Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (189)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Solskinsrig dag med dejlige fugle

tirsdag 29. september 2020
Sommerdag i september med sorthovedet måge
af Gorm Vognsen Jensen

Til forskel fra den disede morgen i går, var der i morges en meget flot og klar stjernehimmel. Orion og de andre stjerner stod klart på himlen. Det var vejrmæssigt en helt ekstraordinær dag for sidst i september med sol og ingen vind. På observationsposten på odden kunne vi over middag stå i bare ærmer og finde dagens trækfugle.

Allerede fra morgenstund trak de første spurvehøge målrettet mod Tyskland (dagens total 221). Også elleve røde glenter trak tidligt fra havnen. Marken, som i går vrimlede med bogfinker, var helt tom. I stedet trak finker halvhøjt i mindre grupper (4040). Der var også en del blåmejser (2097), landsvaler samt sanglærker, vipstjerter, grønirisk, landsvaler og drosler. De var lidt svære at finde på den blå himmel, som visse af samme årsag kalder det blå helvede. Rovfuglene var lidt tøvende, nogle trak og andre returnerede igen. Blå kærhøg, en enkelt hvepsevåge, en havørn, der kom tilbage. Der trak flere gamle fjeldvåger, hvilket er tidligt, og desværre er udtryk for en dårlig ynglesæson. Et par traneflokke trak over - flot syn.

P1010884.jpg

Antallet af fugle blev færre, som dagen skred frem, men der var stadig landsvaler, som trak sidst på eftermiddagen.

Havet var meget roligt, og der trak en en del ederfugle - over 10.000, men der var relativt få ænder - pibeænder, krikænder. En del dværgmåger trak og sidst på dagen viste en hvid måge sig mod en mørk baggrund - årets første sorthovedet måge på Gedser Odde. Den er ikke så almindelig på disse kanter.

På fuglestationen var der fra morgenstund tikkende rødhalse samt skældende solsorte. Efter gårsdagens overvældende antal blev kun halvdelen af nettene åbnet. Det gav en mere rolig dag, også fordi fuglene aftog efter klokken otte.

IMG_5027.jpg
Kernebider, 1k+ han

Lars Ulrich tager hjem i morgen og stod for aftensmaden, nemlig dejlige pizzaer fra den lokale bager. Om bordet blev murens fald, den mærkelige opfindelse misfostret naturnationalparker, landbrugsstøtte og et udvalg af de gamle mænds gamle historier. Vagn blev indsat i fuglebingo, mens andre indtastede dagens oplysninger og skrev blog. Vagn havde bagt en dejlig æblekage, som blev nydt i fulde drag.

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Dagens fangster i fuglenettene:
29sep20.JPG)

Folk på stationen: Vagn Lind, Lars Ulrich Rasmussen, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Jimmy Skat, Gorm Vognsen Jensen, Ole Friis Larsen