Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (197)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Fuldt blus på optakt til åbent hus søndag

lørdag 25. september 2021
Fem Spurvehøge ringmærket i løbet af standardtiden. På odden væltede de små rovfugle frem, da opklaringen kom.
af Rie Birkelund Elgaard Jensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Efter et helt års fravær er der nu dømt ringmærkningsweekend på fuldt blus her i Gedser!

Dagen i dag bød på lidt af hvert i Fyrhaven. DMI lovede tørvejr, men vi holdt godt øje med de ulmende mørke skyer, der passerede os i løbet af de tidlige morgentimer.

Ligesom den foregående morgen var der ikke det store antal i nettene, men vi nåede op på 47 mærkninger og 29 aflæsninger, hvoraf størstedelen var rødhalse. Selvom himlen var fuld af småfugle som bogfinker, grønsiskner, pibere og lidt blandede svaler, var de desværre for højtflyvende til at ville dumpe ned til os for at få en lille ring på. Til gængæld valgte mange af de trækkende spurvehøge at besøge vores net, for i dag nåede vi op på 5 styks, og det var kun inden for standard! Der var udelukkende tale om ungfugle (1k) spurvehøge, med tre hanner og to hunner ringmærket. Vi har holdt vores spurvehøge net åbne i løbet af eftermiddagen i håbet om at fange nogle flere, men vi har ikke fået bid endnu.

Personligt er det altid utroligt givende for mig at besøge fuglestationer, om end kun for en kort stund. Hele miljøet, stemningen og den fælles interesse koncentreret omkring fugle og naturen giver altid grobund for gode historier og udveksling af erfaringer.

Jeg ser frem til hvad morgendagen bringer, der er i hvert fald lagt op til en stor dag på flere fronter!

 IMG 20210925 184819Taget midt i morgenmaden; en mundfuld der vil noget! Foto: Vagn Lind.

25sept21

Trækket på Odden: Vi havde en storslået lørdag med hele fire frivillige medarbejdere på fuglestationen til at deltage i registreringen af trækket, og en meldte sig til at tælle trækket af småfugle, som vi kun sjældent har mulighed for at beskæftige os grundigt med. Sådan noget kan kun lade sig gøre, når der er ekstra folk med særlig interesse og viden om småfuglenes kald i flugten. Derfor er det værd at lægge mærke til dagens tal for småfugle på Gedser Odde i DOFbasen fra Joshua Haahr. De giver et fint indtryk af det aktuelle træk af småfugle.

På havet fortsatte de seneste dages beskedne trafik, men lidt større tal for svømmeænder som Pibeand (Wigeon) og Krikand (Teal) var måske en åbning for mere træk af de arter. Værd at bemærke er også efterårets første Havlit (Long-tailed Duck) samt en ikke helt voksenfarvet Sule Gannet), som i et stykke tid fouragerede ivrigt i revet ved odden, før den fløj videre.

Gedser Hvepsevage a 00001 01En af lørdagens to unge Hvepsevåger, som forsøgte at trække, men kom tilbage. Der er stadig unge fugle at se. Bemærk halen, som aldrig ses så lang hos Musvåger, samt bagkanten af vingerne, hvor de lange fjer på den inderste del (armen) er længere end på den yderste del (hånden). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Gedser Bla Kaerhog morgen a 00001En af lørdagens tre Blå Kærhøge kunne ud fra billedet hjemme ved computeren bestemmes til en ung han på grund af de lyse øjne - unge hunner har mørke øjne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Rovfugletrækket bød på et par unge Hvepsevåger (Honey Buzzards), som endte med ikke at komme af sted, lidt Blå Kærhøge (Hen Harriers) samt pæne antal af Tårnfalke (Common Kestrels) og Spurvehøge (Sparrowhawks), som især brillerede med et eksplosivt ryk sidst på formiddagen, da det endelig klarede op, temperaturen steg, og himlen blev mere lyseblå end skygrå.

Ved Gedser Odde blev det til lidt over 4.700 fugle over havet i løbet af lidt over 7 timer. Deraf var 3.300 småfugle. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Gedser staerkt hold 00001Klar til åbent hus søndag formiddag.

Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Joshua Emil Haahr, Nina Yasmin Ali, Rie Birkelund Elgaard Jensen, Daniel Bloche, Henrik Jørgensen, Vagn Lind, Hans Lind, Gert Jeppesen, Ole Friis Larsen.

God plads i trafikken efter storm

fredag 24. september 2021
Tre Spurvehøge fanget og ringmærket. Også på odden satte de små høge deres aftryk på dagens træk.
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: I dag var vinden heldigvis stilnet temmelig meget af, så vi igen kunne få de allerfleste net op til fangst. Der var ikke særlig mange fugle i haven, så vi fik en ret stille dag på kontoret. Det var dog rigtig rart, når nu også Emma og Josh skulle ind i de Gedserske rutiner igen. Men vi nåede 51 mærkninger, så det var da en betydelig forøgelse i sammenligning med i går!

Spurvehøgenettene blev sat op i dag, da vi nok mente vi havde tid og overskud til også at passe dem. Efter standardtiden lod vi de 2 høgenet stå en del af eftermiddagen, indtil fugten i luften blev for slem. Et lidt blæsende vejr er perfekt til at fange spurvehøge i, idet småfuglene holder sig lavt i vegetationen og høgene derfor jager lavt og derfor i nethøjde. Det resulterede i fangst af 2 hanner og 1 hun, alle ungfugle. Herligt igen at nyde disse smukke rovfugle i hånden.


IMG 20210924 133122 edit 195241137342082Ung Spurvehøg hun. Foto: Vagn Lind


IMG 20210924 081155 edit 190433052794899
Ung Spurvehøg han. Foto Vagn Lind

IMG 20210924 101546 1 edit 191777444874381Sivsanger Foto: Vagn Lind

IMG 20210924 101752 edit 192163381466510Kvækerfinke ung han. Foto: Vagn Lind
 5952899828635566732Grønsisken.  Foto: Joshua Haahr

Dagens fangster: 
24sept21

Trækket på Odden: Endnu en dag med hård vind, men 8-9 meter i sekundet fra vest var mindre, end vi havde forventet på basis af diverse vejrtjenester. Der var huller i skydækket og måneskin, som satte et sort aftryk på dagen. Arbejdet med træktælleriet startede nemlig med en Tårnfalk (Common Kestrel), der musede efter morgenmad som en mørk silhuet i tusmørket, indtil den pludselig strøg lige så sort og smuk ud over havet et minut inde i fuglestationens standardtid, som begyndte klokken 6:31, en halv time før solopgang.

Gedser Spurvehog a 00001En af de Spurvehøge, som fredag formiddag undgik at ramle ind i et af ringmærkernes net. De citrongule øjne kan virke nærmest selvlysende, når høgene kommer tæt forbi folk på odden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Selv om tallene ikke blev store, fortsatte Tårnfalkene og senere Spurvehøgene (Sparrowhawks) med at præge dagens træk. Især da det klarede op, og der kom noget blå himmel frem mellem skyerne, myldrede Spurvehøgene og lidt flere Tårnfalke frem og af sted, mens havets trækrute ud af Østersøen mildt sagt ikke mindede om nogen myldretid med lidt over 500 Ederfugle (Eiders) og 150 Pibeænder (Wigeons) – men de er måske på vej.

Ved Põõsaspea neem havde vinden lagt sig til 4 meter i sekundet, og vores kolleger i Estland talte 3.700 Pibeænder, men bare en enkelt Ederfugl på træk.

Ved Gedser Odde blev det til lidt over 2.100 fugle over havet i løbet af fem timer. Deraf var næsten 1.000 Landsvaler. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Nyt fra stationen: Endnu et år er det gået godt med at samle ind til at få græsset på engen kørt væk efter slåning. Det bringer den et skridt nærmere på næringsfattig natur med masser af urter og insekter i stedet for græs.

Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Joshua Emil Haahr, Nina Yasmin Ali, Rie Birkelund Elgaard Jensen, Daniel Bloche, Henrik Jørgensen, Vagn Lind, Ole Friis Larsen.

 

I blæst og regn

torsdag 23. september 2021
Travl dag for svaler og Tårnfalke i modvind.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Efter de fede dage kommer de magre. Og i Guder, hvor var der lidt at lave i ringmærkningslabbet i dag.

Blæsten fra SV generede størstedelen af nettene i haven, så kun ca. en fjerdedel kom op at hænge i dag. Når fuglene så samtidig holder lav profil rundt omkring i krattene, skal det jo blive en dårlig fangstdag.
Sådan en off-day har jo dog også sine positive sider. Der er mange gøremål på Gedser Fuglestation og når der er travlhed ved nettene må andre opgaver udskydes til senere. Vi sætter en ære i at producere gode data til fugleforskningen og forsøger at nedbringe fejl til et minimum. Det betyder bl.a. at de tastefejl, der opstår, når data fra ringmærkerens notatark skal overføres til computeren efter en lang og udslidende dag med mange fugle, helst skal opdages. Derfor bliver alle data tjekket efterfølgende. Det er ikke nødvendigvis det mest inspirerende job at udføre, og her i efteråret kan det være lidt svært at få tjekket data, da der jo er 4 gange så mange ringmærkninger som i foråret. Derfor er det godt at kunne udnytte en slatten dag til datatjek.
Vi kan stolt meddele, at vi nu på denne front næsten har rent bord på stationen.

I aften kommer et par ”gamle” kendinge fra sidste efterår på besøg og bliver weekenden over. Vi glæder os meget til at byde velkommen til Emma og Joshua. I det hele taget kommer her til at myldre med ringmærkere hen over denne weekend i anledning af ”Åbent hus”-arrangementet.
Så håber vi også at der kommer godt med fugle og interesserede. Men først skal vi vist lige gennem et par magre dage.

Dagens slatne fangst:

23sept21

Trækket på Odden: En hvid torsdag i den forstand, at der var hvidt skum på bølgerne, mens vindstyrken fra sydvest i løbet af formiddagen tog til fra 12 meter i sekundet og arbejdede sig op mod hård kuling på vej mod eftermiddagens storm. Den slags vejr trækker nogle steder fuglefolk til kysterne i håb om sjældne havfugle. Det kører man ikke til Gedser Odde efter, og dagens enlige observatør kunne koncentrere sig om at studere, hvordan den kraftige blæst påvirkede ’hverdagstrækket’.

Andefuglene var gået i stå og lå nok på vandet længere mod øst. Ved Gedser Odde gav nogle af dagens Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) op og smed sig på vandet. Det samme gjorde nogle af Ederfuglene (Eiders) og Pibeænder (Wigeons). På forbipasserende træk blev det til lidt under 370 Ederfugle, lidt under 150 Pibeænder og kun 5 Krikænder (Teals) i løbet af standardtidens fem timer.

Gedser Pibeaender 00001Nogle af stormens få Pibeænder i selskab med en Gråand. Sådan var det tilsyneladende i store dele af Østersøen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Til gengæld havde svalerne tilsyneladende ikke længere god tid til at fouragere, men for i en lind strøm direkte ud over havet, eller de blev set passere ganske lavt over bølgerne uden overhovedet at komme ind over land. Da der ikke var meget andet træk, var der tid til at tælle svalerne. Det blev til lidt over 1.700 Landsvaler (Barn Swallows) og 39 Bysvaler (House Martins) uden tøven head on i strid modvind, og det var egentlig ganske imponerende at opleve.

Interessant var det også med 21 udtrækkende Tårnfalke (Common Kestrels). På andre dage kan det være svært at holde rede på, om de trækker eller nøjes med at flyve rundt og lede efter noget at æde. Sådan var det ikke torsdag. Langt de fleste jog uden tøven ud over bølgerne.

Gedser Tarnfalk 00001En af stormens Tårnfalke med direkte kurs mod kysten og videre. Det var lidt anderledes.

Gedser Rorhog han 2k 00001En et år gammel Rørhøg på vej mod Tyskland trods hård modvind. Alderen røber sig ved, at der stadig er nogle få mørke armsvingfjer i den ellers adulte/voksent udseende dragt. Bemærk også, at de to yderste håndsvingfjer er slidte og falmede fjer fra ungfugledragten.

Gedser Hvepsevage 1k 00001Vindstyrken er svagest nede ved jorden, og det fik denne unge Hvepsevåge 1k fra i år til at flyve meget lavt i modvinden. Alle tre fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Længere inde i Østersøen så trækket ud til at være tilsvarende påvirket af vejret. Ved Põõsaspea neem i Estland var vinden ganske vist i sydøst, men også hård med 13 meter i sekundet og tilsvarende lav sigt på 2,5-3 kilometer som ved Gedser Odde på grund af havgus. Her talte de 2.100 fugle, hvoraf 64 var Pibeænder og 38 Krikænder. Største tal var 440 Bjergænder (Scaups). Dem har vi stadig til gode.

På Finlands sydkyst blev det til 1.400 fugle, hvoraf 900 var Bogfinker (Chaffinches) og Grønsiskener (Siskins) ved Santahamina. Her trak 65 Pibeænder og kun en enkelt Ederfugl, men til gengæld 210 Havlitter (Long-tailed Ducks), som vi stadig mangler at se.

Ved Gedser Odde var der lidt over 2.500 fugle over havet i løbet af fem timer. Deraf var 1.700 Landsvaler. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Ole Friis Larsen, Joshua Emil Haahr og Emma Engell Sohnemann

Nøddekrage på fransk visit

onsdag 22. september 2021
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen:
Endnu en god dag i haven, hvor vi igen kunne holde et antal over gennemsnittet for efterårssæsonen. Dog går antallet af fangster desværre nedad og vi forventer ikke ret mange fugle i de næste dage pga det varslede vejrlig.
Jernspurv
I mangel af brugbare billeder fra i dag var jeg nødt til at gå i mit billedarkiv efter denne lille frækkert (Jernspurv) Gæt selv, hvad den har at sige ! Foto: Vagn Lind

Men dagen i dag blev igen en dag uden ret meget vind, tørt og solen kom fint frem op ad formiddagen.
Som det ses af tabellen var det igen Rødhalsene og Munkene, der dominerede og ud over en enkelt sen Broget Fluesnapper var der ikke noget særligt, der dukkede op. Vi håber dog stadig på, at der skal komme noget ekstra spændende. Om ikke før så på søndag, hvor vi holder åbent hus!
Dagens tal:
22sept21

Trækket på Odden: Onsdagen begyndte i violet eller lilla, som mange sikkert opfatter som den samme farve, men det er det slet ikke ifølge nogle opslag på nettet. Begge farver er dog knyttet til noget fornemt og ophøjet, og det var lige præcis, hvad solopgangen var.

Gedser lille onsdag 00001

Oven i købet forsvandt skyerne hastigt, og formiddagen blev præget at opklaring, lidt tiltagende vind fra vest og stigende temperaturer, efterhånden som solen fik magt over skyer og dis. Det var en skøn dag, til noget træk, som aldrig rigtig blev til noget.

Over havet lagde Ederfuglene (Eiders) hårdt ud med op mod tusind forbipasserende i løbet af solopgangstimen, men så faldt kadencen for efterhånden næsten at dø ud. Et næsten totalt fravær af Sortænder (Common Scoters) og svømmeænder (dabbling ducks) fik havet til at se øde og forladt ud det meste af formiddagen.

Heller ikke landtrækket kom rigtigt i gang. Vi havde fine observationer af tre vidt forskellige Blå Kærhøge (Hen Harriers) med en adult/voksen han, en ung 1k han og en adult/voksen hun. Der kom også en del Spurvehøge (Sparrowhawks), efterhånden som disen forsvandt, og de formentlig kunne se land på den anden side af havet. Nogle Musvåger (Common Buzzards) blev ude over havet og fortsatte forbi odden.

Men så kommer vi til dagens lilla fornemhed med en enkelt fugl, der reddede hele dagens arbejde med træktælleriet, da en af os fik øje på en Nøddekrige (Spotted Nutcracker), som oven i købet var så venlig (over for os) at opgive sit træk og vende om ved den yderste spids for i stedet at stryge lavt over os ind mod fuglestationen, hvor den også blev set. Nøddekriger er kragefugle, og navnet er måske ligefrem en gammel forvanskning af Nøddekrage. De er lidt større end Skovskader (Eurasian Jays) og lever næsten på samme måde af nødder, bær, småfugle, og hvad de ellers kan finde – de er bare specialister i nåleskov. I Danmark kan vi være heldige at opleve to af flere underarter: Tyknæbbet Nøddekrige ssp. caryocatactes, (som forekommer i Skandinavien, længere nede i Europa og ind i det vestlige Rusland) samt Tyndnæbbet Nøddekrige ssp. macrorhynchos, der er den østlige variant i Rusland helt over til østkysten af Sibirien.

På fuglestationen har vi to gamle udstoppede Nøddekriger, som netop hver for sig repræsenterer de to underarter. Derfor var det et nærliggende hjemmestudium efter dagens træktælling at sammenligne fotografier af den levende Nøddekrige med de to udstoppede fugle.

Gedser tyndnaebbet a 00001

Gedser tyndnaebbet b 00001Udstoppet Nøddekrige. Den østlige underart Tyndnæbbet Nøddekrige ssp. macrorhynchos har, som navnet fortæller, et længere og tyndere næb end den vestlige underart.

Gedser tyknaebbet a 00001

Gedser tyknaebbet b 00001Udstoppet Nøddekrige. Den skandinavisk/europæiske underart ssp. caryocatactes har et forholdsvis kortere og tykkere næb.

Gedser Noddekrige b 00001Den ægte vare. Dagens Nøddekrige på Gedser Odde havde netop et forholdsvis kort og tykt næb, hvilket svarede fint til den underart, der forekommer i Skandinavien, Central- og Vesteuropa. Alle fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Konklusionen må være, at den omkringflyvende fugl var af underarten Tyknæbbet Nøddekrige ssp. caryocatactes, hvilket selvfølgelig også er det mest nærliggende med den nærmeste forekomst i Sydsverige. Fuglestationens samling af gamle udstoppede fugle gjorde det sjovt og let at erkende forskellen på de to underarter.

Vi så i alt lidt over 3.300 fugle på træk over havet i løbet af seks timer. Deraf var næsten 2.600 Ederfugle i løbet af det første par timer. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Ole Friis Larsen

Beskeden dag langt ind i Østersøen

tirsdag 21. september 2021
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: Vi ønskede os i går at vi igen i dag ville få en god mærkningsdag i haven. Og det fik vi så !

20210921 062632Udsigten mod øst ved solopgang
Stille og overskyet vejr fra morgenstunden, - perfekt ringmærkningsvejr. Det blev ikke til de store seværdigheder eller sjældenheder, men almindelig travlhed gennem hele standardtidens 5 timer.

Igen var det Gransangerne og Rødhalsene, der dominerede, men også i dag rigtig godt efterfulgt af Munke. Vi fik ikke helt så mange fugle som i går men dog godkendt.

IMG 5549Munke dominerede dagen

Hans og jeg fik op ad formiddagen besøg af Gert, som straks blev sendt på en tur rundt og ”plukke” fugle ved nettene. Der var rigeligt at se til for to ringmærkere i dag.

Vores ønske for i morgen må være noget ud over det sædvanlige. Hvad med noget med "bryn" ??

Dagens fangsttal:21sept21

Trækket på Odden: Tirsdag må betegnes som en sølvfarvet dag. Der var ganske vist en solopgang i rødt med synlig sol, men den forsvandt hurtigt op i skydækket, og så blev det blidt bølgende hav med næsten ingen vind sølvskinnende. Desuden blev det ikke nogen gylden dag med hensyn til tal, hverken inde på stationen eller ude på odden.

Gedser skarver 00001 01Skarver (Cormorants) i tidligt dagslys. Lykke er ... et sted at stå til tørre efter morgenmaden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Skyerne holdt stand og udsatte trækket af rovfugle til sidst på formiddagen efter standardtidens fem timer, og på havet var trafikken træg og spredt. Mest bemærkelsesværdigt var måske indtrykket af sammenhæng i trækket dybt ind i Østersøen. Mandag talte vi 9.700 trækfugle ved Gedser Odde, og tirsdag blev det til lidt over 3.000, som endda blev boostet af, at vi talte 800 Landsvaler (Swallows) med.

Tilsvarende var det for vores kolleger, som hver dag står på samme tid og tæller det samme træk 870 kilometer længere inde i Østersøen ved Põõsaspea neem i Estland. Der talte de 8.400 fugle mandag og 2.500 tirsdag. Begge steder var tirsdagens træk altså under en tredjedel af mandagens tal. Det højeste tal i Estland var tirsdag 570 Havlitter (Long-tailed Ducks). Dem har vi ikke set nogen af endnu ved Gedser Odde, men vi kan åbenbart godt begynde at kigge efter dem i de næste dage.

Rovfugletrækket var tirsdag beskedent, men artsrigt med Blå Kærhøge (Hen Harriers), Fiskeørn (Osprey), et par Dværgfalke (Merlins), som vist ikke rigtig trak, en Lærkefalk (Hobby), som også stoppede op for at fouragere i området, Spurvehøge (Sparrowhawks), Tårnfalke (Kestrels), Røde Glenter (Red Kites) Rørhøge (Marsh Harriers) og en Musvåge (Common Buzzard).

Gedser graaender 00001Mange Gråænder (Mallards) er kendt som 'franskbrødsænder' i parker eller udsatte fugle til jagt, men de findes også som rigtige vilde fugle, der blandt andet kan ses på træk i Østersøen. Foto: Ole Friis Larsen

På havet var det mest fraværet af fugle, der prægede morgen og formiddagen, indtil det begyndte at småregne ved 13-tiden. Lidt forandring var der dog med 41 Gråænder (Mallards).

Tak for assistancen til dem, der kom og hjalp til.

Vi så i alt 3.100 fugle på træk over havet i løbet af seks en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Alex Rosendal, Ole Friis Larsen

Mandagstræk med småtravlhed for fuglestationen

mandag 20. september 2021
På havet lyste en Sule op i dagens trafik mod vest. På stationen ...
af Vagn Lind & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: Når brødrene Lind tager en tørn på stationen som nu i disse dage, er det rart at starte op med en stille dag på kontoret og lige komme ind i de sædvanlige rutiner. Og det var så præcis sådan det ikke blev!

Morgenen var rimeligt stille og fin og allerede i går aftes lagde vi mærke til de mange Rødhalse i haven. De havde fået følgeskab af en ny portion i løbet af natten og også Gransangere, Munke og Fuglekonger havde sluttet sig til selskabet.
Dette resulterede i travlhed det meste af dagen og vi blev ved til 15-tiden.
Skovpiber, Mørkbuget Spætmejse og Kvækerfinke blev de mest spektakulære arter i dag.

I får lige et par billeder inden jeg nu snart skal ind og se dyner efter en hektisk dag.
Mere af det i morgen ønsker vi os !!

 IMG 20210920 082900 edit 70214238420014Kvækerfinke

IMG 20210920 101045 edit 70288917010107Skovpiber

IMG 20210920 143814 edit 70134514611172Mørkbuget Spætmejse

Dagens Fangsttal

20sept21

Trækket på Odden: Mandag morgen med et strejf af orange. Endnu en dag med vind fra nordøst, skydække, småkulde – og alligevel et par feltfolk til assistance. Tusind tak for det. Ingen kan alene holde øje med det hele i trafikknudepunktet på Danmarks sydspids. Vi skal registrere trækket fra øst mod vest over havet og fra land mod syd ud over havet samt, hvis der er kyndige folk nok, også det ofte højtgående træk af småfugle, som kræver god hørelse og viden om arternes kald.

