Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (61)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Gulirisk i dag - ugler i går

tirsdag 20. april 2021
af Rasmus G. Momme

En dejlig dag i dag:
37 fugle havde i alt fået ring om bener, efter nettene var lukket - og nordøstenvinden taget i betragtning, må det være et absolut godkendt resultat. Selvom vejret ikke er super til fugle, var det dog helt fantastisk at opholde sig i, med næsten ingen vind og fuld sol. Det fik den grad smådyr til at røre på sig, så hér kommer lige lidt kryb og kravl fra haven, bare fordi jeg ikke kan lade vær: 

groen sandspringer
En Grøn Sandspringer Cicindela campestris, nede ved havedammen - en umanerlig flot bille!

strataria
For anden gang, var der Broget Vintermåler Biston strataria på fælden. Vanvittig smuk natsværmer!

Men heldigvis var det ikke kun det gode vejr, der blev dagens hit: Midt på dagen, under en mindre løbetur rundt langs netbanerne efter en kålsommerfugl, som så desværre fløj ad helvedes til, hørte jeg nemlig pludselig en dejligt knitrende trillen: Gulirisk!!
Jeg havde brugt et par timer i går på at prøve at finde en i byen, da Louis havde givet mig et tip om, at de ofte har sangposter derinde. Det lykkedes desværre ikke, men jeg fik da lige genopfrisket deres sang på telefonen – og godt for det! For nu var der 2 der rastede langt væk i det høje hegn. Jeg kunne intet se på dem, men den ene knævrede løs, men de fløj lidt rundt efter hinanden. De forsvandt hurtigt igen – de trak formentlig ud. Men mega fedt!!

Men den allerbedste fortælling, er faktisk fra i går aftes. Der kørte Hans og jeg nemlig til Lolland, til et landsted som havde en natuglekasse med unger i – SOM VI SKULLE RINGMÆRKE!!
Det var en helt fantastisk oplevelse: At kravle op af en stige til en kasse i et træ, for at pille to små dunbolde, med næb og kløer, ud og sætte ring på dem. Fantastisk!

ugle 1

ugle 2

 

 

Dagens mærkning:

blogz 20042021

Korsnæb

mandag 19. april 2021
af Henrik Jørgensen

Dagen startede med 5 grader så det var ikke koldt da vi satte nettene op. Der kom nogle fugle på hver runde og da vi nærmede os de 50 overvejede vi om vi skulle fortsætte så vi ramte de 50, men da vi kun fik genfangster fra dagen stoppede vi til standardtiden var gået. Rasmus kom med en jernspurv med ring som viste sig ikke at være her fra Gedser men fra Skælskør området. Ud over det kom han også med en musvit med korsnæb, den så ret speciel ud.

Korsnaebbet musvit


Efter vi havde lukket ned og tastet dagens fugle ind, fik vi trimmet sommerfuglebusken foran huset så nu er der klart så den rigtigt kan skyde så der kommer en masse liv omkring den. Frøerne i det lille vandhul lige ved huset er begyndt at kvække meget så nu er det rigtigt blevet forår. Rasmus kørte en tur om eftermiddagen og jeg selv satte mig ud i solen og nød en enkelt kold. Til aften tog Rasmus med Hans over til Lolland hvor de fik mærket et kuld natugleunger.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Gærdesmutte/Wren 3

Jernspurv/Dunnock 13

Rødhals/Robin 16

Solsort/Blackbird 1

Gransanger/Chiffchaff 5

Fuglekonge/Goldcrest 6

Musvit/Great tit 1

Bogfinke/Chaffinch 4

Total 49

Forår - for alvor nu!

søndag 18. april 2021
af Rasmus G. Momme

Nu har man længe gået og snakket om forårets komme, om hvornår det ”rigtig” skulle blive forår...

Det blev det i dag! For i dag kom de første løvsangere! Og så alle dage fyldt med solskin og lysegrønne blade og fuglefløjt <3 

Allerede på første runde sad der en lækker løvsanger i det nordlige hejsenet. Sjovt hvor meget større den mærkes i hånden, når man er vandt til gransangere. Det blev så også dagens eneste i nettet, men flere sad omkring i haven og sang – ren fryd!

