Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (10)feb. (18)mar. (31)apr. (15)

Stor aktivitet på stationen

mandag 15. april 2024
af Susanne Primdahl og Louis Poulsen

Træk

Min sidste dag på odden i dag (for denne omgang altså), og hvilket skønt vejr det så var, godt nok var det ikke de helt store tal vi var ude i, men igen nogle fine arter imellem.

En af de første sjove blev en Almindelig Kjove som kom relativt tæt på land, en super dejlig art hvis man spørger mig, og lidt sjovere at se den lidt tættere på end som en prik ude bag Rødsand.

 IMG_4587.jpgAlmindelig Kjove / Foto: Louis Poulsen

Ederfuglene kom op på 385, hvilket ikke er ret mange, men det betyder at vi lige kommer op over 115000 Ederfugle for sæsonen indtil videre, det er vist heller ikke særlig mange iforhold til tidligere år, men de har det også svært for tiden og går desværre kraftigt tilbage.

 IMG_4600.jpgEderfugle / Foto: Louis Poulsen

Der kom også en smule rovfugle, 3 Rørhøge trak ud mod syd nede over havnen, og senere en Blå Kærhøg, og sansynligvis endnu en Blå Kærhøg, men pga. at jeg prioriterede at tælle den flok Ederfugle med Skeænder i færdig som den røg lige forbi, nåede jeg desværre ikke at bestemme den 100%, for den havde gemt sig da jeg prøvede at finde den igen efterfølgende;/

Andre dejlige fugle blev bla. 1 Digesvale og 2 meget fine Sortstrubede Lommer i sommerdragt.

Til sidst vil jeg blot sige tak til alle der har kommet forbi derude med godt selskab også på de kedelige dage, og tak til alle andre der har været omkring stationen. Det har været en super tid, med mange gode oplevelser til bogen.

//Louis P.

Ringmærkning

Vinden havde lagt sig efter et par meget blæsende dage, men det gav alligevel ikke det store indtræk af nye fugle. Der var dog nok til at gøre alle tilfredse.

Jan skulle undervise Anne i blodprøvetagning igen i dag, så det var ret vigtigt med nogle fugle, fordi Anne kun nåede at tage en enkelt blodprøve i går.
For en sikkerheds skyld blev der taget blodprøve af to morgenfriske Jernspurve, selvom de ikke er i målgruppen. Og heldigvis kom der efterfølgende 4 afrikatrækkere, som fik taget blodprøve til tjek for West Nile Virus - en Rødstjert, en Munk og to Gransangere.
Efter afsluttet oplæring af Anne er Jan taget hjem i dag. Det har været hyggeligt at have Jan på stationen et par dage, hvor han straks faldt ind som en naturlig del af bemandingen, men han har også været her mange gange før.

Vi havde besøg af 12 kursister fra højskolen i Marielyst. Der blev heldigvis også lidt fugle at vise frem for dem, og Hans og Benny fortalte stort og småt om ringmærkning og fugletræk.

IMG 3041 red
Når der er gæster på besøg, kan en Musvit blive en så populær fotomodel, at man næsten skulle tro, det var en meget sjælden fugl. Der blev fotograferet fra alle sider.  Foto: Anne Ramskov Hermanns

IMG 3042 red
Flere af gæsterne bemærkede, at fuglen var meget rolig. Det var han også - faktisk kunne man mistænke ham for at nyde opmærksomheden. ;-)   Foto: Anne Ramskov Hermanns

Anne Marie sørgede for kaffe og småkager til at slutte af på, og mange af gæsterne var inde og handle i mødelokalet, hvor der var et stort udvalg af fine ting med søde fuglemotiver.

Lige over middag kom Hans tilbage for at hente Anne og mig, så vi kunne køre en tur til Lolland i håb om at finde ringmærkningsklare Natugle unger på en kendt ynglelokalitet, hvor Hans i flere år har ringmærket redeunger af både Natugle og Tårnfalk. Det er for tidligt for Tårnfalk, og Natuglen havde desværre ikke taget redekassen i brug i år, så vi nøjedes med at nyde køreturen i det flotte solskinsvejr, og vi spottede da både Havørn og Røde Glenter undervejs.

Det var lidt trist at sige farvel til Louis i dag, som har været hyggeligt selskab for mig i den forgangne uge. Hver dag har det været spændende at høre, hvad han har oplevet på træk-obsen.
Louis har passet sin opgave på spidsen af odden hver eneste dag siden 1. marts, og det virker, som om han har nydt hver dag uanset vejret. Sådan er det, når man brænder for noget.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 15.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Jan Bolding, Hans Lind, Benny Steinmejer, Anne Marie Reith

En blodig og blæsende omgang!

søndag 14. april 2024
af Anne Hermanns og Louis Poulsen

Træk:

En noget blæsende dag på odden i dag, med hele ca. 12 m/s det meste morgenen var det list svært at finde et godt sted at stå hvor der var læ, så vi måtte trække helt om på bagsiden af marinestationen, hvilket jeg ellers ikke er så meget for, da man så ser mange af fuglene bagfra.

På trods af vinden blev det en overraskende god dag, med fine fugle og spcielt på rovfugle fronten, hvor hele 8 arter af rovfugle kom forbi.

IMG_4561-2.jpgSpurvehøg / Foto: Louis Poulsen

Over havet var det ikke helt vilde der skete, blot 466 Ederfugle bla., men lidt sjovt kom der alligevel, bla. 66 Lille Kobbersneppe! det var noget overraskende da vi slet ikke har haft nogle tidligere på sæsonen, de fløj alle mod sv, hvilket blot gjorde det endnu mærkeligere.

IMG_4547.jpgLille Kobbersneppe’r, + en Ederfugl / Foto: Louis Poulsen

Lidt mere skete der i luften med specielt rovfuglene som sagt, men også en hel del Landsvaler med 13+

Vi fik blandt andet 2 dejlige Fiskeørne som kom på ret fin afstand, 1 Blå Kærhøg, og dagens fugl som blev en lækker Sort Glente, som dog kom så hurtigt over hovedet på os og direkte mod syd, at det kun blev til lidt billeder bagfra.

IMG_4516.jpgSort Glente / Foto: Louis Poulsen

Ringmærkning:

(I går eftermiddags ankom Jan og jeg til stationen).

Dagen har mildt sagt været blæsende, men det lykkedes alligevel at holde standarden. Susanne, Jakob og Birgit passede den primære ringmærkningen, mens Jan underviste mig i prøvetagningen.

Blodprøverne fra fuglene er en vigtig videnskabelig metode og bruges til bla. at overvåge eventuel sygdomspredning. I det projekt som vi indgår i, er fokus på de fuglearter som overvintre i Afrika og derefter trækker igennem Europa til bla. Danmark. Det er så lille og skånsom et indgreb at indsamle en bloprøve, at fuglene selvfølgelig kan slippes fri øjeblikkeligt efter prøven er lavet. 

IMG_3037_red.JPG
Rødhals gøres klar til at få taget en blodprøve. Foto: Susanne Primdahl.

IMG_3033_red.JPG
Stor humleflue observeret af Susanne i stationshaven. Foto: Susanne Primdahl.

Jakob og Birgit tog tilbage til Jylland i eftermiddags... men mon ikke vi snart ser dem hernede igen?

Udklip_14.04.2024.JPG

Folk på stationen: Jakob og Birgit Barkholt, Louis Poulsen, Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Jan Bolding

Hva' nu - er ringmærkeren blevet doven?

lørdag 13. april 2024
af Louis Poulsen & Susanne Primdahl

Træk

Endnu en fin dag vejrmæssigt, men hvor der dog heller ikke ligefrem væltede forbi med fugle, dog kom der lidt mere end i går, heldigvis!

480 Ederfugle blev det til på 5 timer, hvilket ikke er særlig meget, men vi må nok erkende at deres træk efterhånden er ved at være ovre.

Højdepunkterne blev 2 fine Dværgfalk som begge piskede mod nord, og en dejlig Hedelærke mod syd.

Der skete simpelthen for lidt til at jeg fik mit kamera op af tasken på noget tidspunkt, så i får desværre ikke nogen billeder i denne omgang;/ Vi håber at imorgen bliver noget mere spændende ..meen, så kigger jeg lige på vejrudsigten for i morgen som siger 11-12m/s fra vest, hmm… vi får se;)

Ringmærkning

I aftes ankom Jakob og Birgit til stationen, så Jakob har været med til ringmærkningen i dag, og fortsætter i morgen, indtil turen går tilbage til Midtjylland, hvor arbejdet kalder mandag morgen. Jakob deltog i ringmærkerkurset i Gedser sidste år, men har ikke haft så mange muligheder for at træne efterfølgende.

Vi havde ikke ret mange fugle, så jeg var glad. Og det er ikke, fordi jeg er blevet doven, men det betød, at der var rigtig god tid til at hjælpe Jakob, så jeg håber, han også er glad for dagens træning i håndtering af fuglene og en masse snak om aldersbestemmelse.

Det blev endnu en dag med god spredning på arter trods et beskedent antal fugle. Det var fint, når nu vi skulle snakke om aldersbestemmelse, selvom det også godt kan blive lidt forvirrende med al den information.

Blandt fuglene havde vi et par fine finker, som kan give bloggen lidt kulør.

IMG 3024 red
En Stillits er en rigtig farvelade-fugl, og i dette tilfælde er det en han. I felten ser man ikke umiddelbart forskel på han og hun, men når man har dem i hånden, ser man, at det røde over øjet når helt hen bagved øjet på hannen, hvor det på en hun ikke kommer bag øjet.  Foto: Susanne Primdahl

IMG 3027 red
En anden fugl med lidt ekstra farve var denne Tornirisk han.  Foto: Susanne Primdahl

IMG 3025 red
Og her et billede af samme Tornirisk, hvor han også viser sin kanelbrune overside. Læg mærke til de let løftede vinger - det var splitsekundet før han fløj over de buske, han har kig på.  Foto: Susanne Primdahl

Det er fantastisk at have arbejdsomme gæster på stationen. Jakob har lige kørt flis på det sidste mudrede stykke, som jeg sprang over, da jeg var i gang med en tilsvarende opgave tidligere på ugen. Og nu er Jakob og Birgit taget ud for at handle til aftensmaden, som de også vil klare for os.
Det er vist godt, de skal hjem igen i morgen, for ellers kunne der godt være risiko for, at jeg blev lidt doven. ;-)

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 13.04.2024

Folk på stationen: Jakob og Birgit Barkholt, Louis Poulsen, Susanne Primdahl

Dagens specialopgave gennemført ;-)

fredag 12. april 2024
af Louis K. Poulsen og Susanne Primdahl

Træk:

Vinden tog lidt af i dag til en 7 m/s, hvilket gjorde det lidt behageligere at stå derude.

Hvad der dog ikke var ligeså behageligt var at der næsten ingen fugle kom forbi, f.eks blev Ederfugl dagens mest talrige art med 145 trækkende:/ og i alt kom vi op på 639 trækkende fugle på hele morgenen, det er virkelig ikke meget i forhold til normalen.

Men disse få fugle skyldtes nok hovedsageligt den dis der lå over havet og odden som resulterede i meget dårlig sigtbarhed, i starten på ca. 3 kilometer og senere helt ned til under en kilometer med små regn byger :/

Selvom det ikke var mange fugle som kom forbi, fik vi nogle fine nogle i bogen, klokken lidt over 8 kom 2 Gulirisker (Serinus serinus) flyvende sammen mod nord, og senere kom en enlig fugl ud og vendte over jeg, og Gert som også var et smut forbi forbi.

20240412_060335.jpgPå trods af dis var det en smuk solopgang i morges / Foto: Louis Poulsen

Ringmærkning:

I dag gav vinden ingen begrænsninger i forhold til ringmærkningen, og resultatet blev da også betydeligt bedre end den ene fugl om dagen, som er blevet ringmærket de sidste to dage.

Jeg havde sat mig for, at den Gærdesanger, som sad og drillede mig med sin sang i går, skulle have ring på i dag. Denne specialopgave blev fuldført allerede på tredje netrunde, så nu bliver det spændende at se, hvornår der begynder at komme flere Gærdesangere gennem haven.

IMG 3006 red
Sådan!  - så fik årets første Gærdesanger ring på. Det blev den muligvis fornærmet over, for jeg hørte ikke mere til den resten af dagen.  Foto: Susanne Primdahl

I alt 16 fugle blev ringmærket i dag, og som så mange gange før undrer jeg mig over, at så få fugle kan fordele sig på næsten lige så mange arter. På den måde bliver en stille dag ikke en kedelig dag.

IMG 3019 red
Der kom også en af de blege Musvitter forbi, som de andre har fortalt mig om. Der har efter sigende været mange af dem i år.  Foto: Susanne Primdahl

IMG 3020 red
En Dompap hun blev det også til. Den var af racen Europaea, som vi på dansk kalder Lille Dompap.  Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 12.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl

Rovterne og mere blæst

torsdag 11. april 2024
af Louis Poulsen & Susanne Primdahl

Træk

Endnu en blæsende dag på odden i dag, en dag der på mange punkter lignede i går.

Der kom stadig lidt Ederfugle, men ikke ligefrem i den helt store stil, 783 kunne det blive til.

Og ellers var det som igår mågerne der var mest gang i, en hel del Stormmåger igen i dag med 744, og 4 Kaspiske måger.

IMG_4366.jpgEn af dagens mange små flokke af Stormmåger / Foto: Louis Poulsen

Dagens fugl kom klokken 8, hvor jeg lige som at jeg kigger op fra teleskopet opdager en mellemstor hvid fugl som kommer mod mig inde fra marken af, den når at være rigtigt mange forskellige ting inde i hovedet på mig, inden at det når jeg får kikkerten på, går op for mig at det er en Rovterne, virkelig mærkeligt at den sådan bare kommer flyvende inde over markerne! Den fortsatte så lige forbi mig og direkte ud over havet mod syd.

Vildt lækkert, og vildt mærkeligt!

IMG_4408.jpgRovterne / Foto: Louis Poulsen

Også hele 3 Blå Kærhøge kom ind og mod nord, heriblandt 2 meget smukke hanner, som kom ind sammen.

IMG_4441-2.jpg

Ederfugle + 2 Havlitter / Foto: Louis Poulsen

Ringmærkning

Endnu en dag med kraftig blæst og dertil regn fra kl. 9, så det blev ikke til en standardmærkning i dag, og antallet af fugle kom til at ligge tæt det i går.

Men når der ikke er fugle at ringmærke, er det en fin erstatning at have årets første syngende Gærdesanger på tre netrunder lige efter hinanden. Jeg håber, den bestemmer sig for en tur i nettet i morgen.

Jeg ringmærkede kun en enkelt fugl, men til gengæld var det en farvestrålende en af slagsen.

IMG 3004 red
2k Gulspurv han, som blev fanget lige før regnen tog fat, og nettene blev klappet sammen.  Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 11.04.24

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl

Fire gange så mange aflæsninger som ringmærkninger

onsdag 10. april 2024
af Louis Poulsen & Susanne Primdahl

Træk

Noget mere vind i dag end igår, hvilket plejer at være godt nok, måske lige i overkanten i dag, men det blev alligevel en fin morgen.

