Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (79)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

En Ederfugl, to Ederfugle, tre ... og en Nøddekrige

tirsdag 19. oktober 2021
Mens en Tyndnæbbet Nøddekrige røg i et af nettene på fuglestationen, blev det en stor og travl dag for træktællerne.
af Henrik Jørgensen & Ole Friis Larsen

Ringmærkningen: I går aftes kunne vi se, at vinden ville lægge sig en del, og det skulle holde tørt, så vi regnede med, at der måtte komme en del, da der ikke har været de store mængder dagene før. Under netopsætning kunne vi også se, at der var fugle, så kort efter de var sat op, gik vi første runde, hvor der var en hel del gærdesmutter i nettene. Vi fik meget hurtigt mærket fuglene fra første runde og gik ud igen, hvor der stadig var en del gærdesmutter, men nu kom der også en del fuglekonger, så vi fik endelig sat nogle ringe på efter nogle dage med få fugle.

Om formiddagen kom Silja og familie og fik set på en masse fugle. Silja er meget interesseret i fugle og ringmærkning, så mon ikke der er en kommende ringmærker der.

Omkring middag hørte Hans med flere, at der var en, som råbte hjælp flere gange, og det viste sig, at det var Susanne, som havde fanget en nøddekrige i det ene hejsenet, og da hun var bange for, at den skulle slippe ud, ville hun ikke hejse nettet mere ned og risikere, at den røg ud. Det er Susannes første nøddekrige, og det er en sjælden fugl at få i nettet, så det er en fed fugl at få i hånden.

 IMG 7596 Tyndnaebbet Noddekrige
Ung Tyndnæbbet Nøddekrige

Dagens tal:
2021.10.19

Trækket på Odden: En fantastisk tirsdag med perlerække af flotte arter i et fornemt havtræk. Vi var tre fra fuglestationen, og selv det var ikke nok på sådan en dag. Vi måtte prioritere og valgte lynhurtigt et ellers stort træk af finker og andre småfugle fra. Alene at holde rede på Ederfuglene (Eiders) viste sig straks fra morgenstunden at være en hel tællers arbejde i de seks timer, vi valgte at overvåge trækket.

Allerede i det overskyede mørke før solopgang var der en livlig trafik af Ederfugle i flokke, der bare blev større og større hen over formiddagen. En enkelt ophobning af flere store grupper løb alene op i 1.100 fugle. Flokkene af Ederfugle rummer ofte flere andre arter af ænder, og at finde og tælle dem er også et helt job for sig selv på sådan en travl dag. Dertil kommer alt det løse med fugle, der kommer enkeltvis eller i smågrupper for sig selv.

Gedser tir Eder 3 00001 02Ederfuglene samler sig i løbet af formiddagene i stadig større flokke, og ofte er der kun få sekunder til at tælle dem. Her er en af tirsdagens flokke.

Gedser tir Eder 2 00001Flokkene af Ederfugle er stadig domineret af hanner, og de brune fugle omfatter både hunner og unge fugle, som er mørkere end hunnerne og har svagere hvide bånd på vingerne. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Efter den første times tælling var der over 4.000 Ederfugle på listen, og antallet af flere andre arter bevægede sig tilsvarende hastigt opad, om end i langt mindre målestok. For Ederfuglene endte vi på lige under 34.000 efter fem timers standardtid plus en ekstra time. Da var der lidt dryp i luften og udsigt til regn, så vi stoppede, samtidig med, at strømmen af fugle tog af.

Der var flere bemærkelsesværdige mængder af fugle på havet den formiddag. Næsten 4.600 Pibeænder (Wigeons) er et stort tal; det samme er 132 Fløjlsænder (Velvet Scoters) 122 Dværgmåger (Little Gulls), 159 Spidsænder (Pintails), 184 Krikænder (Teals) og såmænd på samme måde 123 Gråænder (Mallards), som ikke alle er parkænder, franskbrødsænder, og hvad de ellers bliver kaldt, men også ægte vilde fugle.

I småtalsafdelingen er en ung Ride (Kittiwake), 26 Rødstrubede Lommer (Red-throated Divers) og 4 Alke (Razorbills) værd at fremhæve.

Det store træk af Mørkbugede Knortegæs (Dark-bellied Brent Geese) er stadig ikke nået frem fra de indre dele af Østersøen, men ved Põõsaspea neem i Estland var der tirsdag igen et bemærkelsesværdigt store antal af netop dem med over 1.200. Desuden talte vores kolleger der 5.000 Pibeænder, så vi kan nok forvente, at tirsdagens træk af dem vil fortsætte tæt i de næste dage. 2.600 Fløjlsænder burde også kunne ses i trafikken ved Gedser Odde i den nærmeste fremtid. Derimod bliver det spændende at se, hvad der sker med Ederfuglene. I Estland blev der tirsdag kun talt 3 på træk, men det er heller ikke sikkert, at trækket ned mellem Sverige og Finland kommer i nærheden af Estland på ruten mod os.

Tak til alle, der bidrog til dagens arbejde og en god oplevelse.

Gedser tir kvaeker 00001Trækket af småfugle havde vi slet ikke kapacitet til at dække på grund af det store havtræk, men der var Kvækerfinker - og andre finker - i tusindvis over markerne og videre ud over havet. Kvækerfinkerne er dem med de hvide rygge. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

I fuglestationens tælling blev det til 41.000 fugle af 46 arter ved Gedser Odde, men der var også folk, som kiggede mere ind over land og talte nogle tusinde småfugle ekstra. Se alle reigstrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Tinna Selch, John Bang Jørgensen, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.