Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Ingen ringmærkning til morgen, men stort træk i hård modvind

fredag 15. oktober 2021
Ved stationen stod den på indfangning af prins Henning med "familie", og på odden var Ederfugle i tusindvis næsten alene om dagens øst-vestlige rute.
af Ole Friis Larsen og Susanne Primdahl

En middelvind over 15 m/s og vindstød godt over de 20 umuliggjorde ringmærkning i dag, og selvom vinden pludselig faldt hen på formiddagen, fortsatte regnen.

Hans, Gert og Benny ventede gæster i eftermiddags, så borde-/bænkesæt blev for et par dage siden dækket over med presenninger (i daglig tale prins Henninger), så de kunne være tørre til gæsterne.
Det er nok ikke svært at gætte, hvordan vinden kunne more sig med dem, så vi måtte ud i morges og sikre os, at de ikke stak helt af og senere skulle hentes ned fra trækronerne.

IMG 7566 red
Selvom presenningerne var grundigt fastgjort med kraftige elastiksnore, så det sådan ud i morges. Også en enkelt havestol var stukket af fra resten af flokken.

IMG 7568 red
Henrik var også tæt på at komme i vanskeligheder, men de sidste mange dages indtag af banankage gjorde, at han lige nøjagtig kunne bevare jordforbindelsen.

Mens det er umuligt at ringmærke i sådan et vejr, kan træktælling godt gennemføres, så vi havde lidt ondt af Ole, da han tog af sted tidlig i morges for at stå og fryse ude på odden i fem timer.

Inden stationens gæster ankom midt på eftermiddagen, var solen kommet frem, og de havde efter sigende en god oplevelse. Hans fortalte om ringmærkning, og Henrik havde åbnet nogle få net, som gjorde det muligt at fremvise to Rødhalse.
Ole fortalte om træktælling, før gæsterne skulle ud på odden og opleve Ederfugletrækket ved selvsyn.

Ringmærkningen:
2021.10.15

Træktælling på odden: Efter torsdagens eksplosive åbning af det store oktobertræk af Ederfugle (Eiders) med 29.000 af dem var det alligevel spændende at komme ud i mørkets rusk og regn fredag morgen for at se, hvad der ville ske efter det dramatiske vejrskifte i løbet af natten. Heldigvis er der næsten altid læ og ly at finde ved den gamle militærbygning på odden og inde fra vindfangets lidt kedelige sikkerhed mod himlens væde og sydvestlig vind med 14 meter i sekundet var der fin udsigt over havet, hvor sigtbarheden var under en kilometer. Fra land kom der næppe meget at gå glip af i skjulet.

Ederfuglene svigtede til gengæld ikke. Trækket var stort og massivt trods vejrliget. Et stort træk af fugle, som er vant til barske forhold på havet, er ikke sådan at stoppe. I løbet af standardtidens fem timer kom der tusindvis af Ederfugle – og hvis sigtbarheden havde været bedre i regnen, ville tallet ganske givet være endt væsentligt højere. Det er imponerende, hvad de fugle holder til. Trækket fortsatte altså med uformindsket styrke, men måske nok lidt langsommere. Mange Ederfugle landede nemlig lidt usædvanligt på vandet og holdt nogle minutters pause, før de fortsatte flugten.

Gedser fre Ederfugle b 00001En af dagens talrige flokke af Ederfugle, som i tusindvis lod hånt om elementernes efterårslune. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Efter tre timer stoppede regnen, og det begyndte hastigt at klare op. Det gav flere Ederfugle, men formentlig mest på grund af, at det blev muligt at se meget længere ud over havet.

Til gengæld blev det en tælling uden ret meget andet end de brave Ederfugle. Dagens næstmest talrige art blev Toppet Skallesluger (Red-breasted Merganser) med bare 50 styks, og de øvrige ænder kunne dårligt mønstre et par håndfulde tilsammen.

Gedser fre topskaller 00001Fjorten procent af formiddagens totale antal Toppede Skalleslugere i en enkelt flok. Bemærk variationen i undersidernes farver. Det menes at have noget at gøre med deres føde. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Interessante var to Røde Glenter (Red Kites), som målrettet stred sig af sted direkte imod vinden, mens regnen var værst, og bare gled adstadigt ud over havet, som var det en selvfølge. Alle de seneste ugers diskussioner om, at glenter måske først og fremmest afbrød deres trækforsøg, når de ikke kunne se land mod sydvest, blev gjort til skamme. Glenters træk er stadig uransageligt.

Samlet blev det til 12.313 fugle af 26 arter på ud- eller forbitræk på fem timer ved Gedser Odde fredag formiddag. Deraf var 12.125 Ederfugle. Se de øvrige arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Hans Lind, Benny Steinmejer, Gert Juul Jeppesen, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen, Susanne Primdahl