Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (138)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Pirol-feber

søndag 12. juni 2022
af Susanne Primdahl

Det har været en skøn dag med flot vejr. Dagen startede et kvarter tidligere end i går, da vi følger solopgangstiderne i trin på et kvarter ad gangen. Det gjorde ikke den store forskel, for på denne tid af året, bliver det nærmest ikke rigtig mørkt.

Alle net var åbne kl. 4.00, og så starter første runde for at tjekke for fugle i nettene en halv time senere.
På anden runde kl. 5.00 skete der noget ved det første hejsenet, som fik pulsen til at stige en hel del. Jeg hørte Pirol, og den blev ved med at lade sit karakteristiske fløjt høre med jævne mellemrum. En Gærdesanger sad højt oppe i nettet, så jeg måtte bevæge mig så meget ved nettet for at få den ned, at jeg var bange for at skræmme Pirolen væk.
Den blev der heldigvis, kunne jeg høre, mens jeg gik videre på runden.

Da jeg kom til lab'et, var Robin og co. ankommet, som aftalt. Jeg fik vist kun sagt et kort godmorgen, før de måtte lægge øre til min Pirol-oplevelse.
Desværre hørte vi ikke mere til den resten af dagen, men jeg tror, vi alle var ramt af Pirol-feber i flere timer efter, omend jeg nok var mest medtaget.

Det var endnu en dag i hyggeligt selskab med Marcus, Robin og Mattis. De var glade for, at vi i dag havde hele 7 forskellige arter forbi lab'et, og Solsorten overraskede med sin størrelse. Set så tæt på, var den større end forventet.

Den mest interessante fugl i dag, må helt klart være Spætmejsen, som ikke bliver ringmærket ret tit her på stationen. Dagens fugl er faktisk den allerførste i 2022.
For mig er det sjovt at få en Lysbuget Spætmejse i hånden, for hjemme i min midtjyske have er det den mørkbugede, der yngler.

IMG 3754 redstr
Ung Lysbuget Spætmejse fra i år
Foto: Susanne Primdahl

Nu skrev jeg godt nok dagens mest interessante fugl, men da Kim kom tilbage fra odden, kunne han fortælle, at han havde set Isfugl ved rensningsanlægget, efter han havde været inde og handle.
Isfuglen er kun observeret hernede i sommerperioden én gang før, så Spætmejsen må nok vige pladsen som dagens mest interessante til fordel for den.

I morgen formiddag går turen hjemad for mig. Jeg kan som sædvanligt glæde mig over et skønt ophold her nede i det sydligste Danmark. I morgen klarer Hans ringmærkningen, inden Henrik tager over på onsdag.

Når nu det ikke lykkedes med Pirolen i dag, så håber jeg, Hans fanger den så tidligt i morgen, at jeg ikke er taget herfra endnu. Måske så tidligt, at jeg stadig ligger og sover, men så håber jeg sandelig, han vækker mig.

Tak til alle, der har været på besøg på stationen. Det har været hyggeligt, og vi ses igen en anden gang!

Dagens ringmærkninger med aflæsninger i parentes:

Jernspurv / Dunnock   0 (1)
Solsort / Blackbird   0 (2)
Kærsanger / Marsh Warbler   1 (0)
Gærdesanger / Lesser Whitethroat   1 (1)
Tornsanger / Whitethroat   2 (0)
Musvit / Great Tit   0 (1)
Spætmejse / Nuthatch   1 (0)
Tornirisk / Linnet   0 (2)

Dagens total   5 (7)

Hen på eftermiddagen fik jeg et tilbagefald af Pirol-feber, så jeg åbnede de to hejsenet fra kl. 16.30-19.30. Det blev dog kun til tre aflæsninger, som nu er tilføjet tallene ovenfor. Det var Musvit, Solsort og Tornirisk.