Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (2)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (15)juli (17)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (29)dec. (18)

De sidste livstegn fra Afrika-trækkerne?

fredag 30. september 2022
Over havet bliver trækket stadig mere præget af efterårsarternes næste hold.
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Det er blevet koldt derudenfor og i morgen skriver kalenderen d.1 oktober. Det betyder at vi for allerede flere uger siden tog afsked med de altid højt elskede arter som flyver hele vejen til Afrika. Siden da er det kun MEGET få gange, at vi er løbet ind i én af dem i vores net. I dag blev det dog anderledes. 

rodstjert 30 09 22
Rødstjert, måske en af de sidste for i år?

Jeg ved ikke hvad, hvorfor, hvem eller hvordan. MEN et eller andet er der sket i løbet af natten. Dagen i dag viste virkelig, at hver eneste dag i Gedser er unik. For første gang denne sæsson hørte jeg vindrosler og misteldrosler flyve over haven på net-runderne. Hele formiddagen kunne man se drosler i luften hvis man kiggede op. Samtidig fik vi et måske sidste ryk af de Afrika-trækkende fugle. Dagen bød blandt andet på hele 4 løvsangere, 2 rødstjerter og 1 broget fluesnapper. Nu venter vi spændt på de store bølger af kort-distance-trækkerne som må være lige på trapperne.

brogflue.30.09.2022
Broget fluesnapper. Et dejligt gensyn med en art jeg troede var væk for i år. 

Dagens ringmærkningstal nåede lidt over de 100. Det skal vi takke de altid søde grønsiskener for. Uden dem var dagen aldrig blevet den samme (læs; vi fangede 74 grønsisken efter standard-tid). 

Dagsrapport 2022 09 30

Trækket på odden: En helt igennem fin fredag med godt blandet træk på sydspidsen af Norden – og så havde vi tørvejr og moderat vind fra syd. På standardtidens fem timer plus en halv ekstra gav det over 3.500 Ederfugle (Somateria mollissima), hvoraf langt de fleste var adulte/voksne hanner. Læg dertil næsten 1.500 Sortænder (Melanitta nigra), og det er forhåbentlig let at forstå, at vi ikke også havde tid til at tælle de tusindvis af småfugle, som andre så trække ud mod syd. Sådan en dag kan der næsten ikke være folk nok til at tælle og nyde.

GFU fre20220930576 Et par af dagens Bramgæs ved Gedser Odde. Der var flere andre arter af gæs i luften, og det varsler en ny etape i efterårstrækket. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Værd at bemærke er også et fint ryk af Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), en lille håndfuld Sortstrubede Lommer (Gavia arctica), næsten 100 Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) samt over 180 skingert skrigende Blisgæs (Anser albifrons), lidt gøende Bramgæs (Branta leucopsis) og nogle af efterårets første Sædgæs (Anser fabalis). 170 Splitterner (Sterne sandvicencis) er nok udtryk for, at den art nu for alvor har småtravlt med at komme ud af Østersøen og sydover.

GFU fre20220930577 Misteldrossel over Gedser Odde fredag formiddag. Ud over at være den største af droslerne, kan Misteldroslerne ofte kendes på deres klare hvide felt af dækfjer på vingernes undersider. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket af småfugle kunne vi ikke dække oven i dagens øvrige arbejde, så det er kun sporadisk, hvad vi har registreret, men andre fuglefolk på odden anslog formiddagens træk af Bogfinker (Fringilla coelebs) og Kvækerfinker (Fringilla montifringilla) til mindst 50.000. Desuden så vi i hvert fald en del træk af Misteldrosler (Turdus viscivorus), Sjaggere (Turdus pilaris), Vindrosler (Turdus iliacus) og Sangdrosler (Turdus philomelos) – et sikkert tegn på endnu en skridt ind i efterårstrækket. En Hvid Stork (Ciconia ciconia) vendte om et sted syd for Gedser by og forsvandt mod nord.

EBW 2022 30th Anniversary CMYK

Lørdag er vi klar til at stå for EuroBirdwatch 2022. Kør til p-pladsen ved odden og gå ud til spidsen. Vi er sikkert under halvtaget på den gule bygning, for meteorologerne forudser både hård vind og en masse regn. Vi håber, at der kan give et spændende havtræk og krydser fingre for, at der kommer nogle for at opleve det. I tilfælde af tørvejr bliver der også mulighed for at se ringmærkning ved borde og bænke-området på vestsiden af fuglestationsbygningen. Man kan gå fra p-pladsen over engen og ind i stationens have, så kommer man direkte til det område.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.

Højskolebesøg

torsdag 29. september 2022
af Vagn Lind

I dag var dagen, hvor vi fik besøg fra Højskolens fuglehold, som vi tit har haft besøg af før. Det var dejligt at Simon Wikstrøm igen havde taget sine kursister med til Gedser. Der var en del gengangere fra tidligere, men også mange nye ansigter iblandt som skulle høre, røre og se på fugle og ringmærkning.

IMG 20220929 104723

Vejret lå lige på grænsen mellem regnvejr og tørvejr, men vi var heldige og kunne fremvise et ok antal forskellige fugle til de meget interesserede deltagere.
Efter kaffen var der mulighed for at købe lidt ind af vores forskellige salgsartikler. Især Annes malede fugle på strandsten var i høj kurs, og både Anne og vi siger tusind tak for jeres generøse støtte til Fuglestationen i øvrigt.

Natuglesep2022Anne har i flere dage forsøgt at fange "den" her , men i går aftes satte den sig demonstrativt på netstangen og sagde "æ-bæ" til hende

Vi havde hele dagen håbet, at komme op på et 3-cifret antal mærkninger i dag. Det syntes vi selv, vi havde fortjent. Store dele af dagen så det ellers lidt sort ud, men i en slutspurt sidst på dagen fangede vi en temmelig god portion Grønsiskener, der reddede dagen.

 

Dagens fangster:

29sep22

 

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.

 

Alt godt kommer til dem der venter

onsdag 28. september 2022
Ved Odden var der et pænt træk af ænder i regnvejr.
af Jonas Matthiesen & Ole Friis Larsen

Endnu en gang vågnede vi desværre op til dårligt vejr. Småregn udviklede sig hurtigt og gjorde ringmærkning umuelig det meste af formiddagen. Den blev i stedet brugt på kagebagning, samt hygge i personalestuen. Dertil havde vi hele tiden det ene øje på vejrstationerne der kostant skiftede i prognosen om en tør eftermiddag.

Hen ad en 12-tiden skete så det vi havde håbet på, vejret klarede op og der var rigeligt liv i haven. Vi slog nettene op og fik hurtigt samlet hele 67 nye ringmærkninger heraf flest gransangere.

Dagens to højdepunkter var dog mærkningen af en enkelt stillits, samt en fantatisk flot ung spurvehøg.

20220928 142925
Dagens fund en flot ung stillits.

 

20220928 170504
Dagens spurvehøg en flot ung han i kastanje farver.

 

Dagens mangfoldige fangster:

Dagsrapport 2022 09 28

Trækket på odden: Regnen silede ned næsten hele morgenen og formiddagen, men trods vejret havde vi den luksus at være to observatører, som oven i købet fik assistance fra en lokal feltornitolog, Palle Rasmussen, og vi oplevede et fint træk af ænder og gæs over havet. Over land var der en del finker, men de kom først i gang med trækket, da det klarede op efter næsten fem timers regn. Opklaringen gav også lidt træk af svaler og rovfugle sidst på formiddagen, så vi blev en time længere end de fem timers standardtid.

Værd at nævne er således næsten 3.000 Pibeænder (Anas penelope), som vist er dette efterårs største antal på en dag ved Gedser Odde. Desuden næsten 1.000 Ederfugle (Somateria mollissima), over hundrede Spidsænder (Anas acuta), 125 Blisgæs (Anser albifrons) samt fra land 13 Tårnfalke (Falco tinnunculus), 5 Dværgfalke (Falco columbarius) og en så småt lidt sen Fiskeørn (Pandion haliaetus).

GFU ons20220928570 De to mest almindelige arter af lommer ved Gedser Odde er Rødstrubet Lom (Gavia stellata) og Sortstrubet Lom (Gavia arctica). Dårligt lys og stor afstand gør det ofte svært at se afgørende kendetegn, og de giver ofte anledning til diskussioner. Onsdagens Sortstrubede Lom kom dog så fint ind over odden, at billederne viste sikre kendetegn. Rødstrubede Lommer kan også se sortstrubede ud, men Sortstrubet Lom i sommerdragt har et lille stribet felt på undersiden af hovedet før den sorte strube, som også har stribede felter på siderne af halsen. Hos Rødstrubet Lom er der ensfarvede grå områder ved det røde felt, og de stribede felter på halssiden ses længere nede. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU ons20220928572

Se alle onsdagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.

Regn og blæst

tirsdag 27. september 2022
- men alligevel med en solstråle
af Vagn Lind

Vi vågnede til silende småregn og vind fra S omkring 9 m/s og det var situationen hele formiddagen. Ingen net blev derfor sat op til morgen. Derfor var der tid til at udføre de sidste dele af datatjek, så ALT nu er klaret.

 ”Knægtene” tog på Odden da vejret klarede lidt op og Anne maler sten. Jeg fik givet badeværelset og gulvene en overhaling, så nu er vi klar til det helt store ryk-ind af fugle (hvis de da kommer)

 Gert var forbi og han og Ole fik ordnet ventilatoren i køkkenet.

 Ved middagstid klarede det yderligere op og der var mulighed for at sætte et par net i gang, da også vinden løjede lidt af. Fugle var der næsten ingen af i haven, men dagens bedste scoop blev, at Jonas fik sin ilddåb som spurvehøge-mærker. Endda med en stor og flot adult hun med orange øjne. Pillede den selv ud af nettet, påsatte ringen og stod for mål og vægt. Alle parter overlevede uden skrammer. Stort tillykke til den stolte fanger.

IMG 20220927 130516Jonas og høgen 

IMG 20220927 140721

De øjne kan nu noget

Dagens slatne fangster:

total 27 09 22

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.

Vind og blæst

mandag 26. september 2022
af Anne Hermanns

Blæst fra syd gjorde dagens ringmærkning besværligt. Dog var der et par lyspunkter. Vi genfangede endnu engang vores blege fuglekonge, som har rumsteret rundt i haven i ca. en uges tid. Den ser ud til at klarer sig godt og har taget hele 0.4g på!

20220926_075659.jpg
Vores lyse fuglekonge. Foto: Anne Hermanns

Dagens overraskelse kom i form af en træløber. Selvom det er en almindelig art i Danmark, er det kun 11 gang i år, at vi har fanget en i nettene.

20220926_084426.jpg
Almindelig træløber. Foto: Anne Hermanns.

 

total 26 09 22

Update!

Om aftenen forsøgte vi med lidt natfangst og med stor succes! 3stk ryler blev det til, hvilket var virkelig fedt.

IMG_20220926_2117591.jpg
Foto: Vagn Lind

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjake Salling og Ole Friis Larsen.

En hyggelig dag på stationen (åbent hus)

søndag 25. september 2022
af Joakim Matthiesen

Stille og overskyet vejr gav lidt fugle fra morgenstunden af alt imens vi gik og håbede på, at den regnbyge som lå nord for os, ikke ville trække sydpå og ødelægge dagen. For det var jo i dag at Gedser Fuglestation holdt åbent hus!

Fra kl.09 begyndte det at myldre med liv på stationen. Både unge og gamle kom forbi til en kop kaffe, en snak og ikke mindst for at se en fugl blive ringmærket. Heldigvis kom regnen aldrig og der var fortsat lidt fugle i nettene op ad formiddagen. Det betød rig mulighed for at tegne og fortælle overfor de besøgende, som syntes det var super spændende at høre om fuglene.

IMG 20220925 141641 edit 50321481619404
Grøn frø fra havedammen, fanget af en sej ung besøgende!

Gedser Fuglestations venner havde sørget for, at alt stod i tip top stand. Der var blevet bagt kage, brygget kaffe, bygget fuglehuse og der blev sørme også bagt friske pandekager. Mødesalen var omdannet til galleri hvor både tegninger, malerier og sten blev udstillet. Det er altså bare opskriften på et godt åbent hus arrangement - tusind tak til alle som hjalp til i dag! 

Om eftermiddagen forsøgte vi med lidt åbne net. Det gav ikke det helt store, men vi fik da fanget lidt ekstra fugle såsom denne flotte grønsisken.

IMG 20220925 150454 edit 50190542979319
Grønsisken som netop har fået en ring på benet.

Sidst på dagen ankom min bror (Jonas), som skal være på stationen en uges tid og læres op i ringmærkningens ædle kunst. Vi tog også afsked med Adam som drager hjemad for denne gang. Nu glæder vi os til at se hvad morgendagen bringer. 

total 25 09 22

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Adam Qvist, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen og Gedser Fuglestations venner.

 

Rødtop og besøg fra Belgien

lørdag 24. september 2022
af Vagn Lind

Til morgen vågnede vi på stationen til en dejlig duft i køkkenet, - ikke af nybagte boller eller frisklavet kaffe, men Nattens Dronning var sprunget ud. Hans har i tidens løb efterladt flere eksemplarer af denne kaktusart på stationen (sikkert efterkommere af dem jeg og Hans havde i vores barndomshjem hjemme hos mor for MANGE år siden).

nattens droning
Kaktus (Nattens Dronning) i blomst

Vi er nu 4 ringmærkere tilstede og selvfølgelig håbede vi på, at der ville dumpe så tilpas mange fugle ned til os, at der ville være nok til os alle at lave.

Det lykkedes da også så nogenlunde, men vi udvidede også arbejdsdagen helt til henad aftensmadtid.

Dagen bød på mange Gransangere, men også Grønsisken lykkedes det at fange efter standardtiden med lidt lyd.

