Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (187)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Udsigt til hele to hvaler fra Gedser Odde

torsdag 26. november 2020
Trods flere timers regn trak næsten 400 Rødstrubede Lommer tæt forbi landets sydligste punkt. To Suler var også bemærkelsesværdige på en mørk dag.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Det var en mørk og våd torsdag … Skydækket var tung og mørkt fra morgenstunden, og senere kom der regn, den var ikke kraftig, men varede omtrent tre af standardtidens fem timer og kom til at præge dagens træktælleri. Først over middag klarede det noget op, og vi oplevede ligefrem blå himmel og solskin, men da var trækket døet ud, og der kom kun få fugle i det sidste par timer.

Alligevel nåede dagens tal for Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) op på næsten 400. Det er lidt af et paradoks, men ved Gedser Odde holder lommerne sig som regel langt ude over vandet, når vejret er smukt, og de er til at nyde, mens de i dårligt vejr ofte kommer tæt forbi. Sådan var det også torsdag. Lommer trækker ikke af hensyn til tilskuere på land, men deres træk i dagens regn og dis var værd at se.

2611 Tarnfalk i torvejr 1Selv den lokale Tårnfalk (Kestrel) med ring fra fuglestationen foretrak at tilbringe formiddagen i tørvejr under den gamle marinestations tag. Her løber den ofte på muren og fanger insekter, formentlig mest edderkopper, når det regner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

De øvrige tal forblev beskedne. Bedste øvrige observation var nok to Suler, der kom sammen og passerede relativt tæt forbi odden.

2611 Marsvin rygfinne 1

2611 Marsvin andedraet 1En hval er vel en hval på en stille dag, så der var fint besøg ved Gedser Odde torsdag, da to Marsvin (Harbour Porpoises) passerede tæt sammen. Blåset fra udåndingen så i hvert fald meget hvalagtigt ud. Vi så dem samtidig et øjeblik, men rygfinnerne var også forskellige og vidnede om to dyr, idet den enes rygfinne så ud, som om nogen havde taget en bid af den. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fredag lover meteorologerne en del sol og svag vind fra nordvest. Det kan blive en fin dag på sydspidsen af Danmark, forhåbentlig med masser af lommer i flot novembervejr.

Ringmærkning på stationen: 

Pga både vind og udsigt til regn kom nettene(3 stk) op først klokken 8 .  De fleste net stod ikke i læ fra vinden der kom fra vest-sydvest hvilket gør at de fleste net står for udsat til at kunne sættes op. Radaren blev fulgt konstant under de oftere netrunder(sidste pga kold kraftig vind) og da klokken blev 9 begyndte regnen så der blev nettene lukket ned. Da regnen fortsatte og jeg havde ventet 1,5 time valgte jeg at tage ud i regnen til de 2 observatører.

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.