Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (191)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Brunsviger og lille flue

torsdag 24. september 2020
og vind i krattet.
af Joshua Emil Haahr

Det var en stormende septembermorgen vi stod op til i morges. Vinden ruskede i buskene, og nettene skulle sættes op. Vi overvejede om vi skulle udskyde dagens ringmærkning til senere på dagen, men besluttede at fortsætte med kortere tid mellem hver runde. Første gåtur gennem haven kl. 07.00 gav stenpikker, rødstjert og lille flue. Det var en forrygende start, men derefter tyndede det hurtigt ud i mængden af fugle pånær et par spurvehøge senere på dagen.

IMG_4759.jpg
Unge mænd på runde

IMG_4806.jpg
Årets første stenpikker, 1k

IMG_4867.jpg
Spurvehøg 2k hun

IMG_20200924_072738.jpg
Lille fluesnapper 1k

Resten af dagen fortsatte indenfor i hytten med te og hygge. Der blev set basketball, læst bøger og pludselig fik Emma den herlige idé at bage en brunsviger. Den blev modtaget med åbne arme af os alle.

IMG_4875.jpg
En uforglemmelig og fantastisk brunsviger

IMG_4876.jpg 
Brunsviger close up

IMG_4878.jpg
Der hygges!

Nu skal jeg ind og hjælpe Emma med kokkerering af aftensmaden. Vi ser alle frem til en regnfuld efterårsdag i morgen. Det er altid godt med lidt variation i vejret. Indtil da, må i ha det dejligt til næste blogopslag.

IMG_1904.jpg
Tårnfalk 1k hun på nettet

Folk på stationen:
Vagn Lind, Emma Sohnemann, Lars Ulrich og undertegnede.

Dagens mærkninger:

 ringmaerkede_fugle_24_sep.png

Hvorfor sidde inde?

onsdag 23. september 2020
- når alt HÅB er ude ?
af Vagn Lind

Vi har fortsat det mest fantastiske eftersommervejr i Gedser, selvom kalenderen siger efterår.

Sommerfuglebusken foran huset myldrer med dagsommerfugle, så der er bestemt noget at kigge på, når frokosten indtages derude i solen.IMG_20200923_144250.jpg

Desværre er det gode vejr ikke ensbetydende med, at vi kan fange rigtig mange fugle. Den svage søndenvind som kom ind over os igen i dag var alt for god til at fuglene vil gøre ophold hos os, - de flyver nok bare videre i det gode vejr. Specielt har vi set en del rovfugle, (heriblandt 2 gamle Havørne) og også mange Grønsisken trække hen over haven. 3 af dem fandt vej til nettene! Grønsisken altså!!

 IMG_20200923_184922.jpg

Grønsisken 1K

Især Gransanger, Blåmejse og Rødhals dominerede dagens fangster

Vi valgte at fortsætte dagens fangst til langt ud på eftermiddagen i håb om at fange en Hvidbrynet Løvsanger eller noget andet guf, men lige meget hjalp det, men det var da med til at øge dagens samlede antal, at vi blev ved så længe.

 Dagens fangster:

ringmaerkede_fugle_23_sep.png

På stationen pt.: Lars Ulrich Rasmussen, Vagn Lind, Emma Sohnemann, Joshua Emil Haahr

Yorkshire Tea og gulspurv

tirsdag 22. september 2020
af Joshua Emil Haahr

Jeg sidder nu og skriver bloggen færdig for i dag. Klokken er 20.29 og Lars Ulrich har lige lavet en kande te. Det er ikke hvilken som helst te, men derimod Yorkshire te fra England. Jeg er selv blevet opfostret med dette te-mærke, så det var en glædelig overraskelse, da Lars Ulrich hev posen frem. Normalt er denne slags te afsindigt svært at få fingrene i, i Danmark, så det skal helst bestilles fra engelske internetbutikker.

Jeg har lige sat spurvehøg-nettene op i håb om at kunne fange endnu en natugle. Det er sjovt at fange fugle om natten. Der bliver pludselig åbnet for en helt ny verden med andre arter, som ikke fanges så let om dagen. Emma og jeg så en brandmus i dag kravle forbi få meter fra os. Tænk at en relativt sjælden art i Danmark, Skandinavien og Vesteuropa er så almindelig hernede på Falster. Arten breder sig endda hele vejen til Japan.

Fugle i nettene var der ikke mange af i dag. Dog strøg der gennem hele dagen en lind strøm af bogfinker henover himlen med deres karakteristiske “fink” kald. Herunder får i lige et billede af et par af dagens observationer.

IMG_20200922_093230.jpg

Joshua puster fedt på en blåmejse

IMG_4732.jpg
Gulspurv 1k, han

IMG_4727.jpg
Lille gråsisken 1k

IMG_4743.jpg
Toga-Septemberugle (Xanthia togata) fra lysfælden

Folk på stationen:
Vagn Lind, Lars Ulrich, Emma Sohnemann og Joshua Haahr

Dagens ringmærkede fugle:

ringmaerkede_fugle_22_sep.png

Tåge

mandag 21. september 2020
af Vagn Lind

Så oplevede vi endnu en af disse stille og tågede eftersommer-morgener i Gedser. Den næsten manglende vind fra SØ-lige retninger var til morgen meget fugtig, som det vidst tydeligt fremgår af stemningsbilledet fra første netrunde kl. 7:00. Op ad formiddagen tog tågen egentlig bare til og det var først sidst på dagen at det lettede.

IMG_20200921_072348.jpg

IMG_4692.jpg

IMG_4694.jpg

IMG_4696.jpg

IMG_4699.jpg

IMG_4700.jpg
Duggen rystes af nettene

IMG_4702.jpg

IMG_4703.jpg 

Vi trænger vist snart til at få et vejrskifte, hvis der skal til at komme et ordentligt antal nye fugle på banen. Men det lader nok vente på sig et par dage. Det blev ikke til det helt store antal i dag på fuglefronten, men en enkelt ny sæsonart var der da:

IMG_4708.jpg
Vindrossel 2k+

 Vi havde ellers håbet på lidt Hvidbrynet Løvsanger i dag, men sådan skulle det desværre ikke være.

Temmelig mange Rødhalse fra de seneste dage havde valgt at blive i haven og det kunne ses på listen over aflæsninger.

 21sep20.JPG

På stationen pt: Lars Ulrich Rasmussen, Vagn Lind, Emma Sohnemann, Joshua Haahr, - og som tæller på spidsen: Jimmy Skat Hansen

111

søndag 20. september 2020
af Emma Engell Sohnemann

Det blev til 111 fugle ved dagens ringmærkning, præcis ligesom en dådyrbagdel. Blåmejser, Rødhalse og Gransangere var dagens mest hyppige arter. 

 

Stationen fik ved middagstid besøg af Jesper Johannes Madsen og hans kone, som havde medbragt kage til kaffen. Det er altid dejligt at få mulighed for at stille faglige spørgsmål til eksperter på området.

 

Et par forældre kom forbi med deres datter, og var meget nysgerrige omkring fuglene vi ringmærker. Joshua og jeg fandt hurtigt en Blåmejse frem fra nettene og kunne fortælle dem lidt om fugletrækket og Blåmejsens væsen, når man ringmærker den (som vi jo er mange som kender til). 

 

Skønt vejr i dag med kaldende gulirisk til frokost. Den blev hørt i dag lige over stationshaven. 

 

Det blev til et på gensyn til Anders Odd Wulf Nielsen for denne gang. Han er nu en dygtig og sød ornitolog at have hernede, og bestemt god til at lære fra sig med bestemmelser af fuglene. 

 

NBA kampe bliver vist på TV’et mens vi venter spændt på Vagns chili con carne! 

 

Nu hvor de første hvidbrynet løvsanger er ved at dukke op i landet, håber vi virkelig at få lov at se en i morgen. Nu får vi at se.

 

Indtil da, ha’ en dejlig dag til næste blog

ringmaerkede_fugle_20_sep.png

 

 

Gulirisk og godtfolk

lørdag 19. september 2020
af Emma Engell Sohnemann

Endnu en dejlig dag er gået på Gedser Fuglestation. Dagen i dag har været fin med fugle i nettene og ude over havet. Morgenens ringmærkning havde i alt 96 nye fugle, med bl.a. Rødrygget Tornskade, Blåmejser og så dejlig pædagogisk som træløber og korttået træløber på samme tid. Vi har til dagens ringmærkning været fire mand til fint at hjælpe hinanden med bestemmelser, indsamling af fugle og kaffebrygning. 

 IMG_4644.jpg
Rødrygget tornskade fra morgenens ringmærkning, 1k

IMG_20200919_094740.jpg
Park træløber (venstre) og Træløber (højre), med deres forskelligartede længde på næbet som ses tydeligt.
Foto: Vagn Lind

Jimmy har i denne weekend taget træktællingen under sine vinger. Det blev i dag til mange antal af både Pibeænder 5900, Sortænder 4500, Spidsænder 650, Knortegæs 500, Hvide Vipstjerter 240, én Fiskeørn, Fjeldvåger 3 og ikke mindst Gulirisk kaldende over haven imens frokosten blev indtaget. 

I dag var der forældrebesøg fra Fyn og Nordsjælland. De blev vist rundt i hele haven og var med på runder under dagens ringmærkning, med visning i laboratoriet og forklaring af trækket af fuglene over Gedser Odde. Det er altid hyggeligt at vise sine forældre den brændende interessevi alle sammen har for fuglene, hvad alt indebærer af både træk af rovfugle, ænder og småfugle. Der var stor begejstring for de fede forhold vi har her på GFU, med det smukke hus beliggende lige ud til vandet i omgivelserne af den grønne have. Ja vi har det sørme godt her på Gedser Fuglestation!

IMG_4635.jpg
Kold morgenstemning fra 1. runde

Vi nyder det alle mand når her er liv på stationen, unge som ældre. Det er skønt at opleve en forskel i alle folk der kommer og bor her på GFU. Vi hygger rigtig med at dele historier og forskellige bestemmelser af fugle. Mangfoldighed i mennesker her på GFU, er ligeså vigtig som mangfoldigheden i naturen vi alle holder af!  

Folk på stationen: Vagn Lind, Lars Ulrich Rasmussen, Anders Odd Wulf Nielsen, Joshua Emil Haahr, Jimmy Skat og Emma Engell Sohnemann

ringmaerkede_fugle_19_sep.png

Duehale på GFU

fredag 18. september 2020
af Joshua Emil Haahr

Dagen startede ud med noget af en overraskelse. Jeg traskede ud i mørket for at slå net op kl. 05.55. Rødhalsene ploppede derudaf i mange af krattene, og jeg fik langsomt kæmpet mig vej til et af vores høje hejse-net i nærheden af laboratoriet. Jeg nåede ikke engang at få sat nettet op, før en natugle fløj ind og lagde sig trygt i en af lommerne. Hurtigt fik jeg kontrol over kløerne og båret fuglen sikkert ind i labbet. Her fik jeg hurtigt assistance fra Emma og AOWN, som hjalp til med at tage de nødvendige mål på dyret.

Her får i lige et billede af natuglen:

IMG_4600.jpg
Natugle, 1k han

De første par runder om morgenen var igen temmelig hektiske med forholdsvis mange fugle i nettene. Oppe på himlen hørte vi gråsisken, kvækerfinker og mange grønsisken.

IMG_4609.jpg
Grønirisk, 1k hun

Om eftermiddagen fik vi besøg af den “danske kolibri”, duehale (Macroglossum stellatarum). Den sværmede rundt og slubrede nektar fra sommerfuglebusken (Buddleja davidii), som står lige foran huset. Den får i også lige et doku-billede af:

IMG_4633.jpg
Duehale (Macroglossum stellatarum)

Her til aften er Vagn Lind, Lars Ulrich og Jimmy Skat ankommet til GFU. De skal dele tilværelsen og hyggen med os her på stationen i det næste stykke tid, så det ser vi meget frem til.

IMG_4601.jpg
Engens afsløede plantemateriale er lavet til baller

Glæd jer til at læse med i bloggen i morgen. Vi spår at det bliver endnu en dejlig dag på sydspidsen af Falster.

Folk på stationen:
Emma Engell Sohnemann, Vagn Lind, Anders Odd Wulf Nielsen, Lars Ulrich, Jimmy Skat og undertegnede

Dagens ringmærkede fugle:

ringmaerkede_fugle_18_sep.png

Svaledag

torsdag 17. september 2020
af Henrik Jørgensen

Til morgen åbnede Emma og Joshua nettene og var totalt klar på en masse fugle igen.

Vejret var en del køligere end de andre morgener så det var ikke t-shirt vejr før efter middag.

Hans, Gert, Vibeke og Benny var ude og kørte formidling for en 4. klasse og Emma fik vist børnene hvordan en fugl fik ring på

2 var nede og hjalp til med at slå græs og trimme buske så nu spiller det hele..

Der var pænt med fugle igen i dag men mindre end i går.

Mængden stilnede dog af ved middag, hvor der blev lukket ned, men Joshua ville kort efter have nettene ude ved dammen op for at fange engpiber, som han ikke havde fanget før og det lykkedes at fange 2 så der både var en til ham og en til Emma.

IMG_2977.jpeg
Engpiber i middagssolen! nr. 2 for dagen

Da der så ikke var gang i engpiberne mere, men der var så kommet svaler så fik jeg ham til at skifte lyd til landsvale, og han nåede dårligt nok at ændre lyd så væltede svalerne ned.

Der var så meget fart på dem i nettene, så jeg måtte hente svalerne som Joshua og Emma ringmærkede.

Pludselig var der dog ikke mere fart på dem og så blev der lukket ned for dagen.

Engen som blev slået forleden hvor græsset lå efter blevet samlet sammen og bundtet af 2 traktorer.

En lille sen aftensfangst fra 18-20 gav 4 nye rødhalse på kun 2 net.

Her til aften kom Anders Odd som skal være her nogle dage.

ringmaerkede_fugle_17_sep.png

Endnu en travl men dejlig dag på Odden

onsdag 16. september 2020
af Joshua Emil Haahr

Efter gårsdagens fald af småfugle, tænkte vi at der ville være tømt ud af trækket i dag, men det var faktisk ikke tilfældet. Allerede ved opsætning af nettene ved en 06-tiden kunne vi høre rødhalse i hver en busk. Også sangdroslerne var vokale, men jernspurv var klart den fugl som kaldte mest. Efter morgenmad og kaffe fandt vi kasserne frem og gik afsted med et smil på læben.

Nu hvor jeg skriver disse ord, kan jeg stadig huske den lykkefølelse af at gå rundt til hvert et net og opleve den diversitet og mængde af fugle, som havde valgt at slå sig ned i vores dejlige have. Fuglene må have mæsket sig i alle de insekter og bær som et stort tagselvbord. I mens vi gik rundt mellem nettene var det eneste man kunne høre lyden af tusinde småfugle trækkende over himmelen. Gråsisken, bog- og kvækerfinker, grønsisken, jernspurv, lille korsnæb, gulspurv, blåmejser, stær, spurvehøg, tårnfalk og fuglekonge. Luften var levende idet en tæt tåge lå som et tæppe over stationen. 

Her får i lige nogle stemningsbilleder fra morgenens runder.

IMG_4490.jpg

IMG_4491.jpg

IMG_4493.jpg

IMG_4494.jpg 

I laboratoriet hiver Emma pludselig en fuglekonge op ad posen med en ring fra Sverige. Det er ikke hver dag man finder fugle fra udlandet, så humøret var højt.

IMG_4510.jpg
Fuglekonge han ringmærket i Sverige og genfanget på GFU 

Vi fangede også en rødtoppet fuglekonge han, som var meget flot. Den får i lige lov til at nyde her:

IMG_4522.jpg     IMG_4533.jpg

I får også lige et par billeder af hvad dagens lyslokning gav af dyr: 

IMG_4546.jpg
Brungrøn bladmåler (Chloroclysta siterata)

IMG_4547.jpg
Amerikans fyrretæge (Leptoglossus occidentalis)

IMG_4550.jpg
Stor løvtæge (Acanthosoma haemorrhoidale)

I løbet eftermiddagen åbnede vi sø-nettene og ringmærkede i alt 16 svaler ved brug af lyd.

Nu håber vi, at i morgen bliver lige så fed.

Indtil da, ønsker vi jer alle en glædelig jul fra GFU, da der nu er 99 dage til juleaften.

Her er dagens mærkninger med i alt 241 nye fugle fordelt på 23 arter:

 ringmaerkede_fugle_16sep.png

En fuldstændig fantastisk dag med 512 fugle!

tirsdag 15. september 2020
af Joshua Emil Haahr

Denne dag vil jeg huske for evigt.

Allerede da Henrik, Emma og jeg åbnede net ved en 06-tiden kunne vi mærke, at det skulle blive en stor dag. Der var tikkende rødhalse overalt i hver en busk. Vi skyndte os ind for at spise morgenmad, hvorefter vi startede på første runde. Der var godt gang i fuglene, så vi ringede hurtigt til Hans for at få en hånd. Højskolen Marielyst kom også forbi til formidling, så der var godt gang i den på stationen.

Følelsen af at være omringet af fugle i hvert et krat er ubeskrivelig. Selvom at adrenalinen pumper, fordi man vil gøre det så sikkert og effektivt som muligt, har jeg nydt hvert et sekund i dag. Når man får mange fugle i mellem hænderne på sådan en dag, giver det virkeligt en fornemmelse af hvor mange fugle der egentlig trækker ud fra Gedser Odde og videre sydpå.

I mellem en af runderne kom Henrik gående med en flagermus i hånden. Den var åbnebart røget i en af nettene. Efter en del research er jeg kommet frem til, at det enten er en Dværg- eller Pipistrelflagermus, som vidst nok kræver DNA eller lydoptagelse for sikkert artsbestemmelse. Flot var den!

IMG_4395.jpg
Pipistrelflagermus eller dværgflagermus

IMG_4386.jpg
Dette pindsvin kom også gryntende forbi

I dag var også dagen, hvor vegetationen på engen skulle slås. Når det slåede plantemateriale er fjernet skaber det plads og lys til de mere lavtvoksende nænsomme plantearter. Derudover er slåningen også med til at udpine jordbunden, hvilket på sigt medfører højere artsdiversitet hos bl.a. planter, svampe og insekter. Denne eng kan med tiden få en højere biodiversitet, hvis der fortsat ikke drives landbrug på arealet. Det er nærmest en oase ift. de omkringlæggende golde marker.

IMG_4476.jpg
Engen slås med maskinklipning, og det overskydende græs fjernes om et par dage

IMG_4423.jpg
En munk (han) ringmærket i Tjekkiet og derefter genfanget på GFU

IMG_4480.png
En af de to Lille fluesnapper, som blev ringmærket i dag

IMG_4479.jpg
Vingen på lille fluesnapper. Tilstedeværelsen af de orange prikker på "store dækfjer" indikerer at det er en ungfugl

Emma og jeg sluttede en fuldstændig fantastisk dag af med en tur i Østersøen. Med hele 519 ringmærkede fugle fordelt på 27 arter, har det i dag været en helt igennem fabelagtig dag.

Fra Louis og Anders P. blev følgende observationer meldt fra Odden:

  • 5.000 bog/kvækerfinke
  • 1 gulirisk
  • 275 grønsisken
  • 410 blåmejse
  • 226 hvid vipstjert
  • 442 skovpiber
  • 12.000 svale sp.
  • 13 lille kobbersneppe
  • cirka 100 spurvehøg
  • 1830 sortand

Her er dagens ringmærkede fugle:

 ringmaerkede_fugle_15sep.png


1  |  2  |  3  |  ...  |  105     NÆSTE