Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (2)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (15)juli (17)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (29)dec. (18)

Perler og flyvemus

mandag 31. oktober 2022
af Susanne Primdahl & Kristina Winther Pedersen

Jeg vil starte dagens blog i går, hvor vi i døgnets næstsidste time fangede efterårets anden Perleugle, og denne gang var jeg den heldige, der fik lov til at ringmærke.

IMG 0544 red
Nattens Perleugle.
Det ene øje så ud til at have en defekt, da pupillen ikke trak sig sammen i det oplyste laboratorium. Der var ikke andet at se på øjet, så det er svært at sige, om det er noget medfødt eller skyldes en gammel skade. Uglen virkede, som om den kunne se med øjet, og den var også i fin form og klarer åbenbart udmærket at jage.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0558 red
Det er ikke helt ligetil at aldersbestemme en Perleugle, når man ikke har rutine i det, men på grundlag af fotos af vingen og hjælp fra https://ringersdigiguide.ottenby.se/ har vi bestemt den til at være en 3k+ fugl - altså en fugl i sit 3. kalenderår eller ældre. Uglen fælder ikke alle fjer en gang om året, som det er tilfældet med mange småfugle, og det betyder, at der her kan ses tre forskellige generationer af svingfjer (ses som tre forskellige farvenuancer).
Foto: Susanne Primdahl

Det er selvfølgelig Perleuglen, der er referencen til overskriftens "perler", men hvor kommer flyvemusen så ind i billedet?
Det skete på første netrunde i morges, da jeg skulle tjekke nettet, der står lidt indelukket i det, vi kalder æblehaven. Når man nærmer sig, kan man til at starte med kun se den ene ende af nettet, og det bevægede sig, som om der var en utålmodig Solsort, der forsøgte at komme ud ved egen hjælp
Men der var ingen fugl i nettet - der hang kun resterne af en mus i den næstøverste netlomme, så den må jo nærmest være kommet flyvende for at lande der.

IMG 0569 red
Lidt studier efterfølgende tyder på, at der nok er tale om resterne af en Halsbåndmus, men det er lidt usikkert at artsbestemme ud fra den smule, der var efterladt.
Vi forestiller os, at det kan være en Tårnfalk, der er kommet flyvende med resterne af et bytte, og er fløjet i nettet. Da jeg nærmede mig, er den så sluppet ud af nettet, og har givet køb den sidste rest af sit måltid.
Foto: Susanne Primdahl

Ellers har dagen været præget af drosler, men en tæt tåge, der mere eller mindre har ligget her hele dagen, har betydet, at vi ikke har haft det store antal fugle igennem hænderne.
Lukkerunden blev afsluttet med to Solsorte ved siden af hinanden i det ene hejsenet. De var begge fuldvoksne i en nydelig fjerdragt, som endnu ikke var slidt efter den komplette fældning, de gennemgår efter yngleperioden.

IMG 0570. redjpg
Den ene Solsort i nettet på lukkerunden var denne 2k+ han, som var den første af de to, der blev sluppet fri efter at have fået ring på.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0572 red
Derefter blev den anden Solsort, en 2k+ hun, sluppet, og hun kaldte energisk, som om hun råbte til hannen: "Vent lige lidt på mig - jeg er på vej".
Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC):
Udklip

Trækket på odden: I dag er det en uge siden jeg ankom til Gedser fuglestation for at hjælpe til med træktællinger - og hvor har jeg lært og oplevet meget siden da. Jeg er blevet taget rigtig godt imod, og føler mig allerede hjemme på stationen, omgivet af dejlige mennesker. Jeg har været så heldig at være i oplæring hos Ole, med hjælp fra de andre erfarne fuglekiggere der kommer forbi Odden. Der er meget der skal læres, men det er rart at mærke, at jeg lærer mere og mere for hver dag der går.

