Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2019 (137)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (1)mar. (29)apr. (30)maj (31)juni (16)juli (14)aug. (16)

Fuglenes hus på besøg, og en lille forsmag på i morgen

lørdag 17. august 2019
af Anton Herrig Liebermann

I dag trodsede vi vejrudsigten, og åbnede selvom radaren så lidt mørkslukket ud. Det varede da heller ikke længere end til klokken 7 før at alting var lukket igen. Fugle var der dog nok af, og vi havde allerede mærket de første 30-40 stykker. Lidt bittert med regnen, men man kan heller ikke altid have vejret med sig!

Fuglenes Hus kom forbi til et arrangement med start klokken 8! Der var planlagt først et foredrag ved Bo i mødelokalet, efterfulgt af en ringmærknings runde, for at se hvordan og hvorledes det går til i ringmærkning-processen. Regnen var for ringmærkningens skyld heldigvis holdt op ved 9 tiden, og vi kunne igen åbne et par garn. Hurtigt røg der lidt i, som vi kunne pædagogisk vise frem oppe ved labbet. Det hele lød til at blive en succes :)

Fuglemæssigt en glimrende dag. Det første ryk af skovpibere kom i dag med godt over 100 trækkende over fyrhaven. Mange mursejlere lå hele dagen over haven i dette trykkende vejr og fouragerede. Haven var godt fyldt op med gærdes og torns - men også mange broget fluesnappere fløj rundt. Rødstjerter venter stadigvæk på sig, men dog et ok antal i dag, ikke mange mærket dog! I kan se den dagligt total, et lille ryk af fugle - som forhåbentlig er et tegn på - at bylden for alvor bliver sprunget i morgen ;)   

Today’s ringing:
Skovpiber / Tree Pipit - 2
Nattergal / Thrush Nightingale - 3
Rødstjert / Common Redstart - 2
Kærsanger / Marsh Warbler - 1
Rørsanger / Reed Warbler - 1
Gulbug / Icterine Warbler - 9
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 31
Tornsanger / Common Whitethroat - 53
Havesanger / Garden Warbler - 12
Munk / Blackcap - 1
Løvsanger / Willow Warbler - 4
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 4

Total: 123

Vi genfangede også den unge karmindompap for et par dage siden, som fint kunne vises frem til vores overnattende gæst Michael Køie. 

IldsangerIldsanger / Blackburnian Warbler - Spring 2019 Canada. Her en lille smagsprøve på hvad Gedser kunne bombe med i morgen i hejsenettet. Dette en fugl jeg mærkede i foråret i Canada.

Fuld hammer med ringmærkning og net i dag, derfor lukkede vi først ved 19 tiden grundet et mega regnskyld der kom. Ikke meget andet er sket i dag. Data er indtastet. Nu mangler vi bare at få indhentet lidt søvn! I morgen ser rigtig rigtig god ud. 4 m/s fra sydvest og overskyet. Godt nok er vinden stadigvæk fra sydvest, men pænt svag og overskyet virker til en god opskrift…… Jeg tænker Høgesanger????

Kan ikke vente…….

De gladeste hilsner, Anton

Vendehals!

fredag 16. august 2019
af Ramón Soto Madrid

The last week has been constantly slow, we have had westerlies and southerlies winds and also rain for some days, so we have closed the nets before the five hours of standard were complete several times.

Today we have had another slow day, but we had a very nice surprise in the nets, a gorgeus juvenil Wryneck!! We were extremely happy to put in practise our knowledge and use the books to be able to age it. We kept the nets open until 13:45, we decided to close because in the last three rounds we got 4 birds.

vendehals 2

In the afternoon we relaxed a bit, catch up with some reading (I am reding "H is for Hawk"), Anton and Ana went to Birkemose for a walk and I did some extra gardening.

Today´s ringing (Recaptures):

Vendehals: 1

Nattergal: 1

Rødstjert: 1

Gulbug: 1 (3)

Gærdesanger: 12 (2)

Tornsanger: 13

Havesanger: 8

Løvsanger:2

Broget Fluesnapper: 2

Gulspurv: (1)

Total: 41

Recaptures: 6

 

Takk!!

