Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (5)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Indedag

tirsdag 31. januar 2023
af Henrik Jørgensen

Jeg nåede lige at være ude en halv time og så begyndte regnen som blev ved til middag.

Efter middag stoppede regnen kort og der var jeg inde hos Hans og fik ordnet nogle ting, og vi nåede lige at blive færdig så begyndte regnen igen.

I skrivende stund er her næsten 14 m/s vind og vindstød på 17, men om lidt vil jeg se om det blæsende vejr kan give lidt fugle med termisk og lys, og der vil selvfølgelig komme en opdatering hvis heldet er med mig.

På stationen: Henrik Jørgensen

Ingen aftenfangst i aften

mandag 30. januar 2023
af Henrik Jørgensen

Igen i dag blev der revet på netgaderne, og nu er de sidste klar(på nær de 3 ved fyrhaven da der ligger for meget der skal køres væk i trailer).

Efter middag kom Gert på besøg et par timer på stationen.

Der bliver ingen fangst i aften da det er klart og månen er fremme, hvilket gør at fugleneopdager en på længere afstand. Jo dårligere vejret er jo bedre er det til aften/natfangst.

På stationen: Henrik Jørgensen

De fleste netbaner er nu klar

søndag 29. januar 2023
af Henrik Jørgensen

Som dagens titlen lyder, er de fleste netbaner nu klar til at der kan sættes net op. Det ser dog ud til at blive både blæst og regn de næste dage, så det bliver lidt inde og ude. Ved de 3 net som står op mod fyrhaven er der dog så meget som skal fjernes at der skal flere trailerlæs til.

I går aftes var der fangstforsøg med termisk og lys. Igen på engen var der skovsneppe, og i dammen en flok gråænder. Alle fløj dog på en god afstand så jeg prøvede stranden som var helt tom for fugle, på markerne var der en masse rådyr og harer. Harene drillede lidt når de lå ned da de så ikke så store ud, så det blev til en tur på lidt over 2 timer i går aftes.

Jeg var på en lille tur til aften, men det eneste jeg fandt var en fugl som sov i hegnet ude på engen.

På stationen: Henrik Jørgensen

Klargøring og aftenfangst

lørdag 28. januar 2023
af Henrik Jørgensen

I forgårs kom jeg ned da jeg skal rydde op i netbanerne så nettene kan sættes op. I næsten alle netgader skal der kun finpudses da de grene er fjernet.

Og om aftenerne vil jeg prøve med fangst på strand og mark med termisk og lys.

I går aftes var jeg ude og skulle prøve, men det blev dog en meget kort tur da dem som sidst havde brugt lampen og termisk sidst ikke havde ladet dem op efter brug. Bare på engen ud for fuglestationen var jeg tæt på at fange både skovsneppe og bekkasin, men de lod mig desværre ikke komme det sidste ind på dem(månen var dog også fremme på det tidspunkt).

Om lidt står den på fangst og der vil komme opdatering hvis jeg får fanget noget.

På stationen: Henrik Jørgensen

DOF UNG skyder året i gang

lørdag 21. januar 2023
af Joakim Matthiesen

I denne weekend har DOF UNG lånt fuglestationen til et af vores møder. Det er altid fedt at få lov at mødes rundt omkring på landets fuglestationer.

Som en lille tak til stationen har vi ryddet netbanerne for afklippede grene fra top-beskæringen af det meste af haven i fjor. Vi har også sat et par net op i håb om at kunne fange årets første fugl for stationen. Først fløj en blåmejse med ring i nettet og senere end rødhals uden ring, som altså blev årets først mærkede fugl.

rodhals210123Første mærkede fugl for Gedser Fuglestation 2023

Vi ses!

Hilsen DOF UNG

 

... Om aftenen lykkedes det Jens og han døtre at fange og mærke en bramgås. Sejt gået!

2101233

Sidste net taget ned

søndag 18. december 2022
af Henrik Jørgensen

Da det blæste for meget og det også var for koldt til at ringmærke i dag blev de 2 sidste net taget ned for i år. Så nu er årets ringmærkning officielt slut. Den lille efter-sæson (16.november-17.december) gav 910 fugle af 22 arter/racer hvilket er meget ud af årets samlede 11.052 fugle. Det blev grønsisken(406) nordlig gråsisken(232) gråsisken(112) som lå i toppen, men sjove arter som silkehale14), hvidsisken(1) og musvåge(1) og fasan(1) blev også ringmærket.

