Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

De sidste livstegn fra Afrika-trækkerne?

fredag 30. september 2022
Over havet bliver trækket stadig mere præget af efterårsarternes næste hold.
af Joakim Matthiesen & Ole Friis Larsen

Det er blevet koldt derudenfor og i morgen skriver kalenderen d.1 oktober. Det betyder at vi for allerede flere uger siden tog afsked med de altid højt elskede arter som flyver hele vejen til Afrika. Siden da er det kun MEGET få gange, at vi er løbet ind i én af dem i vores net. I dag blev det dog anderledes. 

rodstjert 30 09 22
Rødstjert, måske en af de sidste for i år?

Jeg ved ikke hvad, hvorfor, hvem eller hvordan. MEN et eller andet er der sket i løbet af natten. Dagen i dag viste virkelig, at hver eneste dag i Gedser er unik. For første gang denne sæsson hørte jeg vindrosler og misteldrosler flyve over haven på net-runderne. Hele formiddagen kunne man se drosler i luften hvis man kiggede op. Samtidig fik vi et måske sidste ryk af de Afrika-trækkende fugle. Dagen bød blandt andet på hele 4 løvsangere, 2 rødstjerter og 1 broget fluesnapper. Nu venter vi spændt på de store bølger af kort-distance-trækkerne som må være lige på trapperne.

brogflue.30.09.2022
Broget fluesnapper. Et dejligt gensyn med en art jeg troede var væk for i år. 

Dagens ringmærkningstal nåede lidt over de 100. Det skal vi takke de altid søde grønsiskener for. Uden dem var dagen aldrig blevet den samme (læs; vi fangede 74 grønsisken efter standard-tid). 

Dagsrapport 2022 09 30

Trækket på odden: En helt igennem fin fredag med godt blandet træk på sydspidsen af Norden – og så havde vi tørvejr og moderat vind fra syd. På standardtidens fem timer plus en halv ekstra gav det over 3.500 Ederfugle (Somateria mollissima), hvoraf langt de fleste var adulte/voksne hanner. Læg dertil næsten 1.500 Sortænder (Melanitta nigra), og det er forhåbentlig let at forstå, at vi ikke også havde tid til at tælle de tusindvis af småfugle, som andre så trække ud mod syd. Sådan en dag kan der næsten ikke være folk nok til at tælle og nyde.

GFU fre20220930576 Et par af dagens Bramgæs ved Gedser Odde. Der var flere andre arter af gæs i luften, og det varsler en ny etape i efterårstrækket. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Værd at bemærke er også et fint ryk af Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), en lille håndfuld Sortstrubede Lommer (Gavia arctica), næsten 100 Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) samt over 180 skingert skrigende Blisgæs (Anser albifrons), lidt gøende Bramgæs (Branta leucopsis) og nogle af efterårets første Sædgæs (Anser fabalis). 170 Splitterner (Sterne sandvicencis) er nok udtryk for, at den art nu for alvor har småtravlt med at komme ud af Østersøen og sydover.

GFU fre20220930577 Misteldrossel over Gedser Odde fredag formiddag. Ud over at være den største af droslerne, kan Misteldroslerne ofte kendes på deres klare hvide felt af dækfjer på vingernes undersider. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Trækket af småfugle kunne vi ikke dække oven i dagens øvrige arbejde, så det er kun sporadisk, hvad vi har registreret, men andre fuglefolk på odden anslog formiddagens træk af Bogfinker (Fringilla coelebs) og Kvækerfinker (Fringilla montifringilla) til mindst 50.000. Desuden så vi i hvert fald en del træk af Misteldrosler (Turdus viscivorus), Sjaggere (Turdus pilaris), Vindrosler (Turdus iliacus) og Sangdrosler (Turdus philomelos) – et sikkert tegn på endnu en skridt ind i efterårstrækket. En Hvid Stork (Ciconia ciconia) vendte om et sted syd for Gedser by og forsvandt mod nord.

EBW 2022 30th Anniversary CMYK

Lørdag er vi klar til at stå for EuroBirdwatch 2022. Kør til p-pladsen ved odden og gå ud til spidsen. Vi er sikkert under halvtaget på den gule bygning, for meteorologerne forudser både hård vind og en masse regn. Vi håber, at der kan give et spændende havtræk og krydser fingre for, at der kommer nogle for at opleve det. I tilfælde af tørvejr bliver der også mulighed for at se ringmærkning ved borde og bænke-området på vestsiden af fuglestationsbygningen. Man kan gå fra p-pladsen over engen og ind i stationens have, så kommer man direkte til det område.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Anne Ramskov Hermanns, Vagn Lind, Jonas Matthiesen, Mads Bjarke Salling og Ole Friis Larsen.