Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (91)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Besøg fra Norge

tirsdag 28. september 2021
To aflæste Stavanger-ringe. På odden var det småt med fugle på havet, men trækket af rovfugle var spektakulært.
af Vagn Lind og Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: Der var mørkt og lunt til morgen og vinden var drejet om i en vestlig retning. Vi kiggede lidt på radaren og mente nok det skulle gå. Det gjorde det heldigvis også. Efter netopsætningen besluttede Henrik og jeg os til at gå runde meget hurtigt efter idet der allerede hang Rødhalse i nettene på tilbageturen.

De første par runder var der fuld fart på. Vi er kun 2 mand på ringmærkningen og Hans var i København, så der var ikke mulighed for at tilkalde en back-up. Efter 2. runde ebbede antallet dog noget ud og holdt sig så en stor del af formiddagen på et roligt niveau, så vi havde nok at lave uden dog at blive stressede.
Vi nød igen at kunne mærke løs uden at skulle tage hensyn til at alle i gruppen skulle have lov til at sætte ringe på, som det jo har været hen over weekenden.
Vi havde jo håbet på et hit eller 2 i dag, - vi synes snart vi har fortjent det. Faktisk er det jo i dag nøjagtig 1 år siden jeg var med til at sætte rekorden på 1402 fangede fugle på GFU.

Hittene udeblev dog, men til gengæld fik vi besøg af 2 fugle med rød hagesmæk og Stavanger-ring. Dem glæder vi os meget til at høre nærmere om.

Efter standardtiden lod vi nogle få net samt høgenettene stå resten af eftermiddagen og fangede da også små 40 ekstra fugle.
Ellers gik eftermiddagen med at vaske og tørre fugleposer. Det er jo tiltrængt nogen gange. ”Renlighed er en god ting”, sagde kællingen og vendte sin særk, siger et gammelt ordsprog, men den går ikke her på stationen. Ikke med fugleposerne i hvert fald!

De samlede fangster fra i dag:

 28sept21

Trækket på Odden: Solen stod op klokken 7:08, men det varede næsten yderligere tre kvarter, før den dukkede synligt op over skyerne, og en lille gruppe indtil da tavse Blåmejser (Blue Tits) i hybenbusken ved observationsposten brød ud i sang af lutter glæde over lyset og den øjeblikkelige varme på læsiden mod vinden fra nordvest, men lige lidt hjalp det. Trækket af ænder på havet forblev hele formiddagen en blegsotig forestilling i skarp kontrast til det farvegivende solskin.

Gedser solopgang 00001Dagens senere, men mere velkomne solopgang.

Til gengæld opstod der allerede før solopgang et fint og lidt anderledes træk af rovfugle. Spurvehøgene (Sparrowhawks) flyver for det meste lavt over markerne og ud over vandet, men tirsdag trak langt de fleste af dem meget højt som små mørke silhuetter. Selv om vi talte et forholdsvis højt antal ude på odden med 220 udtrækkende, var der slet ingen, som røg i ringmærkernes net inde på stationen.

Fint var det også med 20 udtrækkende Tårnfalke (Common Kestrels), En Fiskeørn (Osprey), en mørk brun og dermed formentlig adult/voksen Sort Glente (Black Kite) i en pæn strøm af Røde Glenter (Red Kites) og et meget højt småtræk af Musvåger (Common Buzzards).

Gedser Rod Glente d 00001En af dagens tidlige Røde Glenter. De hvide spidser på vingeoversidens fjer viser, at det er en ung (1k) fugl fra i år. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det var også en fin illustration af, at trækket af rovfugle ofte starter allerede før solopgang. Dagens første Tårnfalk røg ud over havet klokken 6:54, fulgt af den første Spurvehøg klokken 6:58. Lige efter solopgang kom den første Røde Glente klokken 7:16 og en Lærkefalk (Hobby) klokken 7:18.

Småfuglene beskæftigede vi os næsten ikke med. Der var ikke noget stort ryk på odden, men der kom en del Landsvaler og blandt dem vakte en Mursejler glæde. Lige nu kan enhver observation af den art vise sig at være den sidste i år.

Tak til Flemming Pagh Jensen for at dukke op til dagens tælling. Han hører til de faste træktællere ved Gedser Fuglestation. Det er altid sjovt at arbejde sammen med folk, som ellers kun kender hinanden som nogle, de bliver afløst af eller selv afløser. Desuden er det en god chance for at diskutere, hvad vi tæller hvordan, og træne i at opsummere antallet af fugle i store flokke ens.

Gedser Traner 00001Flere småflokke af Traner var med til at sætte lyd på trækket. Mange store fugle trækker i tavshed, men ikke Traner. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Ved Gedser Odde blev det til 2.200 fugle af 35 arter i løbet af seks en halv time. Tjek tallene for de enkelte arter i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Vagn Lind, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.