Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (2)mar. (31)apr. (30)maj (31)juni (15)juli (17)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (29)dec. (18)

Få fugle men mange glade mennesker i haven

lørdag 30. april 2022
Et aftenskolehold kom forbi
af Lars Ulrich Rasmussen

Dagen startede og sluttede stille og roligt. 14 arter blev ringmærket og ingen store tal. Det blev derfor kun til 31 ringmærkede fugle.

Ugens karakterfugl og højdespringer Rødhalsen viste sig med 4 fugle, hvor den ellers har domineret hver eneste dag siden tirsdag.

Rodhals 20211008

Hans og Gert havde besøg af et Aftenskolehold fra Roskilde og de fik da valuta for pengene med mange forskellige fugle og der var stort bifald til de gæve fortællere.

Dagens fangster

30042022

Folk på stationen i dag: Hans Lind, Gert Jeppesen, Benjamin Beckgaard LIsse og Lars Ulrich Rasmussen

En dag som i går, domineret af Rødhalse

fredag 29. april 2022
En travl morgen med mange fugle.
af Lars Ulrich Rasmussen

I dag var sidste dag for Joakim Dybbroe. Vi fik besøg af Benjamin Bechgaard Lisse, en ringmærker under oplæring og han fik mange fuglesnakke med Joakim. Hans kom herud for at hjælpe i morgentravlheden, så alt foregik stille og roligt.

I de sidste dage har vi fanget en del flotte Rødstjerter, her er en han.

rodstjert 2022 04 29 1

 

Dagens fangster:

29 4 22

En helt almindelig dag på kontoret

torsdag 28. april 2022
Samme arter som i går og igen lidt over hundrede ringmærkninger
af Lars Ulrich Rasmussen & Joakim Dybbroe

Dagen startede med let morgentåge og vindstille. Da vi lukkede ved standardtidens udløb, var der heller ikke flere fugle, der lod sig fange.

I dag aflæste vi en Tornsanger, som er den første i år. Ellers ikke noget at skrive hjem om - det skulle da lige være at Joakim var på Lolland for at ringmærke 2 natugleunger i eftermiddag.

2022 04 28

På stationen: Joakim Dybbroe & L.U.Rasmussen

Efter en god dag får vi kun det halve !

onsdag 27. april 2022
Stadig Rødhalse og sangere
af Lars Ulrich Rasmussen & Joakim Dybbroe

I følge Stationsforstander Hans her på GFU efterfølges en kanondag som i går, næsten altid af en mindre travl dag. I dag ringmærkede vi præcis det halve antal nemlig 115 mod 229 fugle i går, så han fik jo ret

Vi fangede 20 Løvsangere, de 19 var hanner og iblandt dem var der 2 som var af den nordlige race, Phylloscopus trochilus acredula.

I får lige et billede af gårsdagens Sivsanger:

sivsanger1

Anden vindretning - masser af Rødhalse

tirsdag 26. april 2022
En travl dag med fugle hele dagen
af Lars Ulrich Rasmussen

Vi stod op til en morgen med stille vejr og masser af fugle i krattet. Der blev ikke tid til pause før efter standardtiden. Joakim fortsatte dog til sidst på eftermiddagen, da der stadig viste sig nye fugle i haven. Vi havde kun 12 aflæsninger, så noget tydede på at haven var blevet tømt for gamle kendinge i nattens løb. Vi var noget flade da vi gik til ro.

Til stede på stationen: Joakim Dybbroe & L. U. Rasmussen

Dagens fangster: Skaermbillede fra 2022 04 27 10 25 32

Nye koste fejer bedst - men ikke flest!

mandag 25. april 2022
af Lars Ulrich Rasmussen
Mandag morgen begyndte med en del fugle i krattet og næsten alle net blev åbnet. 2 net forblev uåbnede på grund af den relative stærke vind fra øst.
Der gik nogen tid før runderne gav fugle uden ring på benet. Ialt 8 fugle blev det til og 13 aflæsninger, her i blandt en Gærdesanger fra 4. maj 2020, ringmærket af Vagn Lind.

