Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (80)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Regnvejr og kaffebrygning

lørdag 5. september 2020
Lidt tanker om kaffebrygning på GFU, samt andre aktiviteter.
af Joshua Emil Haahr

Med en del regn allerede fra morgenstunden, besluttede vi i fællesskab ikke at åbne nettene til sædvanlig tid. Fuglene ville fryse for meget, hvis de skulle hænge i nettene med for meget regn og blæst, så der var god tid til at nyde kaffe og morgenmad.

Nettop kaffen sætter vi stor pris på her i huset. Når de fleste folk på GFU brygger kaffe, sker det oftest på maskinen som filterkaffe eller med den billige Nescafé som instantkaffe. Disse to bryggemetoder leverer en ganske udemærket kop kaffe, men hvis man som her til morgen har ekstra god tid, vil jeg varmt anbefale at lave den på gammeldags manér med tragt, filter og vand fra elkedelen. Så tænker den opmærksomme læser måske, at der ikke er den store forskel på netop denne metode og med den almindelige kaffemaskine, men DET er der bestemt. På den automatiske kaffemaskine lader den det varme vand dryppe lodret ned til den kværnede kaffe som ligger i filteret. Dette resulterer i at vandet hovedsagligt berører det kaffe, som ligger lige i midten af tragten, hvor det omkringliggende kaffe, i siderne af tragten, ikke udsættes for samme berøringstid med vandet. Alt dette virker måske ligegyldigt, men i de fleste tilfælde vil det føre til, at den færdige kaffe vil få en mere bitter og hård smag. Ved brug af gammeldags tragt og elkedel giver det kaffebryggeren mulighed for selv at kunne fordele og væde den rigtige mængde kaffe med vandet. Man vil opnå den reneste kaffesmag ved at hælde det varme vand på den kværnede kaffe i cirkulære bevægelser fra center, ud mod kanten og tilbage igen. Derudover er det også en god idé at lade kaffen “bloome” helt fra starten, men dette trick må jeg gå i dybden med på en anden regnvejrsdag.

Smagen af kaffe er selvfølgelig subjektiv, ligesom det er med alle andre føde- og drikkevarer, men en gang i mellem finder jeg det yderst spændende at nørde med forskellige bryggemetoder og kaffebønner. Ligesom mange af os holder af at nørde felt- og nærbestemmelse af fugle osv.

Nu tilbage til fuglene. Vi åbnede nettene ved en 08-tiden, da regnen stoppede, og straks var der gang i krattene. Først et par munke, og så en flot rørsanger fik os hurtigt back on track på trods af en noget stille morgen. Med godt gang i vinden fik vi hurtigt fanget dagens spurvehøg. Denne unge hun fik vi taget fugle-influenza prøve af, som i fremtiden kan anvendes til at give indblik i, hvilke arter og områder denne influenza forekommer i.

IMG_3828.jpg
Spurvehøg 1k hun.

Efter dagens ringmærkning cyklede Emma og jeg os en tur for at se nærmere på de omkringliggende naturområder. Det er lidt trist med så mange marker og så lidt oprigtig god natur spredt i landskabet, men det er jo virkeligheden i denne tid vi lever i. Så giver det god mening at alle fuglene flyver over markerne og lander i stationshaven med føde og levesteder.

 IMG_3856.jpg
På cykeltur


IMG_3859.jpg
Marker med afgrøder.

IMG_3858.jpg
Endnu flere marker. Desværre en ørken for biodiversitet.

Efter indtastning af data og oprydning af hytten, valgte Emma at bikse op for en lækker banankage. Den får i lige lov til at nyde synet af her. Smagen må i have til gode.

 IMG_3881.jpg

Her til sidst får I lige en reminder om, at vores kære Ole Friis vidst tropper op i Go’ morgen Danmark i morgen tidlig for at snakke om fugle.

Du skal som læser endnu en gang have stor tak for at læse med på dagens blog.

Over and out.

Ringmaerk_5_sep.png