TIL TRÆKTÆLLERE VED GEDSER FUGLESTATION - ER DET DIG?

DSCN2857

Ved træktælling på Gedser Odde har havtrækket højst prioritet, store landtrækkere arter næste prioritet og småfugle lavest. For at kunne bruge data til analyser, skal der gerne registreres mindst 1.000 trækkende individer af en art hvert år. På tabellen kan du se, at der er 21 arter i den primære gruppe af havtrækkere og 4 arter i den sekundære gruppe af store landtrækkere. De fleste af disse vigtige arter kommer mest i flokke på mindre end 100 individer.

PogSArter

Der er derfor vi siger, at du som træktæller skal kende 25 arter og kunne tælle til 100.

Er lysten og viljen tilstede, kan mange derfor med lidt træning blive gode træktællere for Gedser Fuglestation. Og vi mangler personer til at dække denne vigtige naturovervågningsopgave.

DSCN2590

Du kan kontakte Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvis du vil høre mere.

Vi oprettede i 2018 Gedser Fuglestations Venner. Allerede første år fik fuglestationen bidrag på over 10.000 kr. Siden har I støtte vores arbejde både med vennemedlemskab og med andre bidrag, når vi har haft ekstra behov.

Traektaelling Gedser 27 11 2020 Bo Kayser

Vi kan skaffe penge fra fonde til køb af udstyr, til gennemførelse af events m.m.. Men vi kan ikke få fondsstøtte til driften af fuglestationen. Hverken til husleje, til betaling af diæter til træktællere og ringmærkere m.m.

Uden jeres hjælp vil vi derfor ikke kunne holde så højt et aktivitetsniveau på fuglestationen til glæde for de besøgende og for fugleforskningen.

Vi håber, at jer, der har støttet hidtil, også vil gøre det i fremover. Og vi håber, at nye vil komme til.

Du kan betale pengene med MobilePay til telefonnummer 6167 1843, eller du kan betale via netbank til konto 6140 4356224 i Møns Bank.

Ved betalingen vil vi bede om, at du angiver e-mail adresse og navn i tekstfeltet. Så kan Gedser Fuglestation let sende information til dig.

På forhånd tak.

Gedser Fuglestation

Der er så meget, vi gerne vil hjælpe med til og få til at ske på Gedser Fuglestation. Både for fuglene og for de mange mennesker, som interesserer sig for fugle og den øvrige natur.

For at kunne gøre det, har vi behov for støtte. Det gælder både hjælp fra de mange frivillige, som laver noget på fuglestationen, og det gælder økonomisk støtte til driften og videreudviklingen. Der er mange måder at hjælpe med på.

 

2021 06 10 11.00.16 1Du kan testamentere din arv til Gedser Fuglestation

At efterlade Dansk Ornitologisk Forening en arv er en mulighed for at yde vores natur og fuglene en håndsrækning, der varer langt ind i fremtiden. I testamentet kan det angives, hvad pengene ønskes anvendt til.

DOF betaler ikke arveafgift af testamentariske gaver. Det betyder, at hele det testamenterede beløb går ubeskåret til DOF’s arbejde for fugle og natur.

DOF’s advokat kan hjælpe med at oprette testamentet.

Læs mere på DOF’s hjemmeside!

OstligBlegGulbug1 20200617 HansLind

Østlig Bleg Gulbug ringmærket ved Gedser Fuglestation den 17. juni 2020. Foto: Hans Lind.

Hvis man er interesseret i at se sjældne fugle, er Gedserområdet et godt sted at besøge.

Sjaeldnearter Gedseromradet 2011 20

Sjældne fugle i Gedserområdet 2011-20 måned for måned. Udtræk fra DOFbasen. Graf: Bo Kayser.

I DOFbasen er der i årene 2011-20 registreret 5.795 sjældne arter fra Gedserområdet. Oktober var den måned, hvor der blev set flest med hele 2.206. For spurvefugle ses over halvdelen af årets sjældne fugle faktisk i oktober. For de øvrige arter bliver der også set mange i september og november.

Sjaeldnearter Gedseromradet lokaliteter 2011 20

Sjældne fugle i Gedserområdet 2011-20 fordelt på lokaliteter. Udtræk fra DOFbasen. Graf: Bo Kayser.

Hvor bliver de sjældne fugle så set. Langt de fleste blev i årene 2011-20 set på lokaliteten Gedser Odde. Det skyldes, at både Gedser Fuglestations trækfugletælling og ringmærkning bliver registreret på denne lokalitet. 

Af andre gode steder for sjældne fugle topper Kroghage med 160 efterfulgt af Birkemosen med 95.

SUarter Gedseromradet 2011 20

SU-arter i Gedserområdet 2011-20 måned for måned. Udtræk fra DOFbasen. Graf: Bo Kayser.

Hvis det er de helt sjældne arter, man går efter, dem der kræver godkendelse af DOF's Sjældenhedsudvalg, SU-arterne, er juni den bedste måned. Det skyldes, at Gedser Odde er særligt god for sjældne spurvefugle, som sidst på forårstrækket "kommer for langt" og bliver fanget i forbindelse med ringmærkningen på Gedser Fuglestation. I september og oktober blever der også set ret mange SU-arter. 

Senest revideret BK 20210215.