Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (138)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Færøske forhold!

tirsdag 23. marts 2021
af Rasmus G. Momme

Sikke en dag! En skøn dag!
Jeg sidder lige nu stop mæt, efter at Henrik, Nina og jeg netop har arbejdet os cirka halvvejs igennem, hvad jeg vil tro må være verdens største gryde kartoffel-porre suppe - Som Nina var så sød at bikse sammen! Mums!

Dagen startede, som dage jo ofte gør hernede: tidligt om morgenen... med en masse netmeter og stærk kaffe på kanden! Vejret var lidt småblæsende, og i det hele taget lidt snusket og ubehageligt med lidt dis og finregn… så det var ikke med verdens største forventninger at vi gik første runde. Men dagens mærkning skulle alligevel vise sig at overraske positivt, for selvom vi efter standarden ikke nåede op på mere end 10 fugle, så fangede vi alligevel sæsonens blot 3. gærdesmutte, og dagens stjerne: En smuk stær! Det var ny mærkeart for Nina, så det var jo fantastisk - og shit hvor er sådan én altså bare flot tæt på!!

staerjaerEn fantastisk smuk stær hun

Gaerdesmutz
Gærdesmutter er simpelthen så skønne i hånden - hvis bare de dog ville lade være med at vikle sig sådan ind i nettene...
- Både stær og gærdesmutte er foriøvrigt karakterfugle på færøerne, selvom det dog er andre underarter!


Mellem runderne var der også god tid til lige at tjekke natsværmerfælden. Hele 2 arter var der i den i dag – noget af en opgradering fra gårsdagens 0!

marginaria Vaccinii
Dagens 2 arter natsommerfugle: Frostmåleren agriopis marginaria og overvintringsuglen conistra vaccinii

 

Midt på formiddagen, mellem to netrunder, får jeg kigget ud af køkkenvinduet: Dér står en birder! Selveste Silas Olofson – Færøernes dygtigste (og eneste) birder! Tænk at man skulle møde ham i Gedser af alle steder - men han var kommet til Danmark for en periode for at prøve får nogle fotos til en ny bog, og måske også for at forsøge at luske et lille hit frem i det snuskede vejr! Han blev budt en kop kaffe på terrassen, og vi fik os alle en god snak om alt fra Færøerne og hits til familie og udannelse.

Da dagen jo ikke ligefrem stank af høje ringmærkningstal, var Nina og Henrik helt ok med at passe nettene, og jeg tog så en tur på Odden med Silas, for at se hvad det kunne opdrive. Der skete faktisk en hel del derude, og selvom det ikke var særlig høje tal af fugle, så var der alligevel en dejlig stor artsdiversitet - hvilket jeg ofte synes gør Gedser til sådan et fedt træksted: Foruden de forventelige havlitter, sortænder og ederfugle derude, kom der både skeand, hvinand, pibeand og gravand trækkende forbi. Et par store flokke af knortegås trak over, og 3 knarænder og 4 troldænder rastede.

knortegaas2 mørkbugede knortegæs

havlitzUnderskønne havlitter


Hele 3 gange sås en gråsæl – om det var den samme eller forskellige bliver nok svært at sige, men de er simpelthen ikke til at stå for, når de sådan helt nysgerrigt stikker hovedet helt op af vandet :-)

sealmor
Nysgerrig gråsæl

Allerfedest var dog hele 4 marsvin!! En decideret flok, som jeg har fået fortalt skulle være sjældent hernede. De svømmede rundt ved Odden i flere minutter, og enkelte gange dukkede de op ikke mere end 10 meter fra obsposten – men de var fandme svære at få billeder, når man ikke ved hvor de dukker op, og man kun har et vindue på få sekunder!
Men fedt var det sgu – og Silas stod næsten og blev helt nostalgisk: Hvaler, sæler og støvregn… det var jo nærmest som at være på Færøerne! :-D

marswinDokoskud af 2 af marsvinene


Efter en absolut vellykket tur på Odden drog Silas videre, og jeg nåede hjem tids nok til at hjælpe med at lukke nettene. Eftermiddagen forløb rimelig stille og roligt: Personligt fik jeg taget en ikke særlig planlagt middagstur, og løbet en lidt mere planlagt (men kold) løbetur til aften.
Nu er det snart sengetid, for solen er ikke til at stoppe, og i morgen skal nettene står åbnede og klar et kvarter tidligere… wihi! Så jeg vil smutte til køjs.


Kys kys og godnat

 

Dagens mærkning:

23032021yay