I dag var så første dag jeg skulle ud, uden Oles opsyn. Det så sådan ud:

 Det så ikke ud til at være en begivenhedsrig dag, da jeg knap nok kunne se havet gennem den tunge dis. Alligevel kom der lidt trækkende fugle forbi i løbet af dagen trods det udfordrende vejr, og vi nåede op på hele 66 Ederfugle/Common Eider (Somateria mollissima). Der kom også en Skeand/Northern Shoveler (Spatula clypeata) og en Dobbeltbekassin/Common Snipe (Gallinago gallinago), hvilke begge er meget karakteristiske fugle, og første gang jeg så dem på odden. Jeg ser noget nyt hver dag.

Jeg fik selskab af Mads, hvilket var dejligt på sådan en stille dag. Så der var tid til gode snakke og tiden gik hurtigt, trods de få fugle der kom forbi. 

Folk på stationen: Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Susanne Primdahl.

Så blev det sommer

søndag 30. oktober 2022
af Susanne Primdahl

Vi er godt nok skiftet til vintertid, og kalenderen er tæt på at vise november, men med temperatur op til 15 grader, svag vind og masser af sol føltes det alligevel som sommer.
Det betød også, at næsten alle fugle blev fanget i løbet af de første par timer, og så blev der stille.

Vi havde et par gæster på besøg midt på formiddagen, og de var alligevel heldige at komme med på en runde, som kunne levere både Gærdesmutte og Fuglekonge. Havde de været med på den efterfølgende runde, ville der ikke have været en eneste fugl at vise frem.

Der er kommet svar på den hollandske Fuglekonge, som vi fangede i forgårs, og den var ringmærket i Holland den 24. oktober. Det betyder, at den lille ungfugl fra i år, som kun vejede knap 6 gram, havde tilbagelagt hele 466 km. på 4 dage (se kortet nedenfor).
Det er bare lidt synd, den har taget fejl af retningen, men med den energi skulle det være en smal sag at få rettet op på det og nå længere mod syd inden vinteren.

Kort
Ringmærknings- og findested for den hollandske Fuglekonge.

Der har været usædvanligt mange Gærdesmutter i efteråret, men først i dag røg den op som dagens topscorer på listen.
Trods det blev det to andre arter, ramte kameralinsen.

IMG 0512 red
Kvækerfinke 2K+ han.
Finkerne sidder tit og hænger med hovedet, når de skal fotograferes, så den løftede lillefinger er et forsøg på at få den til at kigge op :-D
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0515 red
Et forsøg på at fotografere samme fugl fra ryggen for at vise den flotte fjerdragt, gav som ekstra bonus et solidt nap i min finger.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0524 red
Den ene af dagens 6 Vindrosler, som alle var 1K fugle.
Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC):
Udklip

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Tysk ringmærker på visit

lørdag 29. oktober 2022
Tallene bekræfter anelser om svagt efterårstræk, men der findes også fremgang.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Vi fik i går aftes besøg af en Tysk ringmærker som havde været på Blåvand og der efter Falsterbo, så hun overnattede på fuglestationen. Hun nåede med på første runde hvorefter hun kørte til færgen.

Under netopsætning kunne vi høre lidt fuglekonger og det viste sig også at der kom pænt med dem hvor hele 85 fik ring på.

Ret tidligt på formiddagen blev der fløjet med store drager på engen foran fuglestationen og det kunne tydeligt ses på på de fleste net som var tomme, og der fløj heller ingen fugle over haven så dragerne har helt klart gjort at der blev et hul hvor vi næsten ikke fangede nogen fugle.

Til aften var der så godt som vindstille så vi ville fange ugler igen, men et regnvejr gjorde at nettene kun var oppe i en times tid, men i morgen er der atter en dag.

 Udklip 29.10.2022

Trækket på odden: Endnu en tynd dag på fuglenes trækruter, men til gengæld med et fint hold af lokale fuglefolk, som nok havde håbet på den Gråsejler (Apus pallidus), der ikke kom, men åbenbart huserede så sent på Stevns, at vi kan krydse fingre for at få den til Gedser Odde søndag.

