Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (103)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Gammel Gulbug

mandag 23. maj 2016
af Johanne Øhlers Aagaard

Jeg vågnede i nat fordi det blæste voldsomt op til 14-15 m/s og jeg troede derfor at det ville blive svært at finde net der kunne åbnes i vinden. Heldigvis havde vinden lagt sig da jeg vågnede nogle timer senere til en dejlig lun vindstille morgen. Jeg havde ikke travlt, men alligevel var der lidt fugle på hver runde og jeg endte med at have ringmræket 21 fugle. Tidligt på morgenen kunne jeg tage årets første Rødrygggede Tornskade ud af nettet, de er altid lidt spændende at håndtere, denne her var nu velopdragen og bed ikke så meget. Først da jeg ville fotografere den blev den sur på mig og jeg måtte efter flere hak i fingrene opgive at tage et billede, det var ellers en flot han. Til gengæld var det nemmere at tage billeder af den flotte Aftenpåfugleøje som jeg på en af de første netrunder pillede ud af det ene net.

aftenpafugleøjeAftenpåfugleøje der gik i nettet (Smerinthus Ocellata). Foto: Johanne Aagaard

I løbet af de sidste dage har der været en del Gulbug både syngende i haven og i nettene, det er en af de arter der ofte bliver genfanget med ring på fra tidligere år. I år har det dog primært været fugle uden ring vi har haft i nettene, men i dag aflæste jeg en ring der så gammel ud. Det viste sig da også at den var blevet mærket som i juli 2011 af Jesper Brinkmann. Det er lidt imponerende at tænke på hvor mange gange den lille fyr har taget turen til og fra dens vinterkvarter i tropisk Øst- og Sydafrika siden 2011.

Gulbug.23majGulbug mærket i 2011 (Hippolais icterina). Foto: Johanne Aagaard

Op af formiddagen begyndte der at være lidt langt imellem fuglene og jeg begyndte at blive nervøs for om jeg kunne fremvise nogle fugle for det hold af børn der skulle komme på besøg fra Sydfalster Skole, heldigvis gik det ikke helt i stå, og de kunne se tre fugle bl.a. en flot Dompap han, flottere bliver det jo nærmest ikke.

DompapDompap (Pyrrhula pyrrhula). Foto: Johanne Aagaard

Da børnene var taget videre og alle net var lukket gik jeg en tur med Louis i skoven mellem Birkemose og Gedesby for at lytte efter Pirol, vi hørte desværre ingen. Til gengæld fik jeg øvet mig i sang og kald fra flere mere almindelige fugle som Havesanger, Munk og Sortmejse.

Hen af eftermiddagen begyndte der at dukke lidt rovfugle op over stationshaven og Mathias spottede både Hvepsevåge, Musvåge, Rød Glente, Tårnfalk og Lærkefalk.

Skovpiber / Tree Pipit - 1
Jernspurv / Dunnock - 2
Rødhals / Robin - 1
Rørsanger / Reed Warbler - 1
Gulbug / Icterine Warbler - 3
Tornsanger / Common Whitethroat - 1
Havesanger / Garden Warbler - 5
Munk / Blackcap - 1
Gransanger / Common Chiffchaff - 1
Musvit / Great Tit - 1
Rødrygget Tornskade / Red-backed Shrike - 1
Bogfinke / Chaffinch - 2
Dompap / Bullfinch - 1