Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (76)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Sandløbere og blåt vand

fredag 27. november 2020
Flot fredag med over 1.300 lommer. Rovfugletrækket mønstrede bare et par håndfulde Musvåger.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Trækket på Odden: Flot fredag med flot træk af lommer. Det gik (selvfølgelig) ikke helt, som vi havde håbet, for lommerne fløj mest forbi som fjerne prikker, men imponerende var det alligevel med et stort antal på over 1.300, som hele formiddagen oven i købet mest kom som småflokke på 5-8 af gangen. Antallet af Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) er det hidtil største på en dag i dette efterår. Øvrigt træk var der derimod ikke meget af.

2711 Solopgang 1Livet er godt med sådan en udsigt en halv time før solopgang. Klar himmel under skyerne og roligt vand. Da var der også allerede lommer i luften - langt ude ganske vist, men til at se. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En sen novemberdag med blå himmel, høj sol og næsten ingen vind skulle ellers umiddelbart kunne forventes at friste de sidste rovfugle og småfugle fra land, men måske er der bare ikke flere tilbage – før der måske kommer nogle dage med markant kulde og jager nogle af sted.

Dagens rovfugletræk viste sig først efter klokken 12, da en halv snes Musvåger (Common Buzzards) fra forskellige retninger fik samlet sig i to grupper. Det endte med, at seks af dem fortsatte ud over havet, mens fire vendte om og forsvandt tilbage mod nord.

2711 Musvage underside 1Der kan være stor variation i Musvågernes (Common Buzzards) dragter, men alle ti fugle i dagens rovfugletræk var af denne forholdsvis mørke type. Det peger måske på en nordlig - svensk - oprindelse. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En Vandrefalk (Peregrine) kom ind fra havet med bytte. I morgenlyset blev den set som en mørk silhuet i han-størrelse, men senere blev det til et glimt af en adult han, og det var nok den samme. En enkelt Sule er også være at nævne. Det er stadig ikke nogen almindelig art ved Gedser Odde, selv om der har været flere forbi i løbet af efteråret.

På stranden kunne vi nyde en masse Sandløbere (Sanderlings). Det er nok de samme, som har holdt til i området i flere dage. Ofte har vi talt 25-30 fugle. Fredag nåede vi over 60 af de små vadefugle, som er meget karakteristiske i deres hvide og grå vinterdragter.

2711 Sandlobere over vand 1Et udsnit af dagens Sandløbere (Sanderlings). De har samme størrelse som Almindelige Ryler (Dunlins), men har et større hvidt felt på vingerne. I vinterdragten er de også lette at kende på deres hvide dragter.

2711 Sandlobere og sten 1Man skulle måske tro, at en hvid og grå vinterdragt ville være upraktisk i en mild dansk vinter, men faktisk er Sandløberne (Sanderlings) ganske godt camoufleret på stranden, hvor de leder efter noget at æde mellem stenene helt ude i vandkanten. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Lørdag lover meteorologerne igen smukt vejr, men med vind fra nordøst. Det giver mindre læ til observatørerne, men vinden bliver ikke særlig kraftig og presser forhåbentlig nogle af fuglene over havet lidt tættere på odden.

Ringmærkning på stationen: 

Til morgen var det endelig fuldstændigt vindstille og selv om der kun var 5 grader bed den ikke som de andre dage hvor der var meget vind. Der var rim i græsset flere steder men det forsvandt hurtigt da det klarede helt op og solen varmede.

Som i går skete der kun lidt fangstmæssigt til klokken 9 og der efter var der stille i haven, men ud over vandet kom der flere lommer. Dagens total endte ganske flot med 17 stk, de fleste var grønsiskner hvor en flok på 13 kom i samme net.

I morgen loves der igen ingen vind men østlig vind og skyet, men det er bare at se hvad dagen bringer der.

Efter middag fik vi pakket rovfuglefælden og andenettene ved søen ned så der kun er nettene i haven tilbage.

Dagens ringmærkning/Todays ringing:

Rødhals/Robin 1

Blåmejse/Blue tit 2

Grønsisken/Siskin 13

Dompap/Bullfinch 1

Total 17

Se dagens observationer fra Gedser Odde i DOFbasen her

Folk på stationen: Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen. Preben Berg er tilknyttet som trækobservatør, men bor ikke på stationen.