Ederfuglene vendte så småt tilbage med 1232 stks. hvilket jo sådan set i forhold til igår er en forøgelse på 656%.

IMG_4258.jpgEderfugle / Foto: Louis Poulsen

Det var mågerne der holdte gang i obsen og i mig, med hovedsageligt en del Stormmåger (Larus canus), 477 blev det til, 55 Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus), 38 Sølvmåger (Larus argentatus), og af de lidt sjovere 3 Kaspiske måger (Larus cachinnans) og en af mine yndlings arter Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus) med 2 smukke gamle fugle, hvoraf den ene var i sommerdragt, super fedt.

IMG_4246.jpg2K Kaspisk måge / Foto: Louis Poulsen

Ellers kom der faktiskt ikke rigtigt noget andet jeg vil nævne her, det blæste op i slutningen af obsen, hvorfor det var meget svært at finde et sted med læ, og hvor man samtidigt kunne se fuglene forfra, men jeg og Gert som kom forbi i den sidste time, fandt til sidst et okay sted, men vinden må da gerne lægge sig med en 2-3 m/s til imorgen tak, men det ser det desværre ikke rigtigt ud til, tværtimod;/ :)

Ringmærkning

En meget stille dag, var jeg lige ved at skrive, men det gjaldt i hvert fald ikke vinden, hvor middelstyrken kom op på 13 m/s med vindstød på 18 m/s.
Det lykkedes at finde net nok til at gennemføre standardmærkningen, men det havde været en stor hjælp, hvis der havde været blade på træer og buske til at give lidt mere læ.

Jeg tror, det var en dag i sidste uge, at Henrik skrev, han for første gang havde oplevet at have flere aflæsninger end ringmærkninger, så jeg må vel betragte det som en slags rekord, når jeg i dag aflæste fire gange så mange fugle, som jeg ringmærkede. Så pyt med, at jeg kun ringmærkede en enkelt fugl.
Midtvejs i ringmærkningsperioden fik jeg nemlig en "boglig" opgave, vil jeg kalde det, da denne fugl gik i nettet.

IMG 2991 red
Det var denne Bogfinke han, som blev dagens eneste ringmærkede fugl. Jeg valgte at fotografere den indendørs, så fjerene ikke ville blive blæst op i alle retninger.  Foto: Susanne Primdahl

Alle aflæsningerne var kendte fugle, som er blevet ringmærket her og har valgt at blive i haven et stykke tid.

IMG 2993 red
Den kækt udseende Rødhals her med vind i "nakkehåret" blev ringmærket den 31. marts og er blevet aflæst både i går og i dag.  Foto: Susanne Primdahl

IMG 2997 red
Den sidste af Fuglekongerne var denne hun, som blev ringmærket den 29. marts. Hendes ring er efterfølgende blevet aflæst 8 ud af de 12 dage, der er gået siden, og hun har sandsynligvis været i nettet endnu flere gange uden at blive træt af at være her. Selvom en ringmærket fugl lander i nettet flere gange samme dag, noteres den kun som en aflæsning første gang.  Foto: Susanne Primdahl

Med alle de oplevelser i dag ;-) var jeg lige ved at glemme den fremmede Rødstjert, jeg aflæste i går. Den blev ringmærket den 7. maj sidste år på Agersø.
Måske er den på vej tilbage til Agersø for at yngle, efter den har tilbragt vinteren i tropisk Afrika. Det kan også være, dens yngleplads ligger længere mod nord, så den måske også bare var på træk, da den blev ringmærket på Agersø sidste år.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 10.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl

Fin dag for ringmærkning, mindre fin dag for træk

tirsdag 9. april 2024
af Louis Poulsen & Susanne Primdahl

Træk

En endnu mere stille morgen i dag end i går, bla. 188 Ederfugle siger lidt om træk-situationen i morges - kritisk!

Dagens top fugl’e blev 12 Skeænder, 1 Landsvale, 2 Småspover og 1 Skovpiber, det er fint med flere tidlige arter, men der var alligevel noget langt mellem dem når det er over 5 timer, og når der ikke kommer noget kontinuerligt træk forbi.

Dagens mest talrige art blev Ringdue, med 469 som trak syd, og blot 4 Hulduer imellem.

IMG_4151.jpgRingduer og Huldue, kan du mon finde Hulduen?, et ret godt tip er at den aldrig har noget hvidt på sig;) / Foto: Louis Poulsen

Imorgen siger vejrguderne at vinden skal gå over i VSV og med en 9 m/s, hvilket lyder ret fint i mine øre, det kan meget muligt sætte lidt skub i bla. Ederfuglene, jeg håber det ihvertfald;)

Ringmærkning

Ingen udsigt til regn, flere net åbne og flere fugle - alt i alt en betydeligt sjovere dag at være ringmærker end i går.

Dagens allerførste fugl blev pillet ud af nettet lige udenfor døren, og det var fuglestationens første Rødstjert i år. Det er tidligt for den art, men en søgning 30 år tilbage i vores database viser, at der faktisk en enkelt gang er ringmærket en tidligere på året. Det var den 5. april 2018.

Der var for mange fugle på første runde til, at jeg ville bruge tid på at fotografere. Det er altid fuglenes ve og vel, der kommer i første række, så de skal ikke vente længere end nødvendigt . Men så kan man være så heldig, at der lander endnu en Rødstjert i nettet på sidste runde, så jeg fik alligevel dagens Rødstjert-foto lige på falderebet.

IMG 2986 red
Denne Rødstjert havde allerede ring på, og den er ringmærket et andet sted i Danmark. Nu er den indrapporteret til Ringmærkningsadministrationen på Statens Naturhistoriske Museum, så vi afventer en rapport, som kan fortælle os, hvor og hvornår fuglen er ringmærket.  Foto: Susanne Primdahl

Der var også en anden Afrika-trækker i nettet, som er ankommet tidligere end normalt. Det var vores 3. Løvsanger i år, men den første jeg personligt har haft i hånden i år.

IMG 2980 red
Man føler bare, at det er rigtigt forår, når man står med sin første Løvsanger i hånden.  Foto: Susanne Primdahl

Der gik 12 forskellige arter i nettene i dag, og halvdelen af de ringmærkede var Jernspurve.

IMG 2984 red
En af dagens 15 ringmærkede Jernspurve.  Foto: Susanne Primdahl

Jeg vil også lige nævne det Tornirisk par, som fulgtes ad i nettet. Vi har kun ringmærket 2 Tornirisker i år, og de to i dag havde ring på i forvejen. De er begge ringmærket her på stedet i 2023 - hunnen i august og hannen i juni.
Når sådan et par fanges sammen, bliver de altid sluppet fri igen samtidig, så de kan flyve videre som par. De kom desværre også på et tidspunkt, hvor jeg ikke prioriterede foto.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 09.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl

Varmt vejr og tidlige arter

mandag 8. april 2024
af Louis Poulsen & Susanne Primdahl

Træk

Ingen vind, ingen ting, det så ud til at passe ret godt i morges hvor vinden udover ca. 1,5 time med 4 m/s har ligget på mellem 2 og 0 m/s. Nærmest ingen fugle trak til at starte med, men som morgenen skred frem kom den fine art efter den anden i bogen, og det endte med en bestemt godkendt morgen, trods det dog ikke var de helt store antal.

Ederfuglene kom ikke en gang over 1000 fugle i dag, 963 fugle blev det til.

Dagens bedste fugl’e blev 2 stks. Almindelige Kjover (Stercorarius parasiticus), som dog kom på ret dårlig afstand, jeg opdagede den første ved at den jagede en terne næsten helt ude ved rødsand, så det siger lidt om afstanden.

Igen idag kunne foråret og varmen fra syd rigtigt mærkes både på kroppen, men også med et par tidlige arter igen idag, 1 Småspove (Numenius phaeopus), 3 Landsvaler (Hirundo rustica), 2 Gule Vipstjerter (Motacilla flava) og 1 Skovpiber (Anthus trivialis).

IMG_4093-Enhanced-NR.jpgJeg var ikke helt alene derude idag, både Gert var forbi, og så fik jeg ikke mindst lidt hjælp af 4 medobservatøre i form af Havørne, som i løbet af hele morgenen holdt til på marken som støder op til obs pladsen, her er det en ung fugl, som umiddelbart er igang med at tælle en flok Ederfugle / Foto: Louis Poulsen - Havørn

Senere cyklede jeg en kort tur ind til byen for både at kigge lidt sporadisk efter Hærfugl og for at handle en smule, ingen Hærfugl, men på vej derind trak en Hvid Stork henover mig og udover havnen, det er bare skønt hver gang man ser en stork! Og lige som jeg gik ud af brugsen lå der, 1 Havørn, 2 Rørhøge og en Spurvehøg og kredsede lige over brugsen.

IMG_4138.jpgMeget af morgenen og formiddagen lå et meget lavt skydække over odden og havet, som til tider gjorde det ret svært at nå at tælle specielt Ederfuglene, fordi de simpelthen først kom til syne da de var lige over hovedet på en, en meget spciel oplevelse, her er det færgen hvor man pga. det høje vind tårn nemt kan se det for sig / Foto: Louis Poulsen

IMG_4097-Enhanced-NR.jpg“Jeg smutter lige en tur” / Foto: Louis Poulsen - Havørn

Ringmærkning

Der blev ikke åbnet ret mange net i dag, for de første par timer var plaget af småregn, og DMIs radar forudsagde flere små lette byger. Det betød også, at de første timer med hyppige runder gav mere motion end fugle til ringmærkeren.

Selvom vejret blev bedre gennem standardperioden, var der ikke mange fugle gennem haven. Kun 8 fugle fik ring på, så jeg gjorde endnu et forsøg sidst på eftermiddagen, hvor det lykkedes at ringmærke 2 fugle mere, så jeg lige akkurat kom op på et tocifret antal.
Det betød også, at Gransangeren kom op på pladsen som dagens talrigeste fugl.

Jeg blev budt velkommen af flere af stationens faste folk, som lige kom forbi en tur. Og folk er jo altid flinke til at tage imod en opgave, så Hans tømte trillebøren, så jeg kunne bruge den til at køre noget flis ud på de mest mudrede netbaner, og Gert og Mads skiftede et udslidt net ud med et nyt og funktionsdygtigt.

IMG 2967 red
En af dagens Gransangere.  Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 08.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl

Hærfugl og hærlighed

søndag 7. april 2024
af Henrik Jørgensen og Louis Poulsen

Ringmærkning:

Sidste dag for mig i denne periode.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gærdesmutte/Wren 10/1

Jernspurv/Dunnock 7/1

Rødhals/Robin 6/5

Solsort/Blackbird 0/1

sangdrossel/Song thrush 1/0

Munk/Blackcap 6/0

Gransanger/Chiffchaff  10/0

Fuglekonge/Goldcrest 3/2

Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 2/0

Sydlig halemejse/Long-tailed tit 1/0

Musvit/Great tit 3/0

Korttået træløber/Short-toed treecreeper 0/1

Bogfinke/Chaffinch 3/0

Total 52/11

Træk:

En dejlig morgen vejrmæssigt ihvertfald det meste af tiden, for ved 8 tiden blæste pludselig kraftigt op, fra ca. 5 m/s til næsten 12 m/s på bare 20 minutter!, så der måtte findes nyt læ på den anden side af bygningen, opfrisknigen gav et ret masivt stormmåge træk lige som det begyndte, og det blev ved med at drysse lidt igennem resten af dagen, hele 376 fløj mod ø.

Det var ret tyndt med Ederfugle i dag, kun ca. 1300, det var mest småfuglene der rørte på sig, med en hel del Tornirisker og Bog.- Kvækerfinker som ville syd på, selvom de burde flyve nord på nu, især i denne lækre varme.

Indimellem kom der også nogle sjovere og tidlige fugle, bla. en minimum 1 måske 3 Skovpibere, som er tidligt, 1 Gul Vipstjert som også er meget tidligt, 2 Landsvaler, 1 Hedelærke og.. ..dagens absolutte hit som kom kl 1037, nemlig en Hærfugl! den kom trækkende ned over marken, og satte sig kort tid på vejen, før at den forsvandt mod p-pladsen, ej hvor lækkert!

Senere på dagen blev den genfundet lidt inde i baglandet mod byen, og jeg selv traskede også godt rundt i området for at kigge efter den igen, men uden held desværre, så i får ikke nogle billeder af den;/ men det var helt fantastisk vejr, varmt sol og ingen vind! og til gængæld fik jeg en meget fin Sortstrubet Bynkefugl han, og på vej tilbage skræmte jeg en lige så fin han Blå Kærhøg op fra stations haven.

-

Henrik tog afsted ved formiddags tid, og her til aften er Susanne ankommet som tager over med ringmærkningen.

-

På stationen: Louis Poulsen, Henrik Jørgensen, Susanne Primdahl

Svaler og varme fra syd

lørdag 6. april 2024
af Henrik Jørgensen & Louis Poulsen

Træk:

En rigtig fin morgen, formiddag og middag på odden i dag, temperaturen lå mellem 8,2° og kl 14:10 blev der målt hele 15,6°! Vinden var også dejlig svag, måske lidt for svag i forhold til mange fugle, men der kom stadigvæk pænt med dit og dat.

På rovfugle fronten kan der nævnes hele 11 trækkende Rørhøge!, først 9 mod nord og senere 2 mod syd. Derudover en Fiskeørn som dog kom på nogen afstand, samt nogle Spurvehøge og et par Tårnfalke.

Varmen fra syd bragte også et par Landsvaler herop, hele 5 stks. Faktisk!

Der kom selvfølgelig også lidt Ederfugle, ikke så mange som igår, men en pæn portion blev det alligevel til, 5331 for at være helt præcis.

Dagens “hit” blev en sydtrækkende Hvid Stork kl 1123, 15 minutter efter at en Hvid Stork blev set trække syd ved Bøtø, så mon ikke det er samme fugl.

IMG_4026.jpgDer lå meget af morgenen en del dis ude i horisonten og vældig meget varmeflimmer, her er det færgen som kommer til at se ret så sjov ud / Foto: Louis Poulsen

-

Ringmærkning:

Jeg lod Lone sove lidt længere og selv nettene op.

Der var heldigvis kommet nye fugle til i løbet af natten, men ca 1/4 havde allerede ring på.

Det var især gransanger som prydede dagens fangst, men også jernspurve. Det kan ikke varer mange dage før de første med rugeplet bliver fanget.

Det skulle blive ret klart i nat så det store spørgsmål er så om de så trækker over eller vælger at gå ned og raste.

I aften er sidste aften for denne gang, så vi fejrede sidste aften med en god bøf. Jeg har dog stadig fangsten i morgen tidlig, så tænker jeg laver en miniblog efter fangsten inden den går hjem til København. Jeg er dog allerede tilbage igen om 2 uger.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gærdesmutte/Wren 2/0

Jernspurv/Dunnock 7/0

Rødhals/Robin 1/5

Gransanger/Chiffchaff 10/0

Fuglekonge/Goldcrest 0/4

Musvit/Great tit 3/0

Korttået træløber/Short-toed treecreeper 1/0

Bogfinke/Chaffinch 2/0

Rørspurv/Reed bunting 2/0

Total 28/9

På stationen: Louis Poulsen, Henrik Jørgensen


1   |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8     NÆSTE