Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En fløjlsblød lørdag

lørdag 10. december 2022
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Det var helt stille til morgen og temperatuen lå på nul. Der var stadigt intet rimfrost i nettene så de kom begge op. Det var dog ret koldt stadigt så der var ret tomt med småfugle over haven. Det var en god dag med fugle i nettet selv om der ikke røg meget i så blev 21 fugle blev fanget og af dem blev de 19 ringmærket.

Dagens ringmærkning og kontroller/Todays ringing and recaptures:

Rødhals/robin 1/0

SolsortBlackbird 0/2

Fuglekonge/Goldcrest 1/0

Stillits/Goldfinch 2/0

Grønsisken/Siskin 11/0

Nordlig gråsisken/Common redpoll 3/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1/0

Total 19/2

Trækket på Odden: Nogle dage kan en enkelt art blive dagens tema med et uventet stort træk. Lørdag blev sådan en dag, hvad angår Fløjlsænderne (Melanitta fusca). De elegante ænder med det hvide vingespejl ser altid ekstra sorte ud, især tæt på de noget mindre Sortænder (Melanitta nigra), som de jævnligt flyver sammen med. Der har været et pænt træk af Fløjsænder i den seneste tid, men lørdag kom de i hundredvis forbi Odden. I standardtidens fem timer blev det til 431, og da stationens to træktællere en times tid senere kørte af sted mod Jylland, dukkede der en sms fra lokalornitolog Louis A. Hansen op på bilens gps-skærm om en tæt samlet flok på 280 forbitrækkende Fløjlsænder.

De Rødstrubede Lommer (Gavia stellata) skuffede lidt med bare 185 i standardtiden, men værd at bemærke var til gengæld 90 Bjergænder (Aythya marila), 76 Gråænder (Anas platyrhynchos), 11 Små Skalleslugere (Mergellus albellus) og fra land en flok på 25 Silkehaler (Bombycilla garrulus). Formentlig var der endnu en flok på 40, men vi nående ikke at få dem bestemt sikkert, før de var væk over havet, og derfor er de ikke med i dagens statistik.

Lørdag blev også en fin dag, fordi solen brød igennem og lunede, selv om temperaturen aldrig nåede over 0,3 grader plus, og så var det en fin dag med godt selskab af flere lokale folk, som også hører til gruppen af frivillige på fuglestationen. Det er altid godt at møde kolleger på Odden og se på fugle sammen.

Desværre var det også sidste dag med Kristina som træktæller, men der er ikke noget at klynke over. Hun har lavet et fremragende stykke frivilligt arbejde for fuglestationen gennem mange uger, og nogle af os har lært ligeså meget af hende, som hun har lært af os.

GFU lor 065Kristina i fuld gang med at taste ind på databasen Trektellen og videre til DOFbasen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det er ikke hvem som helst, der vil læse sig igennem avancerede bøger i feltbestemmelse for at være velforberedt til at stå op før solopgang morgen efter morgen og komme ud til fem timers gråvejr, hård kuling og isnende kulde - for at tælle fugle på stor afstand og i modlys. Tusind tak for den indsats.

Se alle dagens tal fra Gedser Odde i DOFbasen her.

Folk på stationen: Kristina Winther Pedersen, Henrik Jørgensen og Ole Friis Larsen.