Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2019 (137)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Reddet af en nordmand

mandag 13. maj 2019
af Hans Lind

   Vejret i dag var nogenlunde som i går: Skyfrit med en klar sol og svag nordvestlig vind, der friskede lidt op fra ca. 3 til 6 m/s, men da der nu er blade på træerne, var der rimelig læ i stationshaven. Temperaturen og de andre vejrdata fra Gedser, som kan ses på DMI's hjemmeside, bliver målt på diget midt mellem byen og fuglestationen. Lidt i kl. 5, da nettene var åbnet, var den laveste temperatur på målestationen 6,7 grader. Ikke desto mindre var der også denne morgen rim i græsset! Ved middagstid var det forårsagtigt med 13 grader.

2019 05 13 rim GFU

Kølig morgen her midt i maj!

   De sidste tre dage været lidt atypiske mht. antallet af ringmærkede fugle: Alle tre dage er der med samme indsats blevet ringmærket godt 50 fugle. Det normale ville have været, at der den første dag efter en "mager" periode ville blive fanget måske 100 fugle, derpå halvering til 50 og igen til 25 de følgende dage, hvor området langsomt tømmes for trækfugle. Næste store dag kommer så med noget vejrforandring. Det bliver spændende at følge de rastende småfugle i den kommende tid, hvor vi venter arter som gulbug/Icterine Warbler, rødrygget tornskade/Redbacked Shrike og karmindompap/Common Rosefinch.

   Dagen startede langsomt op med rødstjert, løvsanger og nye par af tornirisker, og ved 7-tiden døde det næsten helt ud, så der kun var 2-4 fugle pr. omgang. Men så havde jeg en broget fluesnapper/Pied Flycatcher i nettet, og den havde en mat ring om benet. Stor var min overraskelse, da ringnummeret startede med HE, og det er ikke noget vi bruger her. Luppen kunne hurtigt afsløre, at der stod STAVANGER på ringen, så fuglen er på et tidspunkt mærket i Norge. Det bliver spændende at modtage mærkningsdata, forhåbentlig inden længe.

2019 05 13 norsk broget flue IMG 2142

   Den norsk-mærkede broget fluesnapper/Pied Flycatcher

   Midt på formiddagen kom der nogle fine flokke i V-formation af bramgæs lige hen over fuglestationen. Der kom nok ca. 600 flyvende forbi i østlig retning, de er lige nu på vej til Nordskandinaviens og Rusland tundraområder.

Hvad mon de næste dage vil bringe - med vejrforandring torsdag/fredag?

 

13maj