Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Trækket af lommer er i gang

lørdag 31. oktober 2020
Lørdag kom der mange Rødstrubede Lommer, men også mange svømmeænder. Fire Rider var en overraskelse.
af Ole Friis Larsen & Daniel Whitelegg

Trækket på Odden: Den sidste dag i oktober åbnede de Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) for alvor for deres træk. Vi havde en pæn dag med Rødstrubede Lommer for en uge siden, men siden skete der ikke rigtig noget med det træk, før lørdag morgen. Allerede i de første disede og regnvåde morgentimer lagde de ud med småflokke forbi odden, og især i formiddagstimerne kom der mange, over 160 i løbet af standardtidens fem timer, og da ekstratiden blev stoppet lidt efter klokken halvtre om eftermiddagen, havde vi talt over 180 plus 9 Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers).

Især de røde at sjove at se, som de flyver med pukkelrygge og hængende hoveder, så de ligner fugle, der har fået overbalance og er snublet.

3110 Lommer b 1En flok Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) åbnede festen allerede i morgenregnen før solopgang. Nu vil det træk fortsætte helt ind i januar. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Foruden lommerne var der bemærkelsesværdigt fint træk af andefugle med næsten 900 Pibeænder (Wigeons), lige under 250 Krikænder (Teals), godt 70 Spidsænder (Pintails), godt 60 Skeænder (Shovelers) og et tilsvarende antal Gråænder (Mallards).

Der ser også ud til at være gang i rykket af Havlitter (Long-tailed Ducks) med lige under 200. De fleste kom to og to, så det var noget af et pillearbejde at nå op på dagens antal.

Dagens overraskelse var nok to gange to unge Rider (Kittiwakes), der kom om eftermiddagen. Dem ser man ikke mange af ved sydspidsen af Danmark.

Tjek af dagens tal på finske og estiske træklokaliteter dybt inde i Østersøen viser nogenlunde det samme, så strømmen af svømmeænder er lang, men de har også Bramgæs (Barnacle Geese) i tusindvis på nogle dage, blandt andet lørdag, så der er stadig meget træk at håbe på ved Gedser Odde.

Som så ofte i weekender foregik dagens tælling i godt selskab med lokale fuglefolk, som hjalp godt til med at finde trækfugle i alle retninger. I løbet af formiddagen blev vejret oven i købet lunt og solrigt. Bedre kunne det ikke være.

Nyt fra stationen: Amanda Johannison har forladt stationen efter en uge i praktik med ringmærkning. Det samme har Emma Engell Sohnemann og Joshua Emil Haahr efter et flere måneder langt ophold, så det er ved at være småt med bemandingen. Liv på stationen er det, der holder den i gang, og arbejdet er vigtigt for fuglene. Vi, der er tilbage, håber, at alle har haft så meget glæde af opholdet, at de vil give andre lyst til at komme og arbejde som frivillige for Gedser Fuglestation - eller en af DOF's andre stationer.

The Standardised Ringing: 

No description available.

Left to Right: Vindrossel (Redwing), Sangdrossel (Song Thrush), Solsort (Blackbird) and Sjagger (Fieldfare)

Today's Ringing Numbers:

31102020.JPG

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Daniel Whitelegg, Ole Friis Larsen.