Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En blandet fornøjelse

mandag 18. oktober 2021
Kvækerfinker i regndans, Fløjlsænder og en uventet ugle.
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen:
Der var regn fra morgenstunden, så vi valgte en fornuftig rute med lidt færre net, så de hurtigt kunne klappes sammen, hvis vi fik brug for at lave midlertidige pauser på grund af byger i ringmærkningsperioden. De valgte net blev lige åbnet og klappet sammen igen, så vi kunne komme hurtigt i gang, når regnen stoppede.

Regnen fortsatte på et niveau, som umuliggjorde ringmærkning, så de to ringmærkere måtte bare ønske trækobservatørerne god fornøjelse, da de tog af sted, og så var det ellers bare ventetid, ud og vurdere regnen, tjek af nedbørsradaren, ventetid, ud og vurdere regnen, tjek af...
Vi skulle helt hen til kl. 10, før der kun var en let støvregn med udsigt til 4-5 kvarters tørvejr.

Det gik bedre end ventet, så med hyppige runder og perioder med tørvejr fik vi kæmpet os op på 4½ timers ringmærkning, før regnen igen satte en stopper for aktiviteterne.
Helt overraskende fik vi ringmærket 74 fugle på en dag, hvor vi hele morgenen havde gået rundt som 2 løver i et bur, der bare ventede på at komme i gang.

Der fløj rigtig mange fugle rundt i haven - både drosler og flokke af finker. Det gav os både et par Grønsiskener og en lille flok Kvæker- og Bogfinker.

IMG 7591 Gronsisken 1K han
Grønsisken 1K han

Dagens tal:
2021.10.18

Trækket på Odden:
En blandet fornøjelse betyder som regel noget helt andet og er egentlig en lidet flatterende omtale, men mandag formiddag blev rent faktisk en blandet fornøjelse. Ederfuglene (Eiders) sparede åbenbart på kræfterne, mens regnen silede ned tre timer ind i de fem standardtimer, men Kvækerfinkerne (Bramblings) dansede i luften og gav opvisning i sort sol uden sol, mens de ikke kunne beslutte sig for, om de skulle trække ud i disen eller lade være.

Gedser man Kvaekerfinker 5 00001Kvækerfinker er den nordlige version af Bogfinker. De skiller sig ud med orange på brystet og undervingernes dækfjer.

Gedser man Kvaekerfinker 00001På oversiden har Kvækerfinkerne en hvid rygstribe, som lyser op og ikke ses hos Bogfinkerne. Der var nok nogle Bogfinker i mandagens flokke, men det var ikke ret mange. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

På havet var der underholdende fornyelse i trækket med opgradering til tocifrede tal af Hvinænder (Goldeneyes), Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers), Havlitter (Long-tailed Ducks) og de altid elegante Fløjlsænder (Velvet Scoters). Gråænder (Mallards) og Pibeænder (Wigeons) helt oppe i et trecifret resultat gjorde i det hele taget formiddagen til et godt mix af andefugle og en god udfordring for stationens træktællere.

Mindst tre Suler (Gannets) var med til at krydre forestillingen, og så var der Mosehornuglen (Short-eared Owl), som pludselig dukkede op over kystskrænten og tog en lang bue ud over havet, før den vendte om og forsvandt ind over land igen. Med lidt held får vi den at se igen tirsdag formiddag i et nyt tilløb til træk.

Gedser man Mosehorn 00001Mandagens Mosehornugle kom pludseligt og i dårligt lys, men den var let at identificere på vingeundersidernes sorte spidser, som ikke ses hos Skovhornugler (Long-eared Owls)

Gedser man Mosehorn 2 00001Mosehornuglen adskiller sig også med lys underside til forskel fra Skovhornuglens mere stribede bug. Desuden har den en markant mørk maske omkring øjnene med gul iris, hvor øjenfarven hos Skovhornuglen er orange. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Kvækerfinkerne kom af sted fra stubmarken på sydspidsen i tusindvis, da regnen stoppede, og himlen blev en anelse mindre grå. Deres regndans var hele forestillingen værd, og vi så den fra første parket.

Samlet blev det mandag formiddag til 6.742 fugle af 30 arter ved Gedser Odde. Deraf var 3.850 Kvækerfinker. Se de øvrige arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Tinna Selch, John Bang Jørgensen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.