Dagens fangster:

Gærdesmutte (Eurasian Wren) 2 (2)
Jernspurv (Dunnock) 1 (0)
Rødhals (European Robin) 1 (6)
Solsort (Common Blackbird) 1 (0)
Gærdesanger (Lesser Whitethroat) 0 (1)
Gransanger (Common Chiffchaff) 0 (2)
Løvsanger (Willow Warbler) 1 (0)
Tornirisk (Common Linnet) 2 (2)

Mange hilsner fra Joakim Dybbroe og Lars Ulrich Rasmussen

Skifte- og vikardag

søndag 24. april 2022
Der kom endelig gang i løvsangerne
af Hans Lind

Hele personalet på fuglestationen er blevet skiftet ud i løbet af den forgangne weekend: I går tog Signe og Philip tilbage til hovedstaden, i formiddags kørte Susanne tilbage til Jylland, og her til aften ankom Joakim Dybbro efterfulgt af Lars Ulrich Rasmussen. Stor tak til dem, der rejste, og hjertelig velkommen til de nyankomne!

 2022 04 24 lovsanger IMG 5791

En af dagens løvsangere

Undertegnede tog vagten i dag i den op til ret stride og kølige nordøstenvind. Første runde gav en 4-5 fugle, hvorpå det tog fart med cirka 15 stk. i poserne: Udover en blåmejse/Blue Tit, et par gærdesmutter/Wren og sangdrosler/Song Thrush blev 8 løvsangere/Willow Warbler mærket. Det gav håb om årets første broget fluesnapper/Pied Flycatcher, men desværre nej, den må vente til senere på ugen!

2022 04 24 sangdrossel udbredt vinge IMG 5789

En af dagens sangdrosler

Gert kom ved 9-tiden, hvor nettene stort set var tomme, men det gav os tid til at få installeret den nye vaskemaskine og få kørt den første vask i en hel uge.

Dagens mærkninger og genfangster

2022 04 24 dagens maerkning

 Folk på stationen: Susanne Primdal noget af formiddagen, Hans Lind fra morgenstunden og en stor del af dagen, Gert Juul Jeppesen nogle timer om formiddagen, og til aften ankom Joakim Dybbro og Lars Ulrich Rasmussen.

Hvad mon dagen bringer i morgen?

mvh/Hans

Slut for denne gang

lørdag 23. april 2022
af Susanne Primdahl

Så blev det sidste ringmærkningsdag for denne gang.
Signe og Philip tog afsted i morges efter de første par timers ringmærkning, så når jeg kører hjem til Midtjylland i morgen, må Hans klare ringmærkningen alene, indtil Lars Ulrich og Joakim er klar til at tage fat mandag morgen.

De fleste dage har der ikke været meget at lave i forhold til det antal ringmærkere, vi har været, så jeg håber, vinden snart skifter til et andet hjørne, så trækfuglene kan fylde nettene i stationshaven de kommende uger.

Vi venter stadig på mange af arterne, men vi fik da ringmærket årets anden Gærdesanger i dag, og den fjerde Løvsanger. Jeg så en Skovpiber i Bøtøskoven i går, så mon ikke fuglestationen kan se frem til årets første Skovpiber i meget nær fremtid.

IMG 1951 2
Årets anden Gærdesanger blev ringmærket i dag.
Foto: Susanne Primdahl

Samtidig med at Signe og Philip tog afsted i morges, ankom Robin sammen med sin mor og morfar. Der var ikke rigtig flere fugle i nettene, så jeg var nervøs for, at vi måske slet ikke fik flere fugle, men på forunderlig vis kom der fugle igen, og Robin var glad for, hvad han havde oplevet, da han og familien tog hjemad efter besøget.

Bent Kofoeds foto 2
Er der mon noget i posen?
Robin giver sig god tid og tager meget forsigtigt en fugl op af posen for at slippe den fri.
Foto: Bent Aksel Kofoed

IMG 1954 2
Robin gjorde præcis, som han var blevet instrueret i, så Rødhalsen lå perfekt i hans hånd, da den kom ud af posen, og fik straks efter lov til at flyve ud i haven igen.
Foto: Susanne Primdahl

Det er ikke første gang, Robin er på besøg, og han har allerede lært flere ting om aldersbestemmelse af fuglene ved at kigge ringmærkerne over skuldrene. Artsbestemmelserne har han allerede fint styr på, så jeg føler mig ret overbevist om, at han går i gang med at uddanne sig til ringmærker, så snart han bliver gammel nok til det.

Det var en fornøjelse at afslutte dagens arbejde med dobbelt så mange ringmærkede fugle, som vi har haft de seneste fire dage. Og vi var særligt begejstrede for en smuk Rørspurv han i fuld yngledragt, som kom forbi for at få en ring.

Signes foto
Rørspurv han.
Foto: Signe Agermose

Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:

Gærdesmutte / Wren   6 (4)
Jernspurv / Dunnock   2 (2)
Rødhals / Robin   8 (4)
Solsort / Blackbird   1 (0)
Sangdrossel / Song Thrush   1 (0)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat   1 (0)
Munk / Blackcap   1 (0)
Gransanger / Chiffchaff   5 (0)
Løvsanger / Willow Warbler   1 (0)
Bogfinke / Chaffinch   1 (0)
Tornirisk / Linnet   4 (0)
Rørspurv / Reed Bunting   1 (0)

Dagens total   32 (10)


Folk på stationen:
Signe Agermose, Philip Elbek, Susanne Primdahl

Vinden sidder stadig fast i nordøst

fredag 22. april 2022
af Susanne Primdahl

Det blev endnu en dag med nordøstenvind, som sjældent bringer noget særligt med sig til stationshavens net. Selvom vindstyrken var taget lidt til i forhold til de foregående dage, var det muligt at åbne næsten alle net, og det lykkedes da også at holde antallet af fugle på samme niveau.

Med den store andel af aflæsninger, vi har i øjeblikket, lærer man nogle af individerne bedre at kende, fordi de bliver i haven i en periode og bliver aflæst adskillige gange.
F.eks. opdagede jeg i dag, at Philip kender flere af vores faste gæster, om ikke ved navn, så i hvert fald ved ringnummer.

Det var dog en ny fugl, der var ved at blive ringmærket i dag, da der lød av, av og andre gloser, jeg ikke vil gengive her. Det var en lille hidsigprop, der mente at have bedre ting at foretage sig, end at få "nummerplade" på. Trods sin ringe størrelse var den i stand til at bide fra sig, så ringmærkeren måtte ømme sig.

IMG 1921 2
Vinderen af titlen som "Dagens Hidsigprop", må være denne Blåmejse han.
Foto: Susanne Primdahl

Selv med få fugle i nettene kan man være heldig, at det kan give nye ringmærkningsarter til ringmærkerne, og det giver lige lidt ekstra krydderi til dagen.
Først var Philip heldig med en Stillits, og senere fik Signe sin første Bogfinke.

IMG 1913 2
Philips nye ringmærkningsart - Stillits han.
Foto: Susanne Primdahl

20220422 101215 Signes billede 2
Signes nye ringmærkningsart - Bogfinke hun.
Foto: Signe Agermose

Vi blev en person mindre på stationen i løbet af dagen, da Eva tog hjem efter et par dage i vores og fuglenes selskab. Hun har forsynet os med lækker aftensmad begge dage, så det har været ren luksus af have hende på stationen. Nu må vi se, om vi kan klare os selv igen.

I dag har vi også haft besøg af nogle af stationens "arbejdsheste", som gør en uundværlig indsats med vedligeholdelse af stedet. John har brugt 2-3 timer på at slå alt græs i haven med sin egen medbragte havetraktor, så haven kan være fin til åbent hus den 1. maj, og Gert har været forbi med en ny vaskemaskine til erstatning for den gamle, som havde nedlagt arbejdet.

Ringmærkerne har holdt lidt fredag-eftermiddagsfri i forårssolen. Signe og Philip har spillet minigolf og shoppet i Marielyst, og jeg har gået tur i Bøtøskoven.
Vi må jo sørge for lidt andre aktiviteter ind imellem, så det ikke bliver det rene pip.emoji 2

IMG 1932 2
De vilde heste i Bøtøskoven hygger sig i solskinnet.
Foto: Susanne Primdahl

Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:

Gærdesmutte / Wren   3 (0)
Jernspurv / Dunnock   0 (1)
Rødhals / Robin   1 (4)
Solsort / Blackbird   0 (1)
Vindrossel / Redwing   0 (2)
Gransanger / Chiffchaff   5 (1)
Blåmejse / Blue Tit   2 (2)
Musvit / Great Tit   0 (1)
Bogfinke / Chaffinch   2 (0)
Stillits / Goldfinch   1 (0)
Tornirisk / Linnet   0 (1)

Dagens total   14 (13)

Folk på stationen:
Signe Agermose, Philip Elbek, Eva Heering, Susanne Primdahl

Få fugle, men masser af aktivitet

torsdag 21. april 2022
af Signe Agermose

Endnu en stille dag på stationen er ved at slutte og vi har for tredje dag i stræk ringmærket 15 fugle, hvilket vi morer os lidt over. Trods en stille morgen har vi stadig hygget os og nydt dagen. Vi både startede og sluttede dagens ringmærkning med nogle fede arter som divergerede lidt fra de ellers mange gransangere og rødhalse vi har haft på det sidste. Første runde giver os en fin lille gråsisken og vi slutter af med en farlig (mener den selv) og bidsk hvid vipstjert der ellers nød at sætte næbbet i vores fingre.  

vipstjert2

En 2K han vipstjert der pænt poserede som dagens fugl. Foto: Signe Agermose

Dagen sluttede dog ikke bare fordi ringmærkningen for dagen er overstået. Solen skinnede og vejret skulle nydes over frokostperioden. Både Hans, Bo og Vibeke kom forbi og hyggede med os henover både formiddagssolen og middagssolen, så vi fik en yderst fornøjelig formiddag mens vi kom os over den hårde ringmærkningsdag (ish). 

Resten af dagen gik med at birde en masse både på Lolland og Bøtø hvor der blev fundet en store mængder ænder samt et par traner, havørne og rørhøge som jo kun kan gøre sådan en dejlig dag endnu bedre. Philip og jeg besøgte efterfølgende Gert for at få et kig på hans enormt imponerende sommerfugle samling skabt over 40 år. Dette var en skøn oplevelse og vi fik set så mange flotte eksempler på både dag- og natsommerfugle af forskellige størrelser og farver. Desuden fik vi også mødt skønne Tulle (hans dejlige hund) som var simpelthen så sød og glad. Så alt i alt har det jo været endnu en skøn dag her på stationen. 

Til sidst kan jeg da lige nævne vores tilbagevendende gæst på billedet herunder som kommer forbi hver aften på sin vej til mor og aftensmad. Man kan da ikke andet end at holde af sådan et nuttet lille væsen! Skal lige nævne at vi her på stationen har stor respekt for naturen og ikke forstyrrer den unødvendigt. Alle observationer og fotosessioner af dyret er derfor foregået på afstand i kortvarig periode. 

harekilling2

Harekilling (vores faste aftengæst) på sin vej mod marken forbi huset.  

Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:

Gærdesmutte / Wren 1 (3)
Jernspurv / Dunnock 5 (0)
Rødhals / Robin 0 (2)
Solsort / Blackbird 1 (0)
Vindrossel / Redwing 0 (1)
Gransanger / Chiffchaff 6 (1)
Hvid vipstjert / White wagtail 1 (0)
Lille Gråsisken / Lesser Redpoll 1 (0)

Dagens total: 15 (7)

Folk på stationen:
Signe Agermose, Philip Elbek, Susanne Primdahl, Eva Heering


1   |  2  |  3     NÆSTE