Gedser Fuglestation Blog
Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.
Se indlæg fra måned: jan. (3)feb. (17)mar. (21)
Pænt antal ringmærket
Ringmærkningen: Der var svag vind og lidt diset da vi satte nettene op og allerede der kunne vi høre flere jernspurve kalde.
Første runde gav over 10 fugle, og der var ikke en eneste runde i dag uden fugle. Dog var der til sidst en del genfangster af især fuglekongerne.
En halemejse med ring som jeg ikke mente var herfra blev tastet ind senere i vores database viste at den var ringmærket af Benny i Marielyst 1 juledag 2024, så den var nu endt ca 4-5km længere sydpå.
Langt de fleste fugle i dag var fuglekonger, men også 3 gransanger og 8 rødhals blev ringmærket så nu er der ved at kome gang i forårstrækket!
Dagen endte med 60 ringmærket og 4 kontroller, og det er et ganske pænt antal for marts.
I morgen loves der hård vind fra øst, så ikke den bedste for fangst.
Der kommer ingen blog i dag fra træktællingen da Ole er til møde i København, han er dog tilbage sent i aften så i morgen kommer der blog derfra igen.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Gærdesmutte/Wren 2(0)
Jernspurv/Dunnock 10(0)
Rødhals/Robin 8(2)
Sangdrossel/Song Thrush 1(0)
Gransanger/Chiffchaff 3(0)
Fuglekonge/Goldcrest 35(1)
Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 1(0)
Halemejse/Long-tailed tit 0(1)
Total 60(4)
På stationen: Marith Mol, Ole Friis Larsen, Henrik Jørgensen
Gransangerne er kommet
The ringing: Today was a very good day of ringing, with the most birds in standard time for march this year. The first round started with already ten birds and more followed. Today also the first starling and chiffchaff were captured and several new goldcrests, wrens and a firecrest arrived.
Ringed and recapture:
Wren 5(0)
Dunnock 5(0)
Robin 2(1)
Blackbird 2(0)
Chiffchaff 1(0)
Goldcrest 1(1)
Firecrest 1(1)
Starling 1(0)
Bullfinch 1(0)
Total: 19(3)
Trækket på Odden: Der var rimfrost på bilen, borde og bænke i haven omkring stationen, og det knasede af frost i græsset på turen ud til ugens hidtil flotteste solopgang. Temperaturen kom hurtigt op, og der var næsten ingen vind. En skøn morgen at observere i, men hvordan med trækket i det fortsat gode vejr og nu uden vind?
Nogle af dagens Pibeænder. Hannerne har karakteristiske hvide tegninger på oversiden af vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Der kom ikke noget stort træk, men der var mere variation end i de seneste foregående dage, først og fremmest med næsten 400 Pibeænder (Mareca penelope) i den østlige trafik ind i Østersøen. Et svagt træk af Ederfugle (Somateria mollissima) endte på lige under 500 fugle, og andelen af hunner var hele nede på 19,1 procent.
Samlet set lige omkring 1.450 fugle fordelt på 26 arter.
Torsdagens Dværgfalk. Arten fanger ofte opmærksomheden ved at minde om en lille Vandrefalk (Falco peregrinus) både i sin form og iltre flugt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
En udtrækkende Dværgfalk (Falco columbarius) mod syd var en fin oplevelse.
To Gransangere (Phylloscopus collybita) var årets første på Gedser Odde. De var allerede før solopgang i fuld gang med at fylde maverne og var ikke i ro et øjeblik, mens de tavse hoppede rundt fra gren til gren i søgen efter insekter i det levende hegn på den yderste spids. Der kom ikke en lyd fra dem, så de var sikkert akkurat nået frem i løbet af natten og enormt sultne efter turen over havet. Et tip ind til ringmærkerne gav et svar om, at de også havde fanget og ringmærket en Gransanger.
Den ene af morgenens to Gransangere i krattet ved den gamle marinestation. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
God variation af arter i fangsten
Ringmærkningen: I dag var jeg alene om ringmærkningen da Marith havde en velfortjent fridag.
Vejret var solrigt hele dagen men der var frost de fleste steder i haven den første time.
På trods af det flotte men kolde vejr var der en del fugle i haven og 16 fugle blev fanget hvoraf de 14 var nye. Det var en god fordeling på 9 arter og det er ikke dårligt på denne tid af året.
Årets første bogfinke blev også ringmærket i dag.
Vejret i morgen er af samme skuffe, men vinden går i syd-øst og det er ikke den bedste retning for fangsten da de fleste fugle kommer fra syd-vest.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Jernspurv/Dunnock 2(0)
Rødhals/Robin 1(0)
Solsort/Blackbird 1(1)
Sangdrossel/Song thrush 1(0)
Fuglekonge/Goldcrest 3(0)
Blåmejse/Blue tit 3(1)
Træløber/Treecreeper 1(0)
Bogfinke/Chaffinch 1(0)
Grønirisk/Green finch 1(0)
Total 14(2)
Trækket på Odden: Endnu en smuk morgen med flot solopgang og efterhånden lidt varme i luften efter nattefrosten, der knasede i græsset på vejen ud til spidsen. Vinden var i vest som tirsdag, men noget svagere. Der rastede stadig flere hundrede Ederfugle (Somateria mollissima) og andre andefugle på havet, men der var åbenbart ikke nogen særlig trang til at komme videre, og kun få lettede i solskinnet for at trække. Det gav små tal i dagens tælling.
Lidt over 1.600 fugle fordelt på 23 arter. Af dem var 1.200 Ederfugle, som næsten alle kom længere væk fra i den forstand, at de fleste kom i lidt større grupper noget efter solopgang og dukkede op i teleskopet på vestsiden af færgehavnen i Gedser.
Grafikken viser trækket af Ederfugle ved Gedser Odde i marts. Kurven er gennemsnittet for flere år, de røde søjler viser trækkets intensitet i standardtiden i 2024 og de grønne søjler i år. Trækket var lidt over gennemsnit og større end i 2024 i begyndelsen af måneden, men er til gengæld foreløbig noget lavere i denne uge. Grafik: Trektellen.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Nyt fra stationen: Vi mangler stadig en træktæller til april og en del af maj til at tælle og undervise en ung, som kommer i april og maj. Han skal ringmærke hver anden uge og arbejde med træktælling de andre uger. Skriv til kontakt@gedserfuglestation.dk eller ring eventuelt til Ole Friis Larsen på +4540918071
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
Ederfuglene flyver som vinden blæser
The ringing: Today was a day with very few ringed birds. Probably the circumstances were not as good today for catching birds in the nets because of a strong wind from west and much sun. Today there were more recaptures than newly ringed birds with 3 recaptures and two newly ringed birds.
Dunnock 2(0)
Blackbird 0(1)
Goldcrest 0(1)
Great tit 0(1)
Total 2(3)
Trækket på Odden: Tirsdag lignede mandag til forveksling med en enkelt stor forskel. Mandag kom vinden fra fra nordøst, tirsdag kom den fra vest, og det gav mange flere fugle, men næsten kun af en enkelt art. Omkring solopgang lettede rastende Ederfugle (Somateria mollissima) fra havet ud for Odden i hundredvis, og senere kom der en del flokke længere vestfra, før stort set hele trafikken stoppede, og der ikke var meget at tælle den sidste halvanden time.
Forskellen på vinden fra nordøst og fra vest var i konkrete tal 1.100 fugle, hvoraf 500 var Ederfugle, mandag og tirsdag 4.150 fugle på træk, hvoraf 3.850 var Ederfugle. Det strammer selvfølgelig til hver dag for Ederfuglene at komme af sted mod ynglelokaliteterne i Østersøen, men fra dag til dag kan vejrforholdene betyde ganske meget.
En typisk flok Ederfugle i tirsdagens træk. Bemærk 13 lyse hanner og kun tre mørke hunner. I godt lys som her er de lette at skelne mellem. I modlys kan det ofte ikke lade sig gøre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
De 3.850 Ederfugle var samtidig dette års største antal af den art i vores daglige fem timers standardtid. Antallet af hunner var lavt med kun 22,8 procent af det køn.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
Glenter på vej mod syd
Ringmærkningen: Der var næsten 9 m/s da vi skulle sætte nettene op, så det ene hejsenet og det ene ud mod folden samt de 2 høgenet blev ikke sat op.
Der var samtidigt sol, så vi vidste at det ret sikkert ikke ville blive til meget, og første runde var også tom.
Heldigvis blev der fanget 10 fugle hvoraf de 6 var nye. Den sædvanlige fuglekonge blev endnu en gang fanget og også den rødtoppede vi ringmærkede forleden var stadig i haven.
I morgen loves der stadig noget vind, men pt er der stille ude.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Gærdesmutte/Wren 1(1)
Jernspurv/Dunnock 3(0)
Rødhals/Robin 1(1)
Fuglekonge/Goldcrest 0(1)
Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 0(1)
Gråspurv/House sparrow 1(0)
Total 6(4)
Trækket på Odden: ”Det var en af de martsdage, hvor solen skinner varmt, og vinden blæser koldt; når det er sommer i lyset og vinter i skyggen”. Sådan skrev den engelske forfatter Charles Dickens for over 150 år siden, og den beskrivelse passer stadig som fod i hose på denne martsmandag ved Gedser Odde i 2025. Morgenen var isnende kold og blæsende fra nordøst, men efterhånden fik solen mere magt, og så blev det ligefrem lunt at stå i lyset og opleve en morgen med ganske lav aktivitet på trækruterne, mens vinden tog af.
Efter en fin søndag med fire et halvt tusinde fugle, blev det mandag lidt mere beskedent til lidt over 1.100 fugle i trafikken. Der var ganske vist masser af Ederfugle (Somateria mollissima) og andre andefugle i luften over havet ud for Gedser Odde mandag morgen, og hele tiden masser af sang fra koret af Sortænder (Melanitta nigra) langs kysten, men det var rastende fugle, som flyttede sig lokalt over korte afstande og fløj op, hver gang en af de orange lodsbåde pløjede sig gennem flokkene.
Der kom på intet tidspunkt bare en enkelt flok Ederfugle eller andre andefugle længere væk fra forbi.
Den ene af mandagens to Røde Glenter på udtræk mod Tyskland. Gråt hoved, lyse øjne og mørk rødtonet underside med mørke striber afslørede, at det var en adult/voksen fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Til gengæld blev hele arbejdet med at registrere trækket rigeligt belønnet med to voksne/adulte Røde Glenter (Milvus milvus), der kom lavt over fuglestationen og videre over den gamle marinestation ud ovre havet mod syd. I det flotte solskin var synet af de elegante røde rovfugle på en blå himmel intet mindre end livsbekræftende.
Nyt fra fuglestationen: Om eftermiddagen var der møde med Guldborgsund Kommune på fuglestationen om registreringer af ynglefugle, som fuglestationen udfører for kommunen.
Samtidig var Louis i fuglestationens have for at optage lyd af fugle.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Tina Elley, Mads Elley, Michael Thelander, Louis A. Hansen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
Murder at the observatory
The ringing: Today started sunny and became more cloudy with more wind during the day. Today was a good day with 10 newly ringed birds! The species that were caprtured the most today were dunnocks. Additionally there were three recaptures with the firecrest from the other day being one of them.
Later in the morning suddenly a loud call of a blackbird could be heard behind the house. When we went to look a sparrow hawk had captured a blackbird. Luckily I was able to capture the murder at the bird observatory today so the culprit of the murder can be recognized and caught.
Photo: Marith Mol
Dunnock 4(0)
Robin 0(1)
Goldcrest 0(1)
Firecrest 0(1)
Blue tit 3(0)
Great tit 3(0)
Total 10(3)
Trækket på Odden: Når vi tæller Ederfuglene (Somateria mollissima) i forårstrækket, skelner vi mellem de sorthvide hanner og de brune hunner. Det var tællinger af trækkende Ederfugle, der for nogle år siden førte til, at hunnerne blev fredet hele året, fordi der kom langt færre af dem end hanner – som har en jagttid fire måneder om vinteren uden for fuglebeskyttelsesområder, hvor arten er nævnt i udpegningsgrundlaget.
Når lyset er godt, er det let at skelne mellem de sorthvide hanner og de brune hunner i flokkene af Ederfugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Derfor skelner vi stadig mellem hannerne og hunnerne for at se, om andelen af hunner ændrer sig. På forårstrækket i 2023 var 24,2 procent af Ederfuglene på træk ved Gedser Odde hunner. I 2024 var 26,1 procent hunner. I år har vi indtil nu talt 19.183 Ederfugle på vej mod yngleområderne i Østersøen, og af dem har 25,2 procent været hunner. Vi er kun ved begyndelsen af trækket for dette forår, men det ser ud til, at tendensen er den samme som i de seneste foregående år, nemlig at kun hver fjerde Ederfugl er en hun.
Havørnene (Haliaeetus albicilla) er under mistanke for at tage mange af hunnerne, og finske undersøgelser viser, at Havørnene presser Ederfuglene på de yderste øer i den finske skærgård ind mod øer og kystområder med buske og træer, hvor Ederfuglene også havde deres reder mere skjulte, før miljøgifte som DDT og PCB i 1960’erne og 1970’erne næsten udslettede Havørnene. Det er så sat sige bare ved at blive hverdag igen for Ederfuglene, og som en af de finske forskere sagde på en konference om Havørne i september sidste år, så har Finland så mange øer, at Havørnene ikke kan overkomme at være en trussel mod Ederfuglene på langt de fleste af øerne.
Der må med andre ord være en anden eller flere andre forklaringer på, at der er så få hunner af Ederfugle. Det kan vi næppe afsløre med tællingerne, men måske kan vi bidrage til en samlet forklaring.
Søndag kom der 3.765 Ederfugle forbi Odden. 2.449 af dem kunne vi ikke kønsbestemme, fordi vi så dem i modlys eller på for stor afstand, men 1.015 var med sikkerhed hanner, og 301 var hunner. Det gav en andel af hunner på 22,9 procent, altså lidt under gennemsnittet, men det er normalt, at der kommer flest hanner i begyndelsen af trækket, og antallet af hunner tager til senere i forløbet. Hannerne har ganske enkelt mere travlt med at nå frem til de bedste ynglepladser og besætte dem, før andre gør det.
Arbejdet med at tælle træk er altid sjovere, når vi er flere om. Her er næsten hele holdet fra søndag morgen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Samlet blev det til lidt under 4.600 fugle fordelt på 31 arter på en søndag, der startede med klar luft efter nattefrost og bød på en flot solopgang, men senere blev mere overskyet, kold og forblæst. Heldigvis var der godt selskab af flere, der ville opleve noget fugletræk på hele Nordens sydspids.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
Op med hejsenettet
Ringmærkningen: Vejret fortsatte med så godt som ingen vind, men den kom fra nord-øst så det var lidt køligt.
Igen i dag blev en fuglekonge genfanget efter den blev ringmærket for ca en uges tid siden. Den er blevet fanget hver dag efter den blev ringmærket.
Der er kommet mere fart på jernspurvene og i dag blev 8 af dem ringmærket.
De 2 hejsenet blev sat op om eftermiddagen så det giver større chance for flere fugle fra i morgen af.
I morgen skifter vinden til en mere vestlig retning og der kommer lidt mere vind end de foregående dage, så måske det kan give årets første gransanger.
Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Jernspurv/Dunnock 8(0)
Solsort/Blackbird 1(0)
Fuglekonge/Goldcrest 0(2)
Grønsisken/Siskin 3(0)
Rørspurv/Reed bunting 1(0)
Total 13(2)
Trækket på Odden: Trækket mindede lørdag meget om de foregående dages trafik over havet. Der kom betydeligt færre fugle end fredag, men mønsteret var det samme med mange smågrupper af Ederfugle (Somateria mollissima) i tiden omkring solopgang og derefter lidt større flokke længere væk fra, men der kom ikke rigtig gang i fuglene, og vi endte med 2.500 fugle fordelt på 32 arter.
Til gengæld foregik det hele i godt selskab med folk fra det faste hold på Odden. Tusind tak til Louis A. Hansen, Anne Marie Reith og Gert Juul Jeppesen.
Desuden var der for alvor en ny art i dette forårstræk over havet med 10 Splitterner (Thalasseus sandvicensis), after at den første ved Odden blev set dagen før af Orla Jacobsen. Også et lille træk af rovfugle var lidt anderledes med først to Tårnfalke (Falco tinnunculus) på fælles udtræk, derefter en Rød Glente (Milvus milvus) og to Musvåger (Buteo buteo), alle mod syd.
Hos Sortænderne er hannerne sorte med en knop og en orange plet på næbbet; hunnerne er brune med en tydelig mørk kalot på et lysere hoved. Det er til at se, når flokkene kommer tæt på land. Nederst er en sværm af hanner i hektisk aktivitet omkring en enkelt hun lørdag formiddag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vi ser ikke meget til det store træk af Sortænder (Melanitta nigra), der bliver observeret ved Hyllekrog på Lolland; de flyver for langt ude over havet. Imidlertid var der 2.500 rastende Sortænder på havet ud for os denne lørdag. Det er en del af de sorte ænders rejse ind i Østersøen og videre mod deres ynglepladser i Sibirien. Mange af hannerne i flokkene af Sortænder brugte en del af dagen på at kurtisere de langt færre hunner, og det var i flere situationer rigtig god underholdning ganske tæt på land.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Nyt fra fuglestationen: Om eftermiddagen dukkede et hold af faste frivillig op for at sætte et af de høje såkaldte hejsenet op. Det blev et større arbejde med motorsav og andre haveredskaber til rydning af plads til nettet. Samtidig blev der lavet en række ligeså vigtigt småarbejde med vores pjecer og souvenirs. En medbragt kage blev nydt i haven, hvor solen lunede, selv om vinden var kølig.
Kaffepause under dagens arbejde - og kagefadet blev tømt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Folk på stationen: Marith Mol, Anne Marie Reith, Tina Elley, Louis A. Hansen, Hans Lind, Mads Elley, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
First Firecrest in the net
The ringing: Today was a good day of ringing with several different species like dunnock, wren, siskin, great tit, goldcrest and black bird. Also a new species for this year was captured today!
In the start of the morning some siskin could be heard in the garden but later there were almost no left so no sound was put on after standard time. In the last round the new species of the day was captured, a firecrest! The firecrest was a male, a picture of it is shown below.
Wren 0(1)
Dunnock 3(0)
Blackbird 2(0)
Goldcrest 1(2)
Firecrest 1(0)
Great tit 0(1)
Siskin 2(0)
Total 9(4)
Årets første ringmærkede Rødtoppede Fuglekonge på Gedser Fuglestation var en et år gammel han i sit andet kalenderår (2k). Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Trækket på Odden: En kold morgen, selv om der næsten ingen vind var, og temperaturen i løbet af de fem timer steg fra 1,6 til 5,4 grader. Det vindstille vejr og et diset lys gav et fint udsyn over havet, hvor de rastende fugle var tydelige, og da trækket døde ud, var der god tid til at få et indtryk af dem. Næsten alle de fugle, der kunne ses på vandet, viste sig at være Ederfugle (Somateria mollissima). Der var omkring 3.600 af dem.
Det var tydeligt, at der har samlet sig et stort antal Ederfugle i de seneste dage, som en del af deres træk ind i Østersøen. Vi har flere gange set, at et større antal af de Ederfugle, der er kommet vestfra, er landet mellem de rastende fugle ud for Gedser Odde, og en stor del af trækket fredag morgen var fugle, som lettede fra vandet i små grupper og forsvandt langt mod øst og nordøst.
Han Ederfugl på vej ind over Odden onsdag formiddag i denne uge. Bemærk 'totterne' af hvide fjer inderst på vingerne. I fagsproget kaldes de tertiærer, og en nøgle til bestemmelse af andefugle på vingerne angiver, at Ederfuglenes hanner er de eneste ænder med hvide tertiærer, men det er ikke til at finde nogen forklaring på, hvorfor hannerne har forlængede tertiærer. Hos Traner (Grus grus) er det tertiærerne, der får det til at se ud, som om Tranerne har lange halefjer, når de står og går. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Vi kan ikke tælle fuglene på vandet med i de daglige tællinger, fordi vi ikke kan se, hvor længe de bliver og derfor ville risikere at tælle mange af dem flere gange, men vi kan konstatere, at de rastende fugle indgår i det samlede indtryk af trækket omkring Gedser Odde.
Fredag blev det til 3.755 fugle fordelt på 25 arter. 3.259 af dem var Ederfugle, som altså enten kom flyvende forbi Odden eller lettede fra havet og fortsatte langt ind i Østersøen.
En af de regelmæssige folk på Odden var med et par timer. Tusind tak til Orla Jacobsen for både godt selskab og assistance til tælleriet
Om eftermiddagen var vi i Brugsen for at handle og så, at der var masser af måger efter en traktor på markarbejde. En af Hættemågerne (Chroicocephalus ridibundus) havde en hvid farvering, så da vi kom hjem tog vi kikkerter og kameraer med i bilen og kørte et par gange frem og tilbage for at kigge på mågeben, men vi så ikke den mærkede Hættemåge igen eller andre måger med farveringe. Vi må se, om vi får en ny chance en anden dag.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
Grønsisken part 2
Ringmærkningen: Der var ret klart og stille så alt kunne sættes op, dog var den ene stople på høgenettet frosset så der var is på så det tog en smulle længere tid at åbne.
Der er for alvor ved at komme gang i trækket, så i standardtiden fik vi ringmærket 16 fugle og aflæst en enkelt.
Under runden ved 8 tiden hørte vi årets første rødtoppede fuglekonge, men den gik desværre ikke i nogen af vores net, men måske i morgen.
Da der igen i dag var pænt med siskner satte vi lyd på lige efter standard og det gav 78 nye fugle, de 77 var grønsiskner. Da solen var fremme og der ikke rigtigt skete mere klokken 14 lukkede vi der, og det var nok også meget godt da vi begge var meget trætte efter gårdagens 15 timers arbejdsdag med næsten 250 fugle.
Vinden går i nord i aften og nat så det bliver en kold nat og morgen, men til gengæld kommer der så godt som næsten ingen vind.
Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:
Jernspurv/Dunnock 5(0)
Fuglekonge/Goldcrest 1(1)
Musvit/Great tit 6(0)
Grønirisk/Greenfinch 1(0)
Grønsisken/Siskin 79
Dompap/Bullfinch 1(0)
Gulspurv/Yellowhammer 1(0)
Total 94(1)
Trækket på Odden: En lidt stille dag i trafikken af trækfugle. Der kom 2.500 fugle fordelt på 31 arter, men de fleste Ederfugle (Somateria mollisima), gæs og dagens flok af Traner (Grus grus) kom mest i større samlede grupper, så der var ikke den samme travlhed, som når de nogle morgener kommer i mange småflokke.
Desuden var vejret skønt med masser af sol og stort set ingen vind, så der var tid til at nyde det meste i godt lys – også den Skovspurv (Passer montanus), som flere gange sang i vilden sky fra toppen af en busk i hegnet over for den gamle marinestation. Hvor tit tager vi os egentlig tid til at lytte til en Skovspurv og glæde os over, at den kan være smuk at se på? Det er et af privilegierne ved at være træktæller og ude mange timer hver dag.
En ivrigt syngende Skovspurv gjorde morgenen ekstra skøn. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Sydtrækket af Grønsiskener (Spinus spinus) fortsatte med mange flokke, men i noget mindre målestok end onsdag – eller også fløj de bare ud over det rolige hav længere nordpå i det smukke solskin. Ind imellem var der i hvert fald mange småfugle at se som små prikker, der ikke var til at bestemme langt ude over vandet. Småfugletrækket forekom i det hele taget noget mere beskedent end i de foregående dage.
To pæne flokke af udtrækkende Blisgæs (Anser albifrons) mod øst var skønne at høre og se. Hjemme ved computeren afslørede vores natoptagelser af lyd ved fuglestationen, at der også er gang i træk af gæs om natten. På lydoptagelserne fløj der i den månelyse nat mindst fem flokke af Blisgæs og mindst fire flokke af Bramgæs (Branta leucopsis) samt en mindre flok Grågæs (Anser anser) over fuglestationen.
Et udsnit af en af de to flokke af Blisgæs, der trak over Odden torsdag. Deres hvide blis er ofte synlig selv på lang afstand. Foto: Ole Friis Larsen/GFU
Set lige nedefra har overflyvende Blisgæs nogle kraftige mørke pletter på undersiden. Hos ungerne mangler pletterne, og de kan forveksles med andre arter af gæs.
Vi kan ikke sætte antal på de gæs, vores optagere hører for os, mens vi sover, men lydoptagelserne er med til at dokumentere, at gæs både trækker om dagen og om natten.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.
Stort træk af Grønsiskener
The ringing: Todays ringing started with 9 birds in the nets during standard time and the first tree creeper (Certhia familiaris) of this year was captured!
In the morning already many siskins (Spinus spinus) could be heard and seen flying above the garden in flocks. After standard time sound was put on for the siskins and one of the nets of 12 meters was open. From that moment on many siskin were captured with around 30 and 40 siskin per round in the first couple of rounds. In total 235 siskin were captured and ringed! Just when writing the blog all the data has been entered so it has been a pretty long day at the station. Good night!
Wren 3(0)
Dunnock 3(0)
Goldcrest 0(3)
Treecreeper 1(0)
Siskin 235(0)
Total 242 (3)
Travlhed i laboratoriet. Henrik og Marith havde en arbejdsdag på 11 timer og gik 8,3 kilometer mellem laboratoriet og nettene i fuglestationens have.
Voksen/adult han Grønsisken med sort 'hagesmæk' og isse. Ingen af dagens fangster af Grønsiskener var genfangster, så der har været en livlig udskiftning i trafikken gennem fuglestationens have. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU
Ung hun Grønsisken fra sidste år. Den har et lidt lysere hoved end de ældre hunner.
Trækket på Odden: Selv om trækket af Ederfugle (Somateria mollissima) nåede over 1.900 i standardtidens fem timer, må det være et stort udtræk mod syd af næsten 1.400 Grønsiskener (Spinus spinus), der skal noteres som onsdagens mest bemærkelsesværdige trafik på landets sydspids. Morgenen var ellers kølig og overskyet, men der var læ tæt på buskene yderst på spidsen, og der stod det hurtigt klart, at der både skulle holdes øje med Ederfuglene og de mange flokke af Grønsiskener. De har en gul plet på vingerne, men flyver også tættere klumpet sammen end andre småfinker i en karakteristisk bølgende flugt.
Vores automatiske lydoptager, som hver dag er med ude på Odden, registrerede 207 kald af 18 arter, og 117 af kaldene kom fra flokkene af Grønsiskener. De næsten 1.400 Grønsiskener er også det største antal af arten, vi har registreret i vores træktællinger på Odden om foråret i de seneste fem år.
Der er Grønsiskener i Danmark året rundt, men nordlige bestande i Sverige, Finland og Rusland flyver om efteråret til Frankrig, Spanien, Italien og landene på Balkan for at overvintre. Det er de fugle, vi nu ser komme tilbage. Det er også almindeligt at opleve store ’returtræk’ ved Gedser Odde om foråret. Denne onsdag fløj 1.382 af de talte fugle således ud over havet mod syd, mens bare 27 blev set komme ind fra havet og flyve videre mod nord.
Lyset var ikke specielt godt, og flokkene af siskener passerede hurtigt, så efter dagens tællearbejde var det skønt at komme tilbage til fuglestationen og få lov at se nogle af de 235 Grønsiskener tæt på, som ringmærkerne havde en travl dag med at sætte ring på.
Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.
Folk på stationen: Marith Mol, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.