Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (187)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

1.402 ringmærkede fugle og ny Gedser rekord

mandag 28. september 2020
og 1.137 af dem var rødhalse!
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Efter den helt vanvittige fugledag på Gedser Odde i går var tankerne om at i dag skulle være noget særligt nok ikke så fremherskende. Vejret så da meget godt ud med sydlig vind og ikke ret meget af den - samtidig med, at der var lovet tørvejr. Ok vejr til en god dag, men så heller ikke mere.

Det var de unge på stationen, der stod for at åbne nettene til morgen og de 2 gamle kunne sove lidt længere. Allerede under morgenkaffen fik vi så at vide, at der var ved at være trafikkaos i nettene.

Alle mand af huse, indkalde Hans til ekstra assistance og så i gang med at få lukket nogen af de 284 meter net!

Synet der mødte os derude var næsten skræmmende. Der var Rødhalse overalt, så travlheden fortsatte en del tid før vi fik lukket en passende mængde net ned og bragt fugle til mærkning i laboratoriet og dermed styr på sagerne. Hold da op der var mange fugle!!!

Ved 11-12-tiden holdt vi så et velfortjent hvil og frokost efter endt gerning. Samtidig fik vi lavet en løselig opgørelse over de mærkede fugle og der fandt vi ud af, at vi da vist var meget tæt på at slå Gedsers rekord for antal mærkede fugle på én dag.

Det var godt nok mere end vi kunne sidde overhørig. Haven vrimlede stadig med masser af Rødhalse, så vi besluttede at åbne et par enkelte net for at få lidt ekstra fangster. Gert og Benny kom forbi for at give en hånd med. De havde vist lugtet at der foregik noget særlig i dag, som de gerne ville være en del af. Vibeke kom med forstærkningsmiddel iform af kaffe og småkager midt i kampens hede. Ringmærkerne fortsatte indtil Emma proklamerede, at NU var der altså AFTENSMAD.

Nedenfor kan du læse dagens fantastiske tal.

Nyd i dag Oles fine billeder af kjover! Vi fik ikke tid til at tage billeder.

Ude på Odden havde træktællerne en travl dag med titusindvis af finker, mest Bogfinker (Chaffinches), men også en del Kvækerfinker (Bramblings) og Grønsiskener (Siskins). Højere oppe var der flokke af drosler, nok især Sangdrosler (Song Thrushes), men også et stort antal Misteldrosler (Mistle Thrushes) for lokaliteten med over 600.

Nattens regn sluttede, før morgentællingen startede en halv time før solopgangen lidt over syv, men skydækket lå tungt over området, til det endeligt begyndte at lysne, og der blev lidt solskin og blåt at se på himlen ved middagstid. Det fik gang i rovfuglene med et bemærkelsesværdigt træk af Tårnfalke (Common Kestrels), som nåede op på lige under 100 udtrækkende fugle. Det er et træk, som ofte er vanskeligt at registrere, fordi mange Tårnfalke fouragerer i kortere eller længere tid, før de pludseligt forsvinder ud over havet uden rigtigt at blive bemærket, når der samtidig kommer en lind strøm af nye til området.

Et par og halvfjerds Røde Glenter (Red Kites) kom ikke helt ud til spidsen, men trak ud tættere på Gedser og mere vestligt mod Lolland. Blandt dem var Tre Sorte Glenter (Black Kites). Fint var det også med 15 Dværgfalke (Merlins) og to Lærkefalke (Hobbys).

På havet trak pæne tal af Ederfugle (Eiders) og Pibeænder (Wigeons). To kjover var så venlige at følges ad langs skrænten og gav et fint indblik i forskelle på Lille Kjove (Long-tailed Skua) og Almindelig Kjove (Arctic Skua).

2809 Lille Kjove a 1

2809 Almindelig Kjove a 1Dagens Lille Kjove (Long-tailed Skua) på øverste billede var en ung fugl med mange lyse fjerspidser i dragten. Den kom tæt efter en ældre Almindelig Kjove (Arctic Skua) med slidte fjer. Bemærk forskellen på vingeoversidernes håndsvingfjer. Lille Kjove har kun to rent hvide fjerpenne yderst på vingerne, de andre er grålige og mindre iøjnefaldende - i modsætning til Almindelig Kjove, som har flere meget lyse fjerpenne, der på afstand ofte ses som et samlet lyst felt på vingernes oversider. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dagens ringmærkninger

GFU_rekord_antal_maerkede_fugle_d_28_sep_2020.png

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Vagn Lind, Lars Ulrich Rasmussen, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Jimmy Skat, Gorm Vognsen Jensen, Ole Friis Larsen