Mange har en fornemmelse af, at der mangle en del andefugle i efterårets træk, og tallene for bare fire af de talrige arter tyder på, at det er rigtigt. Vi bruger den hollandske app Trektellen ved indtastningen ude på Odden, fordi den er super hurtig at arbejde med, og så overfører vi senere på dagen tallene til DOFbasen. Et uddrag af Trektellen viser, at vi i dette efterår har indtastet 115.272 Ederfugle (Somateria mollissima) i Trektellen mod 144.614 i samme periode sidste år. Vi er altså lige nu næsten 30.000 Ederfugle bagud.

Hos en anden af de mest talrige arter ved Gedser Odde har vi i år registreret 17.111 Pibeænder (Anas penelope) mod 20.914 i samme periode sidste år. Det er 3.800 færre. På samme måde er der for Sortænderne (Melanitta nigra) et minus på 4.800 med 15.474 i september-oktober i år mod 20.348 i samme periode sidste år.

Heldigvis er der også enkelte fremgange, som med de Toppede Skalleslugere (Mergus serrator). Dem har vi indtil nu set 3.775 af mod 2.610 i samme periode sidste år; en markant fremgang på 1.100.

GFU Perle20221029793 Nogle Musvåger (Bueto buteo) lægger vi mærke til, fordi de er særligt lyse, men variationen indebærer også, at nogle er mørkere end gennemsnittet, som denne fugl på træk ved Gedser Odde lørdag formiddag. Her er 'borgmesterkæden', som mange bruger som en tommelfingerregel til bestemmelse af arten, næsten dækket af mørke fjer. Musvågen er en yngre fugl på grund af øjets lyse iris, og den skulle have flere tilløb, før den forsvant ud over havet mod syd. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tallene skal ikke tages for andet, en hvad de er – et øjebliksbillede af dette års træk. Udsvingene kan skyldes nogle få dages udsving i vejret. Lunt vejr kan forsinke trækket, og lidt anderledes vind kan få fugle til at følge andre ruter. For at kunne udlede en reel tendens i bestande skal vi se den samme udvikling over flere år.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Perleugle!

fredag 28. oktober 2022
af Anne Hermanns

Update fra aftenfangsten d. 27/10:

Ugler trækker også sydpå, men fordi trækket foregår om natten og fuglene oftest er nataktive kan det være svært at registere dette træk. Jeg har derfor haft net åbne, de aftener hvor vejret har tilladt det, i håbet om at fange nogle af disse mere mystiske fugle.

"Jeg er ude og tjekke nettene om aftenen d. 26/10 (altså dagen inden en særlig lille plettet ugle melder sin ankomst) og her oplyser lygten en skovhornugle i et træ kun få meter fra det åbne net. Et sus af spænding går igennem mig, for jeg har aldrig oplevet denne ugleart i hånden før. Lykken er dog kortvarrig for uglen flyver ikke i nettet i løbet af de efterfølgende timer og jeg må lukke nettene af for natten uden gevist.

Den efterfølgende aften (27/10) åbner jeg igen nettene som sædvanlig lige inden solnedgang og håber skovhornuglen stadig er i haven. Det er den perfekte aften til uglefangst med stjerneklar himmel og meget lidt vind. Timerne går og kl 22.00 beslutter jeg at lukke nettene. Da jeg nærmer mig det sidste net rammer lyset en ugle og så får jeg travlt. Allerede på vej derhen, er der noget der ikke helt passer. Uglen bliver mindre og mindre, jo tættere på jeg kommer, og da jeg er ca en meter fra den går sandheden op for mig. Dette er ikke en skovhornugle, men den mindre og mere sjældne PERLEUGLE! 

De andre kommer mig til hjælp og uglen bliver forsigtigt taget ud af nettet og med op til lappet. Jeg får lov selv at ringmærke og tage mål på uglen, mens vi alle er tryllebundet af dens charme og store øjne."

Gedser fuglestation har ringmærket perleugler før, men denne er den første siden 2015. Og hvor der er én, er der måske flere... vi ser frem til, hvad fremtiden bringer på en fuglestation hvor ingen dage er ens!

Perleugle_27.10.jpg
Foto: Anne Hermanns.

