Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Stor Gærdesmuttedag

lørdag 16. oktober 2021
Fald i Ederfugletrækket opvejet af fine oplevelser med kjover og Pibesvaner.
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Det er da heller ikke til at regne med noget!
Vejrudsigten viste, at vi ville få solskin det meste af dagen, men det blev gråvejr.
Undervejs viste radaren kun ganske små, ubetydelige nedbørsklatter, men pludselig regnede det, så vi måtte styrte rundt og klappe nettene sammen i en vældig fart. Heldigvis var Bo Kayser på besøg og kunne hjælpe, og en halv time senere kunne vi åbne alle net igen.

Vi havde masser af fugle på første runde - så mange, at vi begyndte at drømme om en stor ringmærkningsdag, men samtlige efterfølgende runder var meget fuglefattige, og da standardtidens 5 timer med åbne net var forbi, havde vi kun ringmærket 57 fugle.

Har der så slet ikke været noget specielt at berette om?
Jo da, vi har ringmærket 18 Gærdesmutter, og det vil sige, at hver tredje ringmærkede fugl har været en Gærdesmutte. Det er da imponerende!
At vi alligevel ikke har fotograferet en eneste Gærdesmutte kan undre, men vi fik i stedet billeder af et par stykker, som vi ikke ser hver dag.

IMG 7572 Skovpiber
Det er ikke ualmindeligt at fange Skovpiber på GFU, men det sker ikke særlig ofte, at vi fanger den så sent som midt i oktober.

Hans havde stort rykind af gæster i dag, hvor gruppen kaldet "Vadefuglene" besøgte stationen. Trods den meget stille dag i haven blev der lidt fugle at vise frem, før gruppen fortsatte ud til Ole på odden.

IMG 7585 Stillits
Denne smukke Stillits lagde vejen forbi vores net på et tidspunkt, som gav mulighed for at vise den frem for "Vadefuglene".

Dagens ringmærkninger:
2021.10.16

Trækket på Odden: Vejret var betydeligt bedre lørdag formiddag end fredag, men trækket af Ederfugle (Eiders) var alligevel næsten tusind fugle i timen mindre og endte efter de fem standardtimer på lige under 7.500 fugle. Til gengæld kom der lidt flere af andre arter med blandt andet 119 Pibeænder (Wigeons).

Dagens mest bemærkelsesværdige fugle var en flok på 11 svaner. De kom langt udefra på Knopsvanernes daglige (Mute Swans) sydøst-nordvest rute mellem Rødsand ud for Gedser og den tyske nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft, men viste sig lidt overraskende at være Pibesvaner (Bewick’s Swans). Dem ser vi ikke så mange af. De afslørede sig blandt andet ved meget blødere kald end de forventede Sangsvaner (Whooper Swans), men også på mere runde hoveder og mindre gult ved næbbet.

Gedser lor pibesvaner blog 00001Et par af dagens Pibesvaner. Kortere halse og mindre størrelse kan være nærmest umulige at erkende, når der ikke er andre svaner i flokken, men bemærk det lidt mindre og mere firkantede gule felt ved næbbet til forskel fra de langt mere almindelige Sangsvaner. Foto: Ole Friis Larsen

Fint var det også med mindst to Almindelige Kjover (Arctic Skuas). Den måske tredje var nok en af de to andre, der kom tilbage for at jage efter de mindre måger. Sådan noget er næsten altid svært at afgøre med sikkerhed, men i dagens tælling er det blevet til to.

Gedser lor kjove blog 00001Ung Almindelig Kjove ved Gedser Odde lørdag formiddag. De to forlængede halefjer i midten afgør arten til forskel fra Mellemkjove, hvor unge fugle ikke har forlængede halefjer. Alderen afsløres af de perlekæder, som dannes af lyse spidser på vingernes dækfjer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Det store gåsetræk har endnu ikke rigtig vist sig ved Gedser Odde i dette efterår, men lørdag bød dog på lidt Bramgæs (Barnacle Geese), Grågæs (Greylag Geese) og to af de små Tundrasædgæs (Tundra Bean Geese). De Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) kom der 39 af, men det bliver der måske lavet om på i løbet af de næste dage. Ved Põõsaspea neem i Estland talte vores kolleger lidt usædvanligt 3.800 Mørkbugede Knortegæs på træk ud af Østersøen lørdag formiddag.

Fjeldvågerne (Rough-legged Buzzards) er så småt på vej i et forsinket træk, forlyder det. Ved Gedser Odde har der stadig kun været ganske få, og lørdag formiddag vendte dagens enlige eksemplar af den nordlige musvågeart hurtigt om og forsvandt nordpå igen efter mødet med kysten.

Tak til alle, der kom for at se på træk og bidrog til tællingen.

Samlet fik vi talt 9.115 fugle af 40 arter på ud- eller forbitræk i løbet af fem timer ved Gedser Odde lørdag formiddag. Deraf var 7.487 Ederfugle. Se de øvrige arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Hans Lind, Henrik Jørgensen, Lars Ulrich Rasmussen, Ole Friis Larsen, Susanne Primdahl