Vi snakkes!

Ramón.

Fødselsdagsstemning

torsdag 15. august 2019
af Anton Herrig Liebermann

Mega snydt blev i for blog i går! Og selvom der ingen undskyldninger er, så var familien kommet på overraskende besøg for at fejre undertegnedes fødselsdag i går. Og lige for at tage den med korte ord, så havde vi en rigtig hyggelig dag alle mand, med godt vejr og en lille smule fugle - og stationen blev da også fint pyntet op til denne store anledning, som i også kan se på nedenstående billede:

storkkkk2 store skalleslugere fra odden er også i fødselsdagsstemning - og nyder det fine selskab blandt ederfugle og skarver! 

Morgenen i går blev for det meste hersket af Ramón der fik totalen op på over 30, mens fødselsdagstemaet så småt havde indfundet sig på stationen. Ikke noget bemærkelsesværdigt imellem fangsterne, som lige ville have givet dagen det ekstra, men klage det kan man trods alt ikke. 

Festen sluttede sent, og familien drog mod Jylland igen, efter et lækkert kagebord med den velkendte GFU brombærtærte og hjemmebragt og hjemmebagt sønderjysk ølkage. Luksuslivet på GFU - mums :) 

I dag var der så lidt andre boller på suppen. Jeg havde lovet de andre, at jeg ville åbne net i morges, så det fik jeg gjort. Dog i en 8 m/s fra syd, og en hurtig fornemmelse, at vi skulle holde godt øje med radaren i dag. Ganske rigtigt som forudset, så ved 8 tiden kom regnen lige stille listende ind, og gjorde at vi lukkede. Det passede perfekt med en flok mursejlere, da lige var kommet ind og lå over fyrhaven. Trods godt forsøg af Ramón og mig i en times tid, så lykkedes det os ikke at nappe en eneste. Vi blev dog pænt våde, og var klar til velfortjent frokost!

Inden regnen kom fik vi dog et lille læs fugle:

Rødstjert / Common Redstart - 2
Kærsanger / Marsh Warbler - 2
Rørsanger / Reed Warbler - 1
Gulbug / Icterine Warler - 3
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 4
Tornsanger / Common Whitethroat - 10
Havesanger / Garden Warbler - 4
Munk / Blackcap - 1
Løvsanger / Willow Warbler - 3
Broget Fluesnapper - 2

Total: 32

Nu vil vi snart gerne have lidt mindre vind, og da også gerne et skifte til øst. De sidste par uger har været ret dødt fuglemæssigt - og nu må Danmark lige til at finde sommervejret og østenvinden frem igen ;) 

Kan 7 m/s fra vest give lidt i morgen?? Jeg tvivler.

De gladeste hilsner Anton

Wind + rain + lovely visits!

tirsdag 13. august 2019
af Ana de Osma

We woke up with rain and wind, so it wasn´t possible to open nets this morning. Around 7:00 we checked the weather again, still raining… our hopes for the standard today were gone and we got back to bed to get some more hours of sleep.

Around 9:30 Benny and Ole came by, the rain was gone and Ramón decided to open some of the nets to try to get some birds.

Benny and Ole brought a delicious Danish breakfast with cake included that we enjoyed around the table.  Hans also came with his family to pick up some berries. Right after they left, the rain came back and we decided to close nets. Good we did it because it´s been raining most of the day!

Today’s ringing:

Rødstjert / Common Redstart – 3
Kærsanger / Marsh Warbler – 3
Rørsanger / Reed Warbler - 2
Gærdesanger / Lesser Whitethroat – 6
Tornsanger / Common Whitethroat – 8  
Havesanger / Garden Warbler – 4 (and 1 recapture)
Løvsanger / Willow Warbler – 1
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 1
Tornirisk / Linnet - 1
Jernspurv / Dunock – 0 (and 1 recapture)

Total: 29 (2 recaptures)

WhatsApp Image 2019 08 13 at 20.51.36Rørsanger / Reed Warbler (left) VS Kærsanger / Marsh Warbler (right)

WhatsApp Image 2019 08 13 at 20.51.37 1Rørsanger / Reed Warbler (left) VS Kærsanger / Marsh Warbler (right)

The afternoon flew by at home, with some sleeping and studying. Ramón went for a run while Anton and me went to the tip to stretch our legs a bit and enjoy some sea bird migration. Now is time for dinner and football. Copenhagen is playing Champions League and we are supporting the Danish team!

