Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Dagen for de mange genfangster og blade i nettene

tirsdag 20. oktober 2020
Et stort udvalg af ænder ved Odden, men kun få af dem
af Emma Engell Sohnemann & Ole Friis Larsen

Ringmærkning: En fin morgen startede med lidt Dompap (Bullfinch), Rødtoppet fuglekonge (Firecrest) og Træløber (Eurasian Treecreper) i nettene. Der var dog kun 5-7 fugle i nettene  pr. runde, så Daniel, Joshua og jeg tog ud på Odden for at kigge lidt på træk over havet. Robert tog sig af resten af dagens ringmærkning, som gav en masse genfangster og masser af blade i alle nettene.

IMG_5838.jpg
Rødtoppet Fuglekonge, 1k hun 

IMG_3382.jpeg
Joshua piller blade ud af nettet

20201020_092439.jpg
Robert som ringmærker en Træløber (Eurasian Treecreeper)

IMG_5832.jpg
Udsigten

IMG_5833.jpg
Huset vi bor i

Et par stykker fra arbejdsgruppen har været forbi og lave havearbejde, så vi nu kan gå frit rundt mellem nettene uden at blive fanget af brombærgrene. Gert og Hans var også forbi i dag og så hvordan det stod til herude.
Nu sidder vi inde og hygger med ild i brændeovnen, og kigger ud på de vindblæste krat. Aaaah, efteråret er bare hyggeligt på GFU!

Trækket på Odden: Tirsdag bød på en helt fin formiddag. Trods hård vind på op til 12 sekundmeter fra sydøst, tæt skydække og bare 10 grader kom der ænder, ikke mange, men 13 arter gav et varieret småtræk. Vi havde talt om, at ænderne måske allerede havde overstået deres træk, fordi det har stået meget skralt til med dem i de seneste dage. Det ser heldigvis ikke ud til at være tilfældet.

Ænderne er altid gode. De kan være svære at skelne fra hinanden, især i dårligt lys, og de kommer ofte i flokke med flere arter mellem hinanden, så vi skal arbejde hurtigt. Tirsdagens overskyede vejr gav et blødt lys, som gjorde arbejdet lidt lettere – og ænderne smukke at se.

2010 Blandede aender a 1Tirsdagens Træk af de elegante og langstrakte Spidsænder (Pintails) var rigtig fint med over hundrede. Her ses de i en blandet flok med hvidmavede Pibeænder (Wigeons), hvor hannerne også har et stort hvidt felt på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

2010 Skeaender a 1Skeænder (Shovelers) skiller sig ud med deres store og lange næb, som kan give indtryk af lidt overbalance. Her en af tirsdagens småflokke. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Desuden var Tejst (Black Guillemot), et par Alke (Razorbills), over 20 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) og en enkelt Sortstrubet Lom (Black-throated Diver) med til at krydre trækket. Der var ikke meget at ringmærke inde på fuglestationen, så vi fik også tre unge ringmærkere ud på tippen, hvor de blev blæst godt igennem og hjalp med at lede efter trækfugle mellem bølgerne.

2010 Kaspisk solv a 1Ung Kaspisk Måge (Caspian Gull) med en lidt ældre nært beslægtet Sølvmåge (Herring Gull) tæt ved stranden. Et af kendetegnene for Kaspisk Måge er, at de har 'hængerøv'. Det viser denne unge fugl meget fint i forhold til Sølvmågen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Der var stadig et pænt træk af måger. Vi talte kun Stormmågerne (Common Gulls), som blev opgjort til omkring 3.000, og brugte ledig tid på at kigge efter Kaspiske Måger (Caspian Gulls) og blive klogere på dem. Det blev til godt en håndfuld i forskellige aldre og dragter. Desuden afslørede gennemgangen af mågerne enkelte Sildemåger (Leaser Black-backed Gulls), hvoraf de unge og meget mørke fugle godt kunne være af Østersø-underarten fuscus, mens en adult fugl nok var den mere almindelige underart i Danmark intermedius. Vi var også glade for at se nogle Dværgmåger (Little Gulls), for dem har vi savnet i mange dage.


Ringmærkede fugle:
Ringmaerkede_fugle_20_okt.png

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Joshua Emil Haahr, Daniel Whitelegg, Robert Luttik, Ole Friis Larsen og Emma Engell Sohnemann