Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (103)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Stor aktivitet på stationen

mandag 15. april 2024
af Susanne Primdahl og Louis Poulsen

Træk

Min sidste dag på odden i dag (for denne omgang altså), og hvilket skønt vejr det så var, godt nok var det ikke de helt store tal vi var ude i, men igen nogle fine arter imellem.

En af de første sjove blev en Almindelig Kjove som kom relativt tæt på land, en super dejlig art hvis man spørger mig, og lidt sjovere at se den lidt tættere på end som en prik ude bag Rødsand.

 IMG_4587.jpgAlmindelig Kjove / Foto: Louis Poulsen

Ederfuglene kom op på 385, hvilket ikke er ret mange, men det betyder at vi lige kommer op over 115000 Ederfugle for sæsonen indtil videre, det er vist heller ikke særlig mange iforhold til tidligere år, men de har det også svært for tiden og går desværre kraftigt tilbage.

 IMG_4600.jpgEderfugle / Foto: Louis Poulsen

Der kom også en smule rovfugle, 3 Rørhøge trak ud mod syd nede over havnen, og senere en Blå Kærhøg, og sansynligvis endnu en Blå Kærhøg, men pga. at jeg prioriterede at tælle den flok Ederfugle med Skeænder i færdig som den røg lige forbi, nåede jeg desværre ikke at bestemme den 100%, for den havde gemt sig da jeg prøvede at finde den igen efterfølgende;/

Andre dejlige fugle blev bla. 1 Digesvale og 2 meget fine Sortstrubede Lommer i sommerdragt.

Til sidst vil jeg blot sige tak til alle der har kommet forbi derude med godt selskab også på de kedelige dage, og tak til alle andre der har været omkring stationen. Det har været en super tid, med mange gode oplevelser til bogen.

//Louis P.

Ringmærkning

Vinden havde lagt sig efter et par meget blæsende dage, men det gav alligevel ikke det store indtræk af nye fugle. Der var dog nok til at gøre alle tilfredse.

Jan skulle undervise Anne i blodprøvetagning igen i dag, så det var ret vigtigt med nogle fugle, fordi Anne kun nåede at tage en enkelt blodprøve i går.
For en sikkerheds skyld blev der taget blodprøve af to morgenfriske Jernspurve, selvom de ikke er i målgruppen. Og heldigvis kom der efterfølgende 4 afrikatrækkere, som fik taget blodprøve til tjek for West Nile Virus - en Rødstjert, en Munk og to Gransangere.
Efter afsluttet oplæring af Anne er Jan taget hjem i dag. Det har været hyggeligt at have Jan på stationen et par dage, hvor han straks faldt ind som en naturlig del af bemandingen, men han har også været her mange gange før.

Vi havde besøg af 12 kursister fra højskolen i Marielyst. Der blev heldigvis også lidt fugle at vise frem for dem, og Hans og Benny fortalte stort og småt om ringmærkning og fugletræk.

IMG 3041 red
Når der er gæster på besøg, kan en Musvit blive en så populær fotomodel, at man næsten skulle tro, det var en meget sjælden fugl. Der blev fotograferet fra alle sider.  Foto: Anne Ramskov Hermanns

IMG 3042 red
Flere af gæsterne bemærkede, at fuglen var meget rolig. Det var han også - faktisk kunne man mistænke ham for at nyde opmærksomheden. ;-)   Foto: Anne Ramskov Hermanns

Anne Marie sørgede for kaffe og småkager til at slutte af på, og mange af gæsterne var inde og handle i mødelokalet, hvor der var et stort udvalg af fine ting med søde fuglemotiver.

Lige over middag kom Hans tilbage for at hente Anne og mig, så vi kunne køre en tur til Lolland i håb om at finde ringmærkningsklare Natugle unger på en kendt ynglelokalitet, hvor Hans i flere år har ringmærket redeunger af både Natugle og Tårnfalk. Det er for tidligt for Tårnfalk, og Natuglen havde desværre ikke taget redekassen i brug i år, så vi nøjedes med at nyde køreturen i det flotte solskinsvejr, og vi spottede da både Havørn og Røde Glenter undervejs.

Det var lidt trist at sige farvel til Louis i dag, som har været hyggeligt selskab for mig i den forgangne uge. Hver dag har det været spændende at høre, hvad han har oplevet på træk-obsen.
Louis har passet sin opgave på spidsen af odden hver eneste dag siden 1. marts, og det virker, som om han har nydt hver dag uanset vejret. Sådan er det, når man brænder for noget.

Dagens ringmærkede (RI) og aflæste (RC) fugle:
Udklip 15.04.2024

Folk på stationen: Louis Poulsen, Susanne Primdahl, Anne Ramskov Hermanns, Jan Bolding, Hans Lind, Benny Steinmejer, Anne Marie Reith