Tomorrow the weather doesn´t look very good, still windy… but we will be ready for the big push! We know one day it will come!

De gladeste hilsner

Ana

Blæsende men smuk mandag!

mandag 12. august 2019
af Anton Herrig Liebermann

Bloggen bliver i den sene ende i dag, og der er der en god grund til. Håber det er ok for jer! Vi besluttede nemlig at smutte på natfangst, grundet de lover regn i morgen tidlig. Man ved aldrig om det holder, så vi står op alligevel 04.30 og tjekker. Natfangsten gav en 1k mudderklire, men grundet fin belysningen fra måne og stjerner og ingen vind, ja, så var forholdene ikke optimale. Vi var dog ganske få meter fra en for stationen ny mærkeart - en stenvender. Den ville dog ikke det samme som os, hvilket giver en lidt bitter smag i munden nu. Af andre ting set på stranden kan nævnes store præstekraver 3 og en enkelt ryle sp.

muderklire13aigHer et foto af nattens gevinst.

Selve dagen i dag var lagt i kakkelovnen til at blive kæmpe stor, men vi fik ikke helt som lovet. Lidt broget fluer og rødstjerter blev det dog til. Gærdes og torns pyntede stadigæk dagstotalen, også fik Ana endda en ny lifer i form af en ung karmindompap, som gæstede nettene her denne eftermiddag. 

Total rining:
Skovpiber / Tree Pipit - 2
Nattergal / Thursh Nightingale - 1
Rødstjert / Common Redstart - 12
Sivsanger / Sedge Warbler - 2
Rørsanger / Reed Warbler - 2
Gulbug / Icterine Warbler - 6
Gærdesanger / Lesser Whitehtorat - 17
Tornsanger / Common Whitethroat - 16
Havesanger / Garden Warbler - 3
Munk / Blackcap - 1
Løvsanger / Willow Wabler - 5
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 8
Skovspurv / Tree Sparrow - 1
Karmindompap / Common Rosefinch - 1
Gulspurv / Yellowhammer - 2

Total: 76 new ringed.

I dag var det N2 der fik en tur med haren, så det måtte vi lige ordne inden den stod på lækker aftensmad. Vibeke kiggede også ud hen over middag, og havde lækre jordbær og ærter med til holdet bag de altid så flinke GFU.

Ikke mange ord for i dag! Sønderjyske spillede ikke en særlig god omgang, så skal lige synke det - før jeg er fit for fight igen! GFU teamet er dog maks klar til det store ryk. Kommer eller kommer der ikke regn i morgen? Vands eller ik?

De gladeste hilsner Anton

We finally got some birds!

søndag 11. august 2019
af Ana de Osma

The morning started not in the best way possible. Anton and me were opening nets this morning. There was strong wind (12 m/s) blowing so after checking all nets we decided not to open them. First day of the season without the standard.

But we decided to take advantage of the situation and instead of going back to bed we had some breakfast and together with Ramón went to the tip to give Anders a hand with his season opening. First day of the season with the count at the tip! We enjoyed a lot even though it was pretty slow. Anders is saying of today's first season day:

"I herligt solskin og selskab så vi bl.a 380 trækkende mursejlere og 14 flotte strandhjejler trække forbi, der kom også en Fiskeørn som trak ud."

The highlight of the day has been a Caspian Gull 1cy that Anton spotted in our way back home from the tip. With his Caspian Gull in the pocket he was already a happy man!

68376771 348071642745331 3538366342467944448 nToday's 1cy Caspian Gull / Kaspisk Måge 

Gert came around noon and had some stuff to do at the station. Luckely for Anton and me there got a ride to Gedser for some grocery shopping and in our way walking back we could hear activity in the birdlife. So straight after we arrived home we decided to open nets (18:00 to 21:00) which ended up being a great idea since we got a total of 45 new birds ringed and some practice for tomorrow after some very slows days.

