Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Rain in the morning, but a lot of birds and strong migration to Germany

lørdag 18. september 2021
Blæst og mørke skyer kan sagtens være godt vejr for trækfugle.
af Robert Luttik and Ole Friis Larsen

The ringing: The morning started with rain (a kind of drizzle) and it was only possible to open the nets at nine o’clock (so this day does is not counting as a standard ringing day). I did not open all the nets because of the strong wind from the north east, but nevertheless I caught 111 birds (only two recaptures). The morning was a bit hectic because of the many birds and the visitors that were around. Both Ole and me forgot to take pictures. Again, a lot of Robins (Rødhals), but the diversity in the garden was high 17 species, including the sixth Red-breasted Flycatcher (Lille Fluesnapper) for the season. This species is more common in the garden than a House Sparrow (Gråspurv).

18092021

The Moth of the day is called in Danish a “Katostmåler” and in English a Mallow. A new species for me, but it is a rather common moth is the east of Denmark, with not may sightings in Jutland. It mainly flies in September and October.

mallow1

 

Trækket på Odden: Efter en blå fredag, viste lørdag morgen sig at være grå med blæst fra nordøst og uventet regn. Radaren viste byger af finregn langt op i Sverige, og det kom til at præge dagens trækobservationer, for der var ikke andet at gøre end at indrette sig i tørvejr under halvtaget på den gamle militærbygning på odden. Derfra kan vi godt glemme alt om at følge noget landtræk og koncentrere os om havet. Det var ikke noget dårligt valg, viste det sig.

Gedser Gra morgen 00001Gråt i gråt er det helt perfekte vejr for nogle trækfugle, og sådan så der ud på sydspidsen af Danmark lørdag morgen. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Havtrækket bød på regndis med tusindvis af Sortænder (Common Scoters), Ederfugle (Eiders), Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) og Pibeænder (Wigeons). Det hele udfoldede sig travlt for dagens hold af træktællere og spektakulært for mange deltagere i DOF Storstrøm og Naturstyrelsens trækfuglearrangement. Fornemt var det også med et højt antal Almindelige Kjover (Arctic Skuas); 36 er sikkert ikke dagsrekord for Gedser Odde, men bestemt værd at hæfte sig ved. Nogle var milevidt ude over havet som små prikker, andre kom tæt så tæt på, at de fleste fik et par gode oplevelser af kjovers vilde jagter på terner.

Mange fik oplevet, at regn, blæst og skyer ikke er nogen hindring for at opleve fugletræk, måske endda ligefrem tværtimod. Vi har nogle kolleger, som i flere år har beskæftiget sig med at tælle det samme fugletræk fra Nordvestrusland, Finland og Østersøen ved en vejrstation i Estland. De har netop i år udgivet en artikel om, hvordan vejret påvirker fugletrækket i området, og der er flere interessante detaljer. For eksempel viser deres analyser, at Pibeænderne ikke har nogen særlige vindpræferencer, men derimod ligefrem ser ud til helst at trække på overskyede halvmørke dage og gerne med regn. Det stemmer fint med, at vi så over 3.000 i løbet af en regndryppende lørdag formiddag.

Mindre overensstemmelse var der lørdag med de estiske erfaringer for, at de Mørkbugede Knortegæs mest rejser på dage med kraftig modvind fra sydvest. Lørdag kom vinden fra nordøstlige retninger, men vi talte alligevel over 1.800. Måske hænger det alligevel sammen med den estiske analyse, som også bemærker, at knortegæssene tager et langt stræk ud af Østersøen, når de først er begyndt at trække, fordi der ikke er ret meget ålegræs at æde for dem – maden venter ganske enkelt længere fremme på ruten.

Sjovt er det vel også, at de estiske trækobservationer viser, at der ikke findes noget ideelt trækvejr for de små Krikænder (Teals). De flyver bare, når det passer dem, uanset vejret – dog måske med en svag præference for modvind.

Gedser Fuglefolk 00001Panoramaudsigt til dagens havtræ, mens der stadig var rigelig plads til endnu flere, og det kom der. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det var festligt med de mange fuglefolk på odden til lørdagens flotte regnvejrstræk. Kom endelig igen en anden dag.

Vi så i alt 15.000 fugle på træk i løbet af fem en halv time. Se tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Robert Luttik, Ole Friis Larsen