Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2021 (224)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Hvad tænker du dog på, knægt?

torsdag 14. oktober 2021
Nu ser du at komme væk i en fart, og så skal jeg fortælle dig lidt om spejlnet!
af Susanne Primdahl

Vi vågnede op til en grå dag, hvor alt var vådt efter nattens regn. Det var opmuntrende, at der var fugle i haven, men de første netrunder afslørede dog snart, at det ikke ville blive en dag på højde med de foregående.

Lige så langsomt runde efter runde fik vi os alligevel arbejdet op på en total på 67 ringmærkninger, hvor Vindroslerne så småt begyndte at gøre lidt mere opmærksom på sig.

Adam skulle desværre hjemad i dag, men han nåede lige at snuppe en Spurvehøg i nettet, inden vi lukkede ved standardtidens afslutning efter 5 timer.
Og her kommer vi så tilbage til overskriften, for det var en ung han Spurvehøg, der fik ring på, og da den blev sluppet fri, jagtede en stor Spurvehøg hun den hen over trækronerne, før de begge forsvandt.

Der kunne min fantasi sagtens få nogle billeder frem af talebobler, hvor Spurvehøge-mor giver sønnike en røffel, fordi han ikke har set sig ordentligt for og sagtens kunne være kommet ud i store problemer.
Han var heldig, for vi ringmærkere er jo nogle flinke mennesker, der elsker fuglene og håndterer dem med den allerstørste nænsomhed.

IMG 7558 Spurvehog han
Den smukke Spurvehøg 1K (ung fugl fra i år), hvor vingelængden på 211 mm. afgør, at der er tale om en han. En hun er betydeligt større og har et vingemål på 222 mm. eller mere.
Den unge Spurvehøg har et dråbeformet mønster på brystet i modsætning til en voksen fugls tværstriber, og den har gule øjne, hvor en voksen han typisk har mere orange øjne.

IMG 7563 Spurvehog han
Her ses den unge Spurvehøgs overside, hvor alle dækfjerene har gyldne bræmmer. Til næste år vil de fleste dækfjer være skiftet til ensfarvede blygrå fjer, hvor der kun resterer enkelte ungfuglefjer med bræmmer, som er falmet i løbet af det forgangne år..
Først når fuglen når sit 3 leveår (3K) og altså er 2 år gammel, har den sin fulde voksendragt uden rester af ungfuglefjer, og for hannens vedkommende orange øjne og tværstriber, hvor de øverste typisk er rustfarvede.

Dagens ringmærkning:
Udklip

Dagens træktælling:
Ude fra odden kunne Christian berette om et stort træk af Ederfugle, da han havde talt tæt ved 25.000 individer.
Se alle Christians observationer ved at følge dette link til DOFbasen.

Folk på stationen:
Adam, Christian Glahder, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen, Susanne Primdahl