 

Den 28/10:

Dagen bød på flot vejr, med lidt blandede fugle. Højdepunkterne var en genfanget fuglekonge med en hollansk ring og en tårnfalk, som jeg selv havde mærket tidligere på sæsonen.

IMG 0499 red
Tårnfalk.  Foto: Susanne Primdahl

 

28.10.22.JPG

Folk på stationen:Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Det blev en lang dag med god stemning

torsdag 27. oktober 2022
Fint vejr, men overordentlig beskedent træk på odden
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Vi har haft en lang dag med net åbne til langt hen på eftermiddagen, og Anne har endda stadig et par uglenet åbne. Derfor er energien ikke rigtig stor nok til en lang blog i dag, så det bliver en billedblog.

Trods træthed er der en god stemning på stationen, og den gode stemning omfattede også en lille udflugt midt på dagen til Borgerservice i Væggerløse, så fuglestationens personale kunne brevstemme til folketingsvalget.

IMG 0305 red
Næsten ingen Gærdesmutter i dag, men de ser ikke mindre søde ud af den grund.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0329 red1
Kristina er træktælleraspirant, så hun tilbringer dagene ude på Odden sammen med Ole. Hun fik alligevel tid til at komme forbi ringmærkerne og fik lov til at slippe en af sine yndlingsfugle fri.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0341 red
En enkelt Bogfinke hun fik ring på.
Foto: Susanne Primdahl

IMG 0346 red1
Vi havde mange Grønsiskener i dag, og antalsmæssigt var de tæt på at snuppe førstepladsen fra Fuglekongerne. Her er det en han med den sorte isse, som dog er lidt meleret i farven, fordi de friske fjer har lyse kanter, som forsvinder efterhånden som fjerene bliver slidt.
Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC):
Udklip

Trækket på odden: Endnu en dag med yderst beskedent træk. Strømmen af Ederfugle (Somateria mollissima) kan næsten ikke blive mindre uden helt at gå i stå, og tilsvarende var det med den øvrige trafik af andefugle og gæs. Det kan måske forekomme kedeligt, men vejret har til gengæld været skønt og lunt det seneste par til bare at slappe af og hygge sig, og den slags dage kan være paradisiske åndehuller i en lang periode med daglige tællinger.

Der var igen et pænt træk af Stormmåger (Larus canus), men der var også noget diset over havet med en relativ kort sigtbarhed. Derfor prøvede vi ikke at tælle det træk, men nød, at der var tusindvis af rastende og fouragerende Bramgæs (Branta bernicla) i området og en lille flok Bjergirisker (Linaria flavirostris) i urterne langs kystskrænten.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen

Ung ringmærker skambidt på fuglestationen

onsdag 26. oktober 2022
Smuk efterårsdag på Odden med tid til at slappe af og nyde, hvad der kom forbi.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Efter gårdagens meget stille dag, var der fugle  i dag, og efter et par dage med ret stor andel af genfangster ser det ud til at mange af dem som har rastet i haven efter den store dag for en lille uge siden endelig er begyndt at forlade haven.

En ung ringmærker (unavngiven) blev i dag skambidt af en meget aggressiv blåmejse. Den var åbenbart meget vred over at blive genfanget efter at have været ringmærket på fuglestationen sidste år. Vi kunne høre hun ømmede sig da vi kom hen til ringmærkeren.

IMG 0333 red3
Som advarsel bringer vi her et billede af den bidske Blåmejse.
Foto: Susanne Primdahl

Det er selvfølgelig ment i sjov med skambidt, men selv om blåmejsen ikke er stor kan den bide utroligt hårdt med det lille næb. Selv større fugle som f.eks solsort bider slet ikke så hårdt som blåmejsen.

IMG 0335 red
Ung Grønsisken hun, som blev dagens sidste fugl, før nettene blev lukket.
Foto: Susanne Primdahl


Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Spurvehøg/Sparrowhawk 1/0

Gærdesmutte/Wren 13/1

Rødhals/Robin 2/6

Solsort/Blackbird 2/1

Sangdrossel/Song thrush 0/1

Gransanger/Chiffchaff 3/0

Fuglekonge/Goldcrest 19/3

Blåmejse/Blue tit 0/1

Musvit/Great tit 1/0

Grønsisken/Siskin 1/0

Total 42/13

 

 

Trækket på odden: En smuk, men fuglefattig dag på Odden – bortset fra Stormmågerne (Larus canus), som bragte os i mål med lige under 5.700 fugle på standardtidens fem timer, hvoraf 4.200 var Stormmåger på et sydvestlig ’sivetræk’. Af de øvrige 1.500 fugle var 810 Ederfugle (Somateria mollissima). Mest bemærkelsesværdigt var måske en flok på 14 Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) en god halv time efter solopgang.

GFU onsda20221026781 Rødstrubede Lommer i flok onsdag morgen. De flyver ofte med en let genkendelig 'korona-afstand'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Åbenbart var der i det hele taget svag trafik på østersøruterne onsdag morgen. Ved Söderskär på sydkysten af Finland noterede fire observatører fra 8 til 13.30 cirka tusind fugle på træk over havet, hvoraf 364 var Bramgæs (Branta leucopsis), 310 Havlitter og resten stort set lidt kragefugle og finker. Vores kolleger ved Põõsaspea neem i Estland så 6.700 fugle på træk, hvoraf 3.800 var Fløjlsænder (melanitta fusca) og 1.500 Havlitter (Clangula hyemalis).

GFU onsda20221024784 Der kommer stadig Fjeldvåger på trækket fra land, og nu er der en del unge imellem. De to fugle på billederne viser, at der også er individuel variation i dragterne hos dem, selv om de generelt er mere ensartede end Musvågerne. Bemærk især variationen i 'skjoldet' på bugen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU onsda20221026783

Så kan vi lide med vores amerikanske kolleger ved Cape May Bird Observatory, Avalon Seawatch, hvor de nok har kedet sig lidt med 1.100 fugle på fire en halv time, hvoraf 479 var Brilleænder (Melanitta perspicillata ) og 258 Øreskarver (Nannopterum auritum), som vi til gengæld gerne ville have set selv i meget mindre mængder. Eller vi kan glæde os over store trækdage andre steder, som ved Cape Pembroke på Falklandsøerne, hvor en observatør 17. oktober i løbet af fire timer noterede 137.000 Sodfarvede Skråper (Puffinus griseus) og 620 Sortbrynede Albatrosser (Thalassarche melanophris), alle på sydgående træk.

Værd at fejre på træk i verden langt fra Gedser Odde var også en ny verdensrekord i non stop-flyvning for Små Kobbersnepper (Limosa lapponica). En kun fem måneder gammel fugl amerikansk sender lettede 13. oktober fra Alaska med kurs mod New Zealand, hvor den bestand overvintrer, men ramte ved siden af og landede mandag 24. oktober på østkysten af Tasmanien syd for Australien efter at fløjet mindst 13.560 kilometer på 11 døgn og 1 time. Det er betydeligt over den rekord, som en anden Alaska-kobbersneppe satte sidste år på 13.050 kilometer, oplyser Pukorokoro Miranda Shorebird Centre i New Zealand.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Blæsende dag i gamle venners selskab

tirsdag 25. oktober 2022
God træningsdag med lidt af hvert på Odden
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Med en sydvestlig vind på 7-11 m/s må man sige, at det har været noget mere blæsende end de foregående dage. Det har ellers været flot vejr med masser af sol, og næsten alle net har været åbne.

Den store bevægelse i fuglene har vi bestemt ikke set, og det var først på dagens femte runde, der var nye fugle, som skulle have ring på.

Så er det godt at kunne nyde det gode selskab af gode gamle venner, hvoraf nogle endda forsøgte med flere besøg i nettene. Hele 19 aflæsninger af fugle, som tidligere er ringmærket her på stationen, blev det til, selvom hvert individ kun føres til protokols én gang om dagen.

Efter første runde besluttede Henrik og Anne at lave datatjek af de mange indtastninger, der lå og ventede fra den store dag i sidste uge med næsten 900 ringmærkninger.

Så skulle man jo tro, at jeg gik og kedede mig med så få fugle i nettene, men jeg havde kun en enkelt lille rengøringspause, og resten af standardtiden var jeg fuldt beskæftiget med at pille blade ud af nettene. Den kraftigere vind gjorde et godt stykke arbejde med at blæse alle løse blade ned, så måske kan vi være heldige at få en dag i morgen, hvor der er knap så mange blade.

IMG 0314 red
Her er en ung Kvækerfinke hun, som viser hele sin flotte fjerdragt umiddelbart før take-off. Foto: Susanne Primdahl

IMG 0318 red1
Rødhalsene udgjorde en væsentlig del af dagens fugle med 1 ringmærket og 6 aflæsninger. Her et portræt af en af dem. Foto: Susanne Primdahl

IMG 0324 red
Da det blev lukketid, var Henrik og Anne færdige med datatjek. De kom gladeligt ud og hjalp med lukke nettene og få noget frisk luft til at klare hjernen.
Det gav Anne dagens sidste fugl, som var denne unge Dompap hun, der skulle have aflæst den ring, hun allerede havde på. Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC):
Udklip

Jeg havde de to spurvehøgenet åbne i 4 timer i eftermiddag, men det eneste jeg fik ud af det, var aflæsning af en ekstra Rødhals. Den sad i nettet, da de kl. 18 blev overdraget til Anne, som forsøger at fange ugler.

 

Trækket på odden: Vi har fået en ny træktæller til fuglestationen, som har meldt sig efter at have set på DOFbasen, at vi en dag for nylig havde over 800 Spurvehøge (Accipiter gentilis). Heldigvis kom der et pænt antal Spurvehøge med lidt over 70 på første arbejdsdag, og en del af dem kom tæt forbi. Ud over at Spurvehøgene er smukke og elegante, er det deres halsbrækkende manøvrer rundt om, ind imellem og op over folk, buske, urter, borde, bænke og tage på lokaliteten, der gør deres træk til en særlig oplevelse.

GFU tirsda20221025778 Heldigvis kom der en del Spurvehøge i dagens træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tirsdag gav også et pænt træk af Fjeldvåger (Buteo lagopus), som dag på dag viser, at de er mere hårdføre end deres mere sydlige pendant, Musvågen (Buteo buteo), ved rask væk at trække ud i modvind fra sydlige retninger på 8-11 meter i sekundet og tilmed få et par af de ellers meget tøvende Musvåger i den slags blæs med på ’slæb’. Vi skelnede ikke skarpt på alder og køn, men så i hvert fald flere unge fugle i det træk.

GFU tirsda20221025780 Denne Store Skallesluger (Mergus merganser) kunne ligeså godt være en fugl fra redekasseprojektet langs kysten af Østfalster og Sydsjælland, som en trækgæst. Den lidt blegrøde farve med lyse indslag viser sammen med den store, men ikke helt fuldendte hvide vingetegning, at det er en ung han fra i år så småt på vej til at få sin adulte/voksne dragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Havtrækket bød også på en fin opstartsdag med beskedne tal og tid til at arbejde med lokal feltbestemmelse af ’prikker’ og tælling af blandede flokke af Ederfugle (Somateria mollissima) i modlys. Dagens fordeling mellem hanner og brune fugle (hunner og unge fugle) endte med 47,8 procent brune fugle i det beskedne samlede tal på lige over 1.100 fugle i løbet af standardtiden plus en ekstra lidt mere afslappet time.

 GFU tirsda20221025779 De små Bjergirisker (Linaria flavirostris) er nået til Gedser Odde, hvor nogle trak ud tirsdag, mens andre blev. Det gullige næb er et af flere kendetegn for dem. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag kommer vejret ifølge meteorologerne på DMI til at ligne tirsdag, men med kun halvt så kraftig vind. Et blik til kollegerne i Estland tyder især på, at vi kan krydse fingre for flere Fløjlsænder (Melanitta fusca), som de havde over 7.300 af tirsdag, og Havlitter (Clangula hyemalis), som de talte lige under 1.300 af på vej mod vest 800 kilometer øst for Gedser Odde.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

GFU tirsda20221025776 En noget ubestemmelig rovfugl over Gedser Odde tirsdag formiddag, men den har nok noget at gøre med, at det engelske ord for glente og sådan en plastdrage er det samme - kite. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Ballade med blade

mandag 24. oktober 2022
Blandet træk på Odden gav tid til fordybelse i Fjeldvåger og måger.
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Så fik jeg stille og roligt startet en ny periode med ringmærkning på GFU, hvor jeg de næste par uger kommer til at arbejde sammen med ringmærkerne Henrik og Anne samt observatør Ole og aspirant Kristina - sidstnævnte netop ankommet til stationen i eftermiddag.

I dag var Henrik og jeg alene om ringmærkningen, da Anne har været hjemme på weekend og først kan være med fra i morgen, men det var heller ikke noget problem at overkomme arbejdsbyrden med kun 45 fugle gennem lab'et. Vi havde mere ballade med blade, som vi konstant måtte pille ud af nettene.

Topscorer på dagens liste blev Fuglekonge, som udgjorde en tredjedel af dagens mærkninger.

IMG 0304 red
Fuglekonge, ung hun.
Foto: Susanne Primdahl

Det er blevet efterår, siden jeg var her sidst, og om efteråret bliver standardmærkningen suppleret med et par net til Spurvehøge o.lign.


De kastede en enkelt ung Spurvehøg hun af sig i dag, som Henrik kunne sætte ring på. Det er længe siden, jeg har ringmærket en Spurvehøg, så jeg var glad, da der også sad en i det ene hejsenet til mig.

IMG 0298 red
Spurvehøg, ung han.
Foto: Susanne Primdahl

Hans og Gert var også forbi fuglestationen i dag, hvor Tonny Pedersen fra Kulturelt Samråd, Guldborgsund var på besøg med den nye brochure, som folk fra fuglestationen har leveret en del fotos til. Det bliver muligt at tage et eksemplar med sig, når man besøger sydspidsen af Gedser Odde.

IMG 0310      IMG 0311

Den detaljerede oversigt over dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC) skal I selvfølgelig ikke snydes for:
Udklip241022

 

Trækket på odden: Mandag tegnede fint med vejret. Vind fra sydlige retninger, ikke alt for hård og nogen sol. Sådan blev det, men det gav ikke ret meget rent fuglemæssigt. Vi var også kun to på Odden til at holde styr på det. Den slags dage kan være gode til at specialisere sig eller bare prøve at blive bedre til de fugle, som kommer.

På havet var der igen et subtilt træk af måger. Det kan være vanskeligt at registrere, og vi har ikke altid tid til at beskæftige os med det. Himlen over havet er bare fuld af måger, som tilsyneladende ikke laver andet end at lede efter mad, men når man kigger godt efter, er det til at se, at alle langsomt driver i samme retning mod sydvest og altså er på træk. Det blev til næsten 2.700 forbitrækkende måger af tre almindelige arter – Stormmåge (Larus canus), Sølvmåge (Larus argentatus) og Hættemåge (Chroicocephalus ridibundus). Det interessante er ikke arterne, men erkendelsen af, at der foregår et træk, og arbejdet med at registrere det.

 GFU manda20221024774 Det klassiske kendetegn for Fjeldvåger er de tre mørke pletter - en mørk kno på hver vinge og det mørke felt på bugen. Det er mest markant hos unge fugle, som denne fra mandag formiddag.

GFU manda20221024773 Der er også andre kendetegn. De fleste Fjeldvåger kan bestemmes selv på meget stor afstand på den hvide forkant på vingerne, og den er som regel mest tydelig hos årets unge fugle.

