Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (25)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ørne i slagsmål og ung Ederfugl i nettet

fredag 1. december 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Mens Henrik forgæves forsøgte at lokke måger i en fælde for at ringmærke dem, blev det også til en pauver tælling på Odden , men solen skinnede det meste af tiden, og selv om temperaturerne var i dyb minus, føltes det ikke særlig koldt. Der var dog noget træk af Bramgæs (Branta leucopsis) og Grågæs (Anser anser), som måske var flugt fra kulden. Også trækket af Gråænder (Anas platyrhynchos) prægede morgenen og formiddagen, fordi der også var en del aktivitet af rastende Gråænder på vandet langs stranden.

Fugle fra land var der ikke mange af, men det var interessant med to adulte/voksne Havørne (Haliaeetus albicilla), der kom flyvende sammen ind over land fra sydøst – det kunne være fra nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft, hvor der er en del Havørne lige vest for Rügen. Lidt senere fløj to Havørne ud over havet mod sydøst, og det viste sig at være den ene af de to adulte, som jog en subadult/næsten voksen Havørn væk. Den havde været i området hele morgenen. De to ørne kæmpede med næb og klør ude over vandet, hvorefter den adulte vendte om og kom tilbage ind over Odden, mens den lidt yngre forsvandt mod sydøst.

GFU fre 1218Den ikke helt voksne Havørn - stadig med mørke øjne, mørkt hoved og hals samt lidt sort på spidserne af halefjerene - ledte efter mad på Gedser Odde, men endte med at blive jaget væk af et par adulte/voksne Havørne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fredag aften gik Henrik igen en tur i mørket for at finde fugle at ringmærke på stranden. Det blev til en ung han Ederfugl (Somateria mollissima), som var helt inde på stranden i det område ved Odden, hvor der normalt holder en del Ederfugle til ude på vandet. Den var lidt mager, men forekom ellers sund og rask, da den blev ringmærket på fuglestationens laboratorium og lidt senere løsladt igen nede på stranden.

GFU fre 1220Sikker placering med udsigt. Den unge Ederfugl forsvarede sig med lidt napperi, men tog ellers det hele forholdsvis roligt.

GFU fre 1221... så er der ring på.

GFU fre 1222Ederfugle gennemgår otte fældninger og dermed forandringer i fjerdragten fra ung til voksen/adult, og der er desuden variation i dragterne for de unge hanner, så de fleste ved Gedser Odde ser forskellige ud. Den mørke vinge med de bruntonede dækfjer viser, at det er en han i den unge ende af skalaen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ederfuglen er fuglestationens logo-fugl, så det var et fint (ufrivilligt) besøg, og det var samtidig kun den fjerde Ederfugl, der er ringmærket på Gedser Fuglestation gennem årene.

Se alle dagens 42 observationer af 33 arter på Gedser Odde i DOFbasen.

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen