Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (74)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Gløgg og æbleskiver

fredag 15. december 2023
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Igen var nettene oppe 7.15 da der de sidste dage var lidt drosler på første runde og sådan var det også i dag.

Der kom pænt i nettene i dag ad 2 omgange, hvor det første gang var gråsisken og anden gang grønsiskner, men der var også flere tomme runder.

Havde hejsenettet ved huset ikke været taget ned havde en god bunke silkehaler kunne fanges i dag da over 50 rastede der i dag.

Dagens ringmærkning og kontrol/Todays ringing and recapture:

Spurvehøg/Sparrowhawk 1/0

Solsort/Blackbird 4/1

Grønsisken/Siskin 11/0

Gråsisken 10

Nordlig gråsisken/Redpoll 22/0

Lille gråsisken/Lesser redpoll 1/0

Total 49/1

Trækket på Odden: Efter en torsdag med to nye rekorder for dagstotalerne, kom en fredag med et ganske beskedent træk på lidt under 700 fugle fordelt på 17 arter, men dagens observatør var i godt selskab med Orla Jacobsen, som vist også var ganske godt tilfreds med at opleve arter som Bjergand (Aythya marila) og Sule (Morus bassanus), hvoraf to adulte/voksne fugle passerede tæt forbi Odden på en måde, der virkelig lignede et målrettet træk. Fint var det også med et par af de smukke unge Dværgmåger (Hydrocoloeus minutus), der ledte efter mad i brændingen helt inde ved kysten i deres træk.

GFU dec fre 1290Ung Dværgmåge på jagt efter mad tæt på kysten.

GFU dec fre 1287Decembertræk. En flok Bjergænder passerede Gedser Odde fredag formiddag.

GFU dec fre 1293De fleste svømmeænder er væk, men Gråænderne hører til i det sene træk, som vi ser nu.

GFU dec fre 1294Hos mange andefugle begynder kampen om hunnerne og jagten på dem i løbet af overvintringen. Her bliver en hun-Havlit (Clangula hyemalis) fulgt tæt af to hanner ved Gedser Odde fredag formiddag. Fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Bemærkelsesværdigt var det også med flere smågrupper af Sanglærker (Alauda arvensis) på udgående sydtræk. Sanglærker er såkaldte vejrtrækkere, som ikke flytter sig længere, end de behøver efter vejrforholdene, og i tidens milde vintre er der endda nogle, som overvintrer i Danmark.

Vi nærmere os afslutningen på dette efterårs registrering af efterårstrækket ved Gedser Odde. De næste tre dage kommer der ingen folk fra fuglestationen ud at tælle træk, men vi slutter sæsonen af med at tælle tirsdag 19. december og onsdag 20. december.

Se alle torsdagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen.

Nyt fra fuglestationen: Sidste år fik træktælleren Kristina Winther Pedersen organiseret en æbleskivedag for personale og frivillige med tilknytning til fuglestationen, og det var vi så glade for, at vi denne fredag eftermiddag gentog ideen om at lægge alt arbejdet til side for at hygge os sammen et par timer. Det var rigtig dejligt med gløgg og æbleskiver i godt selskab. Nogle kom endda med hjemmelavet syltetøj, småkager og lidt ekstra slik – og vi har lovet hinanden, at det gør vi igen til næste år.

GFU dec fre 1295Julehygge på fuglestationen fredag eftermiddag. Vi er heldige at have en stor gruppe frivillige, som også har det fint med hinanden. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fuglestationen er selvfølgelig først og fremmest en arbejdsplads, hvor vi ringmærker og registrerer fugle, men det er også et sted, hvor vi har et godt socialt arbejdsmiljø mellem alle dem, der deltager i arbejde for stationen – ringmærkning, træktælling, formidling, administration, rengøring, vedligeholdelse af hus og have og meget andet.

Folk på fuglestationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen