Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (25)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Gavtyv belønnet for indbrud i cykelanhænger

tirsdag 28. november 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Det havde sneet lidt i nat og temperaturen lå på en grads frost og jeg kunne se sne på nettet ved huset så vidste at nettene ret sikkert var frosset fast. Og ganske rigtigt var de frosset fast så der blev ingen ringmærkning i dag.

Jeg fik så ordnet alt datatjek, og kort efter kom Hans forbi og så fik vi sammen sat mærkater på alle net så de kan tages ned. Dog forbliver 2 net og de 2 høgenet oppe indtil jeg tager hjem, men resten tages ned så snart de er fri for is.

Efter det tog jeg ud og hjalp med trækket ude på Odden og holdt Ole med selskab(musen var desværre væk da jeg kom).

I nat og i morgen lover de sne og kulde så jeg regner ikke med noget kan sættes op med mindre det er tøet en smule sidst i eftermidags, ellers må jeg se om jeg kan tø de 2 net op med hænderne så nettene kan bruges.

Trækket på Odden: En kold og trækmæssigt meget stille tirsdag på Odden. Temperaturen faldt stødt fra minus 1,2 til minus 3,1 grad hen over standardtidens fem timer, og samtidig blæste det op til 9,8 meter i sekundet fra en nordøstlig retning, som gav vanskelige læforhold ved marinestationen. Derfor var dagens bedste oplevelse at få besøg af musen ’Topo’, som ved egen hjælp var klatret op i fuglestationens cykelanhænger og sprang ned til posen med fuglenødder i bunden af vognen. Nødderne kommer netop med hver dag med henblik på de mus, som af og til kommer tæt på os for at stjæle lidt frugt eller andet godt til at stille sulten.

Sidste år havde vi glæde af en – eller flere – Brandmus (Apodemus agrarius), som vi lokkede op af en af stedets skraldeposer med en småkage og derefter fodrede med nødder i nogle dage. Sådan en var gavtyven ’Topo’ ikke. Vi er lidt usikre på arten, men hældte ud fra billederne til enten Husmus (Mus musculus) ud fra en forholdsvis lang hale, en gråbrun pels, store ører og øjne med ung Halsbåndsmus (Apodemus flavicollis) som et muligt alternativ. Vi kan også bare kalde den en Oddemus.

GFU tir 1212'Topo' i gang med at æde sig mæt i bunden af cykelanhængeren. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Sulten var den under alle omstændigheder, for den tøvede ikke et øjeblik med at kaste sig over de nødder, der blev hældt ud til den i bunden af anhængerne, men spiste næsten af hånden. Efter adskillige nødder, rullede den sig sammen og sov på en vante en times tid, før den vågnede, åd et par nødder mere og så forsøgte at komme ud af vognen, sikkert mæt og glad. Den kunne ikke selv komme op af plasticbaljen, men fik en hjælpende hånd, og så var den smuttet. En halv time senere kom den forbi igen, åd en nød på jorden, og så var den ellers væk. Der er efterladt en lille håndfuld nødder, hvor den forsvandt. Måske ses vi i morgen.

Sådan noget er måske ikke det store, men det er med til at gøre fem timer i minusgrader og isnende blæst til en fornøjelse.

Fra trækket er der næsten ikke noget bemærkelsesværdigt, andet end at tallene var meget små efter en mandag med godt træk af Rødstrubede Lommer (Gavia stellata), Sortænder (Melanitta nigra) og Fløjlsænder (Melanitta fusca). Bemærk dog, at vi havde et helt fint træk af Gråænder (Anas platyrhynchos) med over 100, og at der kom 26 Røde Glenter (Milvus milvus), som i flere smågrupper trak hastigt og direkte ud over havet mod syd.

Se alle dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen