Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (268)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Lommer i lange baner og rekord for Fløjlsænder

søndag 5. december 2021
Decembertrækket er en specialitet med sene arter. Weekenden bød på forblæste, men fine oplevelser.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på odden: Weekenden har været kold og blæsende på sydspidsen af Danmark, men trækket har være godt. Det store træk af Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) er på sit højeste i starten af december, men selv da er søndagens tal på 1.451 flot, og med 236 lørdag endte weekenden med en total på over 1.700 Rødstrubede Lommer – 1.687 forbitrækkende og 25 rastende på det noget urolige hav. 680 Fløjlsænder (Velvet Scoters) er ny dagsrekord for Gedser Odde, og 437 Havlitter (Long-tailed Ducks) var også et fint tal. Det er kun i december, at Gedser Odde byder på så store træk af de arter. Af de Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers) blev det til 11 i løbet af lørdag og søndag. 113 Dværgmåger (Little Gulls) er også værd at bemærke.

Gedser Odde Rodstrubet Lom 1k 220211204010 Mange Rødstrubede Lommer trak forbi odden i weekenden, men nogle blev og rastede. Denne unge fugl fra i år ledte endda efter mad ganske tæt på kysten. Det frie øje på hvid baggrund viser, at det er en Rødstrubet Lom - hos Sortstrubet Lom går den mørke del af ansigtstegningen ned over øjet. Den snuskede halsside viser, at det er en ung fugl. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Læg dertil tusindvis af rastende Ederfugle (Eiders) og Sortænder (Common Scoters), som egentlig ikke behøver at trække længere, så længe der bare er mad nok ved Gedser Rev, samt flere hundrede Skarver (Cormorants), som fouragerede tæt sammen ved revet i hele weekenden og så ud til at fange masser af småfisk, der også havde stor interesse for snesevis af Hættemåger (Black-headed Gulls). Så var vi faktisk rigtig godt underholdt, selv om forholdene især søndag var vanskelige med hårde vindstød fra østlige retninger, der ikke er til at finde læ for ved den gamle marinestation.

Gedser Odde hjejler20211204007 Skarver og Hættemåger på jagt efter småfisk i revet. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle tal for søndagstrækket ved Gedser Odde i DOFbasen ved at klikke her.

Ringmærkning:

Da det småregnede blev nettene sat lidt senere op og da der stadig lå noget på radaren blev kun 4 net som stod tæt på hinanden sat op. Det gav dog kun en fugl, men en er jo bedre end intet.

Lille dompap/Bullfinch 1

Folk på stationen: Preben Berg, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen

Så er der fangst igen

lørdag 4. december 2021
af Henrik Jørgensen

Efter nogle dage med skidt vejr for småfuglefangst kunne de resterende net endelig komme op. Der var dog ikke mange andet end de faste solsorte(kunne ses da de bar ringe). Alligevel gav det ganske pænt nu hvor vi er inde i december, hvor sjoveste i dag var en lille flok på 5 stillitser som var gået i et net. Stillits er ikke en fugl vi så tit fanger selv om det er en meget almindelig fugl.

Vejret for i morgen ser ud til at give regn, men det må jeg se når jeg står op.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 1

Musvit/Great tit 1

Stillits/Goldfinch 5

Stillits/Siskin 7

Total 14

På stationen: Ole Friis Larsen, Henrik Jørgensen

Få fugle i hård vind

fredag 3. december 2021
Ingen ringmærkning og flere rastende end trækkende fugle på havet.
af Ole Friis Larsen

Fredag blev en kold fornøjelse. Henrik opgav fra morgenstunden at sætte net op. Der er ikke mange fugle at fange; de fleste Solsorte i stationens have så ud til allerede at være ringmærket, og der var regn i luften meget af formiddagen. Vådt vejr betyder hurtigere afkøling end i tør luft, og vinden var allerede før den tog kraftigt til i løbet af eftermiddagen hård nok om formiddagen til, at det ville være farligt for fuglene at have dem hængende i et net.

DSC 017320211203 001Hundekoldt var det at se på træk i standardtidens fem timer, så vi fik 'Snoopy', der endda har sin egen krydsliste for fugle, til at agere fotomodel til et illustrativt billede. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På odden var trækket beskedent. Der kom et par hundrede Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers), hvilket var forventeligt. Til gengæld var det en smule overraskende, at der efter flere formiddagstimer med kun få Bjergænder (Scaups) pludselig kom en flok på halvandet hundrede susende. Mere spektakulært var det med flere tusinde Ederfugle (Eiders), Sortænder (Common Scoters) og godt 100 Havlitter (Long-tailed Ducks) rastende på havet, hvor der også var snesevis af Skarver (Cormorants) og måger (gulls) - især Hættemåger (Black-headed Gulls) i gang med at finde mad i bølgerne på revet.

Gedser Odde Bjergaender 20211203002 En overraskende stor flok Bjergænder. De ligner Troldænder, men er grå på oversiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Heldigvis har vi flere andre opgaver at passe. Der skal mangler nogle billeder til artikler, og på stationen skal vi flytte maling og andre ting, som skal stå frostfrit i vinter. Desuden er der forberedelser til delvis renovering af køkkenet, sortering af materialer og forberedelse af gulvlakering på loftet. Fuglestationen er egentlig altid lidt i drift.

Henrik, som ikke har fået ringmærket i to dage, drog med stor optimisme ud i aftenens pivstorm og buldermørke - vejret var ideelt for fangst af rastende fugle på stranden i ly og læ for elementernes rasen med 16 meter vind i sekundet, men halvanden time efter kom han hjem igen tomhændet og våd, men oplivet af masser af frisk luft og sit initiativ.

Lørdag skulle blive god med noget mindre vind. Nu får vi se.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen

Så kom den første sne

torsdag 2. december 2021
af Henrik Jørgensen

Til morgen var der hvid udenfor og der var sne i luften. Vinden havde lagt sig, men pga at der stadig kom lidt sne og der kun var 1 grads varme satte jeg ikke nettene op.

Der kom endelig mere ophold ved 11.30 så da lyd og 2 net var oppe 11.45 tænkte jeg at der nok endelig skulle kunne mærkes lidt i dag, MEN sådan gik det ikke da der efter en halv time kom våd sne så der lukkede jeg ned igen. Sneen fortsatte til sidst på eftermiddagen.

Om eftermiddagen kom Ole Friis Larsen som skal være her nogle dage.

Vi fik kigget ud på engen hvor fælden til rovfuglene stod(og nu selvfølgelig er pakket sammen), stod der en musvåge og spiste af det kylling og fasan som var lagt ud, så der blev jeg snydt.

I morgen bliver det lidt varmere og regn allerede fra morgenstunden af og så øger vinden igen, men da vinden denne gang bliver i syd-vest er der større mulighed for aftenfangst ved Birkemose da der så vil være læ for fuglene.

blæst regn og meget mere blæst

onsdag 1. december 2021
af Henrik Jørgensen

Igen i dag kunne der intet sættes op pga vinden som virkelig var hård i dag og ikke nok med det så kom der kraftig regn ind imellem også.

Dagen var lige det rette til at få set lidt film og få slappet lidt af.

Da vinden tog mere til tidligt om aftenen valgte jeg selv om vinden var 19 m/s og vindstød på 24 at tage ud og forsøge at fange med lys, men der var ikke læ langs kysten op mod Birkemose så der var kun en enkelt natugle at se .

Igen i morgen loves der både kraftig vind og regn, så det ser skidt ud med at få sat net op.

 

 

Dagen som blæste væk

tirsdag 30. november 2021
af Henrik Jørgensen

Som overskriften siger blæste det meget kraftigt i dag, og til morgen da jeg stod op var middelvinden på 19 og vindstødende på 23 m/s, så der blev ingen ringmærkning i dag.

Istedet blev de sidste netstolper som blev taget ned i går lagt på plads, og lidt arbejde indendørs blev lavet.

I skrivende stund er temperaturen på 0 grader, men i morgen loves der regn fra morgenstund af så det ser skidt ud for fangst i morgen med, men man kan jo håbe at det ikke bliver det alligevel.

De fleste net taget ned

mandag 29. november 2021
af Henrik Jørgensen

Nettene kom op lidt senere end jeg ville da der lå regn på radaren og da de kom op måtte de kort efter klappes sammen pga regn, men heldigvis kunne de komme op igen.

Hans kom ud efter middag og så tog vi de fleste net ned for i år, så det begynder at lakke mod enden.

Der var næsten tomt i luften for fugle, men der blev fanget 8 fugle hvor de 7 var nye.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Grønsisken/Siskin 7

Total 7

Så blev der stille igen

søndag 28. november 2021
af Henrik Jørgensen

De unge tog ringmærkningen igen i dag, det tog dog lidt før nettene kunne sættes op pga regn.

Lige efter middag tog dof ung hjem efter at have holdt møde her over weekenden, så nu er der helt stille i huset.

Ringmærkningen var god i dag da der blev fanget pænt med grønsiskner, og sådan en total som kom i dag er virkeligt flot når man tænker på at vi næsten er inde i december, så til jer unge - Godt arbejdet!

Selv fik jeg gjort klar til vinteren så fælde og grill blev pakket væk for i år, så nu er der kun nettene som mangler.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Spurvehøg/Sparrowhawk 1

Solsort/Blackbird 1

Sangdrossel/Song thrush 1

Bogfinke/Chaffinch 1

Grønsisken/Siskin 50

Total 54

Dof ungdom

lørdag 27. november 2021
af Henrik Jørgensen

I dag tog halvdelen af de unge ringmærkningen mens jeg og resten tog ud i kulden på odden hvor der var en del fugle.

Fra middag var alle retur og nettene blev lukket pga regn, så der fortsatte de deres møde.

Ringmærkningen gik rigtigt godt da der kom en del siskner i nettene. Der blev fanget en hel del solsorte hvor næsten alle 13/16 allerede var ringmærket så der er ryddet pænt op haven med dem som raster der.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 3

Grønsisken/Siskin 17

Lille gråsisken/Redpoll 4

Total 24

Så kom ungdommen til

fredag 26. november 2021
af Henrik Jørgensen

Afgangen til at fange med lys i går aftes trak en del ud da lampen ikke havde ladet op som den skulle så der blev først afgang omkring 23 tiden. Månen var selvfølgelig kommet frem og det er ikke godt når der skal fanges med lys og der blev heller ikke fanget noget selv om jeg gik helt op til Gedesby og tilbage. De 2 eneste ting jeg så var en ederfugl og sjovt nok en rotte. En spændende oplevelse var et grønt stjerneskud som ifølge Hans er ret sjældent. Klokken var næsten 2 da jeg kom tilbage og da jeg var godt svedt efter de godt 10km måtte jeg ha et bad inden dynen kaldte. Jeg vågnede ved vækkeuret lidt over 6 men valgte at sove lidt mere, men jeg var oppe ved 8 tiden igen.

Da det blev en dag uden nogen ringmærkede fugle i går fik jeg hurtigt lidt net op som gav en bogfinke.

Til aften kom DOF ung som skal holde møde her i weekenden, så mon ikke der bliver fortalt lidt røverhistorier.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Bogfinke/Chaffinch 1

Total 1


1  |  2  |  3  |  ...  |  140     NÆSTE