Ellers var dagens scoop vel at vi fik taget hul på de Rødtoppede Fuglekonger med hele 5 individer i dag. Dejligt at se dem igen.

IMG 20220924 080143 edit 29847931552736
Rødtoppet fuglekonge

Og så sluttede dagen med en belgisk mærket Grønsisken, en gammel hun. Så var dagen reddet.

Også et dejligt gensyn med Gert, der var forbi for at forberede vores ”Åben Hus dag” i morgen.
Den er vi meget spændt på, nu hvor vi har sendt både Hans og Ole ad Helgoland til.

 totalt 24 09 2022

På stationen: Joakim Matthiesen, Adam Qvist, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind

 

Stille dag på stationen

fredag 23. september 2022
af Joakim Matthiesen

Vinden var taget til i løbet af natten og gået om i syd. Hvad kan man forvente af sådan en dag? Det er svært at vide, men vi var dog optimistiske. Det viste sig dog hurtigt at blive en stille dag på stationen. Allerede fra første runde var fraværet af fugle i nettene slående - og sådan fortsatte det resten af dagen. Vi forsøgte os med med nettene ved søen, men også her måtte vi indse, at det ikke blev i dag vi fangede mange fugle. 

20220923 102744
                                                                            Dagens eneste spurvehøg. En 1k han. 

Det gav dog tid til andre gøremål. Vi fik ordnet diverse praktiske opgaver såsom at vaske poser og stramme net op. Hen ad eftermiddagen sluttede Vagn sig til ringmærker-holdet og skal være her i et par ugers tid. Han havde taget en dejlig kage med, som vi satte stor pris på.

Til sidst vil jeg gerne minde jer alle om, at det er på søndag at Gedser Fuglestation holder åbent hus fra kl. 09:00-12:00. Alle er meget velkomne til at komme og hilse på og se en fugl eller to i hånden. Jeg håber vi ses!

20220923 111523
Anne har malet disse utroligt flotte sten som vil blive sat til salg ved åbent hus d.25.09.

23092022

 

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Adam, Vagn Lind og Anne Ramskov Hermanns

 

Svaler under dybblå efterårshimmel

torsdag 22. september 2022
Swallows under a deep blue autumn sky. The younger generation has been left to fend for themselves as Ole Friis and Hans Lind travel west for an ornithological weekend on Helgoland
af Adam og Joakim

Det var en flot morgen med stille vejr. Nettene stod virkelig godt og bladene blev på træerne og faldt derfor ikke i nettene. MEN det gjorde fuglene heller ikke. Standart-tiden bød derfor kun på lige over 50 fugle - og det er jo egenligt ok, men vi er efterhånden blevet vant til lidt flere. 

Det lykkedes dog at fange en fuglekonge med svensk ring. Vi glæder os til at få at vide hvor og hvornår den er ringmærket. Vi bringer selvfølgelig den store nyhed her når vi ved mere. 

20220922_173228.jpgBarn Swallows (Landsvale), but also some Sand- and House Martins (Dige- og Bysvale) congregating over the newly cut meadow.  In large parts thanks to the massive amount of migrating swallows over Gedser Odde, we did manage to ring over 100 new birds today

Som det hænder om efteråret blev engen mejet denne uge, og nu ligger plastikhalmballerne som pastelfarvede mozarellakugler og skuer ud over havet.
Takket være det store antal unge svaler på træk sydpå, fik vi rundet de hundrede fugle hen af eftermiddagen: ialt 135 nymærkninger fordelt på 15 arter.


Dagens mærkninger:   
Todays totals:                        (RC recaptures, RI newly ringed)

22092022.png

Ole Friis og Hans Lind har efterladt de unge til at klare sig selv, da de selv er draget til stormøde på den savnomspundne fugleø Helgoland.

På stationenJoakim Matthiesen, Adam og Anne Ramskov Hermanns

Efterårsarterne ankommer nu!

onsdag 21. september 2022
af Anne Hermanns

Der har nu for alvor været skift  i arterne vi fanger... Gærdesangerne og munkene er på tilbagetog, mens rødhals, gærdesmutte, fuglekonge og sangdrossel har meldt deres ankomst.

Vi fangede idag en fuglekonge med farvefejl. Den var mere lys end normalen og vi mistænker den derfor for at være leucisme...

20220921_114644.jpg
Normal fuglekonge til venstre og lys variation til højre. Foto: Anne Hermanns.

20220921_114709.jpg
Øverste fugl er den lyse variation. Foto: Anne Hermanns.

 

21.09.22.JPG

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Ole Friis Larsen og Anne Ramskov Hermanns.


1   |  2  |  3     NÆSTE