Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2022 (188)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Flokke af gråsiskener

søndag 6. november 2016
af Johanne Øhlers Aagaard

Vinden havde stilnet af over natten og vi kunne åbne næsten alle net i haven og havde forhåbninger om at vejrændringerne kunne have ført noget spændende med sig. På første runde så det ud til at det skulle blive en dag med mange solsorte da der var gået fem i nettene og der fløj en del rundt i haven, desværre var der allerede på anden runde ingen fugle i nettene. Efter endnu et par sløve runder overlod Laila og jeg nettene til Simon for i stedet at prøve lykken på Odden. Hvor dagens hit var en trækforsøgende stor tornskade og en alk. Men jeg var også meget begejstret for de mange lommer, flest rødstrubet men også en eller to stortstrubet, som kom tæt nok på til jeg kunne kikke nærmere på dem og øve mig i deres kendetegn. Der var i dag færre dværgmåger end de sidste par dage men nogen af dem kom igen rigtig tæt på kysten så de kunne betragtes godt. Tæt på kysten kom desuden et par flokke med alm. ryle og sandløber. Desuden var der igen dag godt gang i andetrækket.

Ved middagstid da det begyndte at regne, gik jeg tilbage til haven for at hjælpe med at lukke nettene da der pludselig var en del gråsiskener i nettene, de må være blevet presset ned af regnen. Lidt senere klarede det lidt op og vi åbnede et par net hvilket gav omkring 30 gråsiskener inden det begyndte at regne igen. Dagens total endte dermed på 80 mærkninger domineret af 55 gråsiskener, men ellers med en pæn variation på 10 arter. De mange gråsiskener kom i primært i to flokke og gav os derfor lidt travlt i perioder. Der var desuden flere flokke af gråsiskener der røg over haven idag.

14975814 10155430182369167 548782737 oLille gråsisken (Carduelis cabaret). Foto: Laila Aranda Romero

I formiddags lige inden jeg gik på Odden havde Simon en overflyvende bjerglærke da han var en tur nede på marken. Det er anden observation af bjerglærke herfra i år og kun 5 observation siden 2010 så det må vist siges at være noget af et Gedser hit. Jeg hørte den desværre ikke.

En køretur rundt bag om Gedser til Birkemose gav ikke meget andet end 20 strandhjejler på en mark og et par musvåger. Til eftermiddag hoppede jeg i regntøjet og gik en tur af Poststien, mod Birkemose og tilbage langs stranden rundt om Odden. Det er altid en skøn tur og gå ligegyldigt om solen skinner eller det regner og blæser. Det var ikke meget jeg så, men en enkelt strandhjelje og tre sandløbere blev det da til. Samt 3 juvenile og 2 adulte dværgmåger der fouragerede sammen med sølvmåger og hættemåger hvor bølgerne slog mod de store tangbunker der er blevet samlet på stranden. Jeg kunne betragte dværgmågerne på få meters afstand og det så næsten ud som om de dansede på vandet når de var nede og snappe efter føde ved overfladen.

IMG 6705Stemningsbillede fra min eftermiddagstur langs stranden.

Total 80

Gærdesmutte / Wren - 3
Solsort / Blackbird - 4
Fuglekonge / Goldcrest - 1
Blåmejse / Blue tit - 2
Grønirisk / Greenfinch - 2
Stillits / Goldfinch - 5
Grønsisken / Siskin - 7
Stor Gråsisken / Common redpoll - 13
Lille Gråsisken / Lesser redpoll - 42
Stor dompap / Northern bullfinch - 1