Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Kun få omblæste fugle

torsdag 19. november 2020
Stiv kuling lagde en hård dæmper på fugletrækket dybt ind i Østersøen.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Der er efterhånden kun få arter tilbage på trækruten ud af Østersøen og forbi Gedser Odde. Bedre bliver det ikke af, at det milde novembervejr med dagstemperaturer på 10 grader, sikkert får mange fugle til at vente med det sidste ryk. Læg dertil torsdags hårde blæst på 15-20 sekundmeter, og der var ikke meget at komme efter til træktælleriet. Det blev en dag med små tal og assistance fra ringmærkeren, som ikke havde noget at lave inde på fuglestationen på grund af blæsten.

Til gengæld var det oprørske hav i sig selv en storslået oplevelse, især da solen var fremme mellem skyerne et par timer midt på formiddagen. Det er imponerende, at der overhovedet var fugle, som fløj og rastede under de forhold.

1911 Bramgaes 1De fleste Bramgæs (Barnacle Geese) ved Gedser Odde er 'lokale' rastefugle nu, men der var et par småflokke, som strede sig frem i modvinden ude i 'trækbanen' torsdag formiddag.

1911 Havlit 1Trækket af Havlitter (Long-tailed Ducks) var ikke imponerende, men det var de enkelte fugle. Nogle af dem kom fint tæt forbi.

1911 Solvmage 1En adult/voksen Sølvmåge (Herring Gull) med meget lyst hoved i forhold til det normale for årstiden. Det antyder en meget østlig oprindelse dybt inde i Østersøen.

1911 Grasael 1En sand tumling i bølgerne. Gråsælen (Grey Seal) er Danmarks største rovdyr. De største hanner kan veje 300 kilo. Vi kender dog ikke vægten på de lokale, som ses næsten hver dag ved odden.

1911 Grasisken 1Der var ikke mange små fugle at se ved odden i blæsten, og de fleste skulle ikke ud over havet, som denne Gråsisken (Redpoll), der lige tog en pause på hundeskiltet. Alle fotos: Ole Friis Larsen/GFU

Også vores estiske kolleger længere inde i Østersøen registrerede et meget svagt træk på en formiddag fuld af regn og med de samme vindstyrker som ved Gedser Odde.

Vi må krydse fingre for de kommende dage. Der skulle være lovende (for trækket) temperaturfald i Finland, og det burde give et eller andet ryk.

Ringmærkning på stationen: På grund af vinden blev der slet ikke sat net op. Derfor blev der heller ikke ringmærket nogen fugle.

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.