Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (103)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Få fugle i hård vind

fredag 3. december 2021
Ingen ringmærkning og flere rastende end trækkende fugle på havet.
af Ole Friis Larsen

Fredag blev en kold fornøjelse. Henrik opgav fra morgenstunden at sætte net op. Der er ikke mange fugle at fange; de fleste Solsorte i stationens have så ud til allerede at være ringmærket, og der var regn i luften meget af formiddagen. Vådt vejr betyder hurtigere afkøling end i tør luft, og vinden var allerede før den tog kraftigt til i løbet af eftermiddagen hård nok om formiddagen til, at det ville være farligt for fuglene at have dem hængende i et net.

DSC 017320211203 001Hundekoldt var det at se på træk i standardtidens fem timer, så vi fik 'Snoopy', der endda har sin egen krydsliste for fugle, til at agere fotomodel til et illustrativt billede. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På odden var trækket beskedent. Der kom et par hundrede Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers), hvilket var forventeligt. Til gengæld var det en smule overraskende, at der efter flere formiddagstimer med kun få Bjergænder (Scaups) pludselig kom en flok på halvandet hundrede susende. Mere spektakulært var det med flere tusinde Ederfugle (Eiders), Sortænder (Common Scoters) og godt 100 Havlitter (Long-tailed Ducks) rastende på havet, hvor der også var snesevis af Skarver (Cormorants) og måger (gulls) - især Hættemåger (Black-headed Gulls) i gang med at finde mad i bølgerne på revet.

Gedser Odde Bjergaender 20211203002 En overraskende stor flok Bjergænder. De ligner Troldænder, men er grå på oversiden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Heldigvis har vi flere andre opgaver at passe. Der skal mangler nogle billeder til artikler, og på stationen skal vi flytte maling og andre ting, som skal stå frostfrit i vinter. Desuden er der forberedelser til delvis renovering af køkkenet, sortering af materialer og forberedelse af gulvlakering på loftet. Fuglestationen er egentlig altid lidt i drift.

Henrik, som ikke har fået ringmærket i to dage, drog med stor optimisme ud i aftenens pivstorm og buldermørke - vejret var ideelt for fangst af rastende fugle på stranden i ly og læ for elementernes rasen med 16 meter vind i sekundet, men halvanden time efter kom han hjem igen tomhændet og våd, men oplivet af masser af frisk luft og sit initiativ.

Lørdag skulle blive god med noget mindre vind. Nu får vi se.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen