Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (140)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (2)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (15)juli (17)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (29)dec. (18)

Sidste net taget ned

søndag 18. december 2022
af Henrik Jørgensen

Da det blæste for meget og det også var for koldt til at ringmærke i dag blev de 2 sidste net taget ned for i år. Så nu er årets ringmærkning officielt slut. Den lille efter-sæson (16.november-17.december) gav 910 fugle af 22 arter/racer hvilket er meget ud af årets samlede 11.052 fugle. Det blev grønsisken(406) nordlig gråsisken(232) gråsisken(112) som lå i toppen, men sjove arter som silkehale14), hvidsisken(1) og musvåge(1) og fasan(1) blev også ringmærket.

I morgen står det på det sidste nedlukning, vask og rengøring inden jeg drager hjem til København tirsdag formiddag. Ole tog hjem efter middag i dag efter næsten 3 måneder.

Tak for i år, vi ses i det nye til endnu en masse gode oplevelser her på Gedser fuglestation!

På stationen: Henrik Jørgensen

Rim i nettene

lørdag 17. december 2022
af Henrik Jørgensen

Der var meget kraftig rim i nettene og det gik ikke at tø dem helt op, men de kunne sættes op men var dog noget synlige så det blev en lille fangst i dag da der både kom sol og vind på dem også. Men 5 fugle hvoraf de 4 var nye er stadig godkendt midt i december.

På vejen ud til Odden skræmte Ole en enkeltbekkasin op, det er ikke så mange som bliver set i december måned. Igen i dag var det Louis som stod for obsen ude på Odden.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:
Solsort/Blackbird 1/1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 3/0

Total 4/1

På stationen: Ole Friis Larsen, Henrik Jørgensen

Solrig decemberdag

fredag 16. december 2022
af Henrik Jørgensen

Trods vi er midt i december og det er lidt koldt var der skønt vejr og sol hele dagen.

Efter et par dage med sygdom er jeg ved at komme mig og i dag kom der gang i fangsten igen. Dagens store overraskelse blev 4 silkehaler som blev nysgerrige af lyden og så fik øje på de bær som er i busken for enden af nettet. Ellers rigtigt fin dag med 18 ringmærkede fugle.

GFU redag 104En af dagens fangster til ringmærkning var denne voksne/adulte Grønsisken (Carduelis spinus). Alderen på 2k+ (mindst andet kalenderår) afsløres blandt andet af de afrundede spidser på halefjerene, som er mere spidse hos de helt unge fugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU redag 106

Ole er blevet afløst af Louis, som skal tage træktællingen på Odden, men Ole er her lidt endnu da der stadig er andre ting som skal laves.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Silkehale/waxwing 4

Solsort/Blackbird 2

Grønirisk/Greenfinch 1

Grønsisken/Siskin 6

Nordlig gråsisken/Common redpoll 5

Total 18

På stationen: Ole Friis Larsen, Henrik Jørgensen

Bjergænder, Små Skalleslugere og solopgangenes farver

torsdag 15. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Heller ingen ringmærkning torsdag.

Trækket på Odden: Torsdag bød til gengæld på fint træk med et overraskende stort antal Bjergænder (Aythya marila), som kom i flokke på helt op til 95 og endte med et samlet tal på lige under 600. Der var også god udfordring, for fuglene fløj tæt i flokkene, og lyset var dårligt, men det var til at se, at der også var lidt Troldænder (Aythya fuligula) mellem dem i nogle af flokkene og tilmed lidt Små Skalleslugere (Mergellus albellus) imellem dem. De Små Skalleslugere kom også i flokke for sig selv og sammen med Toppede Skalleslugere (Mergus serrator). Det krævede konstant opmærksomhed, for lyset var slet med et tæt skylag og lidt dis ude over havet, så der var ingen assistance på den front.

GFU rsdag 099En af torsdagens store flokke af Bjergænder. Lyset var ikke godt, men de er lysere på oversiden end Troldænder, og så har alle hunner lige for tiden en stor hvid plet omkring næbbet. Det har nogle af Troldænderne også, så det kan ikke bruges til at bestemme et enkelt individ, men når de fleste i flokke har den hvide plet, kan det godt bruges til at bestemme Bjergænder. Bemærk tre Små Skallelugere, alle hanner, bagerst i flokken med smallere og hvide halse (lidt over midten af billedet yderst til venstre). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU rsdag 102En af dagens flokke af Små Skalleslugere. Hannerne skiller sig tydeligt ud med deres hvide halse og sorte ansigtsmasker, mens hunner og unge fugle er sværere at skille fra hinanden. De unge har i flugten blandt andet mere hvidt på vingebagkanterne som på den nederste af de to forreste fugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fra land kom der kun en enkelt fugl, da en Fiskehejre (Ardea cinerea) målbevidst fløj ud over havet og ind i disen med fast kurs mod syd.

I alt blev det til lige under 1.400 fugle af 18 arter på træk, og det var en imponerende afslutning på over tre måneders arbejde for fuglestationen i denne omgang for mit vedkommende (Ole Friis). Det har været spændende at følge trækket – næsten – dagligt i så lang tid og opleve den enorme variation i arterne hen over en efterårssæson. Det skulle andre unde sig selv at opleve bare en enkelt sæson. Selv om lokaliteten har været den samme gennem alle månederne, har det været som at komme et nyt sted hver dag med skiftende vejr, andre fugle, forskellige fuglefolk på Odden og skiftende kolleger inde på fuglestationen.

GFU rsdag 098Når der er pauser i trækket, kan der være rastende fugle at underholde sig med tæt på kysten. Her en gruppe Havlitter. Hannerne med de lange haler sværmer lige for tiden om hunnerne og jagter dem ind imellem temmelig voldsomt. De to nederste på billedet er en ung hun fra i år til venstre og en adult/voksen hun med mere rødbrun underside til højre.

GFU rsdag 097... men hunnerne kan også bide fra sig, når det bliver for meget med kurmageriet, og det er lige, hvad den unge hun gør her. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tusind tak for det hele – også de fantastiske solopgange. Jeg har nogle gange beskrevet dem som orange, lilla eller grønne, men sandheden er, at solopgange har alle farver, det er bare ens eget humør eller stemning, der giver morgenen en enkelt af farverne – eller ingen farver, når det hele bare er gråt i gråt og heller ikke så kedeligt endda, fordi der altid er et eller andet at opleve, når vi kigger på fugle.

DSC 0380Her er en morgen, som for den ene observatør var klart orange ...

GFU rsdag 100... men for den anden observatør var samme morgen klart lyserød. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

En dag med to rekorder

onsdag 14. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Der var ingen ringmærkning onsdag på grund af vinden fra sydvest. Det ville være alt for risikabelt for fuglene. Temperaturerne lå ganske vist omkring 0 grader, men vinden på mellem 8,2 og 10,8 meter i sekundet fik det til at virke meget koldere, og små fugle med pjuskede fjerdragter i nettene ville dø af kulde i løbet af få minutter, selv om solen skinnede smukt det meste af formiddagen. Det kunne ellers have været smukt at få fanget og ringmærket nogle af de omkring 60 Silkehaler (Bombycilla garrulus), der på et tidspunkt rastede i stationshavens træer synlige i teleskop fra Odden.

Trækket på Odden: Onsdag gjorde derimod de seneste dages formodninger om, at trækket var lukket og slukket, til skamme, om ikke andet, så for en dag. Et tjek af statistikken på den hollandske database Trektellen, som vi bruger til indtastning i felten, før tallene bliver overført til DOFbasen, viste oven i købet, at dagens lidt overraskende 241 Bjergænder (Aythya marila) og 27 Taffelænder (Aythya ferina) begge var de højeste antal af de to arter på en dag ved Gedser Odde i dette efterår. Værd at nævne er i hvert fald også 26 Små Skalleslugere (Mergellus albellus).

