Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ryler på stranden

mandag 12. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Der var rimfrost i nettene, men fik med hænderne tøet begge op. Der var dog meget koldt til morgen med 6 graders frost så der måtte gåes oftere runder da der også var lidt vind . Temperaturen stog dog til 3 graders frost og vinden lagde sig så der blev tid til at hjælpe med det grus som blev lagt på vejen ind til fuglestationen som skulle jævnes ud. Første fugl blev først fanget klokken 11(nettene blev sat op klokken 8), så jeg troede faktisk at det ville blive en dag uden noget i nettene.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Grønsisken/Siskin 3

Nordlig gråsisken/Common redpoll 4

Total 7

Trækket på Odden: Mange taler om kuldetræk, vejrskiftetræk og andre slags uregelmæssige træk i håb, om at der snart vil ske noget på en træklokalitet, hvor trækket på en dag eller flere har været lidt tyndt i det. Sandheden er, at det sker nogle gange, men ikke altid. På Gedser Odde er efterårstrækket bare ved at være overstået, og der er næppe mange fugle tilbage til at levere en overraskende eksplosion – for så burde det have vist sig denne mandag med iskold vind fra nord og minus seks grader, der dog sneg sig op på minus tre, da solen en times tid var lige ved at bryde igennem skylaget.

Det lyder måske lidt kedeligt, men det er selvfølgelig en vigtig del af den samlede registrering af trækket også at få med, hvornår og hvordan det slutter.

GFU ndag 076Knopsvaner ved Gedser Odde mandag morgen, og den til venstre har gennemskuet, at der står et menneske og holder øje med den.  Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Mandag blev det således til lige over 250 fugle af 15 arter på de to trækruter ved Gedser Odde. Fra land kom en enkelt Musvåge (Bueto bueto) højt ud over havet, og det var det. På havet var der nogle småflokke af Knopsvaner (Cygnus olor) og Sangsvaner (Cygnus cygnus), der fløj hid og did. De fleste holdt sig til den øst-vestlige rute, som vi anser for lokalkendte fugle, der pendler mellem området ved Rødsand og det tilsvarende lavvandede tyske fjordlandskab Nationalpark Vorpommerische Boddenlandschaft, men der var faktisk både en familiegruppe af Knopsvaner og af Sangsvaner, som så ud til at være på et egentligt gennemtræk mod sydvest ud af Østersøen.

GFU ndag 075Sangsvaner lever næsten altid op til navnet og flyder med lyd på, der er til at høre på lang afstand i modsætning til Knopsvanerne, der for det meste er tavse og har det engensle navn Mute Svan - Tavs Svane. Bemærk det mærkelige knæk på halsen hos den længst til venstre. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Sortænder (Melanitta nigra) og Ederfugle (Somateria mollissima) rastede på vandet i store antal, men der var næsten ingen på trækruten.

 

De Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) kom også meget småt, mens kollegerne på den amerikanske træklokalitet registrerede 116 af dem på vej mod syd ved Cape May på den nordamerikanske østkyst. De Rødstrubede Lommer yngler hele vejen rundt på den nordlige halvkugle, så det er ikke kun ud og ind af Østersøen, de trækker, men kloden rundt.

GFU ndag 072Når der ikke er træk, er der ofte noget andet at glæde sig over på Gedser Odde. Mandag morgen var der en flok Almindelige Ryler (Calidris alpina), og nogle af fuglene fandt mad lige neden for spidsen på små flydende øer af tang. Bemærk rimfrosten nederst til højre i billedet. Det var en kold dag. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

GFU ndag 074Også en flok Sandløbere (Calidris alba) fløj frem og tilbage langs stranden, men kun en enkelt slog sig ned ved spidsen. De har samme størrelse som de Almindelige Ryler, men er hvide, grå og sorte. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Også andre observatører rundt omkring i Nordeuropa er ved at lukke og slukke for efterårssæsonen. Flere steder i Storbritannien og Holland var observationerne mandag kun oprettet med et 0 for antallet af observationer – så Gedser er langt fra at være det ringeste sted at se på træk lige nu, selv om tallene er små, og vi fortsætter lidt endnu.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.