Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Lommer til vintertid

søndag 25. oktober 2020
af Emma Engell Sohnemann & Ole Friis Larsen

Dagens ringmærkning: Det blev til en dag med praktiske gøremål og ikke så mange fugle. Vinden har suset igennem hele haven i dag og gav derfor ikke så mange ringmærkede fugle, dog nogle fine arter: Rødtoppet Fuglekonge (Common Firecrest) og Lille Gråsisken (Lesser Redpoll). 

Meeeen intet er så skidt at det ikke er godt for noget, så jeg fik lavet en god mængde datatjek og Joshua og Daniel gjorde hytten rent.

IMG_6055.jpg
Rødtoppet Fuglekonge (Common Firecrest)

Det skal lige siges, at vi ringmærkere er virkelig glade for de nye stole, Jimmy Skat har sørget for vi kunne få til laboratoriet - kæmpe takker herfra! Også et stort tak til Bo Kayser for at transportere dem herned til stationen.

P1170340.jpg
Lille Gråsisken (Lesser Redpoll)


P1170343.jpg
Dompap (Bullfinch)

Amanda Johannisson er ankommet og skal være her i en uge for at ringmærke, som x-mærker, så vi skal give hende en god start og et kendskab til hvad vi laver hernede på GFU. Hun er også DOF UNG’er, så vi skal da bare nørde fugle og hygge så meget vi kan. 

John Frikke sagde farvel og tak her til middag, efter weekend mødet for fuglestationerne. På gensyn i det Sydvestjyske! 

Tak for nu, og god eftermiddag her fra syden.

Trækket på Odden: Sommertiden forsvandt, og vi skulle på en måde en time tidligere på arbejde, mens resten af landet kunne sove en time længere. Solen kender nemlig ikke til sommer- og vintertid, og det betød, at uret stod på 6:31, da dagens registrering af trækket begyndte, mod 7:29 dagen før.

Vintertidens begyndelse afspejlede sig også i selve trækket med markant stigende tal for de arter, der kommer senest i forløbet. I hård vind fra syd, så vi under et tæt skydække over 670 Sortænder (Common Scoters), 45 Fløjlsænder (Velvet Scoters), over 80 lommer (Divers), 60 Havlitter (Long-tailed Ducks) og lige under 30 Hvinænder (Goldeneyes). I de blandede flokke af finker, der længe har trukket ud fra odden, kan vi registrere en forskydning fra overvægt af Bogfinker (Chaffinches) til nu en klar dominans af de mere nordlige og østlige Kvækerfinker (Bramblings).

2510 Lommer 1Lommerne er begyndt at dukke op i større antal de seneste dage. Her tre af søndagens Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers). Foto: Ole Friis Larsen/GFU

To af dagens mest populære arter, en yngre Sule (Gannet), som vi fik aldersbestemt til 3k (3. kalenderår) med erfaren hjælp fra Blåvand Fuglestation, idet vi havde formanden for DOF’s Fuglestationsudvalg, John Frikke, men på morgenholdet, og en ung (1k) Almindelig Kjove (Arctic Skua) havde dog ikke umiddelbart noget at gøre med det sene efterårstræk. Tværtimod var det fine ved kjoven, at den overhovedet dukkede op efter tre uger uden kjover i en sæson, der ikke har været god for observationer af den artsgruppe ved Gedser Odde.

Herligt var det også med lidt over 2.000 Ederfugle, som lyste godt op over det grå hav med de spraglede flokke af hanner, hunner og ungfugle. De er lidt sent på færde, men vækker også glæde på kanten af et ringe efterårstræk for fuglestationens logo-art. Trækket af Stormmåger fortsatte i stort antal. Det er et spændende ’sivetræk’, som kræver en del opmærksomhed for at blive registreret, og det kan vi kun gøre, fordi der heldigvis stadig kommer mange lokale fuglefolk og hjælper til.

 

Ringmærkningstal fra i dag:
25102020.JPG

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Emma Engell Sohnemann, Daniel Whitelegg, Joshua Emil Haahr, Ole Friis Larsen og Amanda Johannisson