Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Stille dag med et par overraskelser

fredag 13. november 2020
Tre Suler og en flok på ti Pibesvaner kastede glans over trækket.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Vi er nået til et tidspunkt på året, hvor mange regner med, at efterårstrækket er fugle er slut, og derfor er forventningerne om assistance og godt selskab faldet tilsvarende. Derfor nåede vi også to en halv time ind i morgentællingen, før vi opdagede, at vi faktisk havde været to om arbejdet i næsten ligeså lang tid med bare 50 meters mellemrum, men på hver sin side af bygningen ude på odden. En lokal ornitolog, som er kommet i over 40 år på Gedser Odde for at beskæftige sig med fugletrækket der, og så den vikarierende tæller for fuglestationen med noget mindre lokal erfaring.

Tilsammen fik vi vist dækket dagens træk ganske godt, oven i købet lidt senere suppleret med en af ringmærkerne inde fra stationen, hvor der ikke var særlig meget at lave.

Selv om vejret klarede noget op i løbet af formiddagen, og vi ligefrem kom til at så både solskin og blå himmel, hjalp det dog ikke særlig meget på trækket, som begyndte, fortsatte og endte i den beskedne ende af skalaen. Der er heller ikke så mange arter tilbage at forvente store tal af, men selv de holdt sig tilbage på denne fredag.

1311 Tarnfalk 1Når trækket går næsten i nul, er der altid en lokal Tårnfalk (Kestrel) at nyde og arbejde med. Det er ikke den samme gennem hele efteråret, for der er forskelle i detaljerne, som er til at studere, når de lægger skyheden af sig og hænger lavt lige over os. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Fint og lidt overraskende var det til gengæld med hele tre Suler (Gannets), som passerede på seværdige afstande i løbet af formiddagen. Suler er ikke noget hverdagssyn ved Gedser Odde eller syd for Lolland-Falster i det hele taget, men i de senere år er vi begyndt at se lidt flere. Det er formentlig fugle, der kommer ind i Kattegat, ned i Øresund og så fortsætter helt ned omkring sydspidsen af Falster.

Rigtig godt tilfredse var vi også med en flok på ti ’gulnæbbede’ svaner, som hurtigt blev til den mindst almindelige af arterne, Pibesvane (Bewick’s Swans). Til forskel fra Sangsvanerne (Whooper Swans), som vi også så en lille håndfuld af, har Pibesvanerne tydeligt kortere halse med forholdsvis større og mere runde hoveder. Desuden er de mindre og har mindre gult på næbbet, men de to forhold kan være svære at erkende, hvis der ikke er andre i nærheden at sammenligne med, eller de er langt væk. Derfor er de mere kompakte indtryk af korthalsede svaner med runde hoveder lettere at arbejde med på en træklokalitet som Gedser Odde.

(Grafik om ringmærkning her)

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Ringmærkning:

Igen i dag var der stille i stationshaven, og efter tjek fra de svenske fuglestationer er der næsten heller ikke nogen fangst der mere heller, men så bare der stadig er lidt at fange er det fint.

Til aften var Daniel ude på natfangst men dog desværre uden held

I morgen er der atter en dag her nede på det skønneste sted og så må vi se hvad dagen bringer.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:
Spurvehøg/Sparrowhawk 1

Gærdesmutte/Wren 4

Rødhals/Robin 2

Solsort/Blackbird 5

Vindrossel/Redwing 2

Fuglekonge/Goldcrest 4

Grønsisken/Siskin 2

Total 20

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Daniel Whitelegg, Søren Mygind, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.