Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Stort træk af elegante måger

lørdag 10. oktober 2020
af Michael Bjerregaard og Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: En kold og våd morgen. Dagene fortsætter med at starte med lidt lavere temperatur end dagen før, lørdag morgen viste termometeret 11,1 grad. Vinden var i nordvest og lavede skumtoppe på bølgerne. En front med regn drev dog hurtigt over, og vi fik noget sol mellem skyerne i resten af standardtællingen og lidt videre.

Som i de foregående dage var trækket på havet småt i småt, og så alligevel ikke. I de daglige tællinger for Gedser Fuglestation har havtrækket prioritet, men det gælder først og fremmet gæs og andefugle. Der foregår imidlertid også træk, som er meget svære at registrere, arter, der mere siver igennem, end de kommer strømmende i flokke og høj fart. For et par dage siden talte vi flokke på over 100 Stormmåger (Common Gulls). De kommer fra Rusland, Finland og områder i Østersøen, der kan fryse til om vinteren, men det kan være meget vanskeligt at skelne mellem danske Stormmåger, der dagligt kommer til området for at finde mad, og måger på gennemtræk.

1010 canus b 1

1010 canus d 1

Stormmåger (Common Gulls) ved Gedser Odde lørdag. I det videnskabelige navn Larus canus betyder canus egentlig noget i retning af 'at blive hvid', altså grå. Det passede fint på både mågerne og himlen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Derfor har den slags træk lav prioritet, men lørdag var der mange til at hjælpe med tælleriet, og derfor kunne et par stykker arbejde lidt med Stormmågerne. Det blev til over 3.000 i løbet af godt seks timer, og Stormmåger er elegante og smukke, såvel over hav som under en blå eller grå himmel. Desuden kan man kigge efter den russiske underart heinei, som er lidt mørkere, har lidt længere vinger og lidt mere sort på vingespidserne, end vores underart. Der er dog en bred overgangszone med Stormmåger, der både er lidt af det ene og lidt af det andet, og der er nok mest den type, man kan glæde sig over ved Gedser Odde.

1010 Kvaekkerfinke 1

Finkerne fløj højt, da himlen blev blå, om mange af dem kunne næsten kun ses som tindrende stjerner ved dagslys, når de slog med vingerne i solskinnet. Enkelt kom dog tæt på, som denne han Kvækerfinke (Brambling). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

 

Over land var det nok det stadige fald i temperaturen, der får fart i de sidste svaler, og det gjorde lørdagen til en stor svaledag med over 1.200 Landsvaler (Barn Swallows), blandet op med både Bysvaler (House Martins) og Digesvaler (Sand Martins). Holdet, der talte Bogfinker (Chaffinches), Kvækerfinker (Bramblings), Misteldrosler (Mistle Thrushes) og andre småfugle havde også en travl og udfordrende dag, for fuglene trak højt, ligeså snart den grå regnfront blev afløst af hvide skyer og blå himmel. Nævnes skal også en ung Fiskeørn (Osprey), som kom ind fra havet ti minutter efter solopgang, to sene unge Hvepsevåger (Honey Buzzards) og to Sølvhejrer (Great White Egrets) på udtræk. At bestanden stiger i Danmark, drypper åbenbart også på træklokaliteterne, når nogle af de hvide fugle vil sydpå om efteråret.

Nyt fra stationen: To af vores unge frivillige, Emma og Joshua, har taget en uge fri fra jobbet som ringmærkere og er taget til DOF’s felttræf i Blåvand for at være med til at organisere DOF Ungs lejr på træffet. Til gengæld kunne Daniel Whitelegg fra London endelig flytte ind på stationen. Ved ankomsten til Danmark måtte han flytte tre dage i coronakarantæne, indtil resultatet af en test ved indrejsen forelå. Han kommer fra et længere ophold som ringmærker på en græsk ø og skal deltage i ringmærkning på Gedser Fuglestation indtil midten af november.

Ringmærkning: 
Dagen startede med at jeg måtte udskyde at åbne net til kl. 8.00 pga af regn, men derefter var det slut og vi mærkede lystigt resten af standarttiden. Da jeg var alene og Daniel lige var ankommet, var det med forsigtigthed nettene kom op og ikke alt for mange. 
Fuglekonger var dagens talrigeste fugl blandt de fåtallige tiltrækknde fugle i haven. De sjoveste fugle var en sen Rødstjert ,en Rødtoppet fuglekonge samt en Stor Dompap. 

(Ringmærkningsdata)

101020.JPG

 

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Daniel Whitelegg, Jimmy Skat, Michael Bjerregaard, Ole Friis Larsen