Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En dag med to rekorder

onsdag 14. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Der var ingen ringmærkning onsdag på grund af vinden fra sydvest. Det ville være alt for risikabelt for fuglene. Temperaturerne lå ganske vist omkring 0 grader, men vinden på mellem 8,2 og 10,8 meter i sekundet fik det til at virke meget koldere, og små fugle med pjuskede fjerdragter i nettene ville dø af kulde i løbet af få minutter, selv om solen skinnede smukt det meste af formiddagen. Det kunne ellers have været smukt at få fanget og ringmærket nogle af de omkring 60 Silkehaler (Bombycilla garrulus), der på et tidspunkt rastede i stationshavens træer synlige i teleskop fra Odden.

Trækket på Odden: Onsdag gjorde derimod de seneste dages formodninger om, at trækket var lukket og slukket, til skamme, om ikke andet, så for en dag. Et tjek af statistikken på den hollandske database Trektellen, som vi bruger til indtastning i felten, før tallene bliver overført til DOFbasen, viste oven i købet, at dagens lidt overraskende 241 Bjergænder (Aythya marila) og 27 Taffelænder (Aythya ferina) begge var de højeste antal af de to arter på en dag ved Gedser Odde i dette efterår. Værd at nævne er i hvert fald også 26 Små Skalleslugere (Mergellus albellus).

Desuden var der lidt træk af Hættemåger (Chroicocephalus ridibundus), Dværgmåger (Hydrocoleus minutus) og Stormmåger (Larus canus), hvoraf flere viste tegn på østlig oprindelse, men ingen klart kunne klassificeres som den russiske underart heinei. Måger er imidlertid uendeligt smukke lige for tiden, når lyset er godt og havet blåt, så alene mågerne var en sand fornøjelse og de fem timers kulde værd.

GFU nsdag 090Hav og måger passer bare sammen og gør hinanden smukkere på denne årstid, når der er bølger og godt lys. Her en hele almindelig voksen/adult Hættemåge i vinterdragt med dybt vinrødt næb.

GFU nsdag 093En af dagens få Dværgmåger var denne unge fugl tæt på kysten. Bemærk, at den er blevet grå på ryggen og har skiftet en halefjer til en rent hvid uden sort spids. Mange fugle skifter udseende fra måned til måned året rundt. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I alt blev det til 1.200 fugle på træk af 19 arter, og det var ikke så ringe endda. Det er stadig er privilegium at få lov at arbejde som træktæller for Gedser Fuglestation og fuglestationer i det hele taget.

Dette var næstsidste dag med daglige tællinger i dette efterår ved Nordens sydligste punkt. Det bliver spændende at se, hvad den sidste dag vil byde på. Ifølge DMI ser det ud til at blive en torsdag med et par graders varme, men til gengæld overskyet og våd fra klokken 10 med vind på 6-10 meter i sekundet fra sydvest.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.