Her på Gedser Fuglestations blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (80)2023 (292)2022 (265)2021 (271)2020 (268)2019 (239)2018 (214)2017 (236)2016 (169)(se alle)

Traner, gæs og Dværgmåger

onsdag 20. oktober 2021
Ingen store tal i hård vind, men alligevel en fin dag på sydspidsen af Danmark.
af Susanne Primdahl & Ole Friis Larsen

Ringmærkning på stationen:
Trods den hårde vind lykkedes det os lige præcis at åbne net nok til at gennemføre standardringmærkningen.

Hans havde gæster på besøg, så vi var glade for, at vi fangede nogle få fugle, han kunne vise frem.
Efter 5 timer havde vi pillet et utal af blade ud af nettene samt hele 7 fugle.

Dagens tal:
Udklip

Trækket på Odden: Onsdag blev noget af et antiklimaks efter tirsdagens eksplosive træk af Ederfugle (Eiders) og andre andefugle med færre fugle på fem timer, end der kom i timen om tirsdagen, men det gjorde ikke trækket mindre underholdende, og der var mere tid til at øve feltbestemmelse af arterne og nyde dem.

Selv 3.800 Ederfugle er et fint tal, og arbejdet blev smukt belønnet med 114 Dværgmåger (Little Gulls), lidt vadefugle og hele fire Almindelige Kjover (Arctic Skuas), hvoraf en overraskede ved at smutte tæt bag om dagens hold af feltfolk på stedet ind over land og kun blev opdaget i sidste øjeblik, før den forsvandt bag bygningen på odden.

Gedser ons Almindelig Kjove 00001

Gedser ons Almindelig Kjove 2 00001En af dagens Almindelige Kjover angreb en Stormmåge (Common Gull) usædvanligt tæt på land. Bemærk, at de har næsten samme størrelse. Kjoven var en ung fugl fra i år. Det ses på perlerækkerne af lyse fjerspidser på oversiden af vingerne. Et godt kendetegn for arten er foruden størrelsen de to forlængede midterste halefjer. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

En anden af kjoverne gav en flot opvisning i jagt på en måge usædvanligt tæt på land.

Gedser ons Bla Kaer 00001Dagens Blå Kærhøg (måske var der to) var en adult/voksen hun. Den havde gule øjne, men kendes også fra tilsvarende brune unge fugle på undersidens vingemønstre. Bemærk det meget brede mørke på vingernes bagkant og at de to andre mørke bånd på vingerne flyder lidt sammen, så der opstår en 'perlerække' af hvide pletter. Foto: Ole Friis Larsen/GFU

Blandt dagens øvrige krydderier var mindst en Blå Kærhøg (Hen Harrier) – måske to – som jog lidt omkring, før den/de forsvandt ud over havet, en flok Traner (Cranes) og flere småflokke af gæs og Knarænder (Gadwalls), som også krydsede ind over land, så vi kunne nyde dem tæt på.

Fra land var det ellers lidt tyndt med små- og rovfugle, men en Stor Tornskade (Great Shrike) var ud at vende og trak måske, og 49 Spurvehøge (Sparrowhawks) var helt fine efter nogle dage med ikke ret mange af dem.

Det hele foregik i forrygende blæst, som var med til at gøre trækket over et oprørt hav så meget mere imponerende. Der var bestemt ikke meget at klage over.

Tak til alle, der bidrog til dagens arbejde og en god oplevelse.

I fuglestationens tælling blev det til 5.445 fugle af 42 arter. Se alle registrerede arter og tal i DOFbasen ved at klikke her.

Folk på stationen: Susanne Primdahl, Tinna Selch, Henrik Jørgensen, Ole Friis Larsen.