Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En silkeblød vinterdag

fredag 9. december 2022
af Henrik Jørgensen, Kristina Winther Pedersen & Ole Friis Larsen

Temperaturen var 0 grader da nettene skulle op og der var frisk vind, så det var rigtigt koldt. Dog gik det at sætte nettene op og gå lidt oftere runder. Der kom lidt gråsiskner på første runde og ellers avr det stille lige ind til klokken 9 da der sad 2 større fugle og det var til den store overraskelse 2 styk silkehaler som var lokket ned af den lyd jeg havde prøvet med i flere dage. Det var dog ikke slut endnu for på næste runde sad der 8 mere. Silkehale er ikke en fugl som fanges hvert år her nede og for mig er det første gang her i Danmark(Har den dog i Sverige).

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Silkehale/Waxwing 10

Rødhals/Robin 1

Nordlig gråsisken/Common redpoll 6

Lille gråsisken/Lesser redpoll 2

Total 19

 

GFU fre 061

Silkehale

GFU fre 064

Lidt af silkehalens farver på vingen

 

Trækket på Odden: Fredag begyndte lysere en mange andre af den senere tids morgener med måneskin, og der var stadig sne til at reflektere det bløde lys, men vandpytterne var islagte, og det var en kold morgen.

Dagen bød lidt overraskende på et pænt træk af Røde Glenter (Milvus milvus) i flere smågrupper, som samlet blev til over 30. Der var ingen slinger i valsen; alle trak direkte ud over havet mod syd, selv om dagen var kold og overskyet det meste af tiden. Også en Spurvehøg (Accipiter nisus) bidrog til dagens rovfugletræk, men der ikke var nogen af småfuglene, der skulle nogen steder hen. Vi så blandt andet en flok Bogfinker (Fringilla coelebs), som var ude at vende, før de besluttede sig for ikke at flyve ud over havet.

GFU fre 055Fredag bød på et pænt træk af Gråænder. Et godt kendetegn lige for tiden er hannerns 'krølle på halen', der kan genkendes på lang afstand og i dårligt lys, når der ikke er nogen farver eller andre kendetegn et se. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var det meget småt med trafik, men vi så dog omkring 1.400 fugle, hvoraf over halvdelen var Sortænder (Melanitta nigra). Værd at bemærke var pæne antal af Fløjlsænder (Melanitta fusca) og Gråænder (Anas platyrhynchos), ligesom det langvarige træk af Toppede Skalleslugere (Mergus serrator) fortsatte med over 100 fugle.

 GFU fre 056Der holder næsten altid en del Havørne (Haliaeetus albicilla) til ude på Rødsand, og ind imellem kommer nogle af dem ind over land for at lede efter noget at æde i brændingen langs kysten - ligesom mågerne - som denne et år gamle ørn, der strøg tæt forbi spidsen af Odden fredag formiddag. Bemærk det mørke næb, som ørnene har cirka de to første år af deres liv, og at et par af de lange vingefjer er skiftet ud med nye, mørkere, fjer. Den hvidspættede underside er typisk for den såkaldt anden dragt hos Havørnene. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En melding fra Henrik inde på fuglestationen om fangst af to Silkehaler (Bombycilla garrulus) gav et kærkomment afbræk og motion til at få varmen igen under turen ind til stationen for at se de smukke fugle helt tæt på. Mens vi var der, endte otte mere i nettet.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.