Gedser himmel 00001 01Mandag startede med en smal kant af solskin, men det varede flere timer, før der kom solskin over odden og åbnede for trækket af rovfugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mandag fokuserede vi på havet og på et begrænset, men interessant træk af rovfugle og Traner (Eurasian Cranes) nordfra.

Efter et par travle dage var det også befriende med lidt større pauser mellem flokkene. Noget af det interessante ved fugletrækket er variationerne i intensiteten og skifterne mellem arter med forskellige træktidspunkter. Mandag så vi ingen kjover (skuas), men vi fik et indblik i, at Tranerne for alvor har sat sig i bevægelse, og en lille flok Blisgæs (måske to) indvarslede sammen med flere flokke af Bramgæs (Barnacle Geese), at trækket af gæs er begyndt.

Langt over halvdelen af dagens træk var dog Ederfugle (Eiders), som altid er et spektakulært syn ved Gedser Odde med verdens største træk af Ederfugle.

Gedser Bla Kaerhog 00001En af dagens fem Blå Kærhøge (Hen Harriers) var en ung fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Nordfra fik vi et par smukke håndfulde af de mange Røde Glenter (Red Kites), som i de seneste dage er set trække ind over Stevns på Sjælland. Fint var det også med en håndfuld Blå Kærhøge (Hen Harriers), en Lærkefalk (Hobby) og et pænt antal Dværgfalke (Merlins).

Dagens særlige art var en adult/voksen Sule (Gannet), som trak over havet. De er blevet mere almindelige, eller måske snarere mindre sjældne ved Gedser Odde i de seneste år, men vækker stadig opsigt.

Vi så i alt 9.700 fugle på træk over havet i løbet af syv timer. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Hans Lind, Ole Friis Larsen

Ederfugle i lange baner

søndag 19. september 2021
And lots and lots of birds in the garden
af Robert Luttik & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen: The nets were open at six o’clock and when I made the first round I noticed that there were a lot of birds in the net. So, I immediately phoned Hans to come and help me with taking the birds out of the net. I did the ringing and Hans was getting the birds out. Only around 9 we were able to drink a cup of coffee. We caught in total 193 birds of which were 107 Robins. The highlight was a Brambling (Kvækerfinke) the first one for the season.

Vagn the brother of Hans is taking over the stick and will be there for a few weeks. I had a nice time, two Lille Fluesnapper (Red-breasted Flycatcher) and not to forget the Dødningehoved (Death’s Head Hawkmoth). Hope to be back again next year in May.

19092021

 brambling1

The brambling lets Hans suffer for his deeds

Trækket på Odden: Søndag morgen begyndte hverken i blåt eller gråt, men kunne måske betegnes som en lidt farveløs invitation til dagens træk. Det er altid vanskeligt at finde læ, når vinden kommer fra nordøst og øst, og vi endte med at søge ind under halvtaget til bygningen på odden, selv om der ikke kom regn. Ikke at vinden var specielt hård, men temperaturen var faldet et par grader til 13, og det føltes lidt for koldt at skulle holde til fem timers standardtælling plus måske lidt mere ude i vinden.

Det så heller ikke ud til, at vi ville miste noget stort træk fra land. Fire Røde Glenter (Red Kites) i det første morgenlys vendte hurtigt om og forsvandt tilbage mod nord. Småfuglene tøvede, og omkring hundrede Hvide Vipstjerter (White Wagtails) og en mindre flok Tornirisker (Linnets) skulle ikke nyde noget og tog sig god tid til at hvirvle rundt i luften og ellers fouragere på stubmarken. Derfor blev det igen en dag med særligt fokus på havtrækket, og det svigtede ikke.

Gedser Ederfugle 00001Et stort søndagstræk af Ederfugle (Eiders) bestod næsten udelukkende af hanner i forskellige dragter og aldre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Især Ederfuglene (Eiders) satte deres præg på trafikken mod vest og sydvest med 6.700 af og dermed over halvdelen af de fugle, vi så. Fint var også trækket af Pibeænder (Wigeons) med omkring 1.500. Mest bemærkelsesværdigt var dog 62 Fløjlsænder (Velvet Scoters).

Gedser Flojlsaender 00001Fløjlsænder (Velvet Scoters) i en flok på 21 søndag morgen. De sorte ænder kendes selv på meget stor afstand på deres hvide felter på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De sorte ænder med hvide felter på vingerne blev måske presset tættere på land, end de normalt flyver, og vi havde endda hele 21 i en enkelt flok. Dagens stærkeste krydderi på træktællingen kom som en Storkjove (Great Skua). Dem ser vi ikke mange af ved Gedser Odde. Lyset var lidt dårligt, og den var lidt for langt ude til et foto som dokumentation, men flere så de markante hvide felter på vingerne, som er et vigtigt kendetegn. Der ud over kastede den sig over en Svartbag og så ud til selv at have omtrent samme størrelse, så der var ingen tvivl om, at det var en meget stor kjove. Fint var det også med en temmelig sen Rovterne (Caspian Tern).

Vi så i alt 11.500 fugle på træk over havet i løbet af fem en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Nyt fra stationen: Robert Luttik har afsluttet sin periode som ringmærker på Gedser Fuglestation for i år og er taget hjem. Vagn Lind er ankommet som afløser fra mandag morgen.

Folk på stationen: Vagn Lind, Ole Friis Larsen.

Rain in the morning, but a lot of birds and strong migration to Germany

lørdag 18. september 2021
Blæst og mørke skyer kan sagtens være godt vejr for trækfugle.
af Robert Luttik and Ole Friis Larsen

The ringing: The morning started with rain (a kind of drizzle) and it was only possible to open the nets at nine o’clock (so this day does is not counting as a standard ringing day). I did not open all the nets because of the strong wind from the north east, but nevertheless I caught 111 birds (only two recaptures). The morning was a bit hectic because of the many birds and the visitors that were around. Both Ole and me forgot to take pictures. Again, a lot of Robins (Rødhals), but the diversity in the garden was high 17 species, including the sixth Red-breasted Flycatcher (Lille Fluesnapper) for the season. This species is more common in the garden than a House Sparrow (Gråspurv).

18092021

The Moth of the day is called in Danish a “Katostmåler” and in English a Mallow. A new species for me, but it is a rather common moth is the east of Denmark, with not may sightings in Jutland. It mainly flies in September and October.

mallow1

 

Trækket på Odden: Efter en blå fredag, viste lørdag morgen sig at være grå med blæst fra nordøst og uventet regn. Radaren viste byger af finregn langt op i Sverige, og det kom til at præge dagens trækobservationer, for der var ikke andet at gøre end at indrette sig i tørvejr under halvtaget på den gamle militærbygning på odden. Derfra kan vi godt glemme alt om at følge noget landtræk og koncentrere os om havet. Det var ikke noget dårligt valg, viste det sig.

Gedser Gra morgen 00001Gråt i gråt er det helt perfekte vejr for nogle trækfugle, og sådan så der ud på sydspidsen af Danmark lørdag morgen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Havtrækket bød på regndis med tusindvis af Sortænder (Common Scoters), Ederfugle (Eiders), Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) og Pibeænder (Wigeons). Det hele udfoldede sig travlt for dagens hold af træktællere og spektakulært for mange deltagere i DOF Storstrøm og Naturstyrelsens trækfuglearrangement. Fornemt var det også med et højt antal Almindelige Kjover (Arctic Skuas); 36 er sikkert ikke dagsrekord for Gedser Odde, men bestemt værd at hæfte sig ved. Nogle var milevidt ude over havet som små prikker, andre kom tæt så tæt på, at de fleste fik et par gode oplevelser af kjovers vilde jagter på terner.

Mange fik oplevet, at regn, blæst og skyer ikke er nogen hindring for at opleve fugletræk, måske endda ligefrem tværtimod. Vi har nogle kolleger, som i flere år har beskæftiget sig med at tælle det samme fugletræk fra Nordvestrusland, Finland og Østersøen ved en vejrstation i Estland. De har netop i år udgivet en artikel om, hvordan vejret påvirker fugletrækket i området, og der er flere interessante detaljer. For eksempel viser deres analyser, at Pibeænderne ikke har nogen særlige vindpræferencer, men derimod ligefrem ser ud til helst at trække på overskyede halvmørke dage og gerne med regn. Det stemmer fint med, at vi så over 3.000 i løbet af en regndryppende lørdag formiddag.

Mindre overensstemmelse var der lørdag med de estiske erfaringer for, at de Mørkbugede Knortegæs mest rejser på dage med kraftig modvind fra sydvest. Lørdag kom vinden fra nordøstlige retninger, men vi talte alligevel over 1.800. Måske hænger det alligevel sammen med den estiske analyse, som også bemærker, at knortegæssene tager et langt stræk ud af Østersøen, når de først er begyndt at trække, fordi der ikke er ret meget ålegræs at æde for dem – maden venter ganske enkelt længere fremme på ruten.

Sjovt er det vel også, at de estiske trækobservationer viser, at der ikke findes noget ideelt trækvejr for de små Krikænder (Teals). De flyver bare, når det passer dem, uanset vejret – dog måske med en svag præference for modvind.

Gedser Fuglefolk 00001Panoramaudsigt til dagens havtræ, mens der stadig var rigelig plads til endnu flere, og det kom der. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det var festligt med de mange fuglefolk på odden til lørdagens flotte regnvejrstræk. Kom endelig igen en anden dag.

Vi så i alt 15.000 fugle på træk i løbet af fem en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Robert Luttik, Ole Friis Larsen

Little influx of Robins and Chiffchaffs

fredag 17. september 2021
Some new arrivals and a surprising raptor migration in the rain.
af Robert Luttik & Ole Friis Larsen

The ringing: During the night some new birds did arrive in the garden. Mainly Robins (Rødhals) and Chiffchaffs (Gransanger). No real highlights, but was good that I had something to do. In total 90 birds (83 new ones and 7 recaptures, 10 species).

17092021

The weather during the night was not so good for catching moths, but still there was a new species for me in the trap. The Danish name is Cirkel-Jordfarveugle and in English it is called the Brick (see picture). It is a rather common species in Denmark and is mainly seen in September and October. By the way I never kill the moths and let them go after identification. 

brick1

 

Trækket på odden: En smuk blå morgen med finregn i luften førte til et lidt overraskende træk af rovfugle i løbet af formiddagen. Faktisk dukkede de første unge Hvepsevåger (Honey Buzzards) op, allerede før solen havde fået lidt gennemslagskraft i regndisen, og forsvandt hastigt i aktiv flugt ud over havet.

Gedser Bla morgen 00001Blå time før solopgang. Himlen og havet er en del af oplevelsen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Senere kom en fin adult/voksen han Blå Kærhøg (Hen Harrier) med bare to strittende ’fingre’, idet resten af dem tydeligvis var under udskiftning. Variationer i dragter og fældninger er med til at gøre trækobservationer udfordrende og lærerige.

Gedser Bla Kaerhog 00001Blå Kærhøg (Hen Harrier). Mange kærhøge er ved at skifte håndsvingfjer - de lange fjer yderst på vingerne - lige nu, mens de trækker, og derfor kan man ikke skelne mellem arterne alene ved at tælle 'fingrene'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På et tidspunkt midt på formiddagen var himlen pludselig fuld af Hvepsevåger, Rørhøge (Marsh Harriers) og Spurvehøge (Sparrowhawks). Det var let at se, at de havde travlt med at komme af sted på flugt fra mørke regnskyer længere nordpå, og efter regnen var det da også næsten slut med rovfugletrækket for den dag. 90 Hvepsevåger var bestemt et pænt tal for Gedser Odde på sådan en dag – og næsten alle de Hvepsevåger, der kunne aldersbestemmes, var unge 1k-fugle fra i år.

Gedser Knortegaes b 00001De Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) kom i pæne flokke, og i løbet af formiddagen blev det til lige omkring 850. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var der fra morgenstunden lidt gang i Ederfuglene (Eiders), med de blev i antal overhalet af Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese), som kom mere konstant og i stadig større flokke – en enkelt med lige omkring 100 individer. Vi var også godt tilfredse med en Almindelig Kjove (Arctis Skua), som passerede hurtigt, men relativt tæt på kysten. Torsdagens store antal svømmeænder kunne vi slet ikke hamle op med, selv om flere folk kom med god assistance til tælleriet.

 Småfuglemæssigt blev det til en stille dag med bare lidt Landsvaler (Swallows) og Hvide Vipstjerter (White Wagtails), og selv om mængderne var overskuelige, var det lidt vanskeligt at holde styr på, hvor mange der faktisk trak, og hvor mange der blot fouragerede i området. Vi taler tit om rastende fugle; en af medobservatørerne syntes mere, at der var tale om rastløse småfugle den dag.

 Tak for hjælpen og fornøjeligt selskab til alle, der kom og var med.

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Robert Luttik, Ole Friis Larsen

 

Sparrowhawk day

torsdag 16. september 2021
And one Kestrel
af Robert Luttik

I had no big expectations today. Yesterday a group of about 40 cranes (Trane) were starting to go to Germany, but out at sea they turned to the left /east) and were probably turning back to Denmark (could not see that from the bird station. Birds are waiting for the right weather to make the crossing. And the weather is not right. So hardly any migration and no new influx in the garden. As yesterday only leftovers from two days ago.

There were a lot of Sparrowhawks (Spurvehøg) and because of the hard wind they were flying low, which resulted in 4 birds captured. And in addition, a Kestrel (Tårnfalk). All those raptors in the garden make the life of the few passerines not easy. And then you can find places were the birds have cleaned before eating (see picture).

In total only 24 birds (17 new and 7 recaptures).

16092021

torenvalk1

prooi1

The moth of today is a Diamond-back Moth (Kålmøl). A rather common moth in Demark but probably not often observed unless one uses a light trap. It is about a 1 cm long

diamondback1


1  |  2  |  3  |  ...  |  133     NÆSTE