Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Booh booh !

torsdag 15. oktober 2020
Arktiske gæs og ænder i tusindvis over bølgerne.
af Ole Friis Larsen og Michael Bjerregaard

Ringmærkning: Det var i dag et vejr lig gårdagens med kraftig vind fra N, dog lidt mere sol. Antallet af fugle i haven var ca. det samme som i går, men en Skovhornugle gjorde man fik varmen tilbage i kroppen. Dejlig fugl som blev beundret af de nærværende gæster. 
Vi prøver at se om der skulle komme flere af de smukke fugle forbi haven her til aften. 

IMG_20201015_214903_resized_20201016_113606340_1.jpg

(Skovhornugle 3k+ hun, En hun har er mørkere i grundfarven på brystet, mere grå i det hvide i hovedet, dens armsvingsfjer (SS) har også mindre hvidt end en han og på undervingen er der lyserbrunt.  Desuden kan man se det er en udvokset fugl ved at kigge på hvor mange sorte striber der er på SS, jo færre og tykkere jo ældre en fugl. )

 

151020.JPG

Trækket på Odden: Vejret på observationsposten var, som vi forlod det dagen før, så det var let at placere sig i ly af hybenbusken igen torsdag morgen. Til gengæld var der lyden af Bramgæs overalt i mørket på spadsereturen fra stationen ud til pynten. Det var lige til at blive i godt humør af, og da det blev lyst nok, var det også til at se, at trækket af Bramgæs (Barnacle Geese) fortsatte ufortrødent. Sådan havde det foregået hele natten ifølge folk, som havde sovet for åbne vinduer og kunne berette om Bramgæs og atter Bramgæs i mørket.

Luften var fuld af Bramgæs hele formiddagen, indtil det træk så ud til at ebbe ud ved 13.30-tiden. Over 9.000 talte fuglestationens to observatører med fornem assistance fra fuglefolk, som kom ud i blæsten helt af sig selv og uden at være forpligtet til det, blot for måske at få en god oplevelse. Endnu større var dog trækket af Ederfugle (Eiders), som gav en travl morgen og formiddag, før også deres træk så ud til at falde til ro ved 13.30-tiden, godt 15.000 fugle senere. De kom nemlig i talrige småflokke, og mange af dem så langt ude over havet, at det kun var til at se, at de var Ederfugle på grund af kombinationen af hvidt udseende hanner og mørke hunner og ungfugle. Ingen andre flokke ved Gedser Odde ser sådan ud.

Måske var det opklaringen og faldet i medvinden fra det seneste døgns 11-14 sekundmeter til 7-8, der tog farten af fuglene og fik dem til at tage en pause på vandet.

1510 Bramgaes 1Når man står på Gedser Odde, foregår efterårstrækket over havet fra venstre mod højre. Disse Bramgæs (Barnacle Geese) var nogle af dem, der ikke kom til tælling, fordi de havde fået træk nok, vendte om og søgte ind over land for at hvile og 'lade batterierne op'. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I øjnefaldende var også et pænt træk af Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese), der kom lige så langt væk fra, som Bramgæssene – og sikkert mange af Ederfuglene – nemlig nordkysten af Rusland. Rovfugle var der derimod ikke mange af, og småfugle så vi næsten intet til.

Efter syv travle timer var det skønt at gå hjem til fuglestationen og opdage en ung Blisgås (White-fronted Goose), som soppede rundt i vandhullet på stationens eng og så ud til at tænke: ’Hvad rager det forjagede trækkeri mig, når solen skinner, og livet er godt lige her og nu?’

1510 Gragas a 1En ung Blisgås (White-fronted Goose) i vandhullet på fuglestationens eng så ud, som om fugletræk var noget, den var blevet træt af, og som ragede den en papand. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Søren Mygind, Daniel Whitelegg, Michael Bjerregaard, Ole Friis Larsen, Flemming Pagh Jensen (observatør, bor ikke på stationen).