Loevsangerz
Løvsanger med gransanger i baggrunden

Mærkningen døde ret meget hen efter kl. 9, men pludselig kommer Henrik gående med en pose til mig. Oppe i labbet får jeg den i hånden: en solsorte-pose, hvor man lige kan ane spidsen af en smal, tværbåndet hale, der stikker op af lukningen: en spurvehøg – FEDT!  Henrik hjalp mig lige i gang med håndteringen, da sidste gang jeg havde en rovfugl i hænderne var i 2016, men det gik fint, og den unge han fik ring på – afgjort dagens fugl :-D

SourvehoegzLækker spurvehøg 2k han

 

 

Dagens mærkning: 

 18042021 blogz

Alene på skansen

lørdag 17. april 2021
af Henrik Jørgensen

I dag skulle nettene 15 minutter tidligere op og da jeg var alene til morgen måtte vækkeuret sættes noget tidligere. Der var meget mere liv i haven på de første runder så variationen var bred på fangsten hvor der var 12 arter. En hel del bog-og kvækerfinker rastede et par timer i haven men fik kun fanget en enkelt kvækerfinke og 2 bogfinker(de sidder oftest højt når de er nede og raste). En del nye fugle var kommet ind til morgen og de fleste  var i dårlig form med intet fedt så der er nok nogle som bliver i haven en dag eller 2.

Ved lukkerunden kom Ole og hans famillie med fuglekasser så dem fik vi hurtigt indenfor og sat på plads. De havde dejlig kage med- mange tak!

Her til aften kom Rasmus tilbage med fornyet energi så nu er vi igen fuldtallig og klar til endnu en dag i morgen med forhåbenligt en masse fugle.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Jernspurv/Dunnock 12

Rødhals/Robin 3

Solsort/Blackbird 2

Gransanger/Chiffchaff 7

Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 1

Gråspurv/House sparrow 1

Bogfinke/Chaffinch 2

Kvækerfinke/Brambling 1

Grønirisk/Greenfinch 5

Gulspurv/Yellowhammer 1

Total 35

 

Jernspurv fra Belgien

fredag 16. april 2021
af Henrik Jørgensen

Igen var det en skøn morgen med så godt som ingen vind så alt kunne sættes op. Der var ok med fugle den første time hvor efter der ellers var lidt på hver runde. Dagens overraskelse var en jernspurv som blev fanget på anden runde med ring, og som vi gør hver dag tjekker vi de fugle vi har mærket før om de har taget på i vægt og om de er i god kondition, men en jernspurv som blev taget op ad posen havde en ring som startede med 11(hvor de jernspurve vi har ringmærket på det sidste hedder 9CD), så der vidste vi at det ikke var en Dansk fugl og hurtigt fandt vi ud af at det var en ring som var sat på i Belgien. Det er sjældent at der bliver fanget fugle som er ringmærket andre steder end her nede så det var en fin overraskelse. 

Efter nettene blev lukket blev dagens mærkede og kontroller lagt ind og lidt frokost blev spist. Gert kom et smut forbi så jeg kørte med ham ind til Gedser by hvor jeg gik ned til lystbådehavnen for at kigge efter den nordiske lappedyker, jeg fandt den helt ned i hjørnet op med fiskekluben hvor den bare lå og man kunne gå så tæt på som 3 meter fra den. Desværre så den ikke ud til at have det godt og da en hund fik jaget den 6-7 meter ud kom den kort efter tilbage hvor den bare lå langs sivkanten, så jeg tror den ender sine dage snart. Rasmus tog ind til København, men han er retur i morgen eftermiddag/aften.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Jernspurv/Dunnock 8

Rødhals/Robin 1

Solsort/Blackbird 3

Gransanger/Chiffchaff 4

Fuglekonge/Goldcrest 1

Blåmejse/Blue tit 2

Skovspurv/Tree sparrow 1

Gulspurv/Yellowhamer 1

Total 21

 

Lækkert vejr, lækker kage, og lækker fugl

torsdag 15. april 2021
af Rasmus G. Momme

Havblik!

…Eller sådan næsten da!
Det var hvad vi stod op til i dag: Nærmest ingen vind, og smukt, klart vejr!