GFU manda20221024771 Unge Fjeldvåger har en mørk bagkant på halen ligesom de adulte/voksne, men hos de adulte er grænsen mellem hvidt og sort knivskarp, men den er tydeligt diffus hos de unge. Bemærk også på alle billederne, at  fuglene har lys iris i øjnene - et sikkert tegn på en ung Fjeldvåge. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Fra land var der overraskende lidt, næsten ingen småfugle og heller ikke ret mange rovfugle, bortset fra et ikke helt ringe træk af Fjeldvåger (Buteo lagopus). Til gengæld var der tid til at arbejde lidt med dem. Flere har været lidt bekymrede over, at vi indtil nu næsten ingen unge Fjeldvåger fra i år har set – 1k (kalenderår) fugle. Vi kan selvfølgelig ikke alders- og kønsbestemme en hel del af dem på grund af afstand, modlys og andre forhold, men blandt mandagens 33 Fjeldvåger i standardtidens fem timer, lykkedes det at finde 11 unge 1k-fugle, og det var fint. Desuden fik vi bestemt en adult/voksen hun og tre adulte/voksne hanner, mens 18 forblev uspecificerede Fjeldvåger.

GFU manda20221024775 Ung Blå Kærhøg ved Gedser Odde mandag formiddag. Den trak ikke ud i den lidt hårde modvind fra syd, men foretrak at blive og jage over markerne, hvor vi så den flere gange. Her viser den brunlige underside, at det er en ung fugl fra i år, og de lyse øjne, at det er en han. Unge hunner har mørke øjne. Måske ser vi den igen i tirsdagens træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.

Tåge!

søndag 23. oktober 2022
af Henrik Jørgensen

Undertegnede og Tinna nåede 1,5 time med klart vejr inden tyk tåge lukkede for sigten og der efter var der 100-200 meter sigt resten af standardtiden, så derfor blev der ikke set meget på havet i dag.

Efter middag tog Tinna, Søren, Jens og famillie hjem, så der blev helt tomt på fuglestationen, men Ole er retur og til aften kom Susanne.

I haven var det Søren, Jens og hans piger som stod for ringmærkningen og der var 16 af de 46 fugle som allerede var ringmærket.

Dagen ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:
Gærdesmutte/Wren 10/2

Rødhals/Robin 1/5

Solsort/Blackbird 4/5

Sangdrossel/Songthrush 1/0

Gransanger/Chiffchaff 0/1

Fuglekonge/Goldcrest 9/1

Blåmejse/Blue tit 2/0

Gråspurv/House sparrow 0/1

Kvækerfinke/Brambling 1/0

Grønsisken/Siskin 1/0

Dompap/Bullfinch 1/1

Total 30/16

På fuglestationen: Ole Friis Larsen, Susanne Primdahl, Henrik Jørgensen

 

Et passende tempo

lørdag 22. oktober 2022
af Tina Selck og Søren Mygind

Ringmærkning,

Vejret var gråt i gråt i dag med en sigt på maksimalt 4 km. Vejret var nok relativt bedst for ringmærkningen, da småfugle ofte går til rast når sigten bliver for ringe til at foretage egentlige træk. For de to ringmærkere var der således fint med fugle de første par timer samtidigt med, at der var tid til at vi kunne kikke godt på de enkelte fugle og tage mål m.m. 

Solsorten var dagens næst talrigste fugle for ringmærkerne hvilket er lidt bemærkeslesværdigt, da der aldrig ses en Solsort på direkte træk. Arten formår således at trække ubemærket i nattens muld og mørke. Herved adskiller den sig noget fra andre drosler, som kan ses på såvel træk som ringmærkes ved stationen. 

ring221022.JPG

Træktællinger 

Da observatøren holdt fri måtte andre træde til. Det blev en dag uden det helt store at bemærke, da vi var ramt af dårligt sigtbarhed. 

Det var primært Ederfugle vi så men efter en kortvarig opklaring så vi også trækkende  Fjeldvåger og derefter stilstand og de sidste 1,5 time skete der næsten ingenting.

Vi håber på bedre sigt i morgen og flere fugle på træk.


1   |  2  |  3  |  4     NÆSTE