Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (84)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Blæsende dag i gamle venners selskab

tirsdag 25. oktober 2022
God træningsdag med lidt af hvert på Odden
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Med en sydvestlig vind på 7-11 m/s må man sige, at det har været noget mere blæsende end de foregående dage. Det har ellers været flot vejr med masser af sol, og næsten alle net har været åbne.

Den store bevægelse i fuglene har vi bestemt ikke set, og det var først på dagens femte runde, der var nye fugle, som skulle have ring på.

Så er det godt at kunne nyde det gode selskab af gode gamle venner, hvoraf nogle endda forsøgte med flere besøg i nettene. Hele 19 aflæsninger af fugle, som tidligere er ringmærket her på stationen, blev det til, selvom hvert individ kun føres til protokols én gang om dagen.

Efter første runde besluttede Henrik og Anne at lave datatjek af de mange indtastninger, der lå og ventede fra den store dag i sidste uge med næsten 900 ringmærkninger.

Så skulle man jo tro, at jeg gik og kedede mig med så få fugle i nettene, men jeg havde kun en enkelt lille rengøringspause, og resten af standardtiden var jeg fuldt beskæftiget med at pille blade ud af nettene. Den kraftigere vind gjorde et godt stykke arbejde med at blæse alle løse blade ned, så måske kan vi være heldige at få en dag i morgen, hvor der er knap så mange blade.

IMG 0314 red
Her er en ung Kvækerfinke hun, som viser hele sin flotte fjerdragt umiddelbart før take-off. Foto: Susanne Primdahl

IMG 0318 red1
Rødhalsene udgjorde en væsentlig del af dagens fugle med 1 ringmærket og 6 aflæsninger. Her et portræt af en af dem. Foto: Susanne Primdahl

IMG 0324 red
Da det blev lukketid, var Henrik og Anne færdige med datatjek. De kom gladeligt ud og hjalp med lukke nettene og få noget frisk luft til at klare hjernen.
Det gav Anne dagens sidste fugl, som var denne unge Dompap hun, der skulle have aflæst den ring, hun allerede havde på. Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger (RI) og aflæsninger (RC):
Udklip

Jeg havde de to spurvehøgenet åbne i 4 timer i eftermiddag, men det eneste jeg fik ud af det, var aflæsning af en ekstra Rødhals. Den sad i nettet, da de kl. 18 blev overdraget til Anne, som forsøger at fange ugler.

 

Trækket på odden: Vi har fået en ny træktæller til fuglestationen, som har meldt sig efter at have set på DOFbasen, at vi en dag for nylig havde over 800 Spurvehøge (Accipiter gentilis). Heldigvis kom der et pænt antal Spurvehøge med lidt over 70 på første arbejdsdag, og en del af dem kom tæt forbi. Ud over at Spurvehøgene er smukke og elegante, er det deres halsbrækkende manøvrer rundt om, ind imellem og op over folk, buske, urter, borde, bænke og tage på lokaliteten, der gør deres træk til en særlig oplevelse.

GFU tirsda20221025778 Heldigvis kom der en del Spurvehøge i dagens træk. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Tirsdag gav også et pænt træk af Fjeldvåger (Buteo lagopus), som dag på dag viser, at de er mere hårdføre end deres mere sydlige pendant, Musvågen (Buteo buteo), ved rask væk at trække ud i modvind fra sydlige retninger på 8-11 meter i sekundet og tilmed få et par af de ellers meget tøvende Musvåger i den slags blæs med på ’slæb’. Vi skelnede ikke skarpt på alder og køn, men så i hvert fald flere unge fugle i det træk.

GFU tirsda20221025780 Denne Store Skallesluger (Mergus merganser) kunne ligeså godt være en fugl fra redekasseprojektet langs kysten af Østfalster og Sydsjælland, som en trækgæst. Den lidt blegrøde farve med lyse indslag viser sammen med den store, men ikke helt fuldendte hvide vingetegning, at det er en ung han fra i år så småt på vej til at få sin adulte/voksne dragt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Havtrækket bød også på en fin opstartsdag med beskedne tal og tid til at arbejde med lokal feltbestemmelse af ’prikker’ og tælling af blandede flokke af Ederfugle (Somateria mollissima) i modlys. Dagens fordeling mellem hanner og brune fugle (hunner og unge fugle) endte med 47,8 procent brune fugle i det beskedne samlede tal på lige over 1.100 fugle i løbet af standardtiden plus en ekstra lidt mere afslappet time.

 GFU tirsda20221025779 De små Bjergirisker (Linaria flavirostris) er nået til Gedser Odde, hvor nogle trak ud tirsdag, mens andre blev. Det gullige næb er et af flere kendetegn for dem. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag kommer vejret ifølge meteorologerne på DMI til at ligne tirsdag, men med kun halvt så kraftig vind. Et blik til kollegerne i Estland tyder især på, at vi kan krydse fingre for flere Fløjlsænder (Melanitta fusca), som de havde over 7.300 af tirsdag, og Havlitter (Clangula hyemalis), som de talte lige under 1.300 af på vej mod vest 800 kilometer øst for Gedser Odde.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

GFU tirsda20221025776 En noget ubestemmelig rovfugl over Gedser Odde tirsdag formiddag, men den har nok noget at gøre med, at det engelske ord for glente og sådan en plastdrage er det samme - kite. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.