I morgen står det på det sidste nedlukning, vask og rengøring inden jeg drager hjem til København tirsdag formiddag. Ole tog hjem efter middag i dag efter næsten 3 måneder.

Tak for i år, vi ses i det nye til endnu en masse gode oplevelser her på Gedser fuglestation!

På stationen: Henrik Jørgensen

Rim i nettene

lørdag 17. december 2022
af Henrik Jørgensen

Der var meget kraftig rim i nettene og det gik ikke at tø dem helt op, men de kunne sættes op men var dog noget synlige så det blev en lille fangst i dag da der både kom sol og vind på dem også. Men 5 fugle hvoraf de 4 var nye er stadig godkendt midt i december.

På vejen ud til Odden skræmte Ole en enkeltbekkasin op, det er ikke så mange som bliver set i december måned. Igen i dag var det Louis som stod for obsen ude på Odden.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:
Solsort/Blackbird 1/1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 3/0

Total 4/1

På stationen: Ole Friis Larsen, Henrik Jørgensen

Solrig decemberdag

fredag 16. december 2022
af Henrik Jørgensen

Trods vi er midt i december og det er lidt koldt var der skønt vejr og sol hele dagen.

Efter et par dage med sygdom er jeg ved at komme mig og i dag kom der gang i fangsten igen. Dagens store overraskelse blev 4 silkehaler som blev nysgerrige af lyden og så fik øje på de bær som er i busken for enden af nettet. Ellers rigtigt fin dag med 18 ringmærkede fugle.

GFU redag 104En af dagens fangster til ringmærkning var denne voksne/adulte Grønsisken (Carduelis spinus). Alderen på 2k+ (mindst andet kalenderår) afsløres blandt andet af de afrundede spidser på halefjerene, som er mere spidse hos de helt unge fugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU redag 106

Ole er blevet afløst af Louis, som skal tage træktællingen på Odden, men Ole er her lidt endnu da der stadig er andre ting som skal laves.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Silkehale/waxwing 4

Solsort/Blackbird 2

Grønirisk/Greenfinch 1

Grønsisken/Siskin 6

Nordlig gråsisken/Common redpoll 5

Total 18

På stationen: Ole Friis Larsen, Henrik Jørgensen

Bjergænder, Små Skalleslugere og solopgangenes farver

torsdag 15. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Heller ingen ringmærkning torsdag.

Trækket på Odden: Torsdag bød til gengæld på fint træk med et overraskende stort antal Bjergænder (Aythya marila), som kom i flokke på helt op til 95 og endte med et samlet tal på lige under 600. Der var også god udfordring, for fuglene fløj tæt i flokkene, og lyset var dårligt, men det var til at se, at der også var lidt Troldænder (Aythya fuligula) mellem dem i nogle af flokkene og tilmed lidt Små Skalleslugere (Mergellus albellus) imellem dem. De Små Skalleslugere kom også i flokke for sig selv og sammen med Toppede Skalleslugere (Mergus serrator). Det krævede konstant opmærksomhed, for lyset var slet med et tæt skylag og lidt dis ude over havet, så der var ingen assistance på den front.

GFU rsdag 099En af torsdagens store flokke af Bjergænder. Lyset var ikke godt, men de er lysere på oversiden end Troldænder, og så har alle hunner lige for tiden en stor hvid plet omkring næbbet. Det har nogle af Troldænderne også, så det kan ikke bruges til at bestemme et enkelt individ, men når de fleste i flokke har den hvide plet, kan det godt bruges til at bestemme Bjergænder. Bemærk tre Små Skallelugere, alle hanner, bagerst i flokken med smallere og hvide halse (lidt over midten af billedet yderst til venstre). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU rsdag 102En af dagens flokke af Små Skalleslugere. Hannerne skiller sig tydeligt ud med deres hvide halse og sorte ansigtsmasker, mens hunner og unge fugle er sværere at skille fra hinanden. De unge har i flugten blandt andet mere hvidt på vingebagkanterne som på den nederste af de to forreste fugle. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fra land kom der kun en enkelt fugl, da en Fiskehejre (Ardea cinerea) målbevidst fløj ud over havet og ind i disen med fast kurs mod syd.

I alt blev det til lige under 1.400 fugle af 18 arter på træk, og det var en imponerende afslutning på over tre måneders arbejde for fuglestationen i denne omgang for mit vedkommende (Ole Friis). Det har været spændende at følge trækket – næsten – dagligt i så lang tid og opleve den enorme variation i arterne hen over en efterårssæson. Det skulle andre unde sig selv at opleve bare en enkelt sæson. Selv om lokaliteten har været den samme gennem alle månederne, har det været som at komme et nyt sted hver dag med skiftende vejr, andre fugle, forskellige fuglefolk på Odden og skiftende kolleger inde på fuglestationen.

GFU rsdag 098Når der er pauser i trækket, kan der være rastende fugle at underholde sig med tæt på kysten. Her en gruppe Havlitter. Hannerne med de lange haler sværmer lige for tiden om hunnerne og jagter dem ind imellem temmelig voldsomt. De to nederste på billedet er en ung hun fra i år til venstre og en adult/voksen hun med mere rødbrun underside til højre.

GFU rsdag 097... men hunnerne kan også bide fra sig, når det bliver for meget med kurmageriet, og det er lige, hvad den unge hun gør her. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tusind tak for det hele – også de fantastiske solopgange. Jeg har nogle gange beskrevet dem som orange, lilla eller grønne, men sandheden er, at solopgange har alle farver, det er bare ens eget humør eller stemning, der giver morgenen en enkelt af farverne – eller ingen farver, når det hele bare er gråt i gråt og heller ikke så kedeligt endda, fordi der altid er et eller andet at opleve, når vi kigger på fugle.

DSC 0380Her er en morgen, som for den ene observatør var klart orange ...

GFU rsdag 100... men for den anden observatør var samme morgen klart lyserød. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

En dag med to rekorder

onsdag 14. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Der var ingen ringmærkning onsdag på grund af vinden fra sydvest. Det ville være alt for risikabelt for fuglene. Temperaturerne lå ganske vist omkring 0 grader, men vinden på mellem 8,2 og 10,8 meter i sekundet fik det til at virke meget koldere, og små fugle med pjuskede fjerdragter i nettene ville dø af kulde i løbet af få minutter, selv om solen skinnede smukt det meste af formiddagen. Det kunne ellers have været smukt at få fanget og ringmærket nogle af de omkring 60 Silkehaler (Bombycilla garrulus), der på et tidspunkt rastede i stationshavens træer synlige i teleskop fra Odden.

Trækket på Odden: Onsdag gjorde derimod de seneste dages formodninger om, at trækket var lukket og slukket, til skamme, om ikke andet, så for en dag. Et tjek af statistikken på den hollandske database Trektellen, som vi bruger til indtastning i felten, før tallene bliver overført til DOFbasen, viste oven i købet, at dagens lidt overraskende 241 Bjergænder (Aythya marila) og 27 Taffelænder (Aythya ferina) begge var de højeste antal af de to arter på en dag ved Gedser Odde i dette efterår. Værd at nævne er i hvert fald også 26 Små Skalleslugere (Mergellus albellus).

Desuden var der lidt træk af Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus), Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) og Stormmåger (Larus canus), hvoraf flere viste tegn på østlig oprindelse, men ingen klart kunne klassificeres som den russiske underart heinei. Måger er imidlertid uendeligt smukke lige for tiden, når lyset er godt og havet blåt, så alene mågerne var en sand fornøjelse og de fem timers kulde værd.

GFU nsdag 090Hav og måger passer bare sammen og gør hinanden smukkere på denne årstid, når der er bølger og godt lys. Her en hele almindelig voksen/adult Hættemåge i vinterdragt med dybt vinrødt næb.

GFU nsdag 093En af dagens få Dværgmåger var denne unge fugl tæt på kysten. Bemærk, at den er blevet grå på ryggen og har skiftet en halefjer til en rent hvid uden sort spids. Mange fugle skifter udseende fra måned til måned året rundt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I alt blev det til 1.200 fugle på træk af 19 arter, og det var ikke så ringe endda. Det er stadig er privilegium at få lov at arbejde som træktæller for Gedser Fuglestation og fuglestationer i det hele taget.

Dette var næstsidste dag med daglige tællinger i dette efterår ved Nordens sydligste punkt. Det bliver spændende at se, hvad den sidste dag vil byde på. Ifølge DMI ser det ud til at blive en torsdag med et par graders varme, men til gengæld overskyet og våd fra klokken 10 med vind på 6-10 meter i sekundet fra sydvest.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.


1  |  2  |  3  |  ...  |  167     NÆSTE