Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En flig af det hele, uden det blev til mere

søndag 17. oktober 2021
Lovende start på dagens træk blev ved løfterne, men Ederfugletrækket har bidt sig fast.
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:
Nettene blev åbnet til tiden trods en let støvregn, for DMIs radar viste, at det var en byge på vej væk. Vi måtte dog nøjes med et reduceret antal net, da vinden var for kraftig i nogle dele af haven.

Det havde nok ikke gjort den store forskel med flere net, for der var ingen fugle til dem. Vi klarede os lige præcis gennem de obligatoriske 5 timers ringmærkning, før regnen ramte os igen, men vi fik kun brugt 9 ringe.
Lars Ulrich havde vist ikke de store problemer med at forlade stationen på sådan en dag, hvor det føltes som at sidde i venteværelset i 5 timer.

Midt på eftermiddagen mødte vi en stor flok Kvækerfinker og Bogfinker ved Frisenfelt, da vi kørte ind til Gedser for at handle. Vi havde åbenbart været på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Dagens tal:
2021.10.17

Trækket på Odden:
Tredje dag med det store oktobertræk af Ederfugle (Eiders) var stort set mage til lørdagens træk med lige under 7.300 og ikke ret mange andre fugle. Vejrguderne var os ellers lidt nådigt stemte ved at undlade at vride de mørke skyer, trods meteorologernes advarsler om konstant småregn hen over morgenen og formiddagen. Vi fik så at sige en flig af det hele, uden at noget af det rigtig blev til noget.

Om morgenen var der optakt til et lidt mere spændende havtræk med et par håndfulde Fløjlsænder (Velvet Scoters), et drys af Hættemåger (Black-headed Gulls) og Stormmåger (Common Gulls) samt småflokke af gæs, men alle de træk døede hurtigt ud. Midt på formiddagen var der optræk til opklaring , og vi fik nogle strejf at blå himmel, oven i købet med et par solstråler, men så pakkede skyerne sig også hurtigt tæt igen.

Opklaringen bragte lidt rovfugle frem til Gedser Odde, og vi blev udfordret af en slank og spidsvinget kærhøg, som dog aldrig kom tæt nok på til at kunne bestemmes forsvarligt som andet end Kærhøg sp. (Harrier sp.), der i hvert fald ikke stemte overens med de tilstedeværendes almindelige indtryk af Blå Kærhøg (Hen Harrier).

Småfugle så vi kun nogle få håndfulde af. Værd at nævne er dog en Bjergvipstjert (Grey Wagtail), et par håndfulde af de efterhånden sidste Landsvaler (Swallows) og mindst tre Små Korsnæb (Crossbills).

Gedser son Fjeldvage ad han 00001Fjeldvågen fra søndagens træk var en adult/voksen han. Den og Musvågen herunder ligner hinanden meget med mørk strube, 'borgmesterkæde' og spraglet underside. Bemærk især forskellige mønstre på halernes undersider og Fjeldvågens længere vinger i forhold til Musvågens mere kompakte form. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Gedser son Musvage 2 00001En af søndagens Musvåger ved Gedser Odde var en temmelig mørk version, hvor 'borgmesterkæden' kun er et smalt bånd.

En enkelt lille stjerne i hatten på det mere gemytlige plan skal lige nævnes: Vi plejer altid at sige, at vi ikke kan hamle op med Hyllekrog på Lolland, når det gælder efterårstræk af Musvåger (Common Buzzards). Søndag så vi ni trække ud ved Gedser Odde, mens der kun blev noteret seks udtrækkende fra Hyllekrog i DOFbasen. Trækket af Musvåger var dermed 50 procent større ved sydspidsen af Falster søndag end på Lollands skarpeste træklokalitet.

Tak til alle, der kom for at se på træk og bidrog til at gøre tællearbejdet til en fornøjelse.

Samlet fik vi talt 7.871 fugle af 38 arter på ud- eller forbitræk i løbet af fem timer ved Gedser Odde søndag formiddag. Deraf var 7.280 Ederfugle. Se de øvrige arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Lars Ulrich Rasmussen, Susanne Primdahl, Tinna Selch, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.