Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Landets koldeste fugletræk

onsdag 25. november 2020
Efterårets hidtil bedste dag med lommer. Fine tal for Ederfugle og Sortænder samt en Mellemkjove og en Kongeederfugl.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Onsdag var den faste observationsplads ikke bare det sydligste sted i Danmark, men også det koldeste ifølge et tjek af DMI’s tal midt på dagen, som viste 5 grader ved målestationen lige syd for Gedser. Ikke desto mindre var det ulejligheden værd at trodse kulden og nyde det solskin, der kom ind imellem. Fra start en halv time før solopgang og hen over formiddagen var der nemlig et ganske pænt træk af flere arter.

455 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) samt 15 Sortstrubede Lommer (Black-throated Divers) er oven i købet den hidtil bedste dagstotal for lommer ved Gedser Fuglestation i dette efterår. Bemærkelsesværdigt er også næsten 2.700 Sortænder (Common Scoters) og mere end 1.000 Ederfugle (Eiders) på en sen novemberdag.

2511 Rodstrubet Lom 1Rødstrubet Lom (Red-throated Diver) direkte over observationsposten onsdag formiddag. I vinterdragten er der ingen rød strube at ty til. Det er helhedsindtrykket og det opadbuede næb, der afgør sagen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Dagens to ’hit’ var dog nok den mørke Mellemkjove, som pludselig dukkede op og hurtigt forsvandt mod vest og Kongeederfuglen (King Eider), som uventet befandt sig i en af eftermiddagens flokke af Ederfugle (Eiders). Der har kun været ganske få Mellemkjover ved Gedser Odde gennem hele efteråret, og Kongeederfuglen er den seneste, der indtil nu er registreret ved Gedser Odde.

Ud over det interessante sene efterårstræk, var der mere eller mindre stationære fugle. Det kan være vanskeligt at afgøre, hvornår de skal med i statistikken som trækkende fugle ved lokaliteten. For eksempel har der dagligt i længere tid været en gruppe Sandløbere (Sanderlings) på stranden. De flyver nogle gange forbi i den ’rigtige’ retning, men de dukker også op igen og igen på stranden. Det kan vi selvfølgelig ikke vide med sikkerhed, men når flokken gennem flere dage består af nogenlunde det samme antal, er det heller ikke urimeligt at antage, at det også er de samme fugle.

2511 Gaes d 1Bramgæs (Barnacle Geese) har det bedst i flok. Nogle æder i ro og mag, mens andre holder vagt. Det gav også ro til to Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese), som holdt til tæt på Bramgæssene.

2511 Knortegaes b 1 01Fint eksempel på forskellen mellem en ung Mørkbuget Knortegås (Dark-bellied Grent Goose) til venstre og en adult/voksen. Bemærk, at den unge fugl generelt er lysere, men især kun lige er begyndt at få den lyse halsplet og har lyse spidser på vingernes dækfjer, så oversiden får et mere spraglet udseende. Hos den adulte/voksne til højre ses til gengæld tydelig hvid halsplet og mørkere bug med endnu mørkere striber på siderne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Onsdag var der to Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) sammen med en lille flok af de formentlig temmelig faste Bramgæs (Barnacle Geese) på marken med vintersæd ved odden. Bramgæssene var tydeligt vant til at blive jaget væk fra marker og forsvandt hastigt, da der begyndte at komme flere folk lidt op ad formiddagen, men Knortegæssene græssede uforstyrret videre. De var fine at opleve. Tilmed kunne de sammenlignes med hinanden, idet der tydeligt var tale om henholdsvis en ung fugl fra i år (1k – første kalenderår) og en adult/voksen fugl.

Blandt de faste lykkedes det endelig at se det ene af benene så godt på en ung Tårnfalk (Kestrel), at den afslørede en nydelig ring. Vi har længe diskuteret, om Tårnfalken helt ude på odden måske var den samme som den, der holder til på engen ved fuglestationen og i stationens have. 26. oktober blev en Tårnfalk fanget i et net ved søen på engen og ringmærket. Siden har vi flere gange set, at Tårnfalken på engen var ringmærket – altså den samme fugl – men først onsdag lykkedes det at se, at falken ude på odden også er ringmærket, og at nogle af cifrene på ringen svarer til tallet på Tårnfalken, der blev ringmærket som en ung hun 26. oktober.

2511 Tarnfalk c 1Den lokale Tårnfalk (Kestrel) er en ung hun, som næsten altid har benene trukket op og dækket af undersidens fjerdragt. Først onsdag lykkedes det at se en ring på det ene ben, og den afslørede, at det er samme fugl som ved fuglestationen. Hun kommer tit ganske tæt på os, men vi har ingen interesse. Onsdag var det tydeligt, at hun har fokus rettet mod stedets skraldestativ, som sikkert tiltrækker en del mus. Det kan man vist roligt kalde for specialiseret udnyttelse af lokale forhold. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Nu ved vi, at det er den samme fugl, vi ser i hele området. Det er en del af, hvad ringmærkningen kan bruges til, at give et indtryk af territorietstørrelser.

Ringmærkning på stationen: 

Det var helt underligt at vågne op til en morgen uden at kunne høre vinden, så jeg vidste at der kunne komme en del net op og det viste sig også at alle net kunne sættes op. Dagen var som forventet på denne tid af året med få småfugle og der var kun meget få fugle i buskene hvilket dog ikke er underligt med flere dages hård vind så der ikke er meget som har ville trække. Da der efter klokken 9 kun var tomme runder valgte jeg at lukke ned klokken 12 hvor efter jeg tog ud til de 2 frosne observatører. Da der var en flok sandløbere som løb rundt lidt nede ad stranden valgte jeg at gå ned og tjekke om der skulle være en med farvering, det var der dog ikke men en havde metalring på så den regner jeg med at tage ned og se om jeg kan få aflæst i morgen efter ringmærkningen.

Dagen ringmærkning/Todays ringing:

Solsort/Blackbird 2

Blåmejse/Blue tit 3

Total 5

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.