Wheater looks insane - we are so ready for a mega push tomorrow! It's gonna be gooood with the day of the year!

Today’s ringing:

Digesvale / Sand Martin – 1
Rødstjert / Common Redstart – 3
Solsort / Blackbird - 1 (and 1 recapture)
Gulbug / Icterine Warbler –  10 (and 7 recaptures)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 8 (and 3 recaptures)
Tornsanger / Common Whitethroat - 14 (and 7 recaptures)
Havesanger / Garden Warbler - 5
Broget Fluesnapper / Pied Flycatcher - 2
Rødrygget Tornskad / Red-backed Shrike - 1
Munk / Eurasian Blackcap - 0 (and 1 recapture)
Blåmejse / Eurasian Blue Tit – 0 (and 1 recaptures)
Sumpmejse / Marsh Tit - 0 (and 1 recapture)
Musvit / Great Tit - 0 (and 1 recapture)

Total: 45 (and 22 recaptures)

On our way to beds......

Godnat! / ¡Buenas noches!

Ana     

Og 2 blev til 3

lørdag 10. august 2019
af Anton Herrig Liebermann

Ringmærkningen var så dårlig i dag med kun 9 nymærkninger, at det er ikke værd at nævne. Jeg ved simpelthen ikke hvad der lige sker for Danmarks sydspids, men der må jo være en eller anden ketchup-effekt som ophober sig længere nordpå - og ligeså snart vejret er til det får vi godt med fugle!

Hvis vi ikke taler om fugle i dag - ja hva så? Jo….. vi brugte hele formiddagen på at fikse haven. Vi kørte 3 overfyldte trailere med haveaffald ud til kæmpe bunken, og nu ser det rigtig dejligt ud derude. Lidt græsslåning i den næste uge, og haven er klar til mega rykket af løvser her i slut august. 

Datacheck, studie og lidt havobs fra odden blev eftermiddag brugt på, indtil vejret begyndte at se mørkt ud. Det gav kun lidt mursejlere der skulle sydpå, eller ganske dødt. Lad os håbe i morgen bare bliver en lille smule bedre end i dag fuglemæssigt.

I får dog lige uvejret set ude fra odden - som er på vej mod GFU

uvirniz

De gladeste hilsner Anton

1 blev til 2

fredag 9. august 2019
af Anton Herrig Liebermann

Ikke mange fuglemæssigt ord kan det blive til i dag. Sølle 15 fugle fik ring på i en blæsende vestenvinds morgen. En ret død morgen uden noget træk overhovedet. 

Rødstjert / Redstart - 1
Kærsanger / Marsh Warbler - 1
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 8
Tornsanger / Common Whitethroat - 4
Gulspurv / Yellowhammer - 1

Total: 15 nymærkninger.

Net blev lukket lige efter standard. Imens Ramón smuttede på odden for lidt formiddagsobs, imens Ana og jeg begav os i gang med at fikse først endnu et net, efter Haren har ramt 10 ødelagte net siden sæsonåbningen, efterfulgt af skifte slanger og klargøring af cyklerne. Vi kunne dog kun få en klar, da slangerne ikke passede til de andre. Vi er dog en cykel rigere, og kan skiftes om at handle ind lidt hurtigere end på gåben :) 

Eftermiddagen er blevet brugt på studie af de mongolske fugle for min side af - nu er vi snart ved at være klar. Jeg blev dog lidt træt efter et par timer med hovedet nede i bøgerne, at jeg smuttede ud for at finde en ringnæbbet måge. Det gik dog ikke som planlagt, men jeg måtte i stedet nyde en flot stor ung svartbag. 

9augsvartzDagens hit

Laila og Keld er kommet på besøg her til aften tager lige morgendagen med. Forventningerne lyder på vandsanger, så vi må håbe småregnen i nat og skifte til sydøsten vind kan blive giftigt. Den skal jo komme fra sydøst, så hvorfor ikke? 

De gladeste hilsner Anton

Slow ringing day at GFU

torsdag 8. august 2019
af Ana de Osma

Today it has been a very slow day at the station. Anton was in charge of opening the nets this morning and due to the strong wind he decided not to open all of them. We did the standard morning rounds breaking a record! The day with less birds for the season! But we know we can´t control the weather, so after closing we have used the day in doing some gardening and studying more about birds at home.

Today’s ringing:

Husrødsjert / Black Redstart - 1
Rødstjert / Common Redstart - 1
Gulbug / Icterine Warbler - 2
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 4 (1 recapture)
Tornsanger / Common Whitethroat - 1 (1 recapture)

Total: 9 (2 recaptures)

The highlight of the day has been a juvenile Black Stork that flew over the fields in the morning. Anton got a call from Anders, who saw it from the tip,  and ran to the fields outside to see it. The first one in Gedser since 2015!! That was really good!

68927594 403030850331940 2355062844799582208 nSort Stork / Black Stork (Photo by Anton Liebermann)

In the afternoon we went to the tip to enjoy some migration, there were Common and Sandwich tern flying South as well as many Swifts. 

67873260 1179475495592877 4738691512789893120 n

Now is dinner time for Anton and me with blackberry cake (1st of the season) for dessert! Ramón is opening nets tomorrow so he is already getting some rest in bed.

Life is good at GFU and we are happy to be here!

Godnat!

Ana

 

 

Endnu en 100 dag til arkivet

onsdag 7. august 2019
af Anton Herrig Liebermann

Vi er nu igang med at afslutte en noget blandet dag, der havde lidt at det hele at byde på. Det eneste der manglede var fuglen :) Den kommer dog en af de kommende dage, det må simpelthen være således!

 

En meget stille morgen med lidt sydvestenvind gav ikke de store forhåbninger for en travl morgen. Dog tager man oftest fejl her på sydspidsen. En god mængde af torns og gærdes var allerede aktive på første runde. Dog ikke så mange acroer eller løvser i dag, men de begynder nok også først for alvor om en eller to ugers tid. Klages kan der dog ikke over 7. august i år.

 

sivs7auhEn flot gammel sivsanger blev morgenes skønhed. En art man ikke rigtig kan få for meget af!

Under morgenens begivenheder dukkede Benny lige pludselig op. Han bragte som så altid hans gode humør pyntet med et friskbagt varmt franskbrød. Vi havde derfor en god lejlighed til, at sidde ude i haven i det dejlige formiddags vejr, og få en bid morgenmad over en god snak. Hvad kan man mere forlange? Et par engpibere var også i sommerhumør, og lå og kaldte over os i stort set hele perioden. 

Lidt pludselig regn ved middagstid gjorde vi lynlukkede, en rødrygget tornskade nåede lige at få klemt en ring om benet inden. Ramón åbnede dog lige efter regnen holdte ved 15 tiden, og ville kæmpe for at få totalen over de 100 mærkede, og det lykkedes - for stadig fine tal af torns og gærdes rundt omkring. Det er sjovt at der bare er mange af dem i år, og sæsonen skal først til at starte for alvor snart.

Da aftenlyset faldt over odden, smuttede Ana og jeg en tur til Birkemose for at se hvad det kunne bringe. Det gav ikke så meget andet end en gulspurve-familie i sommerstemning og en småspove.

Today’s ringing:
Jernspurv / Dunnock - 1
Nattergal / Thrush Nightingale - 1
Rødstjert / Common Redstart - 4
Sivsanger / Sedge Warbler - 1
Kærsanger / Marsh Warbler - 4
Rørsanger / Reed Warbler - 4
Gulbug / Icterine Warbler - 7
Gærdesanger / Lesser Whitethroat - 48
Tornsanger / Common Whitethroat - 43
Havesanger / Garden Warbler - 4
Munk / Blackcap - 2
Gransanger / Common Chiffchaff - 1
Løvsanger / Willow Warbler -
Rødrygget Tornskade / Red-backed Shrike - 1
Skovspurv / Eurasian Treesparrow - 1

Total: 126

I morgen lover de lidt regn. Trist men sandt! Lad os se om vi kan få klaret standarden inden regnen vil melde sin ankomst. Fingre er krydset.

de gladeste hilsner Anton


1  |  2  |  3  |  ...  |  14     NÆSTE