Det blev en ganske udmærket morgen, med 31 mærkede fugle – med højdepunkter som en ny rødtoppet fuglekonge, og en voldsomt stor jernspurv: 22,2 gram, og fed som et ondt år <3

Rodtopz 2
Dagens Rødtoppede <3

Jernspurv fed
Le grande sparrow of iron

Min farmor og farfar kom på besøg, og de var super hyggeligt! De fik vist et par fugle frem, og så spiste vi ellers frokost ude i det lækre vejr. Efter vi havde lukket efter standarden, begyndte en spætmejse pludselig at kalde ivrigt, og jeg tænkte at man da skulle være et skarn, hvis man ikke lige satte et net op og prøvede at få sådan én lokket i med lyd. At spille fugle i net med lyd er ikke noget jeg har den største succesrate med (*hosthost* lille flagspætte fx), men op kom hejsenettet, og min højtaler blev placeret foran med spætmejsesang kørende på repeat. Jeg nåede kun lige at spise et enkelt stykke af farmors lækre honningkage, inden en fantastisk lækker spætmejse sad i garnet! Kæft en fed art i hånden – og ny mærkeart til mig! Fantastisk!

Spaetmejse
Dagens fugl! Fed, fed, feeeed art!

Bagefter kørte mine bedsteforældre og jeg til Bøtø Nor, og hvor vejret bare var lækkert, og Henrik tog på Odden, hvor vejret også bare var lækkert! Lækkert lækkert!

Ka I ha’ det <3

 

 

Dagens mærkning:

Gærdesmutte/Wren 1

Jernspurv/Dunnock 6

Rødhals/Robin 7

Solsort/Blackbird 1

Gransanger/Chiffchaff 6

Fuglekonge/Goldcrest 6

Rødtoppet fuglekong/Firecrest 1

Spætmejse/Nuthatch 1

Bogfinke/Chaffinch 2

Total 31

Minihakker i haven!!

onsdag 14. april 2021
af Rasmus G. Momme

Endelig stille vejr! Hvor var det utrolig rart IKKE at kunne høre vindens susen, da vi imorges kl. 05:20 åbnede hoveddøren. Vejret var meget klart og stille, ikke nødvendigvis den vildeste opskrift på mange fugle – men så længe der ikke er vind er vi glade; For alle 284 netmeter kunne komme op i dag, og vi endte på 31 mærkede fugle – hvilket er ganske udemærket!

Det var – as usual – især jernspurvene der fyldte, både i lydbilledet og i nettene. Men derudover var der ret god spredning på arterne, fx ringmærkede Henrik en lækker husrødstjert.

Husroedstjart

Dagens øjeblik - i hvert fald for mig - kom kl. 10:
Bo Kayser var kommet forbi, og vi sad alle 3 foran huset på en af bænkene, mellem 2 runder, og nød solen. Henrik gør opmærksom på en spætmejse, som begynder at kalde ivrigt fra østsiden af haven. Måske på grund af den, sidder jeg og kigger i den retning i lidt tid, og løfter på et tidspunkt kikkerten på en småfugl som lander i den udgåede gran. Den så lidt lys ud, men det er af ren og skær rutine og lidt dovent at jeg sætter swarovski’en for øjene, og får øje på… EN LILLE FLAGSPÆTTE!!?! Jeg er ikke et sekund i tvivl, som den sidder dér helt opret, helt mørk og hvid, med tæt stribning og kort næb -  men SHIT hvor fik jeg et shok! Jeg nærmest råber det ud med det samme, og de to andre finder den også! Mit kamera ligger indenfor, og jeg forsøger mig at snige mig ind, men da jeg kommer ud igen råber Bo, at nu flyver den. Vi eftersøger den bagefter, men væk er den vist… kort obs men NØJ HVOR FEDT!! Det var en ny dk-art til undertegnede! :-D

Efter standard mærkningen var ovre, holdt vi de 6 nordlige net åbne, og jeg satte min højtaler hen ved hejsenettet, og blastede Lille Flagspætte for fulde drøn: Hvis den stadig var i haven, skulle den fandme i nettet!! Det lykkedes som sagt ikke, og den blev simpelthen ikke set mere end de få sekunder den rastede i grantræet...
Nettene er åbne i godt 3 timer efter standarden, og de fanger ingenting – hverken spætter eller andet… men da jeg endelig går lukkerunden, sidder der sgu én enkelt fugl i de bagerste net: En munk, han. Fedt, ny årsat – så gav det alligevel lidt mening at have dem åbne så længe. 

munkz


Her til eftermiddag var Hans forbi, med en smuk, nyrepareret opslagstavle, som skal hænges op en af dagene. Henrik kørte med ham til byen og købte lidt ind. Jeg havde overvejet at køre en tur til Bøtø, men faldt ufrivilligt i søvn på sofaen, så en løbetur og lidt aftensmad var alt hvad resten af dagen kunne nå at bringe. 

Ka i ha' det <3

 

 

Dagens mærkning:

14042021 blog faerdig

Igen igen

tirsdag 13. april 2021
af Henrik Jørgensen

Endnu en gang vågnede vi op til susen som vi ved er lig med meget vind, så vi vidste fra start at ikke alle net kunne komme op. Kun 107 meter net af de ellers 284 meter kunne sættes op, men alligevel blev det en ok dag med 9 mærkede og 4 genfangster.

Fra middag skinnede solen så jeg tog på odden hvor bedste var 2 landsvaler og vildeste var en dværgfalk som fløj ud over vandet for så at jagte småfugle, og den var efter 3 forskellige og det sidste jeg så af den var den da fik øje på en vipstjert på græsset som den så jagede over taget på den gamle marinestation. Ellers var der ikke meget at se på der ude. Rasmus fik solet sig i stationshaven.

Gert var et smut ude forbi fuglestationen og fik ordnet lidt ting så nu fungerer det igen, stort tak for det!

I morgen skulle vinden falde til 2m/s og der skal blive lidt skyet så der kan godt komme en del(hvilket vi virkelig håber).

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Jernspurv/Dunnock 2

Solsort/Blackbird 1

Fuglekonge/Goldcrest 1

Rødtoppet fuglekonge/Firecrest 1

Blåmejse/Blue tit 1

Bogfinke/Chaffinch 1

Grønirisk/Greenfinch 2

Total 9

Så længe solen skinder... <3

mandag 12. april 2021

I dag tittede solen frem!
Det var helt mærkeligt!?
Det blev faktisk sådan rigtig varmt!
Det føltes faktisk næsten sådan lidt – dare I say it – forårs-agtigt!!? <3
Selvom det stadig blæser aaaalt for meget fra nordvest, selvom der stadig ikke er super mange fugle i haven, og selvom oraklet Klaus Malling Olsen på Facebook, har kigget dybt i spåkuglen og forudsagt at vi godt kan glemme steppehøgene i år… Så der er intet – jeg gentager – INTET der kan ødelægge humøret, når først solen titter frem. Så længe vi ikke skal udholde sådan noget møgvejr som i går, så skal vi nok klare den - april bare komme an!

…men please kom med lidt flere fugle, tak!

Ringmærkningsmæssigt blev det faktisk en udmærket dag, med lidt under tredive fugle i nettene – deriblandt den første Munk for sæsonen, som Henrik pillede ud. Hans kom efter endt mærkning med lidt indkøb, og pludselig kom Gert også, så vi fik os en hyggelig snak omrking bordet, samt en god afspritning både ud- og indvortes :-D  …og Hans var sød til at lære Henrik og jeg hvordan de sidste praktiske ting angående rengøring og orden foregår her på stedet ;-)

spriiit
Der nydes slåensnaps - og lækre rengøringsmidler ;-)


Henrik tog på Odden, og jeg blev hjemme på terassen i det gode vejr – det er SÅ vildt hvad lidt solskin gør for humøret!

Bare fordi der ikke er nogle særlig interessante billeder fra mærkningen i dag, får I her lidt kryb og kravl fra haven – endnu en dejlig ting der kommer sammen med solskindet. 

murerbiRød murerbi Osmia bicornis

bille3Skræntskyggebille Opatrum sabulosum

 

Større, bedre og vildere i morgen - Peace out

 

 

Dagens mærkning:

12042021 blogz

Sovemorgen

søndag 11. april 2021
af Henrik Jørgensen

Som DMI havde lovet kom der desværre regn til morgen så efter at have tjekket både ude og på radaren valgte at gå i seng og sove lidt ekstra. Efter middag kørte Rasmus en tur til Birkemose hvor der dog ikke var meget. Selv valgte jeg at sætte lidt net op og det gav 7 fugle på 3 timer hvorefter det begyndte at småregne. Så for i dag blev der ikke det store at fortælle pga regnen. I morgen loves der tørvejr, men stadig noget vind, men i det mindste kan nogle net sættes op så der kan fanges fra tidlig morgen som vi plejer.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Jernspurv/Dunnock 1

Rødhals/Robin 1

Gransanger/Chiffchaff 1

Fuglekonge/Goldcrest 4

Total 7


1  |  2  |  3  |  ...  |  119     NÆSTE