Desuden var der lidt træk af Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus), Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) og Stormmåger (Larus canus), hvoraf flere viste tegn på østlig oprindelse, men ingen klart kunne klassificeres som den russiske underart heinei. Måger er imidlertid uendeligt smukke lige for tiden, når lyset er godt og havet blåt, så alene mågerne var en sand fornøjelse og de fem timers kulde værd.

GFU nsdag 090Hav og måger passer bare sammen og gør hinanden smukkere på denne årstid, når der er bølger og godt lys. Her en hele almindelig voksen/adult Hættemåge i vinterdragt med dybt vinrødt næb.

GFU nsdag 093En af dagens få Dværgmåger var denne unge fugl tæt på kysten. Bemærk, at den er blevet grå på ryggen og har skiftet en halefjer til en rent hvid uden sort spids. Mange fugle skifter udseende fra måned til måned året rundt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I alt blev det til 1.200 fugle på træk af 19 arter, og det var ikke så ringe endda. Det er stadig er privilegium at få lov at arbejde som træktæller for Gedser Fuglestation og fuglestationer i det hele taget.

Dette var næstsidste dag med daglige tællinger i dette efterår ved Nordens sydligste punkt. Det bliver spændende at se, hvad den sidste dag vil byde på. Ifølge DMI ser det ud til at blive en torsdag med et par graders varme, men til gengæld overskyet og våd fra klokken 10 med vind på 6-10 meter i sekundet fra sydvest.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Gråænder i farver

tirsdag 13. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Endnu en gang var der rimfrost i nettene men de var heldigvis hurtigt varmet op og allerede på første runde sad der en pæn flok grønsiskner i og en enkelt stillits. Lidt sjovt i dag var at der blev fanget 3 mejser og de har ellers i dette efterår været meget fåtallige i forhold til hvad de plejer de andre år. Dagens fangst var faktisk rigtigt pæn når man tænker på at vi er midt i december og at det er koldt.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Gærdesmutte/Wren 1/0

Blåmejse/Blue tit 1/0

Musvit/Great tit 2/0

Stillits/Goldfinch 2/0

Grønsisken/Siskin 15/1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 2/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1/0

Total 24/1

Trækket på Odden: Tirsdag kan ses som en bekræftelse af, at vi er ved at være nået til vejs ende med efterårstrækket på Danmarks sydspids. Vores kolleger i Estland og Finland er stoppet for en uge siden, mens vi holder os til beslutningen om at fortsætte til og med 15. december af hensyn til trækket af lommer. Dem kom der næsten dobbelt så mange af som mandag, nemlig 25 af de rødstrubede (Gavia stellata), men det er stadig udtryk for, at trækket af lommer har kulmineret for nogle dage siden.

Andre steder bliver der stadig set flere, vores amerikanske kolleger ved Cape May på østkysten talte tirsdag 100 Rødstrubede Lommer, på den engelske østkyst kom der 25 forbi observationsposten ved Flamborough Head, akkurat det samme som ved Gedser Odde, og dem ville de nok gerne have set på den hollandske træklokalitet Wijfhoek Dimmen lige øst for Amsterdam, hvor 2 Rødstrubede Lommer mandag blev markeret med halvfed tekst som noget særligt bemærkelsesværdigt. Ved Grenen talte vores kolleger på fuglestaitonen i Skagen 9 Rødstrubede Lommer.

GFU irsdag 087Gråænder i solskin lige neden for spidsen af Odden. De så ud til at nyde den smule lunhed, som solen gav over det rolige hav, mens de rodede i tangen, der flød langs stranden og fandt noget at æde der. Det er skønt at opleve rigtige, at der stadig findes vilde Gråænder, som hverken er udsatte og opfodrede til jagt eller lever som halvtamme fugle i parker. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tirsdag blev det samlet til 335 fugle af 14 arter på træk ved Gedser Odde, en art mindre, men lidt flere fugle end mandag. Mest bemærkelsesværdigt var nok en flok Bramgæs (Branta leucopsis), som kom indtrækkende langt ude fra havet mod øst. Det tyder på, at de er kommet over fra området ved Darss og Zingst i Østtyskland. Fint var det også med en Blå Kærhøg, som trak ud mod syd, og at en forbitrækkende han Gråand (Anas platyrhynchos) kom i selskab med en hun Spidsand (Anas acuta) – det er ikke usædvanligt med Spidsænder i Danmark nu, men det er flere uger siden, at vi har set en Spidsand på træk ved Odden.

På havet var der stadig tusindvis af Sortænder (Melanitta nigra), som lettede langt ude, når der sejlede en lodsbåd gennem området. Tæt på var der usædvanligt mange Gråænder med op til 35, der så ud til at nyde det smukke solskin midt på formiddagen, før skyerne lukkede og slukkede for solen igen, mens de fandt noget at æde i bræmmen af tang, der flød langs stranden. Lige før solopgang var der også en flok på 235 Almindelige Ryler (Calidris alpina), som fandt mad i tangen på vandet. De vejede så lidt, at de sagtens kunne løbe rundt på de flydende klumper.

GFU irsdag 086Almindelige Ryler på jagt efter morgenmad i flydende tang langs kysten før solopgang. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Sådan blev også tirsdag en fin, men kold dag på Odden.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Ryler på stranden

mandag 12. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Der var rimfrost i nettene, men fik med hænderne tøet begge op. Der var dog meget koldt til morgen med 6 graders frost så der måtte gåes oftere runder da der også var lidt vind . Temperaturen stog dog til 3 graders frost og vinden lagde sig så der blev tid til at hjælpe med det grus som blev lagt på vejen ind til fuglestationen som skulle jævnes ud. Første fugl blev først fanget klokken 11(nettene blev sat op klokken 8), så jeg troede faktisk at det ville blive en dag uden noget i nettene.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Grønsisken/Siskin 3

Nordlig gråsisken/Common redpoll 4

Total 7

Trækket på Odden: Mange taler om kuldetræk, vejrskiftetræk og andre slags uregelmæssige træk i håb, om at der snart vil ske noget på en træklokalitet, hvor trækket på en dag eller flere har været lidt tyndt i det. Sandheden er, at det sker nogle gange, men ikke altid. På Gedser Odde er efterårstrækket bare ved at være overstået, og der er næppe mange fugle tilbage til at levere en overraskende eksplosion – for så burde det have vist sig denne mandag med iskold vind fra nord og minus seks grader, der dog sneg sig op på minus tre, da solen en times tid var lige ved at bryde igennem skylaget.

Det lyder måske lidt kedeligt, men det er selvfølgelig en vigtig del af den samlede registrering af trækket også at få med, hvornår og hvordan det slutter.

GFU ndag 076Knopsvaner ved Gedser Odde mandag morgen, og den til venstre har gennemskuet, at der står et menneske og holder øje med den.  Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mandag blev det således til lige over 250 fugle af 15 arter på de to trækruter ved Gedser Odde. Fra land kom en enkelt Musvåge (Bueto bueto) højt ud over havet, og det var det. På havet var der nogle småflokke af Knopsvaner (Cygnus olor) og Sangsvaner (Cygnus cygnus), der fløj hid og did. De fleste holdt sig til den øst-vestlige rute, som vi anser for lokalkendte fugle, der pendler mellem området ved Rødsand og det tilsvarende lavvandede tyske fjordlandskab Nationalpark Vorpommerische Boddenlandschaft, men der var faktisk både en familiegruppe af Knopsvaner og af Sangsvaner, som så ud til at være på et egentligt gennemtræk mod sydvest ud af Østersøen.

GFU ndag 075Sangsvaner lever næsten altid op til navnet og flyder med lyd på, der er til at høre på lang afstand i modsætning til Knopsvanerne, der for det meste er tavse og har det engensle navn Mute Svan - Tavs Svane. Bemærk det mærkelige knæk på halsen hos den længst til venstre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Sortænder (Melanitta nigra) og Ederfugle (Somateria mollissima) rastede på vandet i store antal, men der var næsten ingen på trækruten.

 

De Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) kom også meget småt, mens kollegerne på den amerikanske træklokalitet registrerede 116 af dem på vej mod syd ved Cape May på den nordamerikanske østkyst. De Rødstrubede Lommer yngler hele vejen rundt på den nordlige halvkugle, så det er ikke kun ud og ind af Østersøen, de trækker, men kloden rundt.

GFU ndag 072Når der ikke er træk, er der ofte noget andet at glæde sig over på Gedser Odde. Mandag morgen var der en flok Almindelige Ryler (Calidris alpina), og nogle af fuglene fandt mad lige neden for spidsen på små flydende øer af tang. Bemærk rimfrosten nederst til højre i billedet. Det var en kold dag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU ndag 074Også en flok Sandløbere (Calidris alba) fløj frem og tilbage langs stranden, men kun en enkelt slog sig ned ved spidsen. De har samme størrelse som de Almindelige Ryler, men er hvide, grå og sorte. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Også andre observatører rundt omkring i Nordeuropa er ved at lukke og slukke for efterårssæsonen. Flere steder i Storbritannien og Holland var observationerne mandag kun oprettet med et 0 for antallet af observationer – så Gedser er langt fra at være det ringeste sted at se på træk lige nu, selv om tallene er små, og vi fortsætter lidt endnu.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

En blød dag

søndag 11. december 2022
af Henrik Jørgensen

Endnu en kold dag hvor temperaturen lå på nul grader hele dagen. I dag var der igen stille og det gav flere tomme runder og kun 5 fugle den første 1,5 time, men lidt er jo bedre end intet som man siger.

Louis havde trækket på Odden i dag. Hvad han så vil senere komme på dofbasen.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Solsort/Blackbird 0/1

Grønsisken/Siskin 2/0

Nordlig gråsisken/Common redpoll 2/0

Total 4/1

På stationen: Ole Friis Larsen , Henrik Jørgensen

En fløjlsblød lørdag

lørdag 10. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Det var helt stille til morgen og temperatuen lå på nul. Der var stadigt intet rimfrost i nettene så de kom begge op. Det var dog ret koldt stadigt så der var ret tomt med småfugle over haven. Det var en god dag med fugle i nettet selv om der ikke røg meget i så blev 21 fugle blev fanget og af dem blev de 19 ringmærket.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Rødhals/robin 1/0

SolsortBlackbird 0/2

Fuglekonge/Goldcrest 1/0

Stillits/Goldfinch 2/0

Grønsisken/Siskin 11/0

Nordlig gråsisken/Common redpoll 3/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1/0

Total 19/2

Trækket på Odden: Nogle dage kan en enkelt art blive dagens tema med et uventet stort træk. Lørdag blev sådan en dag, hvad angår Fløjlsænderne (Melanitta fusca). De elegante ænder med det hvide vingespejl ser altid ekstra sorte ud, især tæt på de noget mindre Sortænder (Melanitta nigra), som de jævnligt flyver sammen med. Der har været et pænt træk af Fløjsænder i den seneste tid, men lørdag kom de i hundredvis forbi Odden. I standardtidens fem timer blev det til 431, og da stationens to træktællere en times tid senere kørte af sted mod Jylland, dukkede der en sms fra lokalornitolog Louis A. Hansen op på bilens gps-skærm om en tæt samlet flok på 280 forbitrækkende Fløjlsænder.

De Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) skuffede lidt med bare 185 i standardtiden, men værd at bemærke var til gengæld 90 Bjergænder (Aythya marila), 76 Gråænder (Anas platyrhynchos), 11 Små Skalleslugere (Mergellus albellus) og fra land en flok på 25 Silkehaler (Bombycilla garrulus). Formentlig var der endnu en flok på 40, men vi nående ikke at få dem bestemt sikkert, før de var væk over havet, og derfor er de ikke med i dagens statistik.

Lørdag blev også en fin dag, fordi solen brød igennem og lunede, selv om temperaturen aldrig nåede over 0,3 grader plus, og så var det en fin dag med godt selskab af flere lokale folk, som også hører til gruppen af frivillige på fuglestationen. Det er altid godt at møde kolleger på Odden og se på fugle sammen.

Desværre var det også sidste dag med Kristina som træktæller, men der er ikke noget at klynke over. Hun har lavet et fremragende stykke frivilligt arbejde for fuglestationen gennem mange uger, og nogle af os har lært ligeså meget af hende, som hun har lært af os.

GFU lor 065Kristina i fuld gang med at taste ind på databasen Trektellen og videre til DOFbasen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det er ikke hvem som helst, der vil læse sig igennem avancerede bøger i feltbestemmelse for at være velforberedt til at stå op før solopgang morgen efter morgen og komme ud til fem timers gråvejr, hård kuling og isnende kulde - for at tælle fugle på stor afstand og i modlys. Tusind tak for den indsats.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

 

En silkeblød vinterdag

fredag 9. december 2022
af Henrik Jørgensen, Kristina Winther Pedersen & Ole Friis Larsen

Temperaturen var 0 grader da nettene skulle op og der var frisk vind, så det var rigtigt koldt. Dog gik det at sætte nettene op og gå lidt oftere runder. Der kom lidt gråsiskner på første runde og ellers avr det stille lige ind til klokken 9 da der sad 2 større fugle og det var til den store overraskelse 2 styk silkehaler som var lokket ned af den lyd jeg havde prøvet med i flere dage. Det var dog ikke slut endnu for på næste runde sad der 8 mere. Silkehale er ikke en fugl som fanges hvert år her nede og for mig er det første gang her i Danmark(Har den dog i Sverige).

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Silkehale/Waxwing 10

Rødhals/Robin 1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 6

Lille gråsisken/Lesser redpoll 2

Total 19

 

GFU fre 061

Silkehale

GFU fre 064

Lidt af silkehalens farver på vingen

 

Trækket på Odden: Fredag begyndte lysere en mange andre af den senere tids morgener med måneskin, og der var stadig sne til at reflektere det bløde lys, men vandpytterne var islagte, og det var en kold morgen.

Dagen bød lidt overraskende på et pænt træk af Røde Glenter (Milvus milvus) i flere smågrupper, som samlet blev til over 30. Der var ingen slinger i valsen; alle trak direkte ud over havet mod syd, selv om dagen var kold og overskyet det meste af tiden. Også en Spurvehøg (Accipiter nisus) bidrog til dagens rovfugletræk, men der ikke var nogen af småfuglene, der skulle nogen steder hen. Vi så blandt andet en flok Bogfinker (Fringilla coelebs), som var ude at vende, før de besluttede sig for ikke at flyve ud over havet.

GFU fre 055Fredag bød på et pænt træk af Gråænder. Et godt kendetegn lige for tiden er hannerns 'krølle på halen', der kan genkendes på lang afstand og i dårligt lys, når der ikke er nogen farver eller andre kendetegn et se. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var det meget småt med trafik, men vi så dog omkring 1.400 fugle, hvoraf over halvdelen var Sortænder (Melanitta nigra). Værd at bemærke var pæne antal af Fløjlsænder (Melanitta fusca) og Gråænder (Anas platyrhynchos), ligesom det langvarige træk af Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) fortsatte med over 100 fugle.

 GFU fre 056Der holder næsten altid en del Havørne (Haliaeetus albicilla) til ude på Rødsand, og ind imellem kommer nogle af dem ind over land for at lede efter noget at æde i brændingen langs kysten - ligesom mågerne - som denne et år gamle ørn, der strøg tæt forbi spidsen af Odden fredag formiddag. Bemærk det mørke næb, som ørnene har cirka de to første år af deres liv, og at et par af de lange vingefjer er skiftet ud med nye, mørkere, fjer. Den hvidspættede underside er typisk for den såkaldt anden dragt hos Havørnene. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En melding fra Henrik inde på fuglestationen om fangst af to Silkehaler (Bombycilla garrulus) gav et kærkomment afbræk og motion til at få varmen igen under turen ind til stationen for at se de smukke fugle helt tæt på. Mens vi var der, endte otte mere i nettet.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.


1  |  2  |  3  |